Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ducati Panigale V4 & V4SP 2021: Euro5 αλλαγές και νέα αριθμημένη έκδοση

Η οικογένεια Panigale μπαίνει στο 2021

Η Panigale V4 μπαίνει στην εποχή των Euro5 χωρίς να χάσει σε απόδοση, το χαρακτηριστικό που την έχει κάνει να ξεχωρίζει και χωρίς σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση που θα στεναχωρούσαν τους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα υποδέχεται και την νέα εκδοση SP!

Με την ευκαιρία των αλλαγών που έγιναν στην διαχείριση του κινητήρα και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ducati αυτό το διάστημα, υπάρχουν διαφορές και στα ηλεκτρονικά πάντα με γνώμονα την νέα οπτική που τα ηλεκτρονικά είναι ο μικρός σου βοηθός στην πίστα, όχι ο περιορισμός σου. Το DTC EVO3 εφοδιάζεται με νέες αλλαγές από το Ducati Corse, ενώ οι Race ρυθμίσεις έχουν τώρα δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις, ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις δύο διαφορετικές καταστάσεις που θα εναλλάξεις γρήγορα κάνοντας άμεσες συγκρίσεις για να μπορείς πιο εύκολα να καταλήξεις σε αυτό που σε βολεύει καλύτερα.

Νέες τρόμπες σε συμπλέκτη και φρένα απευθείας από την Superleggera V4 βελτιώνουν την απόδοση στα φρένα και μαζί υπάρχει και νέος οδηγός αλυσίδας. Φαίνεται επίσης πως η Ducati ζήλεψε από το γεγονός πως η BMW εξοπλίζει το superbike με θερμαινόμενα γκριπ για τους αναβάτες που βγάζουν αυτές τις μοτοσυκλέτες στον δρόμο και πλέον προσφέρει κι αυτή την επιλογή.

Για να περάσει προδιαγραφές Euro5, ο καταλύτης μεγάλωσε με 10mm μεγαλύτερο μήκος και νέα ευγενή μέταλλα. Εξωτερικά δεν υπάρχει διαφορά, εσωτερικά όμως επιτρέπει να περνά η Panigale προδιαγραφές διατηρώντας την απόδοσή της.

Βέβαια μία τέτοια αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη την εξαγωγή, οπότε οι λαιμοί προσαρμόστηκαν αναλόγως ρυθμίζοντας την υποπίεση που είναι σημαντικό πράγμα και φτάνει να επηρεάσει την πλήρωση του καυσίμου στον θάλαμο καύσης. Για αυτό και μίκραιναν σε μήκος ενώ άλλαξε η διάμετρος από τα 42mm στα 38mm. Αυτό επέτρεψε και την τοποθέτηση μικρότερης ασπίδας για την θερμότητα ενώ κάθε λαιμός απέκτησε τον δικό του αισθητήρα λάμδα, έχοντας έτσι 4 σύνολο ώστε η επέμβαση της ECU να είναι άμεση και ξεχωριστά στον καθένα, κερδίζοντας και εδώ σε ρύπους.

Προστέθηκε και VIS -Variable Intake System- για να μπορεί η επέμβαση που λέγαμε παραπάνω να γίνεται και στην πράξη ξεχωριστά και ανεξάρτητα και έτσι ο κινητήρας αποδίδει 214 άλογα στις 13.000 στροφές με Euro5 προδιαγραφές.

Το DTC EVO3 έχει δεχτεί μία σημαντική εξέλιξη από το Ducati Corse που στοχεύει στην απόλυτη έξοδο από τις στροφές, επιτρέποντας τον αναβάτη να χουφτώνει το γκάζι σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα χωρίς κανένα ξέσπασμα πλέον. Επεμβαίνει στην τροφοδοσία και με δεδομένο την μέγιστη απόδοση σε κλίση, επιτρέπει πιο ομαλή μετάβαση άρα ομαλότερη δύναμη στο ελαστικό που θα αντέχει και περισσότερο πλέον, μιλώντας πάντα για οδήγηση σε πίστα. Η Panigale παρουσίαζε ένα μικρό ξέσπασμα όταν την σήκωνες στην έξοδο που σε ανάγκαζε μέχρι και να κόψεις λίγο το γκάζι ή ενεργοποιούσε το traction control περισσότερο από αυτό που θα ήθελες. Το DTC πλέον εξομαλύνει αυτή την κατάσταση και είναι επηρεάζει τα επίπεδα από το ένα έως το τέσσερα και αντίστοιχα προσαρμόζεται και με την χρήση βρόχινων στο επίπεδο 7.

Με τις νέες καταστάσεις Race Mode A και Race Mode B ο αναβάτης έχει την επιλογή να αποθηκεύσει διαφορετικές λειτουργίες με την ροπή να περιορίζεται στις τρεις πρώτες σχέσεις όταν έχεις την Race Mode B που δεν έχει τόσο να κάνει με τις δυνατότητες του αναβάτη αλλά με την μορφή της πίστας. Επιπρόσθετα επιτρέπει σε αναβάτες με μικρότερη εμπειρία να αποκτήσουν πιο γρήγορα την δυνατότητα επέμβασης στις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας τους, εναλλάσσοντας σε δύο καταστάσεις λειτουργείας που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνονται άμεσα τις διαφορές.

Η νέα έκδοση SP που μας φέρνει η Ducati για την Panigale είναι για να σε κάνουν να ξεχωρίσεις ακόμη περισσότερο στην πίστα, λες και από μόνη της η V4 δεν είναι ξεχωριστή.

Θα είναι αριθμημένη και τα χρώματα δεν θα αφήνουν περιθώριο να λαθέψεις το εύρος της τιμής της, ενώ υπάρχει φυσικά και πρακτικό ενδιαφέρον ξεκινώντας από τους carbon τροχούς με 1,4 κιλά διαφορά που είναι από μόνοι τους αρκετοί. Έχουμε βέβαια και Brembo Stylema R® που ενεργοποιούνται από ακτινική τρόμπα Brembo MCS και αλυσίδα 520 που είναι ελαφρύτερη κατά 400 γραμμάρια από την κανονική. Συγκριτικά με την V4 S την έως τώρα απόλυτη V4, η SP είναι ένα κιλό ελαφρύτερη και ζυγίζει 173 κιλά στεγνή.

Σημαντικότερη βέβαια διαφορά είναι ο ξηρός συμπλέκτης που θα έχει η V4 SP, ο STM EVO-SBK που μπαίνει με γνώμονα την συνεχή χρήση της μοτοσυκλέτα στην πίστα και την αυξανόμενη πίεση. Έχοντας δοκιμάσει την Panigale V4 στις Σέρρες ξέρουμε πόσο πολύ θερμαίνεται και πόσο αλλάζει η συμπεριφορά του συμπλέκτη, αν και πιστεύουμε πως ελάχιστοι αναβάτες θα την φτάσουν στα όριά της και θα έχουν δυνάμεις να συνεχίσουν παρακάτω. Η SP με τον ξηρό συμπλέκτη ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόκληση και δίνει και έναν τελείως διαφορετικό ήχο στο V4 εργοστάσιο των 214 ίππων.

Βασικές διαφορές της Panigale V4 SP:
o             Steering head machined from billet with the progressive number of the bike shown
o             Fuel tank in exposed brushed aluminium
o             Dedicated seat with "V4 SP" logo
o             Carbon fibre wings
o             Carbon fibre front mudguard
o             STM-EVO SBK dry clutch
o             Final transmission with 520 pitch chain, specific sprocket and crown
o             Carbon fibre wheels with 5 split spokes
o             Brembo Stylema R front brake calipers
o             Brembo MCS 19.21 (Multiple Click System) front brake pump with remote adjustment
o             Front brake and clutch levers "unloaded"
o             Adjustable rider footpegs in billet aluminium with carbon heel guards
o             Single-seat configuration
o             Ducati Data Analyzer + (DDA +) kit with GPS module (supplied)
o             Open carbon clutch cover * (supplied)
o             License plate holder removal cover * (supplied)
o             Mirror holes cover in billet aluminium * (supplied)

Η Panigale V4 SP έρχεται πιο κοντά στην Ducati Superleggera V4 με τα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιεί, του τροχούς και τα φρένα, έχοντας τις αναρτήσεις της V4S.

Το πακέτο ηλεκτρονικών περιλαμβάνει:
 

  • Bosch EVO Cornering ABS
  • Ducati Traction Control EVO 3 (DTC EVO 3)
  • Ducati Slide Control (DSC)
  • Ducati Wheelie Control EVO (DWC EVO)
  • Ducati Power Launch (DPL)
  • Ducati Quick Shift up / down EVO 2 (DQS EVO 2)
  • Engine Brake Control EVO (EBC EVO)
  • Ducati Electronic Suspension EVO (DES EVO)

Έρχεται βαμμένη σε «Winter Test» μαύρο ματ και φυσικό αλουμίνιο

 

Δείτε μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών των νέων Ducati Panigale 2021: