Η πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez με τα χρώματα του HRC [video]

Οι στόχοι για τη νέα σεζόν
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/1/2020

Ο Alex Marquez αναδείχθηκε πρωταθλητής της Moto2 την χρονιά που μας πέρασε, ενώ το 2014 είχε κερδίσει και τον τίτλο της Moto3. Το 2019 ήταν μια "περίεργη" σεζόν για το HRC που πήρε μεν τρεις παγκόσμιους τίτλους (αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών) με τον Marc Marquez, αλλά είδε και τον Jorge Lorenzo να “πατώνει” στους αγώνες, με αποκορύφωμα την απόσυρση του Ισπανού πολυπρωταθλητή απ’ τα MotoGP. Τότε, υπήρξαν πολλοί που επωφθαλμιούσαν τη θέση του, αλλά η Honda αποφάσισε να την καλύψει με τον αδερφό του ανθρώπου που της προσέφερε τα πάντα για το 2019, τον Alex Marquez.

Το HRC έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη συνέντευξη του Alex Marquez, με τον Ισπανό αναβάτη να αναφέρει τους στόχους του για τη νέα χρονιά, αλλά και το πώς αισθάνεται που φορά τα χρώματά της ομάδας. Όπως είχε πει και ο Jorge Lorenzo κατά την ανακοίνωση της απόσυρσής του: Το να είσαι αναβάτης του HRC είναι ένα όνειρο που έχουν πολλοί αγωνιζόμενοι. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο Alex Marquez, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι τιμή του που το εκπροσωπεί. “Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανεβώ στα MotoGP με την Respol Honda Team. Είμαι πολύ περήφανος. Η κατάσταση είναι τελείως καινούργια για μένα! Είχα συνηθίσει να βλέπω τον αδερφό μου με τα χρώματα της Honda αλλά όχι εμένα! Είναι ιδιαίτερο!”

Σχετικά με το σημαίνει για αυτόν το να είναι μέλος μιας τόσο ιστορικής ομάδας όπως η Repsol Honda Team, ο Ισπανός αναβάτης είπε: “Πιστεύω πως είναι όνειρο και στόχος κάθε rookie, το να είναι σε μια εργοστασιακή ομάδα. Αφότου κατέκτησα τον τίτλο στη Moto2 ο στόχος μου ήταν να γίνω εργοστασιακός αναβάτης και πλέον εκπληρώθηκε. Το να είμαι στην Repsol Honda Team, την ομάδα με τη μεγαλύτερη ιστορία στα paddock, είναι τιμή μου. Γνωρίζω πως είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι μια καλή πρόκληση. Απ’ την πρώτη στιγμή είπα πως θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία και τώρα θα προσπαθήσω να το ευχαριστηθώ στο έπακρο.”

Στο τέλος υπάρχει το video ολόκληρης της συνέντευξης

Σχετικά με τους στόχους του για τη νέα σεζόν, θέλει να στεφθεί Rookie of the Year –όπως έκανε πέρσι ο Fabio Quartararo. “Το να θέσω ως στόχο έναν συγκεκριμένο αριθμό τερματισμών στο βάθρο ή κάτι παρόμοιο θα ήταν λάθος, τώρα εστιάζω στο να εξοικειωθώ περισσότερο με τη μοτοσυκλέτα μου και να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν, θα γνωρίζω καλύτερα το που θα στέκομαι απέναντι στον ανταγωνισμό και τι θα μπορούμε να κάνουμε απ’ το Qatar κι έπειτα.”

Ο Alex Marquez, μπορεί να είναι ένας από τους rookies στα MotoGP, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με την Honda, αφού φορούσε τα χρώματά της στο ισπανικό πρωτάθλημα και την Moto3. “Όταν ξεκινάς την καριέρα σου, φαντάζεσαι πως πράγματα σαν αυτά (σ.σ. ο ερχομός του στο HRC) μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα στα πιο τρελά σου όνειρα, αλλά είναι δύσκολο. Πολλά μπορεί να συμβούν στην καριέρα ενός αναβάτη, είτε στην προπόνηση, είτε στους αγώνες. Ξεκίνησα στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Repsol, όπου και κερδίσαμε το 2012 και ήταν κάτι ξεχωριστό. Έπειτα, το 2014, ξεκινήσαμε ένα νέο project με την Honda Moto3 και το HRC, είχα την υποστήριξη του εργοστασίου και ήταν απίστευτο που εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να κερδίσουμε στο ντεμπούτο της ομάδας. Μετά από τόσα χρόνια το να επιστρέψω στην Honda είναι σαν όνειρο και ανυπομονώ να δουλέψω με την ομάδα, το εργοστάσιο και την Respol φυσικά.”

Πώς είναι να είσαι στο γκαράζ της Repsol Honda για πρώτη φορά, γνωρίζοντας πως πλέον είσαι ένας εργοστασιακός αναβάτης;

“Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο. Αισθάνομαι πεταλούδες στο στομάχι μου και όταν φοράω τη φόρμα και μπαίνω στο γκαράζ, βλέπω την ομάδα και συνειδητοποιώ πως είναι η δική μου ομάδα. Στο γκαράζ υπάρχουν και οι δύο μοτοσυκλέτες και αισθανόμουν συνέχεια μια έκρηξη συνεχόμενων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών. Τώρα, στη Μαλαισία πιστεύω πως μπορώ να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση και να μην έχω τόσο άγχος και να είμαι πιο ήρεμος. Η ομάδα με βοήθησε πάρα πολύ να χαλαρώσω κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην Jerez.”

Θυμηθείτε: MotoGP: Μεγάλο ιστορικό αφιέρωμα σε όλα τα αδέρφια που έχουν συνυπάρχει στους αγώνες!

