Δοκιμές MotoGP Valencia

Τι μάθαμε από το πρώτο τεστ για το 2018
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/11/2017

Οι πρώτες δοκιμές για το 2018 και οι προτελευταίες για την φετινή χρονιά, έριξαν αυλαία πριν λίγες μέρες στην Valencia. Τα θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες την σεζόν που πέρασε ήταν πολλά και διάφορα και σίγουρα τα πρώτα τεστ αφήνουν μια γεύση για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα εργοστάσια. Ο δρόμος είναι όμως μακρύς και η δουλειά που πρέπει να ρίξουν κατά τη διάρκεια του χειμερινού διαλλείματος είναι μεγάλη, καθώς πολλοί τομείς προβληματισμού έχουν παραμείνει ανοιχτοί, όπως θα δούμε παρακάτω από τα πρώτα στοιχεία και δεδομένα που αποκομίσαμε, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις και την αίσθηση των αναβατών.
Ο Marquez συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, μετά και την κατάκτηση του τίτλου για το 2017, κλείνοντας τις δοκιμές στην κορυφή της κατάταξης. Μάλιστα, οι δύο μοτοσυκλέτες της Repsol Honda (του Marquez και του Pedrosa) έκαναν το 1-2 δείχνοντας ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, αν και η Valencia είναι μια πίστα που ευνοεί γενικότερα τα RC213V.


Ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε και τις δύο μέρες των δοκιμών συνεχείς συγκρίσεις μεταξύ της μοτοσυκλέτας του '17 με το πρωτότυπο για την επόμενη σεζόν, αν και ο ταχύτερος χρόνος του έγινε με την μοτοσυκλέτα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην οποία είχαν προστεθεί ελάχιστες αλλαγές από το πλαίσιο του 2018. Ο ίδιος δήλωσε πως μάζεψε αρκετά δεδομένα από την μοτοσυκλέτα, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει το πλάνο των δοκιμών εν όψει των τεστ στην Sepang στις αρχές τις επόμενης χρονιάς. Σχετικά με το πρωτότυπο, ο Marquez είπε πως υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα γύρω από τον κινητήρα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα στις δοκιμές της Μαλαισίας, καθώς στις δοκιμές της Jerez θα λάβει μέρος μόνο ο Cal Crutchlow ως αναβάτης HRC, αν και ο ίδιος θα βρίσκεται εκεί ως θεατής καθώς ο αδερφός του, Alex Marquez, θα αντικαταστήσει τον τραυματία Thomas Luthi που θα τρέχει του χρόνου με Honda στην ομάδα της Marc VDS. Πλέον, θα επικεντρωθούν όπως είπε ο ίδιος στο πλαίσιο και τα ηλεκτρονικά, ενώ η γενικότερη εικόνα που αποκόμισε από τον κινητήρα ήταν σχετικά καλή.


Ο Pedrosa με τη σειρά του, ξεκίνησε κι αυτός τις δοκιμές με την μοτοσυκλέτα του '17 πριν περάσει στη σέλα του πρωτότυπου, το οποίο είχε εντελώς διαφορετικό στήσιμο σε ό,τι αφορά την χαρτογράφηση, τις αναρτήσεις και την γεωμετρία. Το ποσοστό της προόδου ήταν καλό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα νέα ελαστικά της Michelin και το πιρούνι. Αν και την πρώτη μέρα δεν ήταν ευχαριστημένος, η δεύτερη έκλεισε με χαμόγελα, παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, όπως δήλωσε. Συγκριτικά όμως ανάμεσα στις δύο μοτοσυκλέτες, είπε πως ένιωθε πιο άνετα στην μοτοσυκλέτα του '17, ενώ με το πρωτότυπο είχε τελείως διαφορετική αίσθηση και έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.


Στο στρατόπεδο της Ducati, ο δεύτερος στο πρωτάθλημα Dovizioso θεωρεί ότι μετά τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Valencia, χρειάζεται μόνο μια μικρή βελτίωση για να είναι ανταγωνιστικός σε κάθε αγώνα της επόμενης χρονιάς. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό που ζήτησε είναι να στρίβει το Desmosedici λίγο καλύτερα… "Νομίζω ότι αυτό θα είναι αρκετό!" δήλωσε. "Δεν χρειάζεται να το διορθώσουμε, απλώς να το βελτιώσουμε λίγο, καθώς έχουμε αλλού αρκετά πλεονεκτήματα." Η αίσθησή του δεν είναι πως η μοτοσυκλέτα είναι κακή, αλλά η συμπεριφορά στις στροφές –για τον ίδιο- είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το γεγονός ότι ήταν αρκετά πίσω στους χρόνους –ειδικά την δεύτερη μέρα- δεν το θεωρεί ανησυχητικό, αλλά όπως είπε κι ο ίδιος, είναι δύσκολο να παραμένει ψύχραιμος και να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.
Ο Dovizioso μαζί με τον team mate του Jorge Lorenzo εστίασαν τις δοκιμές τους σε μικρές λεπτομέρειες που αφορούν το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας του '18 προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό σχεδιασμό του Desmosedici. Στην Valencia δεν είχαν την μοτοσυκλέτα της επόμενης χρονιάς, αλλά η ομάδα θα δώσει το παρών στις δοκιμές της Jerez προκειμένου να καταλήξει στα στοιχεία που θα έχει το Desmosedici του 2018.


Από την άλλη μεριά, ο Lorenzo έγραψε έναν πολύ καλό χρόνο την τελευταία μέρα των δοκιμών, και η αίσθησή του ήταν πως αυτή η υβριδική μοτοσυκλέτα που είχε στην διάθεσή του (η μοτοσυκλέτα του '17 με στοιχεία από το πλαίσιο του ΄18) δεν δούλεψε καλύτερα από την μοτοσυκλέτα που έτρεξε στο φετινό πρωτάθλημα. Η γενικότερη αίσθησή του πάντως από τις δοκιμές δεν τον άφησε ικανοποιημένο, ενώ παραδέχτηκε πως οι μοτοσυκλέτες της Ducati δεν εξελίσσονται το ίδιο γρήγορα όπως της Honda και πως χρειάζεται να περιμένει μέχρι του χρόνου για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Το θετικό, σύμφωνα με τον Ισπανό, είναι πως γνωρίζει τι είναι αυτό που λείπει, αν και δεν περιμένει κάποια καινούργια εξαρτήματα πριν τις δοκιμές της Sepang. "Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να δουλέψουμε στο πλαίσιο, ενώ η Honda έχει προχωρήσει πολύ αφού ο Marquez δοκίμασε τον κινητήρα του 2018", είπε ο Lorenzo. "Έχω ζητήσει και κάτι ως προσωπική επιθυμία από το εργοστάσιο. Ο στόχος είναι να έχουμε έναν πιο ήπιο κινητήρα, γιατί ο υφιστάμενος είναι πολύ επιθετικός. Πρέπει να εξελιχθούμε σε ό,τι αφορά τις εισόδους των στροφών." Παρόλα αυτά όμως υπήρξε και κάτι θετικό, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει καταλάβει πού πρέπει να επικεντρωθεί για να βελτιώσει την οδήγησή του.


Ο Valentino Rossi, σε ό,τι αφορά της Yamaha, χαρακτήρισε τις δοκιμές με θετικό πρόσημο. Η προτεραιότητά του ήταν η αξιολόγηση ενός νέου κινητήρα, ειδικά την δεύτερη και τελευταία μέρα των δοκιμών. Μάλιστα, τον συνδύασε με το πλαίσιο του Μ1 του 2016, το ίδιο με το οποίο αγωνίστηκε στον τελευταίο αγώνα της Valencia. "Πρέπει να δοκιμάσουμε διεξοδικά και να αποφασίσουμε σχετικά με τον νέο κινητήρα, οπότε επικεντρωθήκαμε σε αυτό", είπε ο Γιατρός ο οποίος έκλεισε τις δοκιμές στην έβδομη θέση των χρόνων, ενώ την πρώτη μέρα ήταν τέταρτος χρησιμοποιώντας την Μ1 του 2016 (η μοτοσυκλέτα της Tech3 με την οποία συμμετείχε στον αγώνα ο Van der Mark). Στην Valencia δοκίμασε επίσης και το νέο φαίρινγκ με τα καινούργια αεροδυναμικά βοηθήματα, το οποίο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της Ducati, αλλά όπως είπαν από την Movistar Yamaha δεν θα είναι αυτή η τελική μορφή του.
Ο Vinales δήλωσε ότι από τις συγκεκριμένες δοκιμές δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και περιμένει τις ιδιωτικές δοκιμές στην Sepang όπου μαζί με το Rossi και τον Zarco θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Ένιωσε κι αυτός καλύτερα με το πλαίσιο του 2016, ενώ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια του Zarco για την μοτοσυκλέτα του 2017, ο οποίος είπε πως κι αυτή η μοτοσυκλέτα είναι μια χαρά, αφήνοντας αιχμές για τους εργοστασιακούς αναβάτες.


Στο… δορυφορικό στρατόπεδο της Yamaha, ο Zarco συνέχισε το πετυχημένο σερί του, καθώς ήταν τρίτος την τελευταία μέρα αποκτώντας όλο και καλύτερη αίσθηση με το Μ1 του 2017. Με δύο από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες που έτρεξαν την σεζόν του 2017, ο Γάλλος επιβεβαίωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του και έκανε και προσομοίωση αγώνα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά το πέρας των δοκιμών, ο Zarco είπε πως σίγουρα η μοτοσυκλέτα του '17 απαιτεί λιγότερη ενέργεια από τον αναβάτη του, αλλά δεν παρέλειψε και να επιβεβαιώσει τα προβλήματα με την φθορά του πίσω ελαστικού που προβλημάτισε όλη τη σεζόν τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, Rossi και Vinales.


Ο Crutchlow ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές με την εργοστασιακή RC213V του 2018, όντας γρηγορότερος απ' ό,τι ήταν με τον προκάτοχό του, αν και δήλωσε πως αισθανόταν πιο άνετα με την μοτοσυκλέτα του '17. Η βελτίωσή του μάλιστα ήταν σημαντική, καθώς από τον δέκατο χρόνο της πρώτης ημέρας τερμάτισε στην έκτη θέση την δεύτερη, μόλις 0,621 δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο χρόνο του Marquez.
Ο Jack Miller από την άλλη, δύσκολα μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του κατεβαίνοντας από την σέλα της Ducati, δηλώνοντας ότι ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της καριέρας του. Ο όγδος χρόνος του στην σχετική κατάταξη των χρόνων επιβεβαιώνει άλλωστε του λόγου το αληθές. Ο Miller ήταν ενθουσιασμένος από τα βασικά χαρακτηριστικά του Desmosedici, όπως η αίσθηση του μπροστινού, η πρόσφυση που προσφέρει και φυσικά η τελική του ταχύτητα, ενώ ήταν ενθουσιασμένος και με το κλίμα της νέας του ομάδας.


Ένας από τους αναβάτες που συγκέντρωσε τα βλέμματα ήταν και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto2, Franco Morbidelli, ο οποίος έδειξε θεαματικά σημάδια βελτίωσης μέσα στις δύο μέρες των δοκιμών. Μάλιστα, όπως είπε, ήταν μεγάλο σχολείο να κάνει μερικούς γύρους πίσω από τον Marquez και τον Rossi, ενώ ήταν κι ένας από τα πολλά θύματα της κακής πρόσφυσης της πίστας, αφού πρόλαβε να σημειώσει και την πρώτη του πτώση ως αναβάτης των MotoGP. Το σημείο που πρέπει να επικεντρωθεί, όπως τόνισε, είναι το οδηγικό του στιλ που πρέπει να αλλάξει, καθώς τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά από την Moto2.

Ετικέτες

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 19'48.519  
2 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 19'49.587 1,068
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 19'52.057 3,538
4 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 19'52.487 3,968
5 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 19'52.867 4,348
6 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 19'55.463 6,944
7 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 19'56.226 7,707
8 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 19'57.351 8,832
9 Luca MARINI Honda HRC Castrol 20'00.231 11,712
10 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 20'03.053 14,534
11 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 20'05.562 17,043
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 20'05.924 17,405
13 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 20'06.282 17,763
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 20'06.700 18,181
15 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 20'06.995 18,476
16 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 20'07.271 18,752
17 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.632 21,113
18 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.217 20,698
19 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP 20'10.259 21,74
20 Joan MIR Honda HRC Castrol 20'10.573 22,054
21 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 20'12.938 24,419