Η πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez με τα χρώματα του HRC [video]

Οι στόχοι για τη νέα σεζόν
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/1/2020

Ο Alex Marquez αναδείχθηκε πρωταθλητής της Moto2 την χρονιά που μας πέρασε, ενώ το 2014 είχε κερδίσει και τον τίτλο της Moto3. Το 2019 ήταν μια "περίεργη" σεζόν για το HRC που πήρε μεν τρεις παγκόσμιους τίτλους (αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών) με τον Marc Marquez, αλλά είδε και τον Jorge Lorenzo να “πατώνει” στους αγώνες, με αποκορύφωμα την απόσυρση του Ισπανού πολυπρωταθλητή απ’ τα MotoGP. Τότε, υπήρξαν πολλοί που επωφθαλμιούσαν τη θέση του, αλλά η Honda αποφάσισε να την καλύψει με τον αδερφό του ανθρώπου που της προσέφερε τα πάντα για το 2019, τον Alex Marquez.

Το HRC έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez, με τον Ισπανό αναβάτη να αναφέρει τους στόχους του για τη νέα χρονιά, αλλά και το πώς αισθάνεται που φορά τα χρώματά της ομάδας. Όπως είχε πει και ο Jorge Lorenzo κατά την ανακοίνωση της απόσυρσής του: Το να είσαι αναβάτης του HRC είναι ένα όνειρο που έχουν πολλοί αγωνιζόμενοι. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο Alex Marquez, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι τιμή του που το εκπροσωπεί. “Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανεβώ στα MotoGP με την Respol Honda Team. Είμαι πολύ περήφανος. Η κατάσταση είναι τελείως καινούργια για μένα! Είχα συνηθίσει να βλέπω τον αδερφό μου με τα χρώματα της Honda αλλά όχι εμένα! Είναι ιδιαίτερο!”

Σχετικά με το σημαίνει για αυτόν το να είναι μέλος μιας τόσο ιστορικής ομάδας όπως η Repsol Honda Team, ο Ισπανός αναβάτης είπε: “Πιστεύω πως είναι όνειρο και στόχος κάθε rookie, το να είναι σε μια εργοστασιακή ομάδα. Αφότου κατέκτησα τον τίτλο στη Moto2 ο στόχος μου ήταν να γίνω εργοστασιακός αναβάτης και πλέον εκπληρώθηκε. Το να είμαι στην Repsol Honda Team, την ομάδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στα paddock, είναι τιμή μου. Γνωρίζω πως είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι μια καλή πρόκληση. Απ’ την πρώτη στιγμή είπα πως θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία και τώρα θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ στο έπακρο.”

Στο τέλος υπάρχει το video ολόκληρης της συνέντευξης

Σχετικά με τους στόχους του για τη νέα σεζόν, θέλει να στεφθεί Rookie of the Year –όπως έκανε πέρσι ο Fabio Quartararo. “Το να θέσω ως στόχο έναν συγκεκριμένο αριθμό τερματισμών στο βάθρο ή κάτι παρόμοιο θα ήταν λάθος, τώρα εστιάζω στο να εξοικειωθώ περισσότερο με τη μοτοσυκλέτα μου και να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν, θα γνωρίζω καλύτερα το που θα στέκομαι απέναντι στον ανταγωνισμό και τι θα μπορούμε να κάνουμε απ’ το Qatar κι έπειτα.”

