Yezdi 2022 [VIDEO]: Οι “ινδικές Jawa” επιστρέφουν δυναμικά

Στο στόχαστρο η Enfield!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/1/2022

Η Jawa έχει γράψει τη δική της σημαντική ιστορία κι αν δεν είχε πέσει θύμα του “ψυχρού πολέμου” που την κράτησε καθηλωμένη τεχνολογικά για πολλές δεκαετίες, πιθανόν να ήταν σήμερα μια από τις “Premium” ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως κι αν έχει, με τον έναν ή άλλο τρόπο η Jawa κατόρθωσε να επιβιώσει και σήμερα κατασκευάζει μερικά από τα πιο όμορφα retro μοτοσυκλετάκια, χρησιμοποιώντας έναν μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα 300cc με 27,33 ίππους, ενώ για το 2021 ο κυβισμό του ανέβηκε στα 334cc και η απόδοση στους 29 ίππους.

Η Yezdi από την άλλη μεριά, ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε για την αγορά της Ινδίας η θυγατρική Ideal Jawa για να κατασκευάζει εκεί κατόπιν σχετικής άδειας τις μοτοσυκλέτες της Jawa από το 1990 έως και το 1996 όπου σταμάτησε οριστικά η παραγωγή.

Τώρα όμως που η Ινδική αγορά έχει γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου σε πωλήσεις μοτοσυκλετών και ταυτόχρονα όλοι πιστεύουν πως στο μέλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, η Jawa αποφάσισε να βγάλει από το συρτάρι το όνομα της Yezdi και να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία μιας νέας σειρά μοντέλων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα πως στοχεύουν στο κοινό της Royal Enfield. Όσο κι αν θέλεις να αντισταθείς στον πειρασμό, η On-off έκδοση του Yerdi μοιάζει υπερβολικά με το Himalayan της Enfield και το ίδιο ισχύει για την “custom” έκδοση που θυμίζει στο Meteor 350.

Η διαφορά είναι πως όλα τα μοντέλα της Yezdi χρησιμοποιούν τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα της Jawa, αλλά με 334cc και ανάλογα το μοντέλο, έχουν από 29,1 έως και 30,2 ίππους… Λατρεύουμε τους δεκαδικούς στις ιπποδυνάμεις!

Επίσης όλα τους έχουν ψηφιακά όργανα και δικάναλο ή μονοκάναλο ABS. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση που να αφορά την εξαγωγή τους εκτός Ινδίας, όμως όπως ξέρουμε οι τοπικές προδιαγραφές BS6 έχουν εναρμονιστεί με τις “δικές μας” Euro 5 προδιαγραφές, οπότε από τεχνική και γραφειοκρατική άποψη δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Ούτε η τιμή θα είναι πρόβλημα, αφού στην Ινδία το πιο φτηνό Roadster θα κάνει μόλις 2.350€, το Scrambler θα έχει 2.450€ και το Adventure θα έχει 2.600€.

Husqvarna γκάμα Enduro 2025 - Οκτώ μοντέλα από 125 έως 501 κυβικά [VIDEO]

Τέσσερις δίχρονες και τέσσερις τετράχρονες μοτοσυκλέτες - Συντηρητική αναβάθμιση για τη νέα χρονιά
TE 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Husqvarna (που πλέον ονομάζεται Husqvarna Mobility) παρουσιάζει την γκάμα Enduro της για το 2025, η οποία αποτελείται από 8 μοντέλα, μέσα στα οποία επανέρχεται και το TE 125, που απουσίαζε την προηγούμενη χρονιά.

Το νέο TE 125 είναι πλήρως ανανεωμένο για το 2025, ενώ φέρει αρκετά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα μεγαλύτερα δίχρονα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού Throttle Body Injection (TBI) και του διακόπτη με τον οποίο ο αναβάτης επιλέγει διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης. Στον εξοπλισμό του TE 125 έχουμε και close-ratio κιβώτιο 6 σχέσεων, αναρτήσεις WP XACT, και συμπλέκτη και φρένα της Brembo.

Τα εξαρτήματα της Brembo κάνουν πλέον την εμφάνισή τους σε όλα τα Enduro μοντέλα της Husqvarna, ενώ στις -συντηρητικές- αναβαθμίσεις για το 2025 περιλαμβάνονται ένα βελτιωμένο ψαλίδι για μεγαλύτερη αντοχή της γλίστρας της αλυσίδας, και νέα γραφικά.

Τα δίχρονα μοντέλα είναι τα TE 125, TE 150, TE 250, και TE 300, και η τετράχρονη γκάμα αποτελείται από τα FE 250, FE 350, FE 450, και FE 501.

Husqvarna Enduro 2025

Στα δυνατά σημεία των Enduro μοντέλων 2025 της Husqvarna βρίσκονται και τα κάτωθι:

 • Νέα συστήματα φρένων και υδραυλικός συμπλέκτης Brembo.
 • Νέα γραφικά
 • Αναθεωρημένο αλουμινένιο ψαλίδι με βελτιωμένη ακαμψία και βελτίωση στην γλίστρα της αλυσίδας
 • Μίζα
 • Chro-moly ατσάλινο πλαίσιο με anti-squat χαρακτηριστικά
 • GSK δίσκοι
 • TBI ψεκασμός στα δίχρονα
 • Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής στα FE 250 & FE 350 για βέλτιστη ροπή και δύναμη
 • Quickshifter (μόνο για ανεβάσματα) στα τετράχρονα μοντέλα
 • Υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο και πολυαμίδιο
 • WP XACT ανεστραμμένο πιρούνι κλειστού φυσιγγίου
 • WP XACT πίσω αμορτισέρ με ρυθμίσεις χωρίς εργαλεία
 • Πολύ-λειτουργικός διακόπτης για χάρτες, quickshifter και Traction Control στα τετράχρονα
 • Offroad Control Unit (OCU)
 • LED προβολέας
 • ProTaper τιμόνι και ODI γκριπ
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου