Δήλωση Rossi: Δεν φταίει η μοτοσυκλέτα!

Ψάχνει ακόμα τον τρόπο να γίνει ανταγωνιστικός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/8/2019

Πολλές κριτικές έχουν γραφτεί για τον Valentino Rossi φέτος, καθώς ο αστέρας των MotoGP φαίνεται πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο κόσμος έχει συνηθίσει τον Rossi να βρίσκεται σχεδόν κάθε Κυριακή πάνω στο βάθρο για είκοσι (!!!!) χρόνια και το γεγονός πως πέρσι και φέτος έχει ανοίξει ελάχιστα μπουκάλια σαμπάνιας πυροδότησε ποικίλα αρνητικά σχόλια για αυτόν. Πέρσι οι δημοσιογράφοι του πετάγανε σπόντες για την ηλικία του και συζητούσαν ανοιχτά για την ημέρα… συνταξιοδότησης του. Παρ’ όλα αυτά, ο Rossi ήταν πρώτος σε βαθμούς ανάμεσα στους αναβάτες της Yamaha και στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας, έστω κι αν η διαφορά δεν του επέτρεπε να ονειρεύεται πρωτάθλημα. Μαζί με την πολύ κακή βαθμολογική εικόνα των υπόλοιπων αναβατών της Yamaha, το φταίξιμο πήγε τελικά στην απόδοση της μοτοσυκλέτας. Πέραν του Jarco, όλοι οι άλλοι αναβάτες είχαν μόνο παράπονα από την απόδοση της M1.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο δημιουργήθηκε και στην αρχή της χρονιάς φέτος, όπου και πάλι ο Rossi είχε τους περισσότερους βαθμούς απ’ όλους τους υπόλοιπους αναβάτες της Yamaha και ο Quartararo πήρε τη θέση του Zarco, εντυπωσιάζοντας με τους χρόνους του, αλλά όχι με τα τελικά αποτελέσματα του. Η εικόνα πως οι μοτοσυκλέτες τις Yamaha δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις εργοστασιακές Honda και Ducati, είχε πλέον παγιωθεί στο μυαλό όλων μας. Όμως από το Jerez και μετά, ο Vinales και ο Quartararo, όχι μόνο έκαναν εντυπωσιακούς χρόνους, αλλά άρχισαν να φέρνουν και αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή ο Rossi ζούσε έναν αγωνιστικό εφιάλτη, ακόμα και στις αγαπημένες του πίστες, όπως το Mugello. Την διαφορά φέτος την κάνει η απόδοση του Vinales και όχι του Quartararo, που όπως είπαμε μας θυμίζει πάνω κάτω τις εμφανίσεις του Jarco με την δορυφορική Yamaha Tech3. Ο Vinales έχει καταφέρει να φέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα με την Μ1 φέτος και μάλιστα σε πίστες που ο Rossi δυσκολευόταν να δει δεκάδα. Το γεγονός αυτό έχει αδυνατίσει πολύ τη δικαιολογία πως οι Μ1 δεν είναι ανταγωνιστικές φέτος και έχει αρχίσει να δημιουργεί ερωτηματικά για την αγωνιστική απόδοση του Rossi.

Τα διαρκή παράπονά του για την απόδοση της μοτοσυκλέτας δεν μοιάζουν πλέον δικαιολογημένα. Στη βαθμολογία βρίσκεται πίσω από τον Vinales και ο ισχυρισμός πως ο Rossi είναι “Αναβάτης της Κυριακής” δεν συμβαδίζει με τα αποτελέσματα πια.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο Brno και στην παραδοχή του Rossi, πως τελικά δεν φταίει η Μ1 για τα κακά αποτελέσματα και τις πτώσεις. Το Brno είναι μια από τις αγαπημένες πίστες του Rossi και έχει εντυπωσιακό αριθμό νικών ο ιταλός superstar. Στη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως τώρα πια το πρόβλημα το έχει αυτός. Μάλιστα είπε πως πιθανόν το πρόβλημα να είναι ο τρόπος που προετοιμάζει τη μοτοσυκλέτα του για τα δοκιμαστικά και τον αγώνα! Έναν τομέα δηλαδή που μέχρι σήμερα ήταν “επιστήμονας” και ως εκ τούτου τον αποκαλούσαμε “Αναβάτη της Κυριακής”. Συγκεκριμένα είπε: Από το Jerez και μετά ο Vinales και ο Quartararo είναι πολύ δυνατοί. Αυτό σημαίνει πως η μοτοσυκλέτα είναι ανταγωνιστική. Δεν ξέρω αν η αιτία είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας. Δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά πράγματα αλλά δεν ήμουν γρήγορος. Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να βρω τον τρόπο και να αποκτήσω την αίσθηση να οδηγήσω την Μ1 στο όριο.”  Αυτό το τελευταίο μοιάζει κάπως σαν να κριτικάρει και τις οδηγηκές του ικανότητες… Όπως κι αν έχει, η Yamaha από τη μεριά της κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Γιατρό. Τη Δευτέρα μετά τον αγώνα του Brno, τόσο ο Rossi, όσο και ο Vinales θα οδηγήσουν για πρώτη φορά την Μ1 του 2020. Κάποιοι λένε πως το μόνο που χρειάζεται η Yamaha είναι έναν νέο κινητήρα με πολύ γκάζι για να σταθεί δίπλα στα Ducati και τα νέα Honda. Όμως ο Rossi διαφωνεί με αυτή την άποψη, λέγοντας πως μια μοτοσυκλέτα των MotoGP θα πρέπει να είναι συνολικά καλή. Κι όπως είδαμε φέτος με τον νέο ισχυρότερο κινητήρα της Honda, η μοτοσυκλέτα έγινε πιο δύσκολη στην οδήγηση για όλους τους αναβάτες του HRC, εκτός του Marquez φυσικά…  

Ετικέτες

Moto2, Ταϊλάνδη: Λάθος των διοργανωτών στον υπολογισμό των γύρων, απονεμήθηκαν μισοί βαθμοί

Λόγω λάθους στους υπολογισμούς χιλιομέτρων - Μπερδεύτηκαν με τις διαδοχικές επανεκκινήσεις
Thai Moto2 Mistake
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/3/2026

Μετά από επανεξέταση των δεδομένων διαπιστώθηκε λάθος στον υπολογισμό της συνολικής αγωνιστικής απόστασης, βάσει της οποίας ο αγώνας έπρεπε να αποδώσει μισούς βαθμούς και όχι πλήρεις.

Η ασυνήθιστη διόρθωση προέκυψε έπειτα από έλεγχο των στοιχείων του αγώνα της Buriram όπου είχαν σημειωθεί πολλαπλές εκκινήσεις μετά από δύο επανεκκινήσεις λόγω πτώσεων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του MotoGP, στον υπολογισμό της συνολικής απόστασης είχε συμπεριληφθεί λανθασμένα ένας γύρος από τη δεύτερη εκκίνηση.

Ο συγκεκριμένος γύρος, ο οποίος δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή, θα έπρεπε να θεωρηθεί άκυρος και να μην προστεθεί στη συνολική απόσταση. Ωστόσο καταμετρήθηκε κανονικά λόγω σφάλματος στο σύστημα υπολογισμού, οδηγώντας στην αρχική ανακοίνωση αποτελεσμάτων με πλήρη βαθμολογία.

Κανονικά το λογισμικό ελέγχου αγώνα της εμφανίζει προειδοποίηση όταν δεν έχει καλυφθεί το 50% της προγραμματισμένης αγωνιστικής απόστασης, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απονομής μισών βαθμών. Στην περίπτωση της Ταϊλάνδης όμως το σφάλμα στον υπολογισμό της απόστασης δεν επέτρεψε την εμφάνιση αυτής της ειδοποίησης.

Μετά τη διόρθωση των δεδομένων και την εφαρμογή των αγωνιστικών κανονισμών, επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε συμπληρωθεί το απαιτούμενο 50% της απόστασης, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγώνας πρέπει να βαθμολογηθεί με μισούς βαθμούς.

Η διοργάνωση ανακοίνωσε ότι η κατανομή βαθμών έχει ήδη διορθωθεί και ότι θα δημοσιευθεί η επικαιροποιημένη βαθμολογία του πρωταθλήματος Moto2. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα προστεθούν επιπλέον διαδικασίες επαλήθευσης στα συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.