Zontes: Οι πρώτες φωτογραφίες του τρικύλινδρου κινητήρα της

Έρχονται τα τρικύλινδρα μοντέλα από 600 έως και 1000 κυβικά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

17/8/2022

Μέχρι στιγμής η Zontes έχει ταυτίσει το όνομά της με τον αριθμό “310” που είναι ο κυβισμός του μονοκύλινδρου κινητήρα που χρησιμοποιεί στα πιο εμπορικά μοντέλα της, αν και εξίσου δημοφιλή είναι τα μικρότερα μοτοσυκλετάκια της στα 125, και 155 κυβικά. Για το 2022 όλη η σειρά μοντέλων “310” έγινε “350” χάρη στον νέο μονοκύλινδρο κινητήρα Euro 5 με το υγρό κάρτερ που σχεδίασε η ίδια.

Τώρα, το ιταλικό Motociclismo έδωσε στο φως της δημοσιότητας της πρώτες φωτογραφίες ενός ολοκαίνουριου τρικύλινδρου κινητήρα που έχει σχεδιάσει η Zontes και δεν είναι αντιγραφή κανενός από τους γνωστούς μας τρικύλινδρους της Triumph, της Yamaha ή της MV Agusta. Σύμφωνα με της δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτός ο κινητήρας θα έχει τουλάχιστον δύο εκδόσεις κυβισμού, όπου ο μικρότερος θα είναι μεταξύ 600-700cc και ο μεγαλύτερος μεταξύ 900-1000cc.

Ο κινητήρας αυτός θα ήταν ήδη στην παραγωγή όπως ισχυρίζεται η Zontes αν δεν είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην εξέλιξη του ride by wire ψεκασμού, λόγω των ελλείψεων και των προβλημάτων παραγωγής που δημιούργησε επί δύο τουλάχιστον χρόνια η πανδημία (στην Κίνα ακόμα ακολουθούν την στρατηγική των αυστηρών lockdown).

Για τους αναγνώστες του ΜΟΤΟ, η είδηση αυτή δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού ήδη από την παρουσίαση του πρώτου Zontes 310T επί ελληνικού εδάφους σας είχαμε πληροφορήσει πως η Zontes είχε σχέδια ακόμα και για τετρακύλινδρους κινητήρες.  

Στις φωτογραφίες η Zontes μας δείχνει την εξέλιξη του πρωτότυπου κινητήρα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην έκτη φάση εξέλιξής του.

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες