Εξαιρετικός Rossi! Επιδεικτική κατάκτηση της Jerez!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/4/2016

Μια μαγική νίκη από την πρώτη θέση της εκκίνησης και βασικότατη για την βαθμολογία, σημείωσε ο Valentino Rossi, κάνοντας μοναχικό αγώνα στην κορυφή! Μετά την χθεσινή ημέρα, όλοι περίμεναν ότι θα είναι το φαβορί αλλά θα χρειαστεί να παλέψει με την δεύτερη Yamaha για την πρώτη θέση. Πράγματι η εκκίνηση έδειξε ότι έτσι ακριβώς θα εξελιχθεί και ο αγώνας, μέχρι την στιγμή που ο Lorenzo έκανε την επίθεσή του περνώντας μπροστά, για να χάσει αμέσως την θέση.

Αυτό ήταν το έναυσμα.

Από εκείνη την στιγμή, ο Valentino Rossi πείσμωσε πέρα από κάθε φαντασία και έδειξε τον καλύτερο του εαυτό και την αναμφισβήτητη ανωτερότητά του. Άνοιξε αμέσως την διαφορά στο μισό δευτερόλεπτο και με τον ίδιο ρυθμό ξεκίνησε να εξαφανίζεται μπροστά! Ήταν σαν να αγωνιζόταν σε άλλη κατηγορία, καθώς η διαφορά του σκαρφάλωσε πάνω από τα 4,3 δευτερόλεπτα στους 4 γύρους πριν το τέλος, και μόνο μία φορά από την στιγμή που πέρασε τα 3 δευτερόλεπτα μειώθηκε ξανά στα 2,5. Ο Rossi ήταν μονίμως εκτός πεδίου από τους υπόλοιπους Ισπανούς με το πρώτο τρίτο του αγώνα ο Marquez να προσπαθεί να κρατηθεί κοντά, και όχι να περάσει, τον Lorenzo. Ακριβώς στην αρχή του αγώνα είχε μία πολύ σύντομη και ήπια μάχη με τον Pedrosa, κάνοντας τον αγώνα να είναι: Yamaha vs Yamaha και Honda vs Honda. Όλα αυτά, μέχρι ο Lorenzo να μπει στο μάτι του Rossi και εκείνος να εξαφανιστεί κάνοντας έναν μαγικό, αλάνθαστο αγώνα!

Τελικά το θέαμα απουσίαζε από αυτόν τον αγώνα, αλλά για κάποιο λόγο ήταν απίστευτα ευχάριστος και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός, ο Valentino Rossi που ακόμα και όσοι δεν είναι οπαδοί του, θέλουν να τον δουν να κερδίζει μετά τα γεγονότα της προηγούμενης σεζόν. Μπορεί να μην υπήρχε θέαμα αλλά υπήρχε αγωνία, αν θα πάνε όλα καλά. Κι αυτό γιατί η Michelin έφερε ελαστικό με νέο σκελετό, κι όταν κάτι είναι νέο υπάρχουν πάντα πιθανότητες να μην αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Ιδιαίτερα μετά το περιστατικό του Dovizioso, που εγκατάλειψε από λόγο που ακόμα η ομάδα δεν κατάφερε να συγκεκριμενοποιήσει. Άρχισε να γλιστρά το πίσω ελαστικό ενώ διατηρούσε την πίεση και την ομοιομορφία του, ενώ μέχρι και ο Laverty του έκανε νόημα για κάτι που είδε στον πίσω τροχό.

Με ένα σερί ατυχίας που δεν έχει προηγούμενο, ο Dovizioso εγκατέλειψε βγαίνοντας στα πιτ, καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει με άλλη μία, άδικη, πτώση.

Πιο πίσω ο Iannone μετά από μία πολύ άσχημη εκκίνηση πάλευε να κρατήσει τη θέση του, σε μία πίστα που όπως είπε χθες, δεν βολεύει την Ducati.

Με τον Marquez να μένει πίσω από τον Lorenzo με μεγαλύτερη διαφορά, απ’ ότι η 2η Yamaha από την 1η, ο μοναχικός αγώνας του Rossi στην κορυφή τελείωσε εν μέσω προσευχών μην γίνει κάποια ατυχία!

Και θα μπορούσε να γίνει. Αν ακούσουμε τον Lorenzo που απέδωσε τον ρυθμό του στο πίσω ελαστικό. Χαρακτηριστικά είπε ότι κάτι γινόταν με το ελαστικό στο κέντρο της γόμας, καθώς στην ευθεία σπινάριζε σαν να οδηγεί στο βρεγμένο χωρίς να μπορεί να επιταχύνει. Είναι όμως επίσης πιθανό, ο νέος τύπος ελαστικού να ευνοεί το στιλ του Rossi, έναντι του Lorenzo.

Ο Rossi σημείωσε σήμερα την 113η νίκη της καριέρας του και 87η για την κορυφαία κατηγορία, μπροστά από τους Ισπανούς σε μία από τις πιο δημοφιλείς ισπανικές πίστες!

Πλέον ο Marquez προηγείται με 82 βαθμούς, ακολουθεί ο Lorenzo με 65 και ο Rossi με 58, έχοντας μειώσει στους 24 την διαφορά του από την πρώτη θέση, έναντι 33ών πριν το πρωτάθλημα έρθει στην Ευρώπη.

Ετικέτες

MotoGP, Jerez Practice: Ταχύτερος ο Alex Marquez με διαφορά, εκτός δεκάδας ο Pedro Acosta

Τελευταία στιγμή πήρε πρόκριση για το Q2 ο Marc Marquez – Δύο πτώσεις ο Martin
alex
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Ο Alex Marquez ήταν μακράν ο ταχύτερος αναβάτης στα δοκιμαστικά που μόλις τέλειωσαν στην πίστα της Jerez, αφήνοντας με τρία δέκατα διαφορά δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και με πέντε δέκατα διαφορά τρίτο τον Marco Bezzecchi.

Τα δοκιμαστικά δεν ξεκίνησαν ιδανικά για τον Pecco Bagnaia που είχε πτώση, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο Di Giannantonio είχε πιάσει κορυφή με 1:36:560, με δεύτερο τον Alex Marquez και τρίτο τον Johann Zarco.

Στα 37 λεπτά πριν το τέλος ο Marc Marquez έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο, την ίδια ώρα που ο Bagnaia έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Δέκα λεπτά αργότερα, πτώση σημείωσε ο Jorge Martin – που ήταν η δεύτερη της ημέρας. Μάλιστα ο Martin έπεσε κοντά στα pits, με αποτέλεσμα να τρέξει για να πάει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Οι αναβάτες δέκα λεπτά πριν το τέλος ξεκίνησαν να κάνουν την προσπάθειά τους για γρήγορους γύρους, ώστε να προκριθούν απευθείας στις Q2, με τον Alex Marquez να κάνει έναν εκπληκτικό γύρο και να γράφει 1:35:704, που είναι μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δεύτερο Di Giannantonio. Στη συνέχεια δεύτερος ανέβηκε ο Bez, τρίτος ο Bagnaia, ενώ μόλις ένα λεπτό πριν το τέλος ο Di Giannantonio πέρασε δεύτερος και ο Marc Marquez τέταρτος. Έκπληξη προκάλεσε το ότι ο Pedro Acosta έμεινε εκτός δεκάδας.

Για ακόμη μία φορά, η Aprilia δείχνει τα δόντια της και βλέπουμε τέσσερις μοτοσυκλέτες της στην πρώτη δεκάδα. Εκτός δεκάδας οι Honda, ενώ ταχύτερη Yamaha είναι εκείνη του Quartararo στη 17η θέση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον ταχύτερο χρόνο ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Alex Marquez

Gresini Racing

1:35.704

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:36.037

3

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:36.210

4

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:36.227

5

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:36.248

6

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:36.265

7

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:36.282

8

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:36.292

9

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:36.301

10

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:36.359

11

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:36.386

12

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:36.410

13

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:36.415

14

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:36.442

15

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.467

16

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:36.585

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:36.752

18

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.864

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:36.934

20

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:36.997

21

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:37.025

22

Lorenzo Savadori

Aprilia Racing

1:27.258

23

Augusto Fernandez

Yamaha Test Team

1:37.619