Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ανανέωσε με Ducati ο Dovizioso – Ταυτόχρονα ρεκόρ στην Γαλλία

Η αρμονία του συμβολαίου φέρνει άμεσα καρπούς…

Η ανανέωση του Dovizioso με την Ducati ανακοινώθηκε όπως είπε, στην καλύτερη στιγμή για το πρωτάθλημα. Έχοντας περισσότερους βαθμούς από πέρσι την ίδια εποχή και αποτελώντας έναν από τους βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος, ο Dovizioso ήθελε να συγκεντρωθεί απόλυτα στην φετινή του απόδοση, κι αυτό απαιτεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για να γίνει.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο Dovizoso, όσο και η Ducati ήθελαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους - το μοναδικό ζήτημα που προέκυψε ήταν το ύψος της οικονομικής απολαβής. Ο Dovizioso βρίσκεται αυτή την στιγμή 6 χρόνια με την Ducati, αποτελώντας τον βασικό της αναβάτη, ακόμα και μετά από μία από τις ακριβότερες μεταγραφές, που γίνεται ακόμα υψηλότερη με βάση το μέγεθος αγοράς που καλύπτουν οι Ιταλού: Αυτή είναι η μεταγραφή του Lorenzo, που δεν έχει αποδώσει το υψηλό της τίμημα.

Με την Ducati να προσπαθεί να διαχειριστεί ακριβώς αυτό το ζήτημα, μην έχοντας αποφασιστεί πως θα κινηθεί με τον Lorenzo, η περσινή επίδοση του Dovizioso και το γεγονός πως έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου, έφερε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Η προηγούμενη μεταγραφή είχε ανεβάσει υπερβολικά την μπάρα των προσδοκιών, όμως ούτε η Ducati, ούτε και κάποια άλλη ομάδα αυτή την στιγμή, είναι σε θέση να διαθέσει τέτοια ποσά σε συμβόλαια αναβατών. Άλλωστε ο αυξημένος ανταγωνισμός εγγυάται πως δεν υπάρχουν απόλυτα φαβορί, κι έτσι τόσο μεγάλα συμβόλαια όπως του Lorenzo, είναι αυτή την στιγμή δύσκολο να δικαιολογηθούν, εκτός φυσικά από την περίπτωση του Marquez. Ο Dovizioso από την άλλη δεν διεκδίκησε ποτέ κάποιο υπερβολικό ποσό, κι αυτό είναι δήλωση της Ducati. Η αύξηση που απαίτησε ήταν λογική για να συμπληρώσει οκτώ χρόνια και παράλληλα να φέρει σίγουρους βαθμούς στην ομάδα.

Όπως ο ίδιος είπε, είναι περισσότερο ευτυχής για την χρονική συγκυρία, καθώς η συμφωνία πλέον επιτρέπει στην ομάδα να αφοσιωθεί απόλυτα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς αυτό τον στόχο έχουν θέσει και είναι στο πλαίσιο του εφικτού.

Ίσως το αποτέλεσμα της αρμονίας αυτής στην λειτουργία της ομάδας, φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στο HJC Helmets Grand Prix της Γαλλίας, όπου ο Dovizioso ήταν πρώτος στις δοκιμές θέτοντας όμως και νέο ρεκόρ πίστας. Ήταν ο μόνος που έπεσε κάτω από το 1:32 ωστόσο 16 αναβάτες συνωστίζονται σε αυτό το δευτερόλεπτο με τους χρόνους να είναι πολύ κοντά! Ο Marquez ακολουθούσε για μόλις 0.168 και πίσω του ο Valentino με 0.075! Μέχρι και την πέμπτη θέση η Yamaha είχε κάνει κατάληψη με Vinales και Zarco ο οποίος βρίσκεται εντός έδρας. Ωστόσο δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος με κάποιες ρυθμίσεις, όπως είπε, και θεωρεί πως η σημερινή ημέρα θα είναι καθοριστική για τον αγώνα.

Το ίδιο είπε και ο Dovizioso άλλωστε, καθώς ο καλός καιρός που αναμένεται να επικρατήσει και η εξαιρετικά κοντινή επίδοση πλήθους αναβατών, θα μετατρέψει τα χρονομετρημένα σε κανονική μάχη!

Η πρώτη ημέρα δοκιμών είχε αρκετές πτώσεις με την θερμοκρασία της πίστας να αυξομειώνεται έντονα, από τους 19 βαθμούς στους 40, θέτοντας δύσκολη δουλειά στα ελαστικά και απαιτώντας αλλαγές ρυθμίσεων. Ο Danilo Petrucci είχε μία από τις εντυπωσιακές πτώσεις, με τους Pol Espargaro, Scott Redding, Franco Morbidelli, Takaaki Nakagami να πέφτουν όλοι τους θύματα της κατάστασης, ωστόσο η πιο άτυχη στιγμή θα πρέπει να θεωρείται του Cal Crutchlow ο οποίος είχε μία πτώση από την διεκδίκηση ακόμα μίας θέσης στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, αν και με τόσο μικρές διαφορές, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής.

Ο Pedrosa ήρθε με νέο αεροδυναμικό φαίρινγκ δείχνοντας πως η Honda συνεχίζει τις δοκιμές ακάθεκτη προς τον στόχο που είναι να κατασταλάξει σε αλλαγές που αφορούν την αεροδυναμική, στο πρώτο τρίτο της σεζόν.

Την πρώτη δεκάδα έκλεισε ο Lorenzo που νωρίτερα στην ημέρα έδειξε πως θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στην τρίτη σειρά εκκίνησης, ωστόσο μόλις οι συνθήκες άλλαξαν κράτησε την τελευταία θέση της δεκάδας. Σήμερα οι τελευταίες θέσεις στο Q2 θα προκύψουν έπειτα από μάχη, ενώ και η ίδια η σειρά εκκίνησης θα συμπληρωθεί στην λήξη ακριβώς του χρόνου των δοκιμών, όπως όλα δείχνουν…

 

 

Tags: