Marc Marquez - “Η Ισπανία να βοηθήσει όσους έχασαν τα σπίτια τους, όχι την πίστα της Valencia”

Πληθαίνουν οι φωνές που πιστεύουν πως πρέπει να βρεθεί άλλη τοποθεσία για τον τελευταίο γύρο του MotoGP
Marc Marquez, Sepang
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2024

Λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, οι Marc Marquez, Alex Marquez και Jorge Martin μίλησαν για τις καταστροφικές πλημμύρες της Valencia, με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να παροτρύνει την ισπανική κυβέρνηση να φροντίσει πρώτα τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και όχι τις εγκαταστάσεις της πίστας του Ricardo Tormo.

Όπως σας είχαμε γράψει, μετά την πρωτόγνωρη πλημμύρα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, μετά την οποία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 95 και αναμένονται να αυξηθούν, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην πίστα Ricardo Tormo που πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελευταίο γύρο του MotoGP για το 2024 σε δύο εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, ο Marc Marquez αναφέρθηκε στην παραπάνω πλημμύρα, και έκανε σαφές πως για εκείνον οι εγκαταστάσεις της πίστας της Βαλένθια δεν πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Marc Marquez

“Ως Ισπανός, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις τέτοιου είδους εικόνες και θεωρητικά έχουμε ένα GP εκεί. Αλλά τώρα νομίζω ότι όλες οι προσπάθειες και οι πόροι της ισπανικής κυβέρνησης πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, ενώ έχουμε χάσει 100 ανθρώπους διάβασα στις ειδήσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά την κατάσταση, αλλά όλες οι διευκολύνσεις πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Θέλω να πω, βλέπω τις ζημιές του κυκλώματος στη Βαλένθια, αλλά δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να επισκευάζουμε την πίστα ενώ έχουμε τόσους άστεγους.”

Alex Marquez

Από την πλευρά του ο Alex Marquez δήλωσε πως: “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή νομίζω για να δούμε αν θα γίνει GP εκεί ή όχι. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, που δεν έχουν σπίτι, πολλοί θάνατοι, πολλές απώλειες. Τώρα δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στο να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πάντα σωστά για τις εγκαταστάσεις της πίστας, πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι ή χάνουν την οικογένειά τους, από το να σκεφτόμαστε αν έχουμε GP εκεί ή όχι.

Όσον αφορά στο αν θα γίνει τελικά το GP στη Valencia ο Alex απαντά πως του φαίνεται δύσκολο να γίνει αγώνας στην πίστα του Ricardo Tormo σε δύο εβδομάδες, με τα πληρώματα των ομάδων να φτάνουν εκεί σε μιάμιση βδομάδα από τώρα.

Francesco Bagnaia, Jorge Martin

Ο Pecco Bagnaia από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι είναι σωστό να διεξαχθεί αγώνας στη Valencia, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν “πολλές περισσότερες επιλογές που πρέπει να δοκιμάσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί κάπου ένας τελικός γύρος. Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι η ηθική πλευρά, γιατί ειλικρινά οι αγώνες εκεί είναι σαν πάρτι”, δήλωσε την Πέμπτη ενόψει του GP Μαλαισίας. 

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Martin κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Bagnaia, λέγοντας: “νομίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σίγουρα για τους ανθρώπους εκεί πέρα. Η επιλογή να αγωνιστούμε στη Valencia θα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και αν όλα είναι καλά με την πίστα, είναι μια δύσκολη κατάσταση και νομίζω ότι μόνο για το σεβασμό των ανθρώπων εκεί πέρα, νομίζω ότι και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής - δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι η πίστα - ίσως δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλούς θεατές. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αγωνιστούμε αλλού. Αλλά πιστεύω ότι η Dorna, ή το MotoGP, θα κάνουν την καλύτερη επιλογή.”

Σημειώστε πάντως πως η διεξαγωγή του γύρου σε άλλη πίστα είναι κάτι μάλλον αδύνατο να οργανωθεί σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ μια πιθανή ακύρωση του γύρου της Valencia θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες για την πίστα Ricardo Tormo και για όλους τους Ισπανούς που εργάζονται για το GP της πόλης. Επίσης, οι κινήσεις και οι ανακοινώσεις της Dorna θα πρέπει να είναι ταχύτατες, για να γνωρίζουν και οι διεκδικητές του τίτλου αν το GP της Μαλαισίας θα σημάνει το τέλος του Πρωταθλήματος, ή αν θα έχουν έναν ακόμη γύρο να αγωνιστούν.

Ετικέτες

MotoGP Assen: Μεγάλη νίκη Ai Ogura σε αγώνα που ανακατεύει πλήρως την βαθμολογία πρωταθλήματος!

