Γιατί ο Joe Roberts απέρριψε την Aprilia

Ο τρίτος αναβάτης που απέρριψε πρόταση των Ιταλών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/12/2020

Ο νεαρός (μόλις 23 ετών) Καλιφορνέζος αναβάτης Joe Roberts, ήταν απρόσμενα εντυπωσιακός την φετινή σεζόν στην Moto2, πετυχαίνοντας τρεις pole positions, έναν τερματισμό στο βάθρο (στο Brno) και την έβδομη θέση το πρωτάθλημα. Ο Roberts εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις συμβουλές του riding coach του, του πρώην αναβάτη των MotoGP John Hopkins. Πριν την φετινή σεζόν, το καλύτερό του αποτέλεσμα ήταν ένας τερματισμός στην δέκατη θέση, ενώ είχε καταφέρει να μαζέψει βαθμούς μόνο σε πέντε αγώνες από τους 43 που είχε εκκινήσει συνολικά.

Στην απεγνωσμένη αναζήτηση της Dorna για έναν Αμερικανό αναβάτη που θα ανέβει στα MotoGP, έχοντας περάσει ήδη πέντε χρόνια από τότε που ο αδικοχαμένος Nicky Hayden ήταν ο τελευταίος Αμερικάνος που συμμετείχε στην κορυφαία κατηγορία, οι μετοχές του Roberts εκτοξεύθηκαν μέσα στην χρονιά.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο νεαρός αναβάτης μπήκε στο στόχαστρο της Aprilia Racing Team, η οποία είχε αρχίσει κι αυτή να ψάχνει εντατικά τον αντικαταστάτη του Andrea Iannone. Παρ' όλα αυτά, ο Roberts απέρριψε την πρόταση "για πολλούς λόγους", όπως ανέφερε, λέγοντας ότι "δεν αξίζει αυτή την… προαγωγή ακόμη και θα ήθελε να έχει επιλεχθεί λόγω του ταλέντου του κι όχι λόγω του διαβατηρίου του".

Όπως είπε σε μια συνέντευξή του στην Gazzetta dello Sport, του άρεσε που τον κάλεσαν από την Aprilia και ήξερε πως θα ήταν γρήγορος πάνω στην μοτοσυκλέτα, αλλά όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "εγώ θέλω να κερδίζω και η ομάδα μου (Italtrans) είναι η καλύτερη ομάδα γι' αυτό. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα, είμαστε όλοι φίλοι και δεν θέλω να τρέξω στα MotoGP επιδή έχω αμερικάνικο διαβατήριο, αλλά επειδή το αξίζω."

Σε μια άλλη συνέντευξή του στο αμερικάνικο "Cycle World", ο Roberts υπερθεμάτισε πάνω στο επιχείρημά του, λέγοντας ότι ήθελε να τιμήσει και το νέο του συμβόλαιο στην Moto2 με την Italtrans –η ομάδα που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια με τον Enea Bastianini- ενώ συμπλήρωσε ότι θα ήταν δύσκολο και το γεγονός ότι θα έπρεπε να αλλάξει την ψυχολογία του σε μικρό διάστημα.

Ο Roberts ήταν απόλυτα ειλικρινής στις δηλώσεις του, λέγοντας πως "υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν θέλησα να πάω. Ένας από αυτούς είναι ότι δεν έχω γευτεί ακόμη τη νίκη. Αν πήγαινα στα MotoGP, θα είχα αντιπάλους που έχουν κερδίσει αγώνες, τίτλους και είναι κορυφή. Είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσα να οδηγήσω μαζί τους, αλλά για μένα προσωπικά, η ψυχολογία που χρειάζεται για να βρεθώ εκεί είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Επίσης σημαντικό ήταν το γεγονός ότι μόλις είχα υπογράψει συμβόλαιο με την Italtrans. Για να είμαι ειλικρινής, όταν λέω ότι θα κάνω κάτι, το κάνω. Είχε περάσει αρκετός χρόνος και αν έσπαγα το συμβόλαιό μου θα ήταν πολύ κακό για την ομάδα."

Ο Roberts, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο και της Ducati για το 2022, είναι ο τρίτος αναβάτης της Moto2 που απορρίπτει πρόταση της Aprilia για τα MotoGP, μαζί με τους Marco Bezzecchi και Fabio Giannnantonio. Τελικά η Aprilia αποκάλυψε ότι θα επιλέξει ανάμεσα στους Lorenzo Savadori και Bradley Smith για το 2021 –μετά τις πρώτες δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν- ως team mate του Aleix Espargaro.

WSBK - Danilo Petrucci: Και επίσημα στην BMW το 2026

Θα αντικαταστήσει τον Toprak Razgatlioglu που πάει MotoGP
Petrucci
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/8/2025

Όπως είχατε διαβάσει και εδώ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έδειχναν ότι ο Danilo Petrucci υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα ROKiT BMW Motorrad WorldSBK για τη σεζόν 2026. Έτσι οι δύο πλευρές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike 2026.

Μετά από τρία χρόνια με την Barni Spark Racing, ο Ιταλός μετακομίζει στη Βαυαρική εταιρεία για να αγωνιστεί για μία εργοστασιακή ομάδα. Μάλιστα ο Ιταλός θα έχει από την αρχή υψηλές προσδοκίες, καθώς αντικαθιστά τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2024 Toprak Razgatlioglu, που είναι και φέτος πρώτος στην γενική κατάταξη και θα είναι μέλος του grid του MotoGP από την επόμενη σεζόν.

Ο Petrucci δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ενταχθώ στην BMW Motorrad Motorsport για την επόμενη σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και περήφανος που θα οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα που φέρει σήμερα τον αριθμό ένα. Ήταν στόχος μου να οδηγήσω μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, γιατί θέλω πραγματικά να αγωνιστώ για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι το βήμα που χρειαζόμουν για να φτάσω στη θέση που θα μου επιτρέψει να πετύχω αυτόν τον στόχο. Ανυπομονώ να ενταχθώ στην ομάδα και θέλω να ευχαριστήσω όλους στην BMW και όλους όσους με υποστηρίζουν από την πατρίδα μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Barni Spark Racing Team για αυτά τα τρία χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και για το ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθώ σε μια εργοστασιακή ομάδα, που ήταν ο στόχος μου”

Από την πλευρά της εταιρείας ο Sven Blusch, επικεφαλής της BMW Motorrad Motorsport, πρόσθεσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τον Danilo Petrucci στην οικογένεια της BMW Motorrad Motorsport το 2026. Είμαστε σίγουροι ότι με τον Danilo θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία μας στο WorldSBK. Η μεταγραφή του στη BMW Motorrad Motorsport είναι κάτι περισσότερο από ένα νέο συμβόλαιο – είναι μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που έχει καταβάλει καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Danilo έχει κερδίσει με το παραπάνω τη θέση του ως εργοστασιακός αναβάτης και είμαστε πεπεισμένοι ότι το πάθος και το ταλέντο του θα βοηθήσουν την ομάδα μας να προχωρήσει μπροστά”.