Ο Alex Marquez, μπορεί να είναι ένας από τους rookies στα MotoGP, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Honda, αφού φορούσε τα χρώματά της στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Moto3. “Όταν ξεκινάς την καριέρα σου, φαντάζεσαι πως πράγματα σαν αυτά (σ.σ. ο ερχομός του στο HRC) μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα στα πιο τρελά σου όνειρα, αλλά είναι δύσκολο. Πολλά μπορεί να συμβούν στην καριέρα ενός αναβάτη, είτε στην προπόνηση, είτε στους αγώνες. Ξεκίνησα στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Repsol, όπου και κερδίσαμε το 2012 και ήταν κάτι ξεχωριστό. Έπειτα, το 2014, ξεκινήσαμε ένα νέο project με την Honda Moto3 και το HRC, είχα την υποστήριξη του εργοστασίου και ήταν απίστευτο που εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να κερδίσουμε στο ντεμπούτο της ομάδας. Μετά από τόσα χρόνια το να επιστρέψω στην Honda είναι σαν όνειρο και ανυπομονώ να δουλέψω με την ομάδα, το εργοστάσιο και την Respol φυσικά.”

Πώς είναι να είσαι στο γκαράζ της Repsol Honda για πρώτη φορά, γνωρίζοντας πως πλέον είσαι ένας εργοστασιακός αναβάτης;

“Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Αισθάνομαι πεταλούδες στο στομάχι μου και όταν φοράω τη φόρμα και μπαίνω στο γκαράζ, βλέπω την ομάδα και συνειδητοποιώ πως είναι η δική μου ομάδα. Στο γκαράζ υπάρχουν και οι δύο μοτοσυκλέτες και αισθανόμουν συνέχεια μια έκρηξη συνεχόμενων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών. Τώρα, στη Μαλαισία πιστεύω πως μπορώ να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση και να μην έχω τόσο άγχος και να είμαι πιο ήρεμος. Η ομάδα με βοήθησε πάρα πολύ να χαλαρώσω κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην Jerez.”

Θυμηθείτε: MotoGP: Μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα σε όλα τα αδέρφια που έχουν συνυπάρχει στους αγώνες!

Επίσης, όταν ερωτήθηκε για το ύψος του – είναι ένας απ’ τους ψηλότερους στο grid, δύο πόντους πιο κοντός απ’ τον Rossi που είναι 1,81μ.- είπε: “Το να είσαι ψηλός έχει μερικά και μερικά πλεονεκτήματα στον τρόπο που κινείς το σώμα σου πάνω στη μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενος το βάρος σου (σ.σ. είναι 64kg). Ίσως στο βρεγμένο να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τους ψηλούς, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα και μερικά πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα. Αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι, να ζεις με αυτό και να είσαι δυνατός όπου μπορείς και να χάνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα σημεία που υστερείς.”

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των αγώνων, όπου δυο αδέρφια θα μοιραστούν το ίδιο box στα MotoGP. “Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, ένας ξεχωριστός χρόνος, αλλά θα πρέπει να φερθούμε φυσιολογικά και να προσεγγίσουμε το θέμα όπως κάθε άλλο. Είμαστε αδέρφια, αλλά μέσα στην ομάδα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με επαγγελματισμό, είμαστε ξεχωριστοί αναβάτες. Ο καθένας μας έχει την ομάδα του και έτσι θα πρέπει να δουλέψουμε ξεχωριστά. Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα για μένα το να μοιράζομαι το box μου με τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή των MotoGP, επειδή μπορώ να δω πολλά απ’ τα δεδομένα του και να μάθω πώς να οδηγώ της μοτοσυκλέτα της Honda μέσα απ’ αυτόν. Θα προσπαθήσω να πάρω όλες τις πληροφορίες από τον αδερφό μου όπως και όλοι οι αναβάτες θα προσπαθήσουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τον Marc.

Ετικέτες

Aprilia-MotoGP: Πάει για πρωτάθλημα το 2026 εξελίσσοντας κανονικά την RS-GP

Θα επικεντρωθεί μέχρι την άνοιξη στη 1000άρα RS-GP πριν ρίξει το βάρος στην 850cc του 2027
MotoGP Aprilia 2027 850cc
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Εμφανίστηκε πολύ δυνατή, ειδικά προς το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την τύχη της για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν ρίχνοντας το βάρος της εξέλιξης στην υπάρχουσα 1000άρα RS-GP, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Fabiano Sterlacchini.

