FP1 & FP2 MotoGP Valencia: Κυρίαρχος ο Lorenzo

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/11/2016

Η πρώτη μέρα των ελεύθερων δοκιμών στη Valencia, πέρα από τα δρώμενα εντός της πίστας, είχε και ιδιαίτερο παρασκηνιακά ενδιαφέρον με αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, καθώς για πολλούς αναβάτες είναι η τελευταία φορά που θα συνεργαστούν με τις ομάδες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως ήταν και το σκηνικό του περσινού δραματικού αγώνα όπου κρίθηκε το πρωτάθλημα, με τον Rossi να ξεκινά τελευταίος λόγω της τιμωρίας μετά το συμβάν με τον Marquez στην Sepang, κάνοντας έναν εκπληκτικό αγώνα για να τερματίσει τέταρτος, χάνοντας έτσι το πρωτάθλημα από τον Lorenzo που κέρδισε και τον αγώνα.


Η πιο "ηχηρή" τέτοια περίπτωση με συναισθηματικό ενδιαφέρον είναι ο Jorge Lorenzo, o οποίος από του χρόνου θα "κατοικεί" στα πιτς της Ducati, μετά από εννέα σεζόν ως εργοστασιακός αναβάτης της Yamaha. Τα εφτά από αυτά, μοιράστηκε το γκαράζ της Yamaha με τον άσπονδο εχθρό του: τον Valentino Rossi. Στην συνέντευξη τύπου που συμμετείχε πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές έκανε εκτενή αναφορά πάνω σ' αυτό το γεγονός. "Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα, γιατί έχουμε μάθει πολλά ο ένας για τον άλλον, αλλά πλέον θα είμαστε σε διαφορετικές ομάδες. Μέχρι τώρα, που ήμασταν στην ίδια ομάδα, κάποιος έπρεπε να τερματίσει μπροστά από τον άλλον, αλλά τώρα ίσως μπορούμε να εκμεταλλευθούμε όλα αυτά που έχουμε μάθει και να τα βγάλουμε στην πίστα." Ο Ισπανός αναφέρθηκε επίσης και στο πόσο δύσκολο ήταν να φύγει από τη Yamaha μετά από τόσα χρόνια, αλλά και πόσο συναρπαστική είναι η πρόκληση της Ducati. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, δεν ξεχνά να τονίζει πόσο ευγνώμων είναι στην Yamaha για όλα όσα του έχουν προσφέρει στην καριέρα του, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται και το αυτοκόλλητο στο φαίρινγκ του #thanksyamaha.


Στα όσα διαδραματίστηκαν εντός πίστας στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, οι δύο Yamaha ήταν και πάλι στο προσκήνιο, καθώς τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις με τον Lorenzo να γράφει τον ταχύτερο χρόνο και τον Rossi να ακολουθεί πίσω του με διαφορά 0,387 του δευτερολέπτου, ενώ σε απόσταση αναπνοής ήταν και ο χρόνος του Marquez (10 χιλιοστά πίσω από τον Rossi!). Ο ήλιος και οι εξαιρετικές συνθήκες της πίστας πρόσφεραν το καλύτερο υλικό για τους αναβάτες, κάτι που το εκμεταλλεύτηκε και ο Dovizioso ο οποίος έγραψε το όνομά του στη λίστα ως το πρώτο Ducati στην κατάταξη καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Ο Pol Espargaro (που ήταν για μεγάλο διάστημα μέσα στους τρεις πρώτους) ήταν πέμπτος, ενώ στην έκτη θέση ήταν άλλος ένας εργοστασιακός αναβάτης που θα αλλάξει στρατόπεδο τη νέα χρονιά, ο Maverick Vinales.
Πολλά βλέμματα ήταν επίσης στραμμένα και στην πρώτη επίσημη εμφάνιση σε αγώνα του RC16 της ΚΤΜ, με τον Mika Kallio στη σέλα του, οποίος έγραψε το πρωί τον 22ο χρόνο απέχοντας 2,9 δευτερόλεπτα από τον χρόνο του Lorenzo.


Στις απογευματινές δοκιμές η επιβεβαίωση ότι η Valencia είναι μια πίστα που ευνοεί την Yamaha ήρθε με την καθολική επικράτηση –ξανά- του Lorenzo σχεδόν από την αρχή των FP2, ενώ μέχρι και τα μισά της διαδικασίας τρεις από τις πρώτες πέντε μοτοσυκλέτες ήταν Yamaha. Αυτό όμως που δεν επαναλήφθηκε το απόγευμα ήταν το 1-2 της Movistar Yamaha αφού στην δεύτερη θέση βρέθηκε ένας πολύ δυνατός Marquez, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος αναβάτης που κατέβηκε κάτω από το 1'30''. Ο τρίτος της πρωινής παρέας, ο Valentino Rossi, αν και έδειχνε ότι θα συμμετείχε ξανά στο κλειστό κλαμπ των "πύραυλων" και στις δεύτερες ελεύθερες δοκιμές, δεν κατάφερε να παραμείνει ψηλά καθώς φάνηκε ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, ειδικά στην πρώτη στροφή μετά την μεγάλη ευθεία όπου και είχε δύο εξόδους (μία το πρωί και μία το απόγευμα). Τελικά, δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την όγδοη θέση, σε αντίθεση με τον Vinales –τον μελλοντικό team mate του- ο οποίος ειδικά μετά τα μέσα της διαδικασίας βρήκε ένα πολύ καλό ρυθμό και τερμάτισε στην τρίτη θέση του πίνακα με τους ταχύτερους αναβάτες.

Αξιοσημείωτη ήταν και η απόδοση του Andrea Iannone, για τον οποίο να θυμίσουμε ότι αυτός είναι ο δεύτερος αγώνας μετά τον τραυματισμό του. Οι δοκιμές της Παρασκευής έκλεισαν για τον Ιταλό με μια έβδομη θέση, ενώ ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, ο Andrea Dovizioso, διατήρησε τον καλό ρυθμό που είχε από το πρωί και τερμάτισε στην πέμπτη θέση, πίσω από τον Pol Espargaro ο οποίος λίγο πριν το τέλος των δοκιμών είχε φτάσει και μέχρι την δεύτερη θέση. Η μάχη των δύο πρώτων αναβατών, του Lorenzo και του Marquez, κορυφώθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο με τον Lorenzo να καταφέρνει με έναν πολύ καλό χρόνο να παραμένει στην κορυφή, υπό το άγρυπνο βλέμμα τόσο του μελλοντικού του Team Manager, του Gigi Dall'Igna όσο και του Casey Stoner ο οποίος πιθανώς θα αναλάβει χρέη riding coach του Lorenzo από τη στιγμή που θα ενταχθεί και επίσημα στην ομάδα της Ducati.


Αύριο οι FP3 θα πραγματοποιηθούν στις 10:55 ώρα Ελλάδας, με τις FP4 να ακολουθούν στις 14:30. Τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά Q1 θα γίνουν στις 15:10 ως τις 15:25 για να ακολουθήσουν αμέσως μετά τα δεύτερα χρονομετρημένα (Q2) στις 15:35. Ο αγώνας των MotoGP θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 15:00 και αναμένεται να έχει έντονο ενδιαφέρον.  Καθώς το πρωτάθλημα έχει κριθεί, οι αναβάτες –όπως φάνηκε κι από τις πρώτες δοκιμές- θα είναι απελευθερωμένοι από οποιαδήποτε πίεση και στρατηγική, με μοναδικό στόχο το γόητρο για το κλείσιμο μιας αναπάντεχης σεζόν, που θα αλλάξει ριζικά σχήμα, πρόσωπα και ομάδες την επόμενη χρονιά.

Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.