Marc Marquez - “Η Ισπανία να βοηθήσει όσους έχασαν τα σπίτια τους, όχι την πίστα της Valencia”

Πληθαίνουν οι φωνές που πιστεύουν πως πρέπει να βρεθεί άλλη τοποθεσία για τον τελευταίο γύρο του MotoGP
Marc Marquez, Sepang
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2024

Λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, οι Marc Marquez, Alex Marquez και Jorge Martin μίλησαν για τις καταστροφικές πλημμύρες της Valencia, με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να παροτρύνει την ισπανική κυβέρνηση να φροντίσει πρώτα τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και όχι τις εγκαταστάσεις της πίστας του Ricardo Tormo.

Όπως σας είχαμε γράψει, μετά την πρωτόγνωρη πλημμύρα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, μετά την οποία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 95 και αναμένονται να αυξηθούν, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην πίστα Ricardo Tormo που πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελευταίο γύρο του MotoGP για το 2024 σε δύο εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, ο Marc Marquez αναφέρθηκε στην παραπάνω πλημμύρα, και έκανε σαφές πως για εκείνον οι εγκαταστάσεις της πίστας της Βαλένθια δεν πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Marc Marquez

“Ως Ισπανός, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις τέτοιου είδους εικόνες και θεωρητικά έχουμε ένα GP εκεί. Αλλά τώρα νομίζω ότι όλες οι προσπάθειες και οι πόροι της ισπανικής κυβέρνησης πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, ενώ έχουμε χάσει 100 ανθρώπους διάβασα στις ειδήσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά την κατάσταση, αλλά όλες οι διευκολύνσεις πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Θέλω να πω, βλέπω τις ζημιές του κυκλώματος στη Βαλένθια, αλλά δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να επισκευάζουμε την πίστα ενώ έχουμε τόσους άστεγους.”

Alex Marquez

Από την πλευρά του ο Alex Marquez δήλωσε πως: “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή νομίζω για να δούμε αν θα γίνει GP εκεί ή όχι. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, που δεν έχουν σπίτι, πολλοί θάνατοι, πολλές απώλειες. Τώρα δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στο να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πάντα σωστά για τις εγκαταστάσεις της πίστας, πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι ή χάνουν την οικογένειά τους, από το να σκεφτόμαστε αν έχουμε GP εκεί ή όχι.

Όσον αφορά στο αν θα γίνει τελικά το GP στη Valencia ο Alex απαντά πως του φαίνεται δύσκολο να γίνει αγώνας στην πίστα του Ricardo Tormo σε δύο εβδομάδες, με τα πληρώματα των ομάδων να φτάνουν εκεί σε μιάμιση βδομάδα από τώρα.

Francesco Bagnaia, Jorge Martin

Ο Pecco Bagnaia από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι είναι σωστό να διεξαχθεί αγώνας στη Valencia, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν “πολλές περισσότερες επιλογές που πρέπει να δοκιμάσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί κάπου ένας τελικός γύρος. Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι η ηθική πλευρά, γιατί ειλικρινά οι αγώνες εκεί είναι σαν πάρτι”, δήλωσε την Πέμπτη ενόψει του GP Μαλαισίας. 

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Martin κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Bagnaia, λέγοντας: “νομίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σίγουρα για τους ανθρώπους εκεί πέρα. Η επιλογή να αγωνιστούμε στη Valencia θα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και αν όλα είναι καλά με την πίστα, είναι μια δύσκολη κατάσταση και νομίζω ότι μόνο για το σεβασμό των ανθρώπων εκεί πέρα, νομίζω ότι και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής - δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι η πίστα - ίσως δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλούς θεατές. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αγωνιστούμε αλλού. Αλλά πιστεύω ότι η Dorna, ή το MotoGP, θα κάνουν την καλύτερη επιλογή.”

Σημειώστε πάντως πως η διεξαγωγή του γύρου σε άλλη πίστα είναι κάτι μάλλον αδύνατο να οργανωθεί σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ μια πιθανή ακύρωση του γύρου της Valencia θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες για την πίστα Ricardo Tormo και για όλους τους Ισπανούς που εργάζονται για το GP της πόλης. Επίσης, οι κινήσεις και οι ανακοινώσεις της Dorna θα πρέπει να είναι ταχύτατες, για να γνωρίζουν και οι διεκδικητές του τίτλου αν το GP της Μαλαισίας θα σημάνει το τέλος του Πρωταθλήματος, ή αν θα έχουν έναν ακόμη γύρο να αγωνιστούν.