Η αλλαγή κανονισμών για το 2027 περιλαμβάνει μείωση κυβισμού, κατάργηση συσκευών ρύθμισης ύψους και εκκινήσεων, αυστηρότερους περιορισμούς στο σκέλος των αεροδυναμικών βοηθημάτων και μετάβαση του αποκλειστικού προμηθευτή ελαστικών από Michelin σε Pirelli και η Aprilia προγραμματίζει να στραφεί από το RS-GP των 1000cc στην εξέλιξη του πρωτότυπου 850cc MotoGP από τον Απρίλιο του 2026.

Για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ισχύει “πάγωμα” της εξέλιξης κινητήρα για τους κατασκευαστές, εκτός της κατηγορίας παραχωρήσεων "D", διασφαλίζοντας ότι οι προδιαγραφές του 1000cc κινητήρα παραμένουν σταθερές για τις σεζόν 2025 και 2026, κάτι που δίνει και οικονομική ανάσα στους κατασκευαστές ώστε να μεταφέρουν μέρος του μπάτζετ την επόμενη χρονιά στην εξέλιξη του κινητήρα των 850cc.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sterlacchini: "Με τους άλλους κατασκευαστές δημιουργήσαμε τον κανονισμό παγώματος της εξέλιξης κινητήρα, και αυτό βοηθά πολύ. Σταματάει η ανάπτυξη τόσο για σένα, όσο και για τους άλλους, ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς στο νέο project."

H αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών για την αποφυγή δοκιμών πίστας των πρωτοτύπων 850cc έληξε στις 17 Νοεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες ιδιωτικές δοκιμές.

Ο Ιταλός είπε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη του 2026 για τους πρώτους 3 ή 4 μήνες, μέχρι Μάρτιο–Απρίλιο, ενώ ο 850cc κινητήρας είναι ήδη σε φάση εξέλιξης, δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος των των σταδίων εξέλιξης (σχεδιασμού, κατασκευής, δοκιμών, αξιολογήσεων, και αναπροσαρμογών) είναι πολύς.

Μέχρι στιγμής, η KTM είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει δημοσιεύσει επίσημες εικόνες του νέου κινητήρα των 850cc.

Η Aprilia σημείωσε τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία Grand Prix της σεζόν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Ducati. Έτσι έδειξε πολύ δυνατή προς το τέλος της σεζόν χτυπώντας στα ίσια την πανίσχυρη εργοστασιακή Desmosedici στους τελευταίους γύρους, αν και απουσίαζε ο Marc Marquez, ο μοναδικός αναβάτης που αποδείχθηκε φέτος ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της. Ωστόσο και με το φοβερό Μυρμήγκι να αγωνίζεται, ο Bezzecchi πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν στο Silverstone. 

Με έναν ουσιαστικά εργοστασιακό αναβάτη φέτος αφού ο Jorge Martin ήταν τραυματίας σχεδόν όλη τη σεζόν, η Aprilia πήρε τη δεύτερη θέση ως Κατασκευαστής, με μεγάλη διαφορά πίσω από την 1η Ducati, για να κάνει το καλύτερο μέχρι τώρα αποτέλεσμά της στην κορυφαία κατηγορία, ενώ ο Marco Bezzecchi πήρε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Αναβατών.

Οι Ιταλοί ήταν σάκος του μποξ μέχρι το 2021 τερματίζοντας στην τελευταία ή σε μια από τις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος από το 2015. Το 2022 έγινε το "μπαμ" που τους έφερε στην 3η θέση, την οποία κατέκτησαν το 2023 και το 2024, για να ανέβουν μία ακόμη φέτος, στην πιο πειστική μέχρι τώρα εμφάνιση του Noale στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2026 θα είναι η τελευταία χρονιά με τους κανονισμούς να παραμένουν ίδιοι και με το 2027 να είναι "μαύρο κουτί" για όλους, η Aprilia έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της την ερχόμενη σεζόν.