Η πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez με τα χρώματα του HRC [video]

Οι στόχοι για τη νέα σεζόν
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/1/2020

Ο Alex Marquez αναδείχθηκε πρωταθλητής της Moto2 την χρονιά που μας πέρασε, ενώ το 2014 είχε κερδίσει και τον τίτλο της Moto3. Το 2019 ήταν μια "περίεργη" σεζόν για το HRC που πήρε μεν τρεις παγκόσμιους τίτλους (αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών) με τον Marc Marquez, αλλά είδε και τον Jorge Lorenzo να “πατώνει” στους αγώνες, με αποκορύφωμα την απόσυρση του Ισπανού πολυπρωταθλητή απ’ τα MotoGP. Τότε, υπήρξαν πολλοί που επωφθαλμιούσαν τη θέση του, αλλά η Honda αποφάσισε να την καλύψει με τον αδερφό του ανθρώπου που της προσέφερε τα πάντα για το 2019, τον Alex Marquez.

Το HRC έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez, με τον Ισπανό αναβάτη να αναφέρει τους στόχους του για τη νέα χρονιά, αλλά και το πώς αισθάνεται που φορά τα χρώματά της ομάδας. Όπως είχε πει και ο Jorge Lorenzo κατά την ανακοίνωση της απόσυρσής του: Το να είσαι αναβάτης του HRC είναι ένα όνειρο που έχουν πολλοί αγωνιζόμενοι. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο Alex Marquez, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι τιμή του που το εκπροσωπεί. “Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανεβώ στα MotoGP με την Respol Honda Team. Είμαι πολύ περήφανος. Η κατάσταση είναι τελείως καινούργια για μένα! Είχα συνηθίσει να βλέπω τον αδερφό μου με τα χρώματα της Honda αλλά όχι εμένα! Είναι ιδιαίτερο!”

Σχετικά με το σημαίνει για αυτόν το να είναι μέλος μιας τόσο ιστορικής ομάδας όπως η Repsol Honda Team, ο Ισπανός αναβάτης είπε: “Πιστεύω πως είναι όνειρο και στόχος κάθε rookie, το να είναι σε μια εργοστασιακή ομάδα. Αφότου κατέκτησα τον τίτλο στη Moto2 ο στόχος μου ήταν να γίνω εργοστασιακός αναβάτης και πλέον εκπληρώθηκε. Το να είμαι στην Repsol Honda Team, την ομάδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στα paddock, είναι τιμή μου. Γνωρίζω πως είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι μια καλή πρόκληση. Απ’ την πρώτη στιγμή είπα πως θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία και τώρα θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ στο έπακρο.”

Στο τέλος υπάρχει το video ολόκληρης της συνέντευξης

Σχετικά με τους στόχους του για τη νέα σεζόν, θέλει να στεφθεί Rookie of the Year –όπως έκανε πέρσι ο Fabio Quartararo. “Το να θέσω ως στόχο έναν συγκεκριμένο αριθμό τερματισμών στο βάθρο ή κάτι παρόμοιο θα ήταν λάθος, τώρα εστιάζω στο να εξοικειωθώ περισσότερο με τη μοτοσυκλέτα μου και να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν, θα γνωρίζω καλύτερα το που θα στέκομαι απέναντι στον ανταγωνισμό και τι θα μπορούμε να κάνουμε απ’ το Qatar κι έπειτα.”

