Άρση περιορισμών και προπονήσεις με μοτοσυκλέτα μετά τον κορωνοϊό

Τίποτα τελεσίδικο ακόμη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/5/2020

Βιαζόμαστε για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, ενώ η χρονιά έχει φτάσει ήδη στην μέση, που θα την πατήσουμε σαν τον σκύλο που είχε καιρό να βγει βόλτα. Θα ορμήσει στον δρόμο αλαφιασμένος και θα τον πατήσουν τα αυτοκίνητα… Σε μία αγωνιστική σεζόν που για τα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο να μην ξεκινήσει ποτέ για φέτος, ή να μείνει στην αρχή της όπως στο Motocross, οι αγωνιζόμενοι παλιοί και νέοι, αντιμετωπίζουν την αυριανή άρση των πρώτων μέτρων, σαν το κόψιμο της αλυσίδας που μας σφίγγει -όλους μας- τον λαιμό τόσο καιρό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν γίνεται αύριο να ξεχυθούμε δεξιά και αριστερά και προς το παρόν κανείς δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε πίστες για προπόνηση. Ο τρόπος που θα γίνουν όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστεί από αύριο, κατά την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τον αθλητισμό που έχει συσταθεί παρά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Κ. Αυγενάκη.

Μέχρι να υπάρξει σαφή απάντηση από τον Υφυπουργό και την επιστημονική επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι προπονήσεις, και ακριβώς τι εννοούμε προπόνηση στην Ελλάδα, ή ποιον θεωρούμε αγωνιζόμενο το 2020, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει την απάντηση για το τι θα ισχύει με τις προπονήσεις! Κι αυτή η απάντηση – δυστυχώς- δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να δοθεί αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Κι αυτό γιατί η μοτοσυκλέτα, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε αυτό τον τόπο, είναι μία υποκατηγορία που βαριέται να ρίξει άπλετο φως ο Υφυπουργός, πρώτα γιατί δεν την γνωρίζει, κι έπειτα γιατί αν ακούσει πόσοι λίγοι ασχολούνται με αυτό το πράγμα, θα χασμουρηθεί (δικαίως?) και θα πάει παρά κάτω. Για να μην γελιόμαστε: Η επιστημονική επιτροπή θα κληθεί να μιλήσει για προπονήσεις με βάση τον στίβο, την εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποδόσφαιρο κτλ, αθλήματα που διαφέρουν έτη φωτός από την μοτοσυκλετα – προφανώς- ξεκινώντας από τους χώρους προπονήσεων.

Θέτοντας κανόνες και όρια για τον στίβο ή το ποδόσφαιρο η μοτοσυκλέτα θα βγει εξ αρχής εκτός, για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει μέρος που να πληροί τους κανόνες ενός σταδίου ή να έχει το προσωπικό ενός σταδίου για να κάνει όλα όσα έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή. Οι ομοσπονδίες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας – μας ενδιαφέρει εδώ το αυτοκίνητο καθώς τα ίδια προβλήματα θα κληθεί να λύσει- προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή της επιτροπής στις ιδιαιτερότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν και σε αυτό το κομμάτι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες, τότε το πρόβλημα μετά την Δεύτερα θα είναι τεράστιο!

Αρχικά λοιπόν η επιστημονική επιτροπή έκανε λόγο για έγκριση της ομοσπονδίας σε πίστες που φέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά που απλά δεν υφίστανται για τα Ελληνικά δεδομένα! Η αρχική τους σκέψη είναι να υπάρχει πρόστιμο για παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών αλλά και πρόστιμο για προπονήσεις αγωνιζομένων που δεν πρόκειται να αγωνιστούν αυτή την χρονιά. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο δεν θέλει να ακούσει την λέξη αγώνες και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα εθνικά πρωταθλήματα θα τα καταφέρουν φέτος να διεξαχθούν!

Εδώ και μία εβδομάδα που συνεδριάζει για το θέμα και δεν θα το πιάσει αύριο για πρώτη φορά, απλά αύριο πιστεύει πως θα βγει απόφαση πράγμα αμφίβολο, η επιστημονική επιτροπή δίνει βαρύτητα στον αθλητισμό γενικά και όχι ειδικά για τον μηχανοκίνητο. Μέχρι να γίνει αυτό, οποιαδήποτε γενική απόφαση θα είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθηθεί ειδικά, κι έτσι ο ρόλος εδώ των ομοσπονδιών είναι να επιστήσουν την προσοχή και να απαιτήσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα.

Στο κομμάτι της μοτοσυκλέτας που μας αφορά, έχοντας επικοινωνήσει με την ΑΜΟΤΟΕ, περιμένουμε την εξέλιξη των εν αναμονή αποφάσεων, προς το παρόν όμως τα πράγματα για τις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται και ο περιορισμός μετακινήσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρεθούμε από αύριο στις Σέρρες δηλαδή, αλλά ανυπομονούμε για την στιγμή που χωρίς την γκιλοτίνα ενός βαρύ προστίμου, θα μπορούμε να το κάνουμε…

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει ρητά πως θα επιτραπούν οι προπονήσεις για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από 5 Μαΐου όμως όλες οι προδιαγραφές που αναφέρονται ως εκεί αφήνουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ακάλυπτο. Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτό το πλαίσιο -και μακάρι να γίνει αύριο- χρειάζεται υπομονή. 

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.