Marc Marquez - “Η Ισπανία να βοηθήσει όσους έχασαν τα σπίτια τους, όχι την πίστα της Valencia”

Πληθαίνουν οι φωνές που πιστεύουν πως πρέπει να βρεθεί άλλη τοποθεσία για τον τελευταίο γύρο του MotoGP
Marc Marquez, Sepang
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2024

Λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, οι Marc Marquez, Alex Marquez και Jorge Martin μίλησαν για τις καταστροφικές πλημμύρες της Valencia, με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να παροτρύνει την ισπανική κυβέρνηση να φροντίσει πρώτα τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και όχι τις εγκαταστάσεις της πίστας του Ricardo Tormo.

Όπως σας είχαμε γράψει, μετά την πρωτόγνωρη πλημμύρα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου, μετά την οποία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 95 και αναμένονται να αυξηθούν, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην πίστα Ricardo Tormo που πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελευταίο γύρο του MotoGP για το 2024 σε δύο εβδομάδες.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν το GP της Μαλαισίας, ο Marc Marquez αναφέρθηκε στην παραπάνω πλημμύρα, και έκανε σαφές πως για εκείνον οι εγκαταστάσεις της πίστας της Βαλένθια δεν πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Marc Marquez

“Ως Ισπανός, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βλέπεις τέτοιου είδους εικόνες και θεωρητικά έχουμε ένα GP εκεί. Αλλά τώρα νομίζω ότι όλες οι προσπάθειες και οι πόροι της ισπανικής κυβέρνησης πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, ενώ έχουμε χάσει 100 ανθρώπους διάβασα στις ειδήσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε καλά την κατάσταση, αλλά όλες οι διευκολύνσεις πρέπει να πάνε για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Θέλω να πω, βλέπω τις ζημιές του κυκλώματος στη Βαλένθια, αλλά δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να επισκευάζουμε την πίστα ενώ έχουμε τόσους άστεγους.”

Alex Marquez

Από την πλευρά του ο Alex Marquez δήλωσε πως: “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή νομίζω για να δούμε αν θα γίνει GP εκεί ή όχι. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, που δεν έχουν σπίτι, πολλοί θάνατοι, πολλές απώλειες. Τώρα δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στο να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πάντα σωστά για τις εγκαταστάσεις της πίστας, πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι ή χάνουν την οικογένειά τους, από το να σκεφτόμαστε αν έχουμε GP εκεί ή όχι.

Όσον αφορά στο αν θα γίνει τελικά το GP στη Valencia ο Alex απαντά πως του φαίνεται δύσκολο να γίνει αγώνας στην πίστα του Ricardo Tormo σε δύο εβδομάδες, με τα πληρώματα των ομάδων να φτάνουν εκεί σε μιάμιση βδομάδα από τώρα.

Francesco Bagnaia, Jorge Martin

Ο Pecco Bagnaia από την πλευρά του δεν πιστεύει ότι είναι σωστό να διεξαχθεί αγώνας στη Valencia, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν “πολλές περισσότερες επιλογές που πρέπει να δοκιμάσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί κάπου ένας τελικός γύρος. Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι η ηθική πλευρά, γιατί ειλικρινά οι αγώνες εκεί είναι σαν πάρτι”, δήλωσε την Πέμπτη ενόψει του GP Μαλαισίας. 

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Martin κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Bagnaia, λέγοντας: “νομίζω ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, σίγουρα για τους ανθρώπους εκεί πέρα. Η επιλογή να αγωνιστούμε στη Valencia θα είναι δύσκολη, γιατί ακόμα και αν όλα είναι καλά με την πίστα, είναι μια δύσκολη κατάσταση και νομίζω ότι μόνο για το σεβασμό των ανθρώπων εκεί πέρα, νομίζω ότι και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής - δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι η πίστα - ίσως δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλούς θεατές. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αγωνιστούμε αλλού. Αλλά πιστεύω ότι η Dorna, ή το MotoGP, θα κάνουν την καλύτερη επιλογή.”

Σημειώστε πάντως πως η διεξαγωγή του γύρου σε άλλη πίστα είναι κάτι μάλλον αδύνατο να οργανωθεί σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ μια πιθανή ακύρωση του γύρου της Valencia θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες για την πίστα Ricardo Tormo και για όλους τους Ισπανούς που εργάζονται για το GP της πόλης. Επίσης, οι κινήσεις και οι ανακοινώσεις της Dorna θα πρέπει να είναι ταχύτατες, για να γνωρίζουν και οι διεκδικητές του τίτλου αν το GP της Μαλαισίας θα σημάνει το τέλος του Πρωταθλήματος, ή αν θα έχουν έναν ακόμη γύρο να αγωνιστούν.

Ετικέτες

MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω

Μέχρι και ο Mir έπεσε στο τέλος αντί της αρχής
MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/3/2026

Τα πάνω κάτω στον αγώνα Sprint όπου όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε δυναμικούς πρώτους γύρους και δυναμιτισμένη εκκίνηση. Από εκεί και πέρα όλα πήγαν εκτός κάθε προσδοκίας, μέχρι και ο Mir άντεξε και έπεσε απλά στον τελευταίο γύρο. Ο άρχοντας της πτώσης και του DNF, παραλίγο να κάνει την απόλυτη ανατροπή και να βρεθεί και στο βάθρο, πριν τελικά πέσει όπως κάθε ένας περίμενε πως θα συμβεί.

Η εκκίνηση έδωσε το θέαμα που περιμέναμε με τον Di Gianannantonio να κάνει εξαιρετική δουλειά με επιθετική αλλά καθαρή κίνηση στον Marquez την ώρα που οι δύο εργοστασιακές Ducati είχαν κάνει καταπληκτική εκκίνηση, μηδενίζοντας το προβάδισμα των πρώτων στην εκκίνηση και με τον Bezzecchi να έχει τιμωρηθεί με δύο θέσεις.

Ο Bagnaia βρέθηκε πρώτος και έμεινε εκεί δείχνοντας μία εικόνα του παλιού καλού εαυτού του, οδηγώντας τον αγώνα μέχρι και λίγες στροφές πριν το τέλος.

Ο Marc Marquez κυνήγησε έναν Di Giannantonio που σήμερα έδειξε πως δεν διεκδικεί τυχαία μία εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, καταφέρνοντας να κρατήσει τον Ισπανό πίσω του.

Τραγικό λάθος του Marc Marquez που θα πρέπει να τιμωρηθεί για την κίνηση αυτή, έφερε την πτώση και των δύο. Στην χαρακτηριστική κλειστή στροφή προσπάθησε να κάνει το block pass αλλά μπήκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα πέφτοντας ενώ είχε την εσωτερική του Di Giannantonio, παρασύροντάς τον εκτός, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Μπήκαν και οι δύο ξανά στον αγώνα με τον Di Giannantonio να εγκαταλείπει λίγο αργότερα.

Τραγική ειρωνεία πως την κίνηση του Marc Marquez την έκανε πολύ καλύτερα και εντελώς καθαρά, ο Martin στον Bagnaia κερδίζοντας σε αυτή ακριβώς την στροφή και με ακριβώς αυτό το block pass, τον αγώνα για πρώτη φορά από το 2024! Απόδειξη πως μπορεί να γίνει σωστά και καθαρά.

Ο Acosta ήταν ο δύσκολος αντίπαλος για τις Aprilia καθώς η KTM είχε την δύναμη, αυτή που πλέον έχει βρει η Aprilia με το παραπάνω, με τον Martin να βρίσκει τον τρόπο. Λίγο αργότερα θα ακολουθούσε και ο Bezzecchi, αφού πρώτα έπρεπε να περάσει τον Mir που είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες και του ίδιου του εαυτού, βρισκόμενος ακόμη εντός αγώνα, χωρίς να τον έχει ρίξει κάποιος ή να έχει πέσει μόνος του.

Ο Bezzecchi χρειαζόταν το δυνατόν καλύτερη θέση στον Sprint για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στο πρωτάθλημα, ειδικά έναντι του Martin που είναι πλέον στην δεύτερη θέση. Γυρνούσε ταχύτερα από εκείνον στο μεγαλύτερο συμείο της πίστας και έδειχνε πως δεν θα αργήσει να κάνει την κίνησή του, όπως και έγινε.

Σχεδόν έναν γύρο αργότερα ο Bezzecchi έκανε το λάθος και σημείωσε πτώση από την δεύτερη θέση!

Με τρεις γύρους να απομένουν, φαινόταν πως δεν θα υπάρχει άλλη αλλαγή στην κορυφή, κι όμως, ο Martin άρχισε να μειώνει την απόσταση από τον Bagnaia. Τελικά κατάφερε να τον περάσει με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας πώς θα μπορούσε να το είχε κάνει και ο Marc Marquez. Λίγο πριν, στην ίδια στροφή πτώση σημείωσε και ο Rins ενώ στο τέλος έπεσε και ο Mir όπως είπαμε, ενώ κυνηγούσε τον Acosta για την θέση του βάθρου. Ωραία μάχη έδωσαν Alex Marquez και Bastianini.

Στο τέλος, για να μπορεί κανείς να πει ότι τα έχει δει όλα, ο Martin έπεσε κάνοντας την σούζα του πανηγυρισμού. Δεν θέλει και πολύ για να τραυματιστεί, ευτυχώς όμως γλίτωσε τα χειρότερα και του έμεινε μόνο το γέλιο και η χαρά της νίκης, μαζί και η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, όπως θα περίμενε κανείς από την προηγούμενη σεζόν, αν δεν του είχαν πάει όλα τόσο στραβά και η Aprilia είχε βγει την λύση που ήθελε, ακόμη πιο νωρίς.

 

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Βαθμοί

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:19.546

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.755

9

3

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+2.484

7

4

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+3.199

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+3.638

5

6

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+5.521

4

7

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+7.183

3

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+8.634

2

9

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+10.574

1

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.860

 

11

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.757

 

12

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.567

 

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.019

 

14

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.006

 

15

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+18.785

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+51.120

 

17

 

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.000

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

4 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

4 Laps

 
 

11D. Moreira

Pro Honda LCR

3 Laps

 

 

Ετικέτες