Ducati - Αποκάλυψη των αγωνιστικών ομάδων MotoGP & WorldSBK 2023 σε κοινή εκδήλωση

Στο event “Campioni in Pista”, στη Madonna di Campiglio
Ducati Campioni in Pista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/1/2023

Στις 23 Ιανουαρίου, σε μια κοινή εκδήλωση στη χιονισμένη Madonna di Campiglio στους Δολομίτες, η Ducati παρουσίασε τόσο την εργοστασιακή MotoGP ομάδα Ducati Lenovo Team, όσο και την εργοστασιακή WorldSBK ομάδα Aruba.it Racing – Ducati.

Το 2023 η εργοστασιακή ομάδα της Ducati, γιορτάζει τα 20 χρόνια από το ντεμπούτο της στην μεγάλη κατηγορία του MotoGP, υπερασπιζόμενη τον Παγκόσμιο Τίτλο Αναβατών και Ομάδων του 2022 -σημειώστε πως η Ducati κέρδισε και τον τίτλο κατασκευαστών το 22. Για τη νέα χρονιά πέρα από τον Πρωταθλητή Francecso Bagnaia, δίπλα του θα αγωνιστεί ο Enea Bastianini, που μεταπήδησε στην ομάδα από την Gresini Racing Team, ένας συνδυασμός-δυναμίτης, με τους δυο Ιταλούς να έχουν ήδη ανάψει τη σπίθα στο φιτίλι από τη σεζόν του 2022, με τη συνέχεια να αναμένεται… εκρηκτική! Ο Bagnaia θα αγωνιστεί με το νούμερο "1" τη νέα χρονιά, ενώ ο Bastianini με το νούμερο “23”. Σημειώστε πως ο Pecco είναι ο πρώτος Πρωταθλητής τα τελευταία 11 χρόνια που αποφασίζει να αλλάξει τον τυχερό του αριθμό με τον άσσο (πιθανότατα και με την παρότρυνση της Ducati), ενώ αν καταφέρει να πάρει ξανά τίτλο του χρόνου θα είναι ο πρώτος αναβάτης με τον αριθμό "1" που θα το κάνει τα τελευταία... 25 χρόνια!

Η σεζόν του 2023 για το MotoGP ξεκινά στις 26 Μαρτίου στο Portimao, ενώ για πρώτη φορά φέτος θα έχουμε νέα μορφή αγώνων, με αγώνα sprint το Σάββατο σε κάθε GP της χρονιάς.

Desmosedici GP

 

Όσον αφορά στα χρώματα των μοτοσυκλετών, αυτά παραμένουν ίδια με πέρυσι, στο βαθύ κόκκινο της Ducati, με μαύρη καρίνα και μαύρες ζάντες. Κομπλέ με αεροδυναμικά βοηθήματα σε ουρά και μπροστινό τμήμα, και μαζί την πολύ βαριά οπτικά ουρά, Desmosedici GP δεν δείχνει και τόσο όμορφη -συγκρινόμενη με κλασικές φόρμες, αλλά και με τη SBK μοτοσυκλέτα της Ducati-, είναι όμως άκρως αποτελεσματική όπως είδαμε την προηγούμενη χρονιά.

Panigale V4R

Στο event παρουσιάστηκε και η Aruba.it Racing – Ducati, που το 2022 κέρδισε Παγκόσμιο Τίτλο Αναβατών, Ομάδων και Κατασκευαστών, με το Panigale V4R του 23 επίσης στα ίδια χρώματα με το 22. Αναβάτες για τη νέα χρονιά είναι ο Πρωταθλητής Alvaro Bautista -στη δεύτερη χρονιά του με τη Ducati-, και ο Michael Ruben Rinaldi δίπλα του, στην τρίτη του χρονιά με την ομάδα. Ο Bautista θα αγωνιστεί με τον άσσο στη μοτοσυκλέτα του, ενώ ο Rinaldi με το “21”.

Ducati

Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία στην ιστορία που η Ducati κάνει κοινή παρουσίαση των ομάδων MotoGP & WorldSBK, και όχι άδικα, αφού το 2022 σάρωσε ότι τίτλο υπήρχε στα δύο κορυφαία Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Κι ενώ ο Luigi Dall’Igna πρόλαβε να πει πως “η επανάληψη των ίδιων αποτελεσμάτων και το 23 θα είναι δύσκολη”, εντούτοις η Ducati ανοίγει τη χρονιά ως το μεγάλο φαβορί, συνδυάζοντας κορυφαίους αναβάτες και μοτοσυκλέτες που έχουν αποδειχθεί κατά πολύ ανώτερες του ανταγωνισμού το 2022.

Τώρα σειρά έχουν τα δοκιμαστικά της Jerez για τα WorldSBK την Τετάρτη 15/1, και εκείνα της Sepang για το MotoGP σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Ετικέτες

MotoGP: O Quartararo ξεσπά: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ”

Απογοήτευση και έντονη κριτική για τη Yamaha μετά τον αγώνα της Ισπανίας
Quartararo complains
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Ο Fabio Quartararo δεν μάσησε τα λόγια του μετά από ένα απογοητευτικό Grand Prix στην Ισπανία, εκφράζοντας ανοιχτά την αγανάκτησή του για την κατάσταση της Yamaha και την έλλειψη προόδου.

Ο Fabio Quartararo ξέσπασε μετά τον αγώνα της Jerez, στέλνοντας για ακόμη μία φορά ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Yamaha πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί. Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021 βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό, σε πλήρη αντίθεση με την περσινή του παρουσία στην ίδια πίστα, όπου είχε κατακτήσει pole position και βάθρο.

Το 2026, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο Quartararo εκκίνησε μόλις από τη 17η θέση και ολοκλήρωσε τον αγώνα περίπου 30 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή Alex Marquez, σε μια επίδοση που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη διαφορά δυναμικότητας της Yamaha σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

quartararo

Παρά τις νέες αναβαθμίσεις που έφερε η ιαπωνική ομάδα στο Jerez, η πρόοδος ήταν περιορισμένη. Ο ίδιος ο Quartararo περιέγραψε με ωμό τρόπο την κατάσταση, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα σε πρόσφυση και ισχύ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο να αισθάνεται άνετα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

“Δεν νιώθω καλά στο φρενάρισμα, στην είσοδο, στη μέση της στροφής, στην επιτάχυνση, πουθενά,” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που ακόμα και όταν λύνεται ένα, εμφανίζεται κάποιο άλλο.

Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση ήρθε όταν θέλησε να υπογραμμίσει πως η διαφορά απόδοσης δεν σχετίζεται με την ικανότητά του: “Δεν είμαι χαζός, ξέρω να οδηγώ και ξέρω πόσο χάνουμε. Πέρυσι ήμουν στο βάθρο, τώρα είμαι 30 δευτερόλεπτα πίσω”.

Στον αγώνα, ο Quartararo ήταν τελικά ο καλύτερος αναβάτης της Yamaha τερματίζοντας 14ος, με κανέναν άλλο αναβάτη της M1 να μην καταφέρνει να μπει στη ζώνη των βαθμών. Ο ομόσταυλος του, Alex Rins, τερμάτισε 16ος, ενώ ο Jack Miller βρέθηκε 18ος μετά από τεχνικό πρόβλημα. Πιο πίσω ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Toprak Razgatlioglu και Augusto Fernandez.

quartararo

Σε τεχνικό επίπεδο, η Yamaha συνεχίζει να αναζητά λύσεις. Ο επικεφαλής της ομάδας, Massimo Meregalli, επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση κινητήρα, ωστόσο η βασική αρχιτεκτονική παραμένει ίδια, κάτι που δείχνει πως δεν αναμένονται άμεσα ριζικές αλλαγές.

Με την κατάσταση να δείχνει στάσιμη και τον ανταγωνισμό να ανεβάζει συνεχώς ρυθμό, η ένταση στο στρατόπεδο της Yamaha αυξάνεται, με τον ίδιο να έχει επιβεβαιώσει συνομιλίες με το στρατόπεδο της Honda, διαψεύδοντας όμως τις φημολογίες που τον ήθελαν να έχει ήδη υπογράψει. Κι αν κάτι έγινε ξεκάθαρο στη Jerez, είναι πως ο Quartararo δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί παθητικά αυτή την εικόνα για πολύ ακόμη.