Άρση περιορισμών και προπονήσεις με μοτοσυκλέτα μετά τον κορωνοϊό

Τίποτα τελεσίδικο ακόμη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/5/2020

Βιαζόμαστε για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, ενώ η χρονιά έχει φτάσει ήδη στην μέση, που θα την πατήσουμε σαν τον σκύλο που είχε καιρό να βγει βόλτα. Θα ορμήσει στον δρόμο αλαφιασμένος και θα τον πατήσουν τα αυτοκίνητα… Σε μία αγωνιστική σεζόν που για τα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο να μην ξεκινήσει ποτέ για φέτος, ή να μείνει στην αρχή της όπως στο Motocross, οι αγωνιζόμενοι παλιοί και νέοι, αντιμετωπίζουν την αυριανή άρση των πρώτων μέτρων, σαν το κόψιμο της αλυσίδας που μας σφίγγει -όλους μας- τον λαιμό τόσο καιρό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν γίνεται αύριο να ξεχυθούμε δεξιά και αριστερά και προς το παρόν κανείς δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε πίστες για προπόνηση. Ο τρόπος που θα γίνουν όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστεί από αύριο, κατά την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τον αθλητισμό που έχει συσταθεί παρά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Κ. Αυγενάκη.

Μέχρι να υπάρξει σαφή απάντηση από τον Υφυπουργό και την επιστημονική επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι προπονήσεις, και ακριβώς τι εννοούμε προπόνηση στην Ελλάδα, ή ποιον θεωρούμε αγωνιζόμενο το 2020, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει την απάντηση για το τι θα ισχύει με τις προπονήσεις! Κι αυτή η απάντηση – δυστυχώς- δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να δοθεί αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Κι αυτό γιατί η μοτοσυκλέτα, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε αυτό τον τόπο, είναι μία υποκατηγορία που βαριέται να ρίξει άπλετο φως ο Υφυπουργός, πρώτα γιατί δεν την γνωρίζει, κι έπειτα γιατί αν ακούσει πόσοι λίγοι ασχολούνται με αυτό το πράγμα, θα χασμουρηθεί (δικαίως?) και θα πάει παρά κάτω. Για να μην γελιόμαστε: Η επιστημονική επιτροπή θα κληθεί να μιλήσει για προπονήσεις με βάση τον στίβο, την εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποδόσφαιρο κτλ, αθλήματα που διαφέρουν έτη φωτός από την μοτοσυκλετα – προφανώς- ξεκινώντας από τους χώρους προπονήσεων.

Θέτοντας κανόνες και όρια για τον στίβο ή το ποδόσφαιρο η μοτοσυκλέτα θα βγει εξ αρχής εκτός, για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει μέρος που να πληροί τους κανόνες ενός σταδίου ή να έχει το προσωπικό ενός σταδίου για να κάνει όλα όσα έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή. Οι ομοσπονδίες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας – μας ενδιαφέρει εδώ το αυτοκίνητο καθώς τα ίδια προβλήματα θα κληθεί να λύσει- προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή της επιτροπής στις ιδιαιτερότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν και σε αυτό το κομμάτι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες, τότε το πρόβλημα μετά την Δεύτερα θα είναι τεράστιο!

Αρχικά λοιπόν η επιστημονική επιτροπή έκανε λόγο για έγκριση της ομοσπονδίας σε πίστες που φέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά που απλά δεν υφίστανται για τα Ελληνικά δεδομένα! Η αρχική τους σκέψη είναι να υπάρχει πρόστιμο για παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών αλλά και πρόστιμο για προπονήσεις αγωνιζομένων που δεν πρόκειται να αγωνιστούν αυτή την χρονιά. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο δεν θέλει να ακούσει την λέξη αγώνες και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα εθνικά πρωταθλήματα θα τα καταφέρουν φέτος να διεξαχθούν!

Εδώ και μία εβδομάδα που συνεδριάζει για το θέμα και δεν θα το πιάσει αύριο για πρώτη φορά, απλά αύριο πιστεύει πως θα βγει απόφαση πράγμα αμφίβολο, η επιστημονική επιτροπή δίνει βαρύτητα στον αθλητισμό γενικά και όχι ειδικά για τον μηχανοκίνητο. Μέχρι να γίνει αυτό, οποιαδήποτε γενική απόφαση θα είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθηθεί ειδικά, κι έτσι ο ρόλος εδώ των ομοσπονδιών είναι να επιστήσουν την προσοχή και να απαιτήσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα.

