Η πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez με τα χρώματα του HRC [video]

Οι στόχοι για τη νέα σεζόν
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/1/2020

Ο Alex Marquez αναδείχθηκε πρωταθλητής της Moto2 την χρονιά που μας πέρασε, ενώ το 2014 είχε κερδίσει και τον τίτλο της Moto3. Το 2019 ήταν μια "περίεργη" σεζόν για το HRC που πήρε μεν τρεις παγκόσμιους τίτλους (αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών) με τον Marc Marquez, αλλά είδε και τον Jorge Lorenzo να “πατώνει” στους αγώνες, με αποκορύφωμα την απόσυρση του Ισπανού πολυπρωταθλητή απ’ τα MotoGP. Τότε, υπήρξαν πολλοί που επωφθαλμιούσαν τη θέση του, αλλά η Honda αποφάσισε να την καλύψει με τον αδερφό του ανθρώπου που της προσέφερε τα πάντα για το 2019, τον Alex Marquez.

Το HRC έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez, με τον Ισπανό αναβάτη να αναφέρει τους στόχους του για τη νέα χρονιά, αλλά και το πώς αισθάνεται που φορά τα χρώματά της ομάδας. Όπως είχε πει και ο Jorge Lorenzo κατά την ανακοίνωση της απόσυρσής του: Το να είσαι αναβάτης του HRC είναι ένα όνειρο που έχουν πολλοί αγωνιζόμενοι. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο Alex Marquez, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι τιμή του που το εκπροσωπεί. “Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανεβώ στα MotoGP με την Respol Honda Team. Είμαι πολύ περήφανος. Η κατάσταση είναι τελείως καινούργια για μένα! Είχα συνηθίσει να βλέπω τον αδερφό μου με τα χρώματα της Honda αλλά όχι εμένα! Είναι ιδιαίτερο!”

Σχετικά με το σημαίνει για αυτόν το να είναι μέλος μιας τόσο ιστορικής ομάδας όπως η Repsol Honda Team, ο Ισπανός αναβάτης είπε: “Πιστεύω πως είναι όνειρο και στόχος κάθε rookie, το να είναι σε μια εργοστασιακή ομάδα. Αφότου κατέκτησα τον τίτλο στη Moto2 ο στόχος μου ήταν να γίνω εργοστασιακός αναβάτης και πλέον εκπληρώθηκε. Το να είμαι στην Repsol Honda Team, την ομάδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στα paddock, είναι τιμή μου. Γνωρίζω πως είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι μια καλή πρόκληση. Απ’ την πρώτη στιγμή είπα πως θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία και τώρα θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ στο έπακρο.”

Στο τέλος υπάρχει το video ολόκληρης της συνέντευξης

Σχετικά με τους στόχους του για τη νέα σεζόν, θέλει να στεφθεί Rookie of the Year –όπως έκανε πέρσι ο Fabio Quartararo. “Το να θέσω ως στόχο έναν συγκεκριμένο αριθμό τερματισμών στο βάθρο ή κάτι παρόμοιο θα ήταν λάθος, τώρα εστιάζω στο να εξοικειωθώ περισσότερο με τη μοτοσυκλέτα μου και να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν, θα γνωρίζω καλύτερα το που θα στέκομαι απέναντι στον ανταγωνισμό και τι θα μπορούμε να κάνουμε απ’ το Qatar κι έπειτα.”

Ο Alex Marquez, μπορεί να είναι ένας από τους rookies στα MotoGP, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Honda, αφού φορούσε τα χρώματά της στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Moto3. “Όταν ξεκινάς την καριέρα σου, φαντάζεσαι πως πράγματα σαν αυτά (σ.σ. ο ερχομός του στο HRC) μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα στα πιο τρελά σου όνειρα, αλλά είναι δύσκολο. Πολλά μπορεί να συμβούν στην καριέρα ενός αναβάτη, είτε στην προπόνηση, είτε στους αγώνες. Ξεκίνησα στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Repsol, όπου και κερδίσαμε το 2012 και ήταν κάτι ξεχωριστό. Έπειτα, το 2014, ξεκινήσαμε ένα νέο project με την Honda Moto3 και το HRC, είχα την υποστήριξη του εργοστασίου και ήταν απίστευτο που εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να κερδίσουμε στο ντεμπούτο της ομάδας. Μετά από τόσα χρόνια το να επιστρέψω στην Honda είναι σαν όνειρο και ανυπομονώ να δουλέψω με την ομάδα, το εργοστάσιο και την Respol φυσικά.”

Πώς είναι να είσαι στο γκαράζ της Repsol Honda για πρώτη φορά, γνωρίζοντας πως πλέον είσαι ένας εργοστασιακός αναβάτης;

“Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Αισθάνομαι πεταλούδες στο στομάχι μου και όταν φοράω τη φόρμα και μπαίνω στο γκαράζ, βλέπω την ομάδα και συνειδητοποιώ πως είναι η δική μου ομάδα. Στο γκαράζ υπάρχουν και οι δύο μοτοσυκλέτες και αισθανόμουν συνέχεια μια έκρηξη συνεχόμενων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών. Τώρα, στη Μαλαισία πιστεύω πως μπορώ να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση και να μην έχω τόσο άγχος και να είμαι πιο ήρεμος. Η ομάδα με βοήθησε πάρα πολύ να χαλαρώσω κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην Jerez.”

Θυμηθείτε: MotoGP: Μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα σε όλα τα αδέρφια που έχουν συνυπάρχει στους αγώνες!

Επίσης, όταν ερωτήθηκε για το ύψος του – είναι ένας απ’ τους ψηλότερους στο grid, δύο πόντους πιο κοντός απ’ τον Rossi που είναι 1,81μ.- είπε: “Το να είσαι ψηλός έχει μερικά και μερικά πλεονεκτήματα στον τρόπο που κινείς το σώμα σου πάνω στη μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενος το βάρος σου (σ.σ. είναι 64kg). Ίσως στο βρεγμένο να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τους ψηλούς, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα και μερικά πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα. Αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι, να ζεις με αυτό και να είσαι δυνατός όπου μπορείς και να χάνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα σημεία που υστερείς.”

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των αγώνων, όπου δυο αδέρφια θα μοιραστούν το ίδιο box στα MotoGP. “Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, ένας ξεχωριστός χρόνος, αλλά θα πρέπει να φερθούμε φυσιολογικά και να προσεγγίσουμε το θέμα όπως κάθε άλλο. Είμαστε αδέρφια, αλλά μέσα στην ομάδα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με επαγγελματισμό, είμαστε ξεχωριστοί αναβάτες. Ο καθένας μας έχει την ομάδα του και έτσι θα πρέπει να δουλέψουμε ξεχωριστά. Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα για μένα το να μοιράζομαι το box μου με τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή των MotoGP, επειδή μπορώ να δω πολλά απ’ τα δεδομένα του και να μάθω πώς να οδηγώ της μοτοσυκλέτα της Honda μέσα απ’ αυτόν. Θα προσπαθήσω να πάρω όλες τις πληροφορίες από τον αδερφό μου όπως και όλοι οι αναβάτες θα προσπαθήσουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τον Marc.

Ετικέτες

MotoGP Βραζιλία: Θρίαμβος Aprilia με νίκη Bezzecchi και Martin Ν2!

Σε πίστα που διαλυόταν!
MotoGP Βραζιλία: Θρίαμβος Aprilia με νίκη Bezzecchi και Martin Ν2!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/3/2026

Το δράμα της πίστας στην Βραζιλία συνεχίστηκε και σήμερα, όταν την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να περικοπούν οι γύροι στους 23, οκτώ λιγότεροι από το προγραμματισμένο.

Η ανησυχία ήταν έντονη για το αν η πίστα θα αντέξει και δεν θα ξεφτίσει η άσφαλτος αυτή τη φορά στο χειρότερο σημείο, πάνω στην αγωνιστική γραμμή.

Ταυτόχρονα δεν μπορούσε κανείς να αποκλείσει πως δεν θα ανοίξει κάποια δεύτερη τρύπα, όπως έγινε εχθές, φυτεύοντας μία MotoGP μοτοσυκλέτα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα έπρεπε τα MotoGP να επιστρέψουν στην Βραζιλία του χρόνου, ή τουλάχιστον στο τέλος της χρονιάς, όμως αυτό θα μεγάλωνε τα έξοδα μεταφοράς, πολλαπλασιάζοντας τις ώρες πτήσης, ενώ το σπουδαιότερο, οι νέοι ιδιοκτήτες ήθελαν το δυναμικό Λατινοαμερικάνικο κοινό, από τώρα, αντί να περιμένουν το 2027 με καινούρια στρώση ασφάλτου στην πίστα. Αποφάσεις για τους λάθος λόγους λοιπόν, που οριακά δεν γύρισαν μπούμερανγκ, έφτασαν πολύ κοντά όμως!

Ο Bezzecchi έκανε την κίνηση εχθές προς τις κάμερες, ότι θα απαντήσει αύριο, όταν έχασε από δικό του λάθος την θέση του βάθρου σε μάχη με τον Martin.

Είχε σταθερά ταχύτερο ρυθμό αλλά με σκαμπανευάσματα, περνώντας από την Q1, κάτι που όπως είπαμε αποδείχτηκε προτέρημα στην προκειμένη περίπτωση. Εκεί έκανε και το ρεκόρ γύρου ενώ με την λογική πως οι σεζόν είναι συνεχόμενες και η πορεία των MotoGP μία, τότε ο Bezzecchi είναι ο πέμπτος αναβάτης στην σύγχρονη εποχή των αγώνων που κερδίζει τέσσερις αγώνες στη σειρά.

Στην εκκίνηση σήμερα τα κατάφερε καλύτερα, πέρασε κατευθείαν εμπρός και μάλιστα έμεινε εκεί, όχι απλά δίχως μάχη, αλλά κάνοντας κατευθείαν διαφορά ασφαλείας!

Πίσω του είχε τον Di Giannantonio και τον Marquez ο οποίος χρειάστηκε να κρατήσει πίσω του τον Martin που έκανε κίνηση από την πρώτη στροφή.

Ο Quartararo δεν κατάφερε να αναστατώσει τους πρώτους δύο-τρεις γύρους, πριν περάσει όχι απλά πίσω, αλλά εκτός δεκάδας, όπως κατά επανάληψη συμβαίνει όταν ξεκινά από τις πρώτες θέσεις.

Ο Marquez έμεινε πίσω από τον Di Giannantonio μέχρι που εκείνος έκανε νωρίς, το αντίστοιχο λάθος που είχε κάνει και στον Sprint με τον Marquez να περνά εμπρός και να μην μπορεί να φτάσει τον ρυθμό του Bezzecchi, αλλά ούτε και τον πίσω.

Στην πράξη οι δύο Aprilia ήταν οι μόνες στο 1’18 και ο Martin δεδομένο πως μπορούσε να πάει πιο γρήγορα αλλά δεν πίεζε καθόλου για προσπέραση. Αντιθέτως πριν ανέβει στον ρυθμό του Bezzecchi δέχτηκε την επίθεση του Acosta ο οποίος πέρασε για λίγο εμπρός με επιθετική κίνηση η οποία και απαντήθηκε.

Με τον Di Giannantonio κολλημένο πίσω του, ο Marc Marquez βλέπει πως η επίθεση δεν θα αργήσει, αλλά δεν πιέζεται και για το λάθος.

Στον 6ο γύρο ο Martin έχει τελειώσει εδώ και δύο γύρους με τον Acosta, έχει ρυθμό που είναι πιο κοντά στον Bezzecchi και όχι στους δύο μπροστά του και ο Di Giannantonio κάνει μία επιθετική κίνηση μπαίνοντας στην εσωτερική και έπειτα ανοίγει γραμμή για να κρατήσει τον Marc Marquez εκτός. Μία αγωνιστική κίνηση που όμως επιτρέπει στον Martin να μείνει εκεί που πρέπει και να τους περάσει ταυτόχρονα και τους δύο!

Ήταν ένα δώρο στον Martin, μία διπλή προσπέραση που την σκεφτόταν και τελικά δεν χρειάστηκε να παλέψει για αυτή.

Αμέσως άνοιξε την διαφορά με την VR 46 και οι τέσσερις πρώτες θέσεις κλείδωσαν για πολλούς γύρους, οι δύο πρώτες για το σύνολο του αγώνα.

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιάσει τον Bezzecchi, ακόμη και αν γινόταν το σύνολο του αγώνα με τους 8 παραπάνω γύρους.

Πίσω ο άρχοντας του DNF, ο Mir θα πέσει αυτή τη φορά μόνος του, όπως επίσης και ο Bagnaia αλλά και ο Miller.

Στον 12ο γύρο είχαμε την πιο ωραία προσπέραση από τους υπόλοιπους εκτός πεντάδας, όταν ο Alex Marquez πέρασε τον Acosta με ελαφριά επαφή σε μία επιθετική αλλά καθαρή κίνηση.

Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Marc Marquez απάντησε στον Di Giannantonio με αντίστοιχη κίνηση που είχε δεχτεί και εκείνος νωρίτερα, με επιθετική κίνηση κλειδώνοντας την εσωτερική. Στον επόμενο γύρο όμως έκανε ένα λάθος όπως αυτό της VR 46 νωρίτερα ή εχθές με τον Di Giannantonio να περνά εμπρός και τελικά να μένει εκεί, ανεβαίνοντας στο βάθρο.

Πολύ καλή επίδοση από τον Ai Ogura στην 5η θέση όπως επίσης και του Moreira που τερμάτησε εμπρός από τις εργοστασιακές Yamaha με την μεγαλύτερη εμπειρία. Για ακόμη μία φορά καλύτερη Honda ήταν του Zarco.

Όπως είπαμε, υπάρχει «παντρειά» στις πτήσεις του εξοπλισμού, οπότε τώρα πάμε στην αγαπημένη πίστα του Marc Marquez, στις ΗΠΑ.

 

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

Διαφ.

Βαθμοί

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

30:19.760

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.231

20

3

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+3.780

16

4

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+4.089

13

5

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+8.403

11

6

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.918

10

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+10.687

9

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+11.359

8

9

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+12.907

7

10

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+16.370

6

11

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+18.529

5

12

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+19.980

4

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.322

3

14

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+22.699

2

15

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+23.840

1

16

20F. Quartararo

Monster Energy Yamah MotoGP Team

+26.403

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+30.287

 

18

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+36.397

 

Πτώσεις

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

10 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

10 Laps

 
 

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

3 Laps

 
 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1 Laps

 

 

 

Ετικέτες