Ο Alex Marquez, μπορεί να είναι ένας από τους rookies στα MotoGP, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Honda, αφού φορούσε τα χρώματά της στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Moto3. “Όταν ξεκινάς την καριέρα σου, φαντάζεσαι πως πράγματα σαν αυτά (σ.σ. ο ερχομός του στο HRC) μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα στα πιο τρελά σου όνειρα, αλλά είναι δύσκολο. Πολλά μπορεί να συμβούν στην καριέρα ενός αναβάτη, είτε στην προπόνηση, είτε στους αγώνες. Ξεκίνησα στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Repsol, όπου και κερδίσαμε το 2012 και ήταν κάτι ξεχωριστό. Έπειτα, το 2014, ξεκινήσαμε ένα νέο project με την Honda Moto3 και το HRC, είχα την υποστήριξη του εργοστασίου και ήταν απίστευτο που εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να κερδίσουμε στο ντεμπούτο της ομάδας. Μετά από τόσα χρόνια το να επιστρέψω στην Honda είναι σαν όνειρο και ανυπομονώ να δουλέψω με την ομάδα, το εργοστάσιο και την Respol φυσικά.”

Πώς είναι να είσαι στο γκαράζ της Repsol Honda για πρώτη φορά, γνωρίζοντας πως πλέον είσαι ένας εργοστασιακός αναβάτης;

“Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Αισθάνομαι πεταλούδες στο στομάχι μου και όταν φοράω τη φόρμα και μπαίνω στο γκαράζ, βλέπω την ομάδα και συνειδητοποιώ πως είναι η δική μου ομάδα. Στο γκαράζ υπάρχουν και οι δύο μοτοσυκλέτες και αισθανόμουν συνέχεια μια έκρηξη συνεχόμενων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών. Τώρα, στη Μαλαισία πιστεύω πως μπορώ να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση και να μην έχω τόσο άγχος και να είμαι πιο ήρεμος. Η ομάδα με βοήθησε πάρα πολύ να χαλαρώσω κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην Jerez.”

Θυμηθείτε: MotoGP: Μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα σε όλα τα αδέρφια που έχουν συνυπάρχει στους αγώνες!

Επίσης, όταν ερωτήθηκε για το ύψος του – είναι ένας απ’ τους ψηλότερους στο grid, δύο πόντους πιο κοντός απ’ τον Rossi που είναι 1,81μ.- είπε: “Το να είσαι ψηλός έχει μερικά και μερικά πλεονεκτήματα στον τρόπο που κινείς το σώμα σου πάνω στη μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενος το βάρος σου (σ.σ. είναι 64kg). Ίσως στο βρεγμένο να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τους ψηλούς, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα και μερικά πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα. Αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι, να ζεις με αυτό και να είσαι δυνατός όπου μπορείς και να χάνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα σημεία που υστερείς.”

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των αγώνων, όπου δυο αδέρφια θα μοιραστούν το ίδιο box στα MotoGP. “Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, ένας ξεχωριστός χρόνος, αλλά θα πρέπει να φερθούμε φυσιολογικά και να προσεγγίσουμε το θέμα όπως κάθε άλλο. Είμαστε αδέρφια, αλλά μέσα στην ομάδα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με επαγγελματισμό, είμαστε ξεχωριστοί αναβάτες. Ο καθένας μας έχει την ομάδα του και έτσι θα πρέπει να δουλέψουμε ξεχωριστά. Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα για μένα το να μοιράζομαι το box μου με τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή των MotoGP, επειδή μπορώ να δω πολλά απ’ τα δεδομένα του και να μάθω πώς να οδηγώ της μοτοσυκλέτα της Honda μέσα απ’ αυτόν. Θα προσπαθήσω να πάρω όλες τις πληροφορίες από τον αδερφό μου όπως και όλοι οι αναβάτες θα προσπαθήσουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τον Marc.

Ετικέτες

MotoGP, Sachsenring FP1: Πρωτιά Fernandez μια ανάσα μπροστά από Marc Marquez και Di Giannantonio

Με πτώση άρχισε το αγωνιστικό τριήμερο του Liqui Moly Grand Prix of Germany ο Marc Marquez
raul-fernandez
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Ο Raul Fernandez άρχισε το Γερμανικό Grand Prix με τη φόρα που έκλεισε το Ολλανδικό πριν δύο εβδομάδες στο Assen, πρωτεύοντας στη Free Practice 1. Ο Ισπανός της SuperFile Trackhouse MotoGP Team έκλεψε την πρωτιά από τον Marc Marquez προς το τέλος της διαδικασίας, καταφέρνοντας να γράψει έναν χρόνο 5 εκατοστά του δευτερολέπτου ταχύτερο αυτού του πρωταθλητή.

