Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yezdi 2022 [VIDEO]: Οι “ινδικές Jawa” επιστρέφουν δυναμικά

Στο στόχαστρο η Enfield!

Η Jawa έχει γράψει τη δική της σημαντική ιστορία κι αν δεν είχε πέσει θύμα του “ψυχρού πολέμου” που την κράτησε καθηλωμένη τεχνολογικά για πολλές δεκαετίες, πιθανόν να ήταν σήμερα μια από τις “Premium” ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως κι αν έχει, με τον έναν ή άλλο τρόπο η Jawa κατόρθωσε να επιβιώσει και σήμερα κατασκευάζει μερικά από τα πιο όμορφα retro μοτοσυκλετάκια, χρησιμοποιώντας έναν μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα 300cc με 27,33 ίππους, ενώ για το 2021 ο κυβισμό του ανέβηκε στα 334cc και η απόδοση στους 29 ίππους.

Η Yezdi από την άλλη μεριά, ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε για την αγορά της Ινδίας η θυγατρική Ideal Jawa για να κατασκευάζει εκεί κατόπιν σχετικής άδειας τις μοτοσυκλέτες της Jawa από το 1990 έως και το 1996 όπου σταμάτησε οριστικά η παραγωγή.

Τώρα όμως που η Ινδική αγορά έχει γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου σε πωλήσεις μοτοσυκλετών και ταυτόχρονα όλοι πιστεύουν πως στο μέλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, η Jawa αποφάσισε να βγάλει από το συρτάρι το όνομα της Yezdi και να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία μιας νέας σειρά μοντέλων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα πως στοχεύουν στο κοινό της Royal Enfield. Όσο κι αν θέλεις να αντισταθείς στον πειρασμό, η On-off έκδοση του Yerdi μοιάζει υπερβολικά με το Himalayan της Enfield και το ίδιο ισχύει για την “custom” έκδοση που θυμίζει στο Meteor 350.

Η διαφορά είναι πως όλα τα μοντέλα της Yezdi χρησιμοποιούν τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα της Jawa, αλλά με 334cc και ανάλογα το μοντέλο, έχουν από 29,1 έως και 30,2 ίππους… Λατρεύουμε τους δεκαδικούς στις ιπποδυνάμεις!

Επίσης όλα τους έχουν ψηφιακά όργανα και δικάναλο ή μονοκάναλο ABS. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση που να αφορά την εξαγωγή τους εκτός Ινδίας, όμως όπως ξέρουμε οι τοπικές προδιαγραφές BS6 έχουν εναρμονιστεί με τις “δικές μας” Euro 5 προδιαγραφές, οπότε από τεχνική και γραφειοκρατική άποψη δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Ούτε η τιμή θα είναι πρόβλημα, αφού στην Ινδία το πιο φτηνό Roadster θα κάνει μόλις 2.350€, το Scrambler θα έχει 2.450€ και το Adventure θα έχει 2.600€.