Avalon Motorsport Park - Πρόταση για νέα πίστα αγώνων F1 και MotoGP στην Αυστραλία

Από το 2009 "ψήνεται" η κατασκευή της, ενώ τουλάχιστον για την ώρα δεν δείχνει να έχει σοβαρές προοπτικές
Avalon Motorsport Park
Από το

motomag

26/4/2023

Ο αγώνας του Phillip Island έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών έως το 2026, ωστόσο δημοσιεύματα κάνουν λόγω για δημιουργία νέας πίστας αγώνων στους χώρους του αεροδρομίου Avalon της Αυστραλίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τη φιλοξενία αγώνων MotoGP, WorldSBK και F1.

Ενώ έργα βελτιώσεων της ασφάλειας των αγωνιζομένων βρίσκονται σε εξέλιξη στην πίστα Phillip Island της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας, μέσω του ελληνικής καταγωγής Υπουργού Αθλητισμού Steve Dimopoulos, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 1.6 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας τη δημιουργία πίστας στην περιοχή του αεροδρομίου Avalon το οποίο βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά από την Μελβούρνη. Η πίστα συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων θα έχει την ονομασία "Avalon Motorsport Park" (το σπίτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού).

Το περίεργο είναι πως στο site του κατασκευαστή πιστών APEX, βρίσκουμε το “Avalon Motor Park” με τη σημείωση πως η CAMS, το Αυστραλιανό μέλος της FIA, είχε πληρώσει μελέτη για τη δημιουργία πίστας αγώνων στον χώρο του αεροδρομίου του Avalon από το… 2009! Μάλιστα στο site της APEX μπορεί κανείς να βρει και τα σχέδια της πίστας, αλλά και το υπολογιζόμενο συνολικό της κόστος που ανέρχεται στα 165 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια! Από το 2009 φτάσαμε στο 2023 για το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ δεν ξέρουμε αν η πολιτεία της Βικτόριας έχει βάλει στην άκρη τα σχέδια της APEX και αν έχει νέο συνεργάτη για την πρόσφατη ανακοίνωση της.

Ο τύπος της Αυστραλίας αναφέρει ότι ο Tim Bamford, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Australian Grand Prix Corporation (Αυστραλιανή Επιτροπή Μηχανοκίνητων Διοργανώσεων), έχει προσληφθεί ως νέος διευθυντής του συγκεκριμένου έργου. Να τονίσουμε πως η AGPC είναι ο διοργανωτής του αγώνα της Formula 1 στη Μελβούρνη και του αγώνα Phillip Island του MotoGP. Ωστόσο για να πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές, με την κρατική επιχορήγηση να δείχνει αστεία συγκριτικά με το απαιτούμενο τελικό κόστος της πίστας που θα μπορούσε να είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια.

Ο προγραμματισμός του συγκεκριμένου έργου αναφέρει πως το Avalon Motorsport Park θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2026, τη χρονιά που λήγουν τα δεκαετή συμβόλαια του Phillip Island με την Dorna για το MotoGP και το Superbike, με τους πρώτους προγραμματισμένους αγώνες να γίνονται το 2027. Σε κάθε περίπτωση δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως η νέα αγωνιστική εγκατάσταση θα συγκεντρώσει αρκετά χρήματα α) για να κατασκευαστεί μέχρι το 2026, και β) για να μπορέσει να ανταγωνιστεί το Phillip Island, ακόμη και αν οι υποδομές της νέας πίστας στη θεωρία υπερτερούν σε σχέση με την υπάρχουσα.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για τυχόν εξελίξεις στην ιστορία.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες