Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Απονέμεται ο τίτλος του «Θρύλου» των MotoGP στον Randy Mamola

MotoGP Legend – Randy Mamola

Ο τίτλους του «Θρύλου» θα απονεμηθεί στον Randy Mamola κατά την φετινή σεζόν, όταν τα MotoGP φτάσουν στο Austin Texas. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που ο τίτλος ακολουθεί εθιμοτυπικά, καθώς ο Mamola είναι ένας παγκόσμιος θρύλος, γνωστός ανά την υφήλιο, ακόμα και στις νεότερες γενιές, παρόλο που δεν έχει στεφθεί πρωταθλητής.

Απεναντίας, ανάμεσα στους αναβάτες που έχουν περάσει από τα MotoGP χωρίς πρωτάθλημα, ο Mamola κατέχει μία υψηλότατη βαθμολογία με 13 νίκες και 57 φορές στο βάθρο, πράγμα που στα μάτια του κόσμου τον καθιστά πρωταθλητή, όπως δηλαδή του αξίζει.

Κύριο χαρακτηριστικό του για το οποίο έμεινε στην ιστορία, ήταν το επιθετικό στιλ οδήγησης, και γενικά το επιθετικό του στιλ εντός και εκτός πίστας, ακόμα και σε συνεντεύξεις. Τελευταία φορά που συναντήσαμε τον Mamola ήταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν ζήτησε το XSR700 της YAMAHA ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ για μία βόλτα.. μόνο που πλέον δεν ήταν XSR, αλλά το “The Slider” φτιαγμένο από τον Πέτρο Χατζηροδέλη, και βαφτισμένο από εσάς, τρομάζοντας με αυτό, τον κόσμο στην παραλία του Wheels & Waves…

Θυμηθείτε το video του ελληνικού "The Slider" όπου ο Randy Mamola ξεσηκώνει τον κόσμο στην παραλία του Wheels & Waves 

Ο Mamola αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1992, όμως όλοι θα θυμούνται εκτός από την κόντρα του με τους υπόλοιπους θρύλους, Freddie Spencer και Kenny Roberts, και την συνεργασία του με τα MotoGP κάνοντας δικάβαλους γύρους πριν την έναρξη…

Η καριέρα του Mamola άρχισε το 1979 με το ’83 να είναι μία από τις πιο δυνατές του καθώς τερμάτισε τρίτος ενώ μέχρι την απόσυρσή του από τους αγώνες ήταν πάντα σε κάποιο βάθρο, ανεξάρτητα από την εταιρία με την οποία έτρεχε. Από τότε δεν έχει φύγει ποτέ από τα paddock, συμπληρώνοντας 39 χρόνια παρουσίας.

Ο ίδιος είπε πως δεν το περίμενε: "Όταν το είπα στην γυναίκα και τον γιό μου, μου έδωσαν τα συγχαρητήρια, αλλά αμέσως μετά άρχισαν τα σχόλια, ότι πλέον πρέπει να ζουν με έναν θρύλο… Τα MotoGP είναι η ζωή μου, τα μάτια μου έχουν δει τόσα πολλά από όταν ήμουν 19.. είναι μεγάλη τιμή να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε τόσο σπουδαία ονόματα. Νομίζω ότι είμαι ο πρώτος MotoGP Legend χωρίς να είμαι πρωταθλητής! Πιστεύω πως η δουλειά που έχω κάνει με το φιλανθρωπικό έργο, είναι εξίσου σημαντική.. Μπορείς να είσαι πρεσβευτής του σπορ χωρίς να κατέχεις τίτλο. Είναι προνόμιο να συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους καλύτερους και είναι κάτι στο οποίο δίνω μεγάλη αξία…"

 

Ο Mamola θα είναι «MotoGP Legend» ανάμεσα σε όλους τους παρακάτω θρύλους: Giacomo Agostini, Mick Doohan, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Anton Mang, Angel Nieto, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Carlo Ubbiali, Alex Crivillé, Franco Uncini, Marco Lucchinelli and the late Nicky Hayden.

Tags: