Παραιτείται ο Lorenzo! Τέλος αγωνιστικής καριέρας!

Ανοίγει η θέση στην Honda...
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/11/2019

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Lorenzo ανακοίνωσε μόλις τώρα πως τερματίζει την αγωνιστική του καριέρα στα MotoGP! Ο τελευταίος του αγώνας, θα είναι τώρα αυτός που θα γίνει στην Valencia, τελειώνοντας το φετινό πρωτάθλημα. Όπως αποκάλυψε στο τέλος είναι κάτι που άρχισε να σκέφτεται από το Assen, από την πτώση που είχε τότε. Μία σκέψη που έγινε ενώ ακόμη ήταν στο έδαφος, για το αν αξίζει πραγματικά όλη αυτή η θυσία και ο πόνος, ενώ έχει μία αρκετά καλή καριέρα.

Ξεκίνησε λέγοντας πως υπάρχουν τέσσερις μεγάλες στιγμές στην καριέρα ενός πρωταθλητή, η ημέρα που ξεκινά τους αγώνες, η ημέρα που παίρνει την πρώτη του νίκη, η ημέρα που κατακτά τον πρώτο του τίτλο και η ημέρα που αποσύρεται. Αυτή η ημέρα ήρθε για εκείνον…

Όλοι ξέρετε, συνέχισε, πόσο τελειομανής είμαι και πόσο έχω προσπαθήσει, όμως δεν είναι αυτό το μόνο που χρειάζεται στους αγώνες. Μετά από εννιά, απίστευτα και καταπληκτικά χρόνια στην Yamaha, ήρθε η Ducati και παρά τις δυσκολίες η απίστευτη νίκη στο Mugello μπροστά στο Ιταλικό κοινό. Πηγαίνοντας στην Honda ολοκλήρωσε το όνειρο πολλών αναβατών, να γίνει εργοστασιακός αναβάτης του HRC, όμως οι τραυματισμοί είχαν το πάνω χέρι.

Μετά τον τραυματισμό στο Assen είχε χάσει το κίνητρο πλέον, προσπάθησε να μην πάρει γρήγορες αποφάσεις αλλά άρχισαν όλα να του φαίνονται βουνό. Αισθάνεται πολύ στεναχωρημένος για την Honda και τον Puig που πίστεψαν σε αυτόν. Η Honda δεν πρέπει να έχει έναν αναβάτη που απλά κερδίζει κάποιους πόντους, αλλά έναν που παλεύει για την νίκη, αυτό είπε στο αφεντικό της Honda συζητώντας την σκέψη του να αποχωρήσει. Αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερός και θέλησε να ευχαριστήσει την Derbi, την Aprilia, την Yamaha, την Ducati και την Honda.

Ο Lorenzo μίλησε για μερικές από τις καλύτερες στιγμές του, παραδέχτηκε πως σκεφτόταν την παραίτηση καιρό τώρα, αλλά χωρίς να έχει αποφασίσει. Έψαχνε μέχρι και την Μαλαισία φέτος να βρει το κίνητρο και να αλλάξει η σχέση του με την μοτοσυκλέτα της Honda, δεν άλλαξε τίποτα σε αυτό κι έτσι πήρε την απόφαση. Το 2010 στην Μαλαισία ήταν η καλύτερη στιγμή του, δεν αποκάλυψε τί θα κάνει στο μέλλον αλλά σίγουρα θα πάρει λίγο χρόνο ανασυγκρότησης.

Ο Espeleta ευχαρίστησε τον Lorenzo για όλα όσα προσέφερε στο άθλημα και ανακοίνωσε πως θα του απονεμηθεί ο τίτλος του MotoGP Legend!

Παρόντες ήταν η πλειοψηφία των αναβατών, που όλοι μαζί αποχαιρέτησαν και χειροκρότησαν τον Lorenzo…

Η απόφαση του Lorenzo εξηγεί την στάση του και την αμηχανία στην παρουσίαση του HRC που λέγαμε νωρίτερα σήμερα…

Ετικέτες

MotoGP Silverstone FP1: Ταχύτερος ο Alex Marquez μπροστά από τον Bezzecchi [ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ]

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συνέχεια με τις χρονομετρημένες δοκιμές για τη πρόκριση σε Q2
Silverstone
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ξεκίνησε ιδανικά το τριήμερο στο Silverstone, με τον Marco Bezzecchi να επιστρέφει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του και τον Pedro Acosta να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα

Με τον πρώτο αγώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα να διεξάγεται στο Silverstone, ο Alex Marquez ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1), σημειώνοντας χρόνο 1:58.692 και αφήνοντας πίσω του τον Marco Bezzecchi κατά 0,173 δευτερόλεπτα.

