Άρση περιορισμών και προπονήσεις με μοτοσυκλέτα μετά τον κορωνοϊό

Τίποτα τελεσίδικο ακόμη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/5/2020

Βιαζόμαστε για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, ενώ η χρονιά έχει φτάσει ήδη στην μέση, που θα την πατήσουμε σαν τον σκύλο που είχε καιρό να βγει βόλτα. Θα ορμήσει στον δρόμο αλαφιασμένος και θα τον πατήσουν τα αυτοκίνητα… Σε μία αγωνιστική σεζόν που για τα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο να μην ξεκινήσει ποτέ για φέτος, ή να μείνει στην αρχή της όπως στο Motocross, οι αγωνιζόμενοι παλιοί και νέοι, αντιμετωπίζουν την αυριανή άρση των πρώτων μέτρων, σαν το κόψιμο της αλυσίδας που μας σφίγγει -όλους μας- τον λαιμό τόσο καιρό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν γίνεται αύριο να ξεχυθούμε δεξιά και αριστερά και προς το παρόν κανείς δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε πίστες για προπόνηση. Ο τρόπος που θα γίνουν όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστεί από αύριο, κατά την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τον αθλητισμό που έχει συσταθεί παρά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Κ. Αυγενάκη.

Μέχρι να υπάρξει σαφή απάντηση από τον Υφυπουργό και την επιστημονική επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι προπονήσεις, και ακριβώς τι εννοούμε προπόνηση στην Ελλάδα, ή ποιον θεωρούμε αγωνιζόμενο το 2020, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει την απάντηση για το τι θα ισχύει με τις προπονήσεις! Κι αυτή η απάντηση – δυστυχώς- δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να δοθεί αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Κι αυτό γιατί η μοτοσυκλέτα, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε αυτό τον τόπο, είναι μία υποκατηγορία που βαριέται να ρίξει άπλετο φως ο Υφυπουργός, πρώτα γιατί δεν την γνωρίζει, κι έπειτα γιατί αν ακούσει πόσοι λίγοι ασχολούνται με αυτό το πράγμα, θα χασμουρηθεί (δικαίως?) και θα πάει παρά κάτω. Για να μην γελιόμαστε: Η επιστημονική επιτροπή θα κληθεί να μιλήσει για προπονήσεις με βάση τον στίβο, την εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποδόσφαιρο κτλ, αθλήματα που διαφέρουν έτη φωτός από την μοτοσυκλετα – προφανώς- ξεκινώντας από τους χώρους προπονήσεων.

Θέτοντας κανόνες και όρια για τον στίβο ή το ποδόσφαιρο η μοτοσυκλέτα θα βγει εξ αρχής εκτός, για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει μέρος που να πληροί τους κανόνες ενός σταδίου ή να έχει το προσωπικό ενός σταδίου για να κάνει όλα όσα έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή. Οι ομοσπονδίες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας – μας ενδιαφέρει εδώ το αυτοκίνητο καθώς τα ίδια προβλήματα θα κληθεί να λύσει- προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή της επιτροπής στις ιδιαιτερότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν και σε αυτό το κομμάτι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες, τότε το πρόβλημα μετά την Δεύτερα θα είναι τεράστιο!

Αρχικά λοιπόν η επιστημονική επιτροπή έκανε λόγο για έγκριση της ομοσπονδίας σε πίστες που φέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά που απλά δεν υφίστανται για τα Ελληνικά δεδομένα! Η αρχική τους σκέψη είναι να υπάρχει πρόστιμο για παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών αλλά και πρόστιμο για προπονήσεις αγωνιζομένων που δεν πρόκειται να αγωνιστούν αυτή την χρονιά. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο δεν θέλει να ακούσει την λέξη αγώνες και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα εθνικά πρωταθλήματα θα τα καταφέρουν φέτος να διεξαχθούν!

Εδώ και μία εβδομάδα που συνεδριάζει για το θέμα και δεν θα το πιάσει αύριο για πρώτη φορά, απλά αύριο πιστεύει πως θα βγει απόφαση πράγμα αμφίβολο, η επιστημονική επιτροπή δίνει βαρύτητα στον αθλητισμό γενικά και όχι ειδικά για τον μηχανοκίνητο. Μέχρι να γίνει αυτό, οποιαδήποτε γενική απόφαση θα είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθηθεί ειδικά, κι έτσι ο ρόλος εδώ των ομοσπονδιών είναι να επιστήσουν την προσοχή και να απαιτήσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα.

Στο κομμάτι της μοτοσυκλέτας που μας αφορά, έχοντας επικοινωνήσει με την ΑΜΟΤΟΕ, περιμένουμε την εξέλιξη των εν αναμονή αποφάσεων, προς το παρόν όμως τα πράγματα για τις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται και ο περιορισμός μετακινήσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρεθούμε από αύριο στις Σέρρες δηλαδή, αλλά ανυπομονούμε για την στιγμή που χωρίς την γκιλοτίνα ενός βαρύ προστίμου, θα μπορούμε να το κάνουμε…

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει ρητά πως θα επιτραπούν οι προπονήσεις για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από 5 Μαΐου όμως όλες οι προδιαγραφές που αναφέρονται ως εκεί αφήνουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ακάλυπτο. Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτό το πλαίσιο -και μακάρι να γίνει αύριο- χρειάζεται υπομονή. 

Maverick Vinales: “Αν μείνω εκτός MotoGP θα φταίει αποκλειστικά η ΚΤΜ” – Δημόσιες αντεγκλήσεις με Guenther Steiner

Ο Ισπανός αναβάτης κατηγορεί την ΚΤΜ και τον ιδιοκτήτη της ομάδας του πως τον κοροϊδεύουν
Vinales
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα που γίνεται φέτος στο ρόστερ του MotoGP είναι κάποιοι αναβάτες που ήδη φαίνεται πως περισσεύουν. Οι Franco Morbidelli, Jack Miller, Brad Binder και Alex Rins, για παράδειγμα, είναι πια μάλλον απίθανο να βρουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και τώρα αρχίζει να φαίνεται πως και ο Maverick Vinales θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Κι όμως, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν πως ο Ισπανός είχε καπαρωμένη μια εργοστασιακή σέλα. Τι συνέβη;

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά το Τσέχικο GP του Brno με αφορμή μια αιχμηρή δήλωση του Vinales: “Αν δεν είμαι του χρόνου στο πρωτάθλημα θα οφείλεται σε μια μόνο πλευρά και αυτή είναι η KTM, σε κανέναν άλλο”.

Ο αναβάτης της ΚΤΜ Tech3 συνέχισε εξηγώντας πως τον περασμένο Χειμώνα πίστευε ότι θα πήγαινε στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing γιατί αυτό ήταν το πλάνο της εταιρείας όπως του το είχαν περιγράψει, ωστόσο το γεγονός πως δεν κλήθηκε καν να καβαλήσει το νέο 850 στο πρόσφατο τεστ του Brno ήταν γι’ αυτόν μια ξεκάθαρη δήλωση πως η ΚΤΜ δεν σκοπεύει πια να τον κρατήσει.

“Δεν ζήτησα να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα. Με άφησαν να μαντεύω για δυο εβδομάδες αν θα τη δοκιμάσω ή όχι και στο τέλος έμαθα από τον Τύπο πως θα πήγαινε ο Pedro Acosta. Θα μπορούσαν εύκολα να με πάρουν ένα τηλέφωνο να με ενημερώσουν. Αυτοί όμως δεν μου είπαν τίποτα, δεν μου είπαν ούτε για τον Acosta, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα μου είχαν πει πως εγώ θα τη δοκίμαζα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όλα δείχνουν ξεκάθαρα για μένα.”

Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης της Tech3, Guenther Steiner, δεν μάσησε τα λόγια του – κάτι για το οποίο ήταν γνωστός ήδη από τα χρόνια του στη F1: “Δεν νομίζω πως αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούσε να κάνει. Δεν ξέρω γιατί είπε όσα είπε. Αν δεν έχεις επιλογή... όταν είσαι ζητιάνος δεν μπορείς να έχεις επιλογές. Αλλά δεν ξέρω τι σκεφτόταν. Ίσως δεν σκεφτόταν καθόλου όταν το είπε.

“Από πλευράς απόδοσης, η ΚΤΜ δεν είναι Aprilia ή Ducati αυτή τη στιγμή, αλλά η απόδοση υπάρχει. Ο Pedro τα πηγαίνει πολύ καλά και ο Enea ήταν στο top-10 χτες [σ.σ. στον αγώνα του Brno], έτσι δεν μπορείς να κατηγορείς μόνο την ΚΤΜ.

“Δεν ξέρω τι σκεφτόταν και ίσως να ήταν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά για το γεγονός πως υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι στο MotoGP του χρόνου, έτσι άφησε να τον κυριεύσουν τα συναισθήματά του.”

Από τα λεγόμενα του Steiner αρχίζει να φαίνεται η ρήξη εντός της ομάδας του με τον Vinales, ειδικά στην αναφορά για “ζητιάνο που δεν μπορεί να έχει επιλογές”, δείγμα ίσως του πώς τον βλέπει: δεν έχει πού να πάει, αν δεν βρω καλύτερο τον κρατώ. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ο δε Vinales φαίνεται πως το πήρε έτσι ακριβώς και ο τραυματισμός του έχει απλώς κάνει τα πάντα χειρότερα.

“Εντάξει, δεν είμαι σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά πιστεύω πως έναν γρήγορο γύρο θα τον έγραφα. Όμως αυτοί δεν μου είπαν τίποτα, δεν με κάλεσαν να μου πουν για τον Acosta όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα αυτοί με είχαν πάρει να μου πουν πως θα πάω εγώ στη δοκιμή.

“Τώρα δεν έχω τίποτα, νιώθω πως δεν θα είμαι στο πρωτάθλημα του χρόνου. Αν ήξεραν πως δεν θα είμαι στην εργοστασιακή ομάδα θα έπρεπε να μου το έχουν πει και να με αφήσουν να φύγω.”

Ο Vinales έχει έναν όρο στο συμβόλαιό του βάσει του οποίου δεν μπορούσε να υπογράψει με άλλη ομάδα μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2026. Στο μεταξύ όμως ο Ισπανός δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψαχτεί για μεταγραφή μιας και ήταν βέβαιος, τουλάχιστον ως τον αγώνα του Brno στα μέσα Ιουνίου, πως θα παραμείνει στην ΚΤΜ και δη στην εργοστασιακή ομάδα.

Τώρα η ΚΤΜ και η Tech3 επισήμως μιλούν για εξέταση της φυσικής του κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τον κρατήσουν και πέραν της φετινής χρονιάς. Πίσω από τις βιτρίνες και τις επίσημες δηλώσεις ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως εργοστασιακή σέλα δεν υπάρχει, καθώς αυτές έχουν καπαρωθεί από τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Luca Marini για μια θέση στην Tech3 και μάλιστα κυκλοφορούν φήμες από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ για επαφή του Ιταλού αναβάτη με τον Pit Beirer της ΚΤΜ τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, υπάρχει στο κάδρο και ο Senna Agius της Moto2 που ήδη εξεταζόταν για προαγωγή στη μεγάλη κατηγορία και φυσικά υπάρχει πάντα ο Brad Binder που περισσεύει φέρεται να πιέζει για μια θέση στην Tech3 πριν το πάρει απόφαση να στραφεί 100% στο WSBK για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ως έχουν τα πράγματα, το μέλλον του Vinales στο MotoGP δείχνει πολύ αμφίβολο, αρχικά με αφορμή τη φυσική του κατάσταση και στη συνέχεια με τις εκνευρισμένες του δηλώσεις που προφανώς χτύπησαν άσχημα τόσο στο Mattighofen όσο και στην έδρα της Tech3.

Ο ίδιος ο αναβάτης δηλώνει δε πως, “αν δεν μείνω στο MotoGP έχω χίλιες επιλογές να διαλέξω,” αλλά επίσης έχει πει τις τελευταίες μέρες πως δεν θέλει να πάει στο WSBK ή σε άλλο πρωτάθλημα, προτιμώντας να κάτσει σπίτι του και να χαρεί την οικογένειά του χαλαρώνοντας. Αν μη τι άλλο, στα 31 του έχει το ακόμη μερικά καλά χρόνια στις πίστες και το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ίσως λοιπόν βλέπει μια ευκαιρία να χαλαρώσει περιμένοντας το επόμενο άνοιγμα στο ρόστερ του MotoGP για να τον ξανακαλέσει κάποια ομάδα στο κοντινό μέλλον αλλά, με το άφθονο φρέσκο ταλέντο που ανεβαίνει από τις μικρότερες κατηγορίες, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ελπίδα χωρίς αντίκρυσμα.

Θα είναι πάντως κρίμα να χαθεί αυτός ο τόσο ταλαντούχος αναβάτης από το πρωτάθλημα έτσι άδοξα, ειδικά όταν πέρυσι ο Pit Beirer μιλούσε για την τεράστια εκτίμηση του εργοστασίου στο πρόσωπό του με μεγαλόσχημες δηλώσεις.

Ετικέτες