Ετικέτες

MotoGP – Ανατριχιάζει η περιγραφή του Johann Zarco για τον τραυματισμό του στη Βαρκελώνη [Video]

Ο Γάλλος έπεσε στην επανεκκίνηση μετά το εξίσου τρομακτικό ατύχημα του Alex Marquez
johann zarco catalunya 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/5/2026

Το Καταλανικό Grand Prix του 2026 θα το θυμόμαστε για χρόνια και ο λόγος δεν έχει να κάνει ούτε με το θέαμα, ούτε με τις αγωνιστικές επιδόσεις των αναβατών. Απεναντίας, αυτό που δύσκολα θα ξεχάσουμε είναι τα δύο τρομακτικά συμβάντα που οδήγησαν σε ισάριθμες διακοπές του αγώνα.

Το πρώτο συνέβη όταν η ΚΤΜ του πρωτοπόρου Pedro Acosta έσβησε την ώρα της επιτάχυνσης στην έξοδο από στροφή, με αποτέλεσμα ο Alex Marquez που ακολουθούσε τέρμα γκάζι από πολύ κοντά να πέσει πάνω του και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που συμπαρέσυρε αρκετούς ακόμη αναβάτες.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Johann Zarco, ο οποίος δέχτηκε θραύσματα από τη Ducati του Alex και είχε πολύ έντονους πόνους στο αριστερό του πόδι.

alex marquez catalunya 2026

Σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλική εφημερίδα, ο Zarco περιέγραψε τι έγινε μεταξύ του πρώτου συμβάντος και της επανεκκίνησης:

"Το αριστερό μου πόδι πονούσε φρικτά. Ήταν ήδη μωβ. Του βάλαμε πάγο και ο πόνος υποχώρησε λίγο. Τότε ήταν που έπρεπε να αποφασίσω να μην ξαναμπώ στον αγώνα. Μεταξύ των εικόνων από το ατύχημα του Alex και του χτυπήματος στο πόδι μου, το ηθικό μου ήταν πεσμένο. Δεν ήμουν πια συγκεντρωμένος όταν επιστρέψαμε στον σχηματισμό εκκίνησης."

Ακολούθησε η πρώτη επανεκκίνηση, λίγο μετά την οποία ήρθε η δεύτερη άσχημη στιγμή του αγώνα και, συνεπεία αυτής, η νέα διακοπή.

"Με ρούφηξε η αεροδυναμική του Marini και δεν μπόρεσα να σταματήσω και να τον αποφύγω. Τότε εκτοξεύτηκα πάνω από τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia, όπου το αριστερό μου πόδι παγιδεύτηκε ανάμεσα σε τροχό, σέλα και εξάτμιση.”

Το βίντεο αυτού του ατυχήματος είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, καθώς η Ducati του Bagnaia έφερνε τούμπες στην αμμοπαγίδα συμπαρασύροντας μαζί της τον Zarco από το παγιδευμένο του πόδι.

Όταν η μοτοσυκλέτα σταμάτησε τις τούμπες, οι Bagnaia και Marini αντιλήφθηκαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και άρχισαν αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια.

"Είχα κολλήσει στα χαλίκια και ούρλιαζα από πόνο. Το πόδι μου άρχισε να καίγεται και κανείς τριγύρω μου δεν τολμούσε να με ακουμπήσει από φόβο μήπως χειροτερέψουν τα τραύματά μου.

"Τράβηξα το πόδι μου από τη μοτοσυκλέτα και τότε με βοήθησαν, έκοψαν τη φόρμα και μου έκαναν ένεση για να σταματήσει ο πόνος. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό."

Ο Γάλλος αποκόμισε από αυτό το συμβάν αρκετά τραύματα στο αριστερό πόδι, όπως κάταγμα περόνης στην κνήμη και ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, αλλά πιο σοβαρές και χρονοβόρες στην αποθεραπεία τους είναι σίγουρα οι δύο ρήξεις συνδέσμων, πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού.

Ο Zarco βρίσκεται ήδη πίσω στην πατρίδα του και στην κλινική Centre Orthopédique Santyin Lyon, όπου θα εγχειριστεί από τον παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικό χειρούργο Dr. Bertrand Sonnery-Cottet. Ωστόσο αυτό που αναμένεται να καθυστερήσει πολύ την επιστροφή του στη δράση είναι οι ρήξεις των δύο συνδέσμων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περίπου δύο εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο γι’ αυτές.

Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος επιστροφής του στις πίστες αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.