Στο κομμάτι της μοτοσυκλέτας που μας αφορά, έχοντας επικοινωνήσει με την ΑΜΟΤΟΕ, περιμένουμε την εξέλιξη των εν αναμονή αποφάσεων, προς το παρόν όμως τα πράγματα για τις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται και ο περιορισμός μετακινήσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρεθούμε από αύριο στις Σέρρες δηλαδή, αλλά ανυπομονούμε για την στιγμή που χωρίς την γκιλοτίνα ενός βαρύ προστίμου, θα μπορούμε να το κάνουμε…

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει ρητά πως θα επιτραπούν οι προπονήσεις για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από 5 Μαΐου όμως όλες οι προδιαγραφές που αναφέρονται ως εκεί αφήνουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ακάλυπτο. Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτό το πλαίσιο -και μακάρι να γίνει αύριο- χρειάζεται υπομονή. 

MotoGP: Η Ducati βρίσκει τον "παλιό" Bagnaia - Στην νοοτροπία του 2024

Όλα δείχνουν ότι ο Pecco έχει ξαναβρεί τον εαυτό του μετά τη δύσκολη σεζόν του 2025
Bagnaia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/2/2026

Ο Davide Tardozzi δηλώνει ότι ο Francesco Bagnaia έχει επιστρέψει με τη νοοτροπία που τον έκανε πρωταγωνιστή το 2024, καθώς δείχνει αναγεννημένος στις πρώτες δοκιμές με τη GP26.

Η Ducati εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τον Francesco Bagnaia ενόψει της σεζόν 2026 στο MotoGP, με τον team manager της εργοστασιακής ομάδας, Davide Tardozzi, να υποστηρίζει ότι ο Ιταλός αναβάτης έχει ξαναβρεί τη σωστή αγωνιστική του ταυτότητα μετά από μια ταραχώδη και απογοητευτική χρονιά το 2025.

Ο Bagnaia ξεκίνησε εντυπωσιακά τις χειμερινές δοκιμές στη Sepang, νιώθοντας άνετα από τα πρώτα του περάσματα με τη νέα Ducati GP26. Παρότι κατέληξε πέμπτος στους συνολικούς χρόνους, ήταν ο ρυθμός του σε προσομοίωση sprint αυτός που τράβηξε τα βλέμματα, καθώς γύριζε μόλις ένα δέκατο πιο αργά από τον Alex Marquez της Gresini, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος του Sepang Test.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το 2025, όταν ο Bagnaia δυσκολεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να προσαρμοστεί στη GP25, ευρισκόμενος συχνά στο πίσω μέρος του grid και μακριά από τη μάχη του βάθρου.

Ο ίδιος ο Bagnaia δήλωσε ότι βρήκε ξανά την αίσθηση που του έλειπε πέρυσι, τονίζοντας ιδιαίτερα τη βελτιωμένη σταθερότητα στο φρενάρισμα της Desmosedici. Ωστόσο, απέφυγε να πει ότι όλα του τα προβλήματα έχουν πλέον λυθεί οριστικά.

Bagnaia

Ο Tardozzi, πάντως, ήταν πιο σαφής: "Στην αρχή της χρονιάς, όταν επέστρεψε από τις διακοπές, είδα έναν εντελώς διαφορετικό Pecco, με διαφορετική νοοτροπία. Μου θύμισε τον Pecco του 2024. Πιστεύω ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος στους ερχόμενους αγώνες."

Και πρόσθεσε: "Είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Συζητάμε πολύ μαζί του, ειδικά με τον Gigi Dall’Igna και από τις δοκιμές της Βαλένθιας είχε ήδη ξαναβρεί τη σωστή στάση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό Pecco."

Φήμες για το μέλλον του

Παρά τη βελτιωμένη εικόνα του, το όνομα του Bagnaia βρίσκεται έντονα στο επίκεντρο της μεταγραφολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ducati φέρεται να εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του Pedro Acosta ως πιθανό αντικαταστάτη του για το 2027 - κάτι που σχεδόν επιβεβαιώνεται από πρόσφατες δηλώσεις του Dani Pedrosa.

Ο ίδιος ο Bagnaia έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι μια μετακίνηση σε δορυφορική Ducati δεν τον ενδιαφέρει, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν χάσει τη θέση του στην εργοστασιακή ομάδα, η πολυετής σχέση του με την εταιρεία από το Borgo Panigale ίσως φτάσει στο τέλος της.

Tardozzi

Ο Tardozzi, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η απόλυτη προτεραιότητα της Ducati αυτή τη στιγμή είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Marc Marquez: "Ο Pecco είναι στην καρδιά μας, αλλά μέχρι να οριστικοποιήσουμε το συμβόλαιο του Marc, δεν θέλουμε να μιλάμε με άλλους αναβάτες. Πρώτα ο Marc, και μετά βλέπουμε."

Με τον Bagnaia να δείχνει ξανά ανταγωνιστικός και με τη Ducati να μπαίνει στη νέα σεζόν με υψηλές φιλοδοξίες, όλα δείχνουν ότι το 2026 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά της επιστροφής του Ιταλού στην κορυφή.