Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Άρση περιορισμών και προπονήσεις με μοτοσυκλέτα μετά τον κορωνοϊό

Τίποτα τελεσίδικο ακόμη

Βιαζόμαστε για την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, ενώ η χρονιά έχει φτάσει ήδη στην μέση, που θα την πατήσουμε σαν τον σκύλο που είχε καιρό να βγει βόλτα. Θα ορμήσει στον δρόμο αλαφιασμένος και θα τον πατήσουν τα αυτοκίνητα… Σε μία αγωνιστική σεζόν που για τα εθνικά πρωταθλήματα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο να μην ξεκινήσει ποτέ για φέτος, ή να μείνει στην αρχή της όπως στο Motocross, οι αγωνιζόμενοι παλιοί και νέοι, αντιμετωπίζουν την αυριανή άρση των πρώτων μέτρων, σαν το κόψιμο της αλυσίδας που μας σφίγγει -όλους μας- τον λαιμό τόσο καιρό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν γίνεται αύριο να ξεχυθούμε δεξιά και αριστερά και προς το παρόν κανείς δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε πίστες για προπόνηση. Ο τρόπος που θα γίνουν όλα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστεί από αύριο, κατά την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για τον αθλητισμό που έχει συσταθεί παρά τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Κ. Αυγενάκη.

Μέχρι να υπάρξει σαφή απάντηση από τον Υφυπουργό και την επιστημονική επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι προπονήσεις, και ακριβώς τι εννοούμε προπόνηση στην Ελλάδα, ή ποιον θεωρούμε αγωνιζόμενο το 2020, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει την απάντηση για το τι θα ισχύει με τις προπονήσεις! Κι αυτή η απάντηση – δυστυχώς- δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να δοθεί αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Κι αυτό γιατί η μοτοσυκλέτα, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε αυτό τον τόπο, είναι μία υποκατηγορία που βαριέται να ρίξει άπλετο φως ο Υφυπουργός, πρώτα γιατί δεν την γνωρίζει, κι έπειτα γιατί αν ακούσει πόσοι λίγοι ασχολούνται με αυτό το πράγμα, θα χασμουρηθεί (δικαίως?) και θα πάει παρά κάτω. Για να μην γελιόμαστε: Η επιστημονική επιτροπή θα κληθεί να μιλήσει για προπονήσεις με βάση τον στίβο, την εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποδόσφαιρο κτλ, αθλήματα που διαφέρουν έτη φωτός από την μοτοσυκλετα – προφανώς- ξεκινώντας από τους χώρους προπονήσεων.

Θέτοντας κανόνες και όρια για τον στίβο ή το ποδόσφαιρο η μοτοσυκλέτα θα βγει εξ αρχής εκτός, για τον απλούστατο λόγο πως δεν υπάρχει μέρος που να πληροί τους κανόνες ενός σταδίου ή να έχει το προσωπικό ενός σταδίου για να κάνει όλα όσα έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή. Οι ομοσπονδίες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας – μας ενδιαφέρει εδώ το αυτοκίνητο καθώς τα ίδια προβλήματα θα κληθεί να λύσει- προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή της επιτροπής στις ιδιαιτερότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν και σε αυτό το κομμάτι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες, τότε το πρόβλημα μετά την Δεύτερα θα είναι τεράστιο!

Αρχικά λοιπόν η επιστημονική επιτροπή έκανε λόγο για έγκριση της ομοσπονδίας σε πίστες που φέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά που απλά δεν υφίστανται για τα Ελληνικά δεδομένα! Η αρχική τους σκέψη είναι να υπάρχει πρόστιμο για παραβιάσεις υγειονομικών κανονισμών αλλά και πρόστιμο για προπονήσεις αγωνιζομένων που δεν πρόκειται να αγωνιστούν αυτή την χρονιά. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο δεν θέλει να ακούσει την λέξη αγώνες και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τα εθνικά πρωταθλήματα θα τα καταφέρουν φέτος να διεξαχθούν!

Εδώ και μία εβδομάδα που συνεδριάζει για το θέμα και δεν θα το πιάσει αύριο για πρώτη φορά, απλά αύριο πιστεύει πως θα βγει απόφαση πράγμα αμφίβολο, η επιστημονική επιτροπή δίνει βαρύτητα στον αθλητισμό γενικά και όχι ειδικά για τον μηχανοκίνητο. Μέχρι να γίνει αυτό, οποιαδήποτε γενική απόφαση θα είναι πρακτικά αδύνατο να ακολουθηθεί ειδικά, κι έτσι ο ρόλος εδώ των ομοσπονδιών είναι να επιστήσουν την προσοχή και να απαιτήσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα.

Στο κομμάτι της μοτοσυκλέτας που μας αφορά, έχοντας επικοινωνήσει με την ΑΜΟΤΟΕ, περιμένουμε την εξέλιξη των εν αναμονή αποφάσεων, προς το παρόν όμως τα πράγματα για τις προπονήσεις με μοτοσυκλέτα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται και ο περιορισμός μετακινήσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρεθούμε από αύριο στις Σέρρες δηλαδή, αλλά ανυπομονούμε για την στιγμή που χωρίς την γκιλοτίνα ενός βαρύ προστίμου, θα μπορούμε να το κάνουμε…

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρει ρητά πως θα επιτραπούν οι προπονήσεις για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από 5 Μαΐου όμως όλες οι προδιαγραφές που αναφέρονται ως εκεί αφήνουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ακάλυπτο. Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτό το πλαίσιο -και μακάρι να γίνει αύριο- χρειάζεται υπομονή.