Ο αναβάτης της Gresini Ducati έθεσε τον κορυφαίο χρόνο περίπου στα μισά της 45λεπτης διαδικασίας και δεν απειλήθηκε μέχρι την καρό σημαία.

Ο Marco Bezzecchi, που επέστρεψε στη δράση μετά το κάταγμα κλείδας που υπέστη στη Γερμανία πριν από τη θερινή διακοπή, ολοκλήρωσε την περίοδο στη δεύτερη θέση με την εργοστασιακή Aprilia, δείχνοντας από την αρχή ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Τρίτος ήταν ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή KTM, παρά την πτώση που είχε στη στροφή Stowe περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ισπανός ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που είχε πτώση στο FP1.

Ο Raul Fernandez συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της Trackhouse Aprilia με την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την περίοδο έκτος με την εργοστασιακή Ducati.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Ai Ogura, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Martin, ο οποίος ήταν όγδοος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia.

Η Honda είχε κορυφαίο εκπρόσωπο τον Joan Mir στην 11η θέση, ενώ ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha στην 15η θέση.

Ο Iker Lecuona, που αντικαθιστά τον τραυματία Fermin Aldeguer στην Gresini Ducati, ξεκίνησε το τριήμερο με τη 16η θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τη δορυφορική Ducati GP25, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει φέτος με την έβδομη θέση στο Balaton Park όταν αντικατέστησε τον Alex Marquez.

Ο Βρετανός Cal Crutchlow, που αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda, ήταν 22ος στον πρώτο του εντός έδρας αγώνα MotoGP από το 2021, ενώ ο Pol Espargaro, που αντικαθιστά τον τραυματία Maverick Viñales στην Tech3 KTM, κατετάγη 21ος.

Ο rookie Toprak Razgatlioglu ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο στην 23η θέση με την Pramac Yamaha.

 

Αποτελέσματα FP1 MotoGP Silverstone 2026

 

Θέση

αναβάτης

Χώρα

Ομάδα

Χρόνος /Διαφορά

Γύρος

Μέγιστη ταχύτητα

1

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

1'58.692s

7/17

334k

2

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.173s

10/13

336k

3

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.282s

11/12

336k

4

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.310s

16/16

335k

5

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP26)

+0.364s

10/15

334k

6

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.488s

11/16

335k

7

Ai Ogura

JPN

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.573s

18/18

335k

8

Jorge Martin

SPA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.680s

5/16

331k

9

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.876s

11/15

330k

10

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.954s

7/14

335k

11

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.016s

10/15

332k

12

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+1.105s

15/15

336k

13

Luca Marini

ITA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.231s

14/16

334k

14

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.260s

14/14

339k

15

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.306s

9/14

325k

16

Iker Lecuona

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

+1.316s

11/15

329k

17

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.529s

12/15

331k

18

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.601s

14/15

330k

19

Diogo Moreira

BRA

Pro Honda LCR (RC213V)*

+1.603s

15/15

331k

20

Augusto Fernandez

SPA

Yamaha Factory Racing (YZR-M1)

+1.877s

14/16

326k

21

Pol Espargaro

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+2.060s

16/17

334k

22

Cal Crutchlow

GBR

Castrol Honda LCR (RC213V)

+2.323s

13/14

328k

23

Toprak Razgatlioglu

TUR

Pramac Yamaha (YZR-M1)*

+2.351s

14/15

332k

 

Η συνέχεια της ημέρας έρχεται με τις χρονομετρημένες δοκιμές (P), που ξεκινάνε  στις 18:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα Silverstone) και θα καθορίσει τους δέκα αναβάτες που θα εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκριση στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Silverstone ανήκει στον Fabio Quartararo με 1:57.233, επίδοση που σημείωσε το 2025, ενώ ο ταχύτερος γύρος σε αγώνα παραμένει το 1:58.895 του Aleix Espargaro από το 2024.