22 χρόνια από την τελευταία φορά που κέρδισε Ιάπωνας!
MotoGP Assen: Μεγάλη νίκη Ai Ogura σε αγώνα που ανακατεύει πλήρως την βαθμολογία πρωταθλήματος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/6/2026

Εκπληκτική εκκίνηση για όλες τις Aprilia με τον Martin να φεύγει εμπρός, τις δύο Trackhouse να ακολουθούν και τον Bezzecchi να έχει το δύσκολο ρόλο να υπερασπιστεί τις εργοστασιακές Ducati όπου πρώτος ήταν ο Marc Marquez.

Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Marc Marquez είχε καταφέρει να περάσει τον Bezzecchi και εκεί στην έναρξη του δεύτερου γύρου μας χάρισε απίστευτη μάχη κάνοντας ταυτόχρονη επίθεση και στους δύο δορυφορικούς αναβάτες της Aprilia!

Κατάφερε να περάσει με τον Fernandez να επιτίθεται εκ νέου και τον Ai Ogura να τα βρίσκει χειρότερα και να μένει τέρμα πίσω από την εξάδα αυτή. Με τον Bagnaia να περνά και τον Bezzecchi και την πίεση που υπάρχει από τις τέσσερις Aprilia και τις δύο Ducati όπου παλεύουν για όλες τις θέσεις εμπρός, έρχεται το μεγάλο λάθος.

Στον 3ο γύρο ο Bezzecchi σημειώνει πτώση χάνοντας πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό χωρίς την εμπλοκή άλλου αναβάτη!

Χάνει έτσι την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, όμως το πιο σημαντικό είναι πως φαίνεται να έχει χτυπήσει. Εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση για την υγεία του, πέρα από το ότι έχει τις αισθήσεις του. Δείχνει όμως πως πονά σε περισσότερα από ένα σημεία και μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο που θα αξιολογήσει το επόμενο βήμα.

Στο μεταξύ οι δύο πρώτοι έχουν καταφέρει μέχρι τον 5ο γύρο να δημιουργήσουν μία διαφορά ασφαλείας. Ο Martin είναι εμπρός και έχει πίσω του τον Ferandez, με τον Marc Marquez σε απόσταση 1,7 δευτερόλεπτα πίσω η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό φέρνει τον Ai Oura πίσω του και μαζί και τον Acosta.

Τότε στην έναρξη του 6ου γύρου, ο Ai Ogura ξεπληρώνει τον Marc Marquez με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει ο ίδιος και τον περνά ανοίγοντας αμέσως και  την διαφορά στο ένα δευτερόλεπτο!

Στον 7ο γύρο ο Acosta κατάφερε να περάσει και εκείνος τον Marc Marquez, ο ρυθμός του οποίου έχει πέσει μετά την μάχη με τις δύο Aprilia της Trackhouse. Ενδεχομένως να μην του έχει βγει το ρίσκο που πήρε με την επιλογή ελαστικού. Ο Bagnaia είναι πλέον κολλητά με τον Marc Marquez αλλά δεν επιτίθεται γιατί ο Marc Marquez δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και στον 8ο γύρο ξανά περνά εμπρός από τον Acosta.

Στο μεταξύ ο Fernandez έχει κάνει ορισμένες επιθέσεις στον Martin αλλά καθαρά διερευνητικά, περισσότερο δοκιμάζοντας για να είναι έτοιμος να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που του δοθεί η ευκαιρία αν και δύο γύρους μετά, μένει 0,6 πίσω από τον Martin. Απόσταση μεγαλύτερη από αυτό που χρειάζονται τα ελαστικά για να μην ζεσταθούν υπερβολικά.

Στον 9ο γύρο ο Acosta κάνει την επίθεσή του στον Marc Marquez στα φρένα για την πρώτη στροφή, δεν καταφέρνει να κόψει στην ώρα του και τον περνούν ξανά και οι δύο Ducati.

Ο Morbidelli πέφτει την ώρα που ο Bagnaia περνά εμπρός από τον Marc Marquez και παρόλο που ξεκολλά από την κατάσταση τροχό με τροχό, δεν καταφέρνει να πιάσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Αντιθέτως ο Ai Ogura που είναι στην 3η θέση έχει καταφέρει να πλησιάσει τον Fernandez και δίνει την εντύπωση πως οι τρεις πρώτες θέσεις δεν έχουν κλειδώσει.

Πάντως στον 13ο γύρο οι δύο εργοστασιακές ΚΤΜ κερδίζουν την ησυχία τους από το κυνήγι που τους έκανε ο Acosta. Όλες τις δοκιμές και την κατάταξη, ο Acosta είχε μηχανικά προβλήματα και τώρα σημείωνε άλλο ένα, το πιο βαρύ όλων. Εγκαταλείπει και βγαίνει στο box με την άμεση εικόνα να μην είναι άμεσα ξεκάθαρη, θα μπορούσε να είναι και ιατρικής φύσεως. Πράγματι λίγους γύρους αργότερα η KTM ανακοινώνει πως ο Acosta εγκατέλειψε από πόνο στο χέρι με arm-pump και η μοτοσυκλέτα του δεν είχε άλλο ένα πρόβλημα.

