MotoGP - Ανανέωση συνεργασίας με την πίστα της Καταλονίας
Θα παραμείνει στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έως και το 2031
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
14/2/2025
Η πίστα της Καταλονίας θα παραμείνει στο αγωνιστικό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας για έξι ακόμη χρόνια έπειτα και από την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ως μια από τις καλύτερες πίστες του πρωταθλήματος το Circuit de Barcelona-Catalunya προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στο κοινό που γεμίζει με χαρά τις κερκίδες χωρητικότητας 140.000 και πλέον ατόμων κάθε φορά που γίνεται εκεί αγώνας.
Η πίστα της Καταλονίας, που φιλοξενεί και αγώνες Formula 1, δεν έχει λείψει ποτέ από το καλεντάρι του MotoGP από τότε που κατασκευάστηκε στις αρχές της 10ετίας του '90 έχοντας φιλοξενήσεις 34 αγώνες μέχρι σήμερα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού εκτός από εξαιρετικός αγώνας που συγκεντρώνει το ενδιαφερόν εκατοντάδων χιλιάδων φίλων, η περιοχή τροφοδοτεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με... δεκάδες εκατ. ευρώ σε χορηγίες αλλά και αναβάτες και παγκόσμιους πρωταθλητές όπως είναι οι αδερφοί Marquez, οι αδερφοί Espargaro, ο Joan Mir, ο Maverick Vinales και ο Dani Pedrosa!
O τρίτος αγώνας σε σερί παρουσίες στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του έως και το 2031, έπειτα και από τη νέα συμφωνία μεταξύ της Dorna και τις πίστας.
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη νέα συμφωνία με την πίστα της Καταλονίας. Πάντα καταφέρνουν να μας δώσουν ένα παγκοσμίου κλάσης Σαββατοκύριακο, έχουμε πάντα εντυπωσιακή παρουσία κοινού στην πίστα (σ.σ. σε νούμερο) και η πίστα είναι συνδεδεμένη εξαιρετικά με τη Βαρκελώνη...Αυτός είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός για εμάς και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίζουμε να κάνουμε αγώνες εκεί", δήλωσε σχετικά ο Carmelo Ezpeleta, διευθύνων σύμβουλος της Dorna για το MotoGP.
Από την πλευρά της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας ο Miquel Samper, ο υπουργός Επιχειρείν και Εργασίας αλλά και πρόεδρος της πίστας -ναι τόσο σοβαρά παίρνουν εκεί οι πολιτικοί τους αγώνες- είπε: "Γιορτάζουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία ενδυναμώνει την συνδέσει της Καταλονίας με τους μηχανοκίνητους αγώνες, συγκεκριμένα με τα Grand Prix, τα οποία πραγματοποιούνται στο Circuit de Barcelona-Catalunya περισσότερα από 30 χρόνια, από το 1992. Η εξασφάλιση τον γύρου του MotoGP έως και το 2031 είναι εξαιρετικά νέα για τη φήμη της Καταλονίας ως οικοδέσποινας κορυφαίων διεθνών αγωνιστικών γεγονότων."
MotoGP Βραζιλία: Στην Τρίπολη θα ήταν καλύτερα! Διαλυόταν η πίστα σε κάθε γύρο!
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
23/3/2026
Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είδαν οι τρεις πρώτοι της μεγάλης κατηγορίας στην χθεσινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα, που είδε δύο Apriliaστο βάθρο. Έναν πόθο που εκπληρώνεται με ακριβώς έναν χρόνο καθυστέρηση!
Με την χαρά της επιτυχίας και με το γεγονός πως εκεί μπροστά που γυρνούσαν, δεν είχαν το πρόσθετο πρόβλημα των υπολοίπων, είναι φυσιολογικό που ήταν οι μόνοι που δεν έδωσαν έκταση στο πρόβλημα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα έκοβε πόντους από τον άθλο και την επιτυχία, που μόλις είχαν σημειώσει.
Όλοι οι υπόλοιποι όμως, χωρίς καμία εξαίρεση, τόνισαν το πρόβλημα και ευχήθηκαν να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να αγωνιστούν σε τέτοιες συνθήκες.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους ενώ ειδικά στην Moto3 δύο άσχημα highsidesαποδίδονται αποκλειστικά στην κατάσταση της πίστας και ευτυχώς δεν συνοδεύτηκαν και από τραυματισμό.
Φυσικό επίσης να πέφτουν οι προβολείς στην δήλωση του MarcMarquezμετά τον αγώνα, όταν απέδωσε το γλίστρημα που είχε και έδωσε την θέση στον DiGiannantonioπου μόλις είχε κερδίσει, στην κατάσταση της πίστας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαιτίας της πίστας έχασε την θέση στο βάθρο.
Το δίπολο που πολλές φορές παρατηρείται, από… δίποδα που βρίσκονται και στην αρθρογραφία όχι μόνο στα σχόλια, κάτι που αναγάγει το ζήτημα σε κάτι πιο σοβαρό και επικίνδυνο, θέλουν να απομονώσουν την δήλωση MarcMarquezγια να πουν πως ψάχνει δικαιολογία. Παίζουν το κοινό τους ταΐζοντάς το ίντριγκα, παίρνοντας την μία στιγμή το μέρος της μίας παράταξης και έπειτα της άλλης ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται την δημοσιογραφία, φυσικά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και εδώ, πολύ απλά γιατί η ίντριγκα φέρνει το πολυπόθητο κλικ για το οποίο δεν σταματούν να παρακαλούν ως «υποστήριξη». Έχουμε εδώ δύο διαφορετικές εικόνες, από αναβάτες που αποδίδονται σε διαφορετικές παρατάξεις με τον Martinστη μέση. Από την μία πλευρά η VR46 και το πουλέν της και από την άλλη ο MarcMarquez. Δεν χρειάζεται καμία αντιπαράθεση όμως, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα χειροπιαστό, κυριολεκτικά σκύβεις και πιάνεις την άσφαλτο που διαλύεται στο χέρι σου. Τόσο χειροπιαστό! Ο Bezzecchiείναι φυσιολογικό να μην το έχει αντιμετωπίσει στον ίδιο βαθμό καθώς είχε και τον καλύτερο ρυθμό, γυρνούσε και εμπρός μόνος του, ανενόχλητος.
Ούτε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας δεν βλέπεις αυτή την εικόνα!
Ο Martinείπε πως όσο κάθισε πίσω από τις δύο Ducati, δεχόταν πετροπόλεμο, κάτι που ευτυχώς γλίτωσε αρκετά γρήγορα.
Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Αυτή ήταν η χειρότερη εικόνα των MotoGPκαι χρεώνεται πλήρως στην νέα διοίκηση η οποία ήξερε το ζήτημα από πριν. Δεν ρίσκαρε μόνο τον ίδιο τον αγώνα, φτάνοντας πολύ κοντά στην ματαίωσή του, όπως είδαμε από την τρύπα που άνοιξε μέσα στην άσφαλτο το Σάββατο, πριν τον Sprint, αλλά και με την ασφάλεια των αγωνιζόμενων. Ιδιαίτερα στις μικρότερες μάλιστα κατηγορίες και κυρίως στην Moto3, που με τα δικά τους ελαστικά οι συνθήκες καθιστούσαν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Ο αγώνας στην Βραζιλία θα μπορούσε να γίνει στο τέλος της χρονιάς, ώστε να προλάβει να στρωθεί η πίστα ή από το νέο έτος, όταν και σίγουρα θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, μιας και είναι προγραμματισμένο, να πέσει νέα άσφαλτος!
Αν πήγαινε όμως στο τέλος της χρονιάς, τα MotoGPθα είχαν ένα σημαντικό πρόσθετο έξοδο για τα Cargoαεροπλάνα που μεταφέρουν τον εξοπλισμό, ενώ το κοινό της Λ.Αμερικής που μπορεί να δώσει σημαντικά έσοδα τόσο από την φυσική του παρουσία, όσο και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ήταν ακριβώς εκείνο το κερασάκι που έκανε τους διοργανωτές να κλείσουν τα μάτια σε αυτό που έβλεπαν και τα αυτιά στις συμβουλές που άκουγαν.
Ο Bezzecchiωστόσο το έθεσε σωστά, αν αφήσεις τα παραπάνω και το δεις ως ένα πρόβλημα που το έχεις ξαφνικά και παλεύεις να βρεις την λύση. Υπό αυτό το πρίσμα οι διοργανωτές κινήθηκαν ταχύτατα και έδωσαν λύση παλεύοντας να μπαλώσουν την κατάσταση. Θα ήταν ηρωική αντιμετώπιση, αν δεν είχαν βαδίσει εις γνώση τους πάνω στο πρόβλημα και ενώ υπήρχαν φωνές που το τόνιζαν ακόμη περισσότερο.
Έτσι φτάσαμε στην χειρότερη εικόνα των MotoGPτα τελευταία χρόνια και έτσι ξεκινά η νέα διοίκηση το έργο της, με κίτρινη κάρτα. Ούτε στην Ινδονησία, εκεί που τα MotoGPδιεξάγονται σε δημόσιο δρόμο, δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα πρόσφυσης, ασφάλειας και δυσκολίας μάλιστα για τους αναβάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
κανονικός πετροπόλεμος!
Κι ενώ στις μικρές κατηγορίες η πρόσφυση ήταν ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα, στην μεγάλη κατηγορία ο πετροπόλεμος σε όσους οδηγούσαν κοντά και πολλοί μαζί, όπως συνέβαινε εχθές από την πρώτη πεντάδα και πίσω, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Περισσότεροι από τους μισούς αναβάτες απέκτησαν μώλωπες για ενθύμιο, που θα το θυμούνται για καιρό.