Επίσης, όταν ερωτήθηκε για το ύψος του – είναι ένας απ’ τους ψηλότερους στο grid, δύο πόντους πιο κοντός απ’ τον Rossi που είναι 1,81μ.- είπε: “Το να είσαι ψηλός έχει μερικά και μερικά πλεονεκτήματα στον τρόπο που κινείς το σώμα σου πάνω στη μοτοσυκλέτα, εκμεταλλευόμενος το βάρος σου (σ.σ. είναι 64kg). Ίσως στο βρεγμένο να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τους ψηλούς, αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα και μερικά πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα. Αλλά πρέπει να προσαρμόζεσαι, να ζεις με αυτό και να είσαι δυνατός όπου μπορείς και να χάνεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στα σημεία που υστερείς.”

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία των αγώνων, όπου δυο αδέρφια θα μοιραστούν το ίδιο box στα MotoGP. “Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, ένας ξεχωριστός χρόνος, αλλά θα πρέπει να φερθούμε φυσιολογικά και να προσεγγίσουμε το θέμα όπως κάθε άλλο. Είμαστε αδέρφια, αλλά μέσα στην ομάδα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με επαγγελματισμό, είμαστε ξεχωριστοί αναβάτες. Ο καθένας μας έχει την ομάδα του και έτσι θα πρέπει να δουλέψουμε ξεχωριστά. Σίγουρα είναι ένα πλεονέκτημα για μένα το να μοιράζομαι το box μου με τον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή των MotoGP, επειδή μπορώ να δω πολλά απ’ τα δεδομένα του και να μάθω πώς να οδηγώ της μοτοσυκλέτα της Honda μέσα απ’ αυτόν. Θα προσπαθήσω να πάρω όλες τις πληροφορίες από τον αδερφό μου όπως και όλοι οι αναβάτες θα προσπαθήσουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τον Marc.

Ετικέτες

Tiger Sport 800 Tour 2026 - Νέα έκδοση έτοιμη για ταξίδι 

Πλούσιος εξοπλισμός με στάνταρ, χούφτες, τριβάλιτσο, comfort σέλα κ.α. 
Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/12/2025

Η Tiger Sport 800 Tour είναι η νέα έκδοση που παρουσίασε η Triumph για την sport touring μοτοσυκλέτα της, που δίνει περισσότερη έμφασή στο ταξίδι και την προστασία του αναβάτη.

Θα μπορούσε κανείς να τα προσθέσει όλα από τον κατάλογο μες τα επίσημα αξεσουάρ της Tiger Sport 800 όμως η Triumph το κάνει πιο εύκολο και οικονομικό για τον αναβάτη με την παρουσίαση της έκδοσης Tour.

Η Tiger Sport 800 Tour έρχεται να προσθέσει στον καλό στάνταρ εξοπλισμό της βασικής έκδοσης όλα τα απαραίτητα για δικάβαλο ταξίδι με πρώτο και καλύτερο το τριβάλιτσο που προσφέρει συνολικά 106 λίτρα αποθηκευτικού χώρου. Στάνταρ είναι επίσης οι χούφτες στο τιμόνι, όπως και τα θερμαινόμενα γκριπ, η σέλα Comfort (835 χλστ. απόσταση από το έδαφος) για αναβάτη και συνεπιβάτη αλλά και το κεντρικό σταντ.

Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026

Μία ακόμη διαφορά με τη στάνταρ Tiger Sport 800 είναι τα δύο αποκλειστικά ματ χρώματα της έκδοσης, το μπλε-μαύρο Matt Cobalt και το κόκκινο-μαύρο Carnival Red, και τα δύο με χρυσά φιλέτα και λεπτομέρειες, ενώ τους χρωματικούς συνδυασμούς ακολουθεί και το τριβάλιτσο. Ο έξτρα εξοπλισμός -μαζί με το τριβάλιτσο- ανεβάζει το ανακοινώσιμο βάρος στα 232 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 18,6 λίτρων - 214 η βασική έκδοση, την οποία εμείς είχαμε ζυγίσει 215,1 κιλά.

Στα μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν αλλαγές με τον πολύ καλό σε απόδοση τρικύλινδρο κινητήρα των 798 κ.εκ. και 113,4 ίππων να παραμένει ως είχε, όπως και η μέγιστη ροπή των 8,56 kg.m που κάνει την εμφάνισή της στις 8.500 σ.α.λ. όμως το 90% αποδίδεται ήδη από το μεσαίο φάσμα λειτουργίας.

Ο έλεγχος των τροχών παραμένει στη Showa με το ανεστραμμένο πιρούνι των 41 χλστ. να ρυθμίζεται ως προς τις αποσβέσεις του και το αμορτισέρ να φέρει ρύθμιση για την απόσβεση επαναφοράς αλλά και την προφόρτιση του ελατηρίου που γίνεται υδραυλικά και πανεύκολα. Οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα 150 χλστ. 

Triumph Tiger Sport 800 Tour 2026

Αλλαγές δεν έχουμε ούτε στα φρένα με ακτινικής τοποθέτησης 4πίστονες δαγκάνες να συνεργάζονται με δίσκους 310 χλστ. και τον πίσω τροχό να φέρει μονοπίστονη δαγκάνα και δίσκο 255 χλστ.

Επιπλέον στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στον εξοπλισμό είναι το σύστημα παρακολούθησης πίεσης των ελαστικών ενώ από τη βασική έκδοση παραμένουν η ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα,, το cruise control, το quickshifter δύο κατευθύνσεων αλλά και η συνδεσιμότητα του πίνακα πληροφοριών με κινητό για πλοήγηση στροφή-στροφή, διαχείριση μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων και μουσικής.

Τη δοκιμή της Tiger Sport 800 μπορείτε να τη βρείτε στο τεύχος #669.