Τότε έγινε κάτι άλλο, εγκαταλείπει και ο Bagnaia ενώ ήταν μπροστά από τον Marc Marquez! Μέχρι να βγει η εργοστασιακή Ducati από τον αγώνα, πρόβλημα έχει και ο Ai Ogura, έχοντας κολλήσει η holshot με την μοτοσυκλέτα του να ξύνει βγάζοντας σπίθες από όλο το πίσω σύστημα ανάρτησης. Ευτυχώς όχι απλά απελευθερώνεται από το πρόβλημα αλλά επιστρέφει στον ρυθμό του και ανακτά τον χαμένο χρόνο που είχε, την στιγμή ακριβώς που ο Fernandez θα περνούσε τον Martin!

Στον 19ο γύρο η βαθμολογία του πρωταθλήματος συνεχίζει να γίνει άνω-κάτω καθώς ο Fernandez περνά εμπρός και ο Ai Ogura κάνει αμέσως την ίδια κίνηση στα φρένα της πρώτης στροφής και οι δύο Trackhouse αφήνουν την εργοστασιακή Aprilia στην τρίτη θέση!

Σε αυτό το σημείο ο Marc Marquez είναι 6 δευτερόλεπτα πίσω και έχει να παλέψει με τον Di Giannantonio που πετά τον Marc Marquez έξω και τον αναγκάζει να περάσει από την αμμοπαγίδα, έχοντας ακουμπήσει με τον Marc Marquez!

Μπροστά ο Ai Ogura ζει την καλύτερη ημέρα της ζωής του γιατί έχει περάσει εμπρός και φαίνεται να είναι έτοιμος να πάρει την νίκη γιατί ανοίγει και την απόσταση από τον Fernandez!

Ο Marc Marquez θα μπορούσε να πάρει πολλούς περισσότερους βαθμούς από μία σίγουρη 4η θέση, πριν από το περιστατικό με τον Di Giannantonio που τον έχει ρίξει στην 7η θέση και παλεύει με τον Bastianini!

Έχει μπροστά του τον Alex Marquez, πριν περάσει τον Di Giannantonio για να πάρει πίσω τους βαθμούς που έχασε. Είναι και το περισσότερο στο οποίο προέβλεπε εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τον Martin.

Ο Di Giannantonio τιμωρείται δικαίως για το ότι πάτησε εκτός και δεν έκοψε. Η τιμωρία του δεν είναι για την επαφή με τον Marc Marquez αλλά γιατί βγήκε εκτός πίστας και δεν έκοψε. Οι οπαδοί θα το προσπεράσουν αυτό όμως και θα μιλούν για ακόμη μία φορά για βοήθεια προς τον Marc Marquez. Στο μεταξύ ο μόνος που έχει κερδίσει από όλο αυτό είναι ο Alex Marquez που πλέον είναι στην 4η θέση.

Στο μεταξύ το σκηνικό με τον Di Giannantonio δεν έχει τελειώσει γιατί κουβαλά περισσότερη ταχύτητα από τους δύο Marquez και με ωραίο τρόπο αυτή τη φορά, περνά ακριβώς στο ίδιο σημείο τον Marc Marquez και με πιο ωραίο και καθαρό τρόπο.

Αμέσως μετά περνά και τον Alex Marquez, την στιγμή που όλοι θέλουν να δουν τι γίνεται εμπρός διότι έρχεται κάτι μεγάλο, έρχεται η πρώτη νίκη Ιάπωνα αναβάτη μετά από 22 χρόνια!

Ο Ai Ogura παίρνει την πρώτη του νίκη σε MotoGP όταν την τελευταία φορά που πήρε Ιάπωνας την νίκη, ο Ai Ogura ήταν μόλις τριών ετών!

Με την λήξη του αγώνα ο Marc Marquez χάνει άλλη μία θέση γιατί πάτησε εκτός ορίων στον τελευταίο γύρο, στην 13η στροφή, ένα μικρό τελικό κέρδος βαθμολογίας από την ατυχία του Bezzecchi, ο οποίος πλέον περνά στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η πλήρης ηθική ικανοποίηση για τον Ai Ogura που απέρριψε την πρόταση της Honda για να πάει με την Aprilia, θέλοντας να δώσει στον εαυτό του την καλύτερη ευκαιρία για διάκριση, έχει πλήρως ικανοποιηθεί σήμερα. Συγχαρητήρια στον Ai Ogura λοιπόν, γιατί το κατάφερε παρότι είχε και προβλήματα με την μοτοσυκλέτα του!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

40:21.90

2

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.004

3

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.512

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.315

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+10.140

6

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+10.388

7

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.239

8

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.488

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+19.583

10

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.502

11

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+20.869

12

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+37.444

13

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+37.544

14

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+38.916

15

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+61.615

16

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+71.812

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

 
 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

 
 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing