Aleix Espargaro - Υπέγραψε με το HRC ως αναβάτης εξέλιξης

Πολύτιμη προσθήκη στη δύσκολη προσπάθεια της Honda να βελτιώσει την RC213V
Ο Aleix Espargaro στο HRC από το 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/7/2024

Με ένα λιτό ανακοινωθέν, το HRC ανακοίνωσε την πρόσληψη του Aleix Espargaro ως αναβάτη εξέλιξης από το 2025, μια εξαιρετική κίνηση βελτίωσης της RC213V αν αναλογιστεί κανείς πως ο Ισπανός έπαιξε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της Aprilia RS-GP, ώστε η τελευταία να γίνει άκρως ανταγωνιστική της κυρίαρχης Ducati Desmosedici GP23-GP24, ενώ ήταν και εκείνος που κατέκτησε την πρώτη νίκη για το Noale στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP.

Θυμίζουμε πως στις 23 Μαίου του 2024 ο Aleix είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του από την αγωνιστική δράση στα τέλη της φετινής σεζόν. Ο θερμόαιμος 34χρονος Καταλανός έχει σχεδόν 250 εκκινήσεις στη μεγάλη κατηγορία, ενώ η Honda αναφέρει πως "φέρνει μαζί του μεγάλο πλούτο εμπειρίας σε MotoGP μοτοσυκλέτες, έχοντας ανέβει και τρεις φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, και έχοντας συλλέξει περισσότερους από 1.300 βαθμούς στο MotoGP."

Παρά την έλευση του Aleix το 2025, η Honda θα κρατήσει και τον Stefan Bradl που μέχρι τώρα πάντος δεν έχει κάνει καλή δουλειά στην εξέλιξη της RC213V, καθώς πρωτίστως δεν έχει την ταχύτητα, αλλά όπως φαίνεται ούτε και την κριτική ικανότητα για κάτι τέτοιο. 

Ετικέτες

MotoGP: Τίτλοι με δύο κατασκευαστές - Ο Marc Marquez σε ένα ακόμη κλειστό κλαμπ εκλεκτών

Ο M.Marquez και άλλοι 5 έχουν κερδίσει πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία με διαφορετικούς κατασκευαστές
Marquez Two manufacturers
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/12/2025

Ο Πρωταθλητής του 2025 έγινε μέλος μιας ακόμη μικρής λίστας, εκείνων που κατέκτησαν τίτλους MotoGP με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές.

Η ιστορία του #93 είναι πλέον θρύλος. Ο συνδυασμός αγωνιστικής ιδιοφυΐας, αντοχής απέναντι σε σοβαρούς τραυματισμούς και ακατάβλητης θέλησης τον έφερε ξανά στην κορυφή. Και μαζί με αυτήν την επική επιστροφή, ήρθαν και σημαντικά στατιστικά ορόσημα.

Ένα από τα κατορθώματα του Marquez το 2025 ήταν ότι έγινε ο πιο πρόσφατος αναβάτης, και ένας από τους ελάχιστους στην ιστορία, που κατακτά τίτλους με δύο κατασκευαστές. Ο Geoff Duke ήταν ο πρώτος που το πέτυχε, με τις Norton και Gilera. Ακολούθησε ο Giacomo Agostini, που μετά την κυριαρχία του με την MV Agusta πήρε τίτλο και με Yamaha το 1975.

Πιο πρόσφατα, ο Eddie Lawson κατέκτησε διαδοχικούς τίτλους το 1988 και 1989 με Yamaha και Honda. Ο Valentino Rossi συνέχισε την παράδοση, κερδίζοντας τρεις σερί τίτλους (2001-2003) με Honda πριν κάνει το ιστορικό πέρασμα στη Yamaha το 2004.

Ο Rossi, ο Stoner και η εποχή της αλλαγής

Ο Rossi επανέφερε τη Yamaha στους τίτλους το 2004 και 2005, πριν ο Nicky Hayden και ο Casey Stoner διακόψουν την κυριαρχία του. Ο Stoner, ειδικά, έγραψε το δικό του κεφάλαιο, πρώτα με την Ducati το 2007 και έπειτα με τη Honda το 2011, όπου κέρδισε 10 από τα 17 Grand Prix της χρονιάς.

Η πρόωρη αποχώρηση του Stoner άνοιξε τον δρόμο για την άφιξη ενός εκρηκτικού ταλέντου στη Repsol Honda. Το όνομα ήταν Marc Marquez.

Η αυτοκρατορία του Marquez και η πτώση

Ακολούθησαν έξι τίτλοι: 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019. Ο Marquez ήταν ασταμάτητος, μέχρι τη μοιραία πτώση στη Jerez. Τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις στο δεξί βραχίονα, αμέτρητες πτώσεις, στιγμές που η ιδέα της απόσυρσης έμοιαζε πολύ κοντά

Η αναγέννηση με Ducati

Τότε ήρθε η μεγάλη αλλαγή. Το πέρασμα στην Ducati αναζωπύρωσε τον μύθο του Marquez. Μετά την πρώτη νίκη του σε 1043 ημέρες με τα χρώματα της Gresini, ακολούθησε μια εκπληκτική πρώτη χρονιά με την εργοστασιακή Ducati. Ο τίτλος του 2025 κερδήθηκε στην Ιαπωνία με πέντε αγώνες να απομένουν.

Με αυτόν τον τίτλο, ο Marquez μπήκε στο πάνθεον αναβατών όπως οι Stoner, Rossi, Lawson, Agostini και Duke, που κατέκτησαν τίτλους με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές. Ένα επίτευγμα που έχει το δικό του ειδικό βάρος και είναι κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο μια χούφτα ανθρώπων στην κορυφαία κατηγορία.

Μια ακόμη περιπέτεια τραυματισμού ήρθε στην Ινδονησία πριν το τέλος της σεζόν, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει πως ο Marquez θα επιστρέψει για την ερχόμενη σεζόν που θα έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον πρώτα από όλα για να δούμε αν ο Καταλανός εξακολουθεί να έχει το ίδιο ισχυρό κίνητρο έπειτα από την τιτάνια και μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλλε για να επιστρέψει. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δείχνει πάντως ότι έχει ακόμα πολλά να γράψει στο δικό του κεφάλαιο της ιστορίας του MotoGP.