Ο Marquez της Ducati Lenovo Team εκ προοιμίου θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί για νίκη στην πίστα που έχει κυριαρχήσει 9 φορές σε 12 επισκέψεις ως αναβάτης MotoGP (και άλλες τρεις σε Moto2 και Moto3), ωστόσο άνοιξε το τριήμερο με πτώση από χαμένο μπροστινό (lowside) στη στροφή 3 και το χρονόμετρο να δείχνει 40 λεπτά προ του τέλους, παρόλα αυτά δεν πτοήθηκε και πολύ.

Ο τρίτος ταχύτερος γύρος του FP1 έχει την υπογραφή του Fabio Di Giannantonio, μόλις ένα δέκατο πίσω από τον πρώτο και μισό δέκατο από τον δεύτερο.

Πολύ καλούς χρόνους σημείωσαν οι Joan Mir και Jack Miller που, μαζί με τον Alex Marquez, ολοκληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Οι Marco Bezzecchi και Jorge Martin περιορίστηκαν στις θέσεις 8 και 10 αντιστοίχως, ενώ ο Ai Ogura γυρνούσε πολύ μακριά από την κορυφή στη 17η θέση και σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο αργά από τους πρώτους. Ήταν πάντως καλύτερος από τον Pecco Bagnaia στη 19η θέση.

Πτώσεις χωρίς, ευτυχώς, συνέπειες για την υγεία τους είχαν ακόμη οι Maverick Vinales και Franco Morbidelli, ενώ ευχάριστο ήταν το γεγονός πως ο Pedro Acosta έβγαλε χωρίς προβλήματα το FP1 παρότι προέρχεται από επέμβαση για το πρόβλημα arm pump που ανάγκασε σε εγκατάλειψη στην Ολλανδία.

Αποτελέσματα FP1, Sachsenring MotoGP

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Ταχύτερος Χρόνος

Από πρώτο

Από προηγ.

Μέγιστη Ταχύτητα

1

Raul FERNANDEZ

APRILIA

1'20.829

 

 

298.3

2

Marc MARQUEZ

DUCATI

1'20.880

0.051

0.051

302.5

3

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

1'20.936

0.107

0.056

300.0

4

Joan MIR

HONDA

1'20.944

0.115

0.008

301.6

5

Jack MILLER

YAMAHA

1'21.000

0.171

0.056

296.7

6

Alex MARQUEZ

DUCATI

1'21.002

0.173

0.002

301.6

7

Alex RINS

YAMAHA

1'21.317

0.488

0.315

299.1

8

Marco BEZZECCHI

APRILIA

1'21.370

0.541

0.053

303.3

9

Franco MORBIDELLI

DUCATI

1'21.381

0.552

0.011

297.5

10

Jorge MARTIN

APRILIA

1'21.492

0.663

0.111

298.3

11

Maverick VIÑALES

KTM

1'21.500

0.671

0.008

301.6

12

Pedro ACOSTA

KTM

1'21.585

0.756

0.085

301.6

13

Brad BINDER

KTM

1'21.589

0.760

0.004

300.8

14

Enea BASTIANINI

KTM

1'21.593

0.764

0.004

303.3

15

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

1'21.685

0.856

0.092

295.0

16

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

1'21.726

0.897

0.041

298.3

17

Ai OGURA

APRILIA

1'21.750

0.921

0.024

303.3

18

Diogo MOREIRA

HONDA

1'21.750

0.921

 

300.8

19

Francesco BAGNAIA

DUCATI

1'21.765

0.936

0.015

301.6

20

Luca MARINI

HONDA

1'21.789

0.960

0.024

300.8

21

Cal CRUTCHLOW

HONDA

1'22.583

1.754

0.794

298.3

Ετικέτες