Μέχρι το 2026 η Ducati στα MotoGP!

Υπέγραψαν την επέκταση της συμφωνίας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/1/2021

Η Ducati και η Dorna, ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας που διασφαλίζει την παρουσία της εταιρείας από την Bologna στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP μέχρι το 2026.

Η Ducati από το 2003 που μπήκε για πρώτη φορά στα GP, καθιερώθηκε στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους πρώτους έξι αγώνες, ήρθε η πρώτη νίκη σε αγώνα (στην Βαρκελώνη με αναβάτη τον Loris Capirossi), ενώ το 2007 πήρε τον τίτλο σε επίπεδο αναβατών και κατασκευαστών, με αναβάτη τον Casey Stoner. Πέρσι, η Ducati ήταν για ακόμη μία φορά μέσα στις εξελίξεις, χάρη στους βαθμούς που συγκέντρωσε από πέντε διαφορετικούς αναβάτες (Dovizioso, Petrucci, Miller, Bagnaia και Zarco), κερδίζοντας παράλληλα το Πρωτάθλημα κατασκευαστών με δύο νίκες (Dovizioso στην Αυστρία και Petrucci στην Γαλλία) και εννέα συνολικά τερματισμούς στο βάθρο. Στην 18χρονη πορεία της στα MotoGP, η Ducati έχει ανέβει 160 φορές στο βάθρο εκ των οποίων τις 51 φορές στο ψηλότερο σκαλί!

Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δήλωσε πως "οι αγώνες ήταν ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας για την εταιρεία κι έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον. Δεν αποτελεί μόνο το καύσιμο που πυροδοτεί το πάθος των φανατικών Ducatisti σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένα εξελιγμένο εργαστήριο για την δοκιμή των πιο εξωτικών υλικών και των πρωτοποριακών μεθόδων σχεδίασης." Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι το ιδανικό πεδίο εκπαίδευσης των νέων μηχανολόγων της, προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες της Ducati μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης, όπως το Superleggera V4 και το Multistrada V4. Είπε ακόμη ότι πέρα από το γεγονός ότι το εργοστάσιο θέλει να διευρύνει την γκάμα του και εκτός των σπορ μοτοσυκλετών, αυτή η ανανέωση της συμφωνίας για τα MotoGP επιβεβαιώνει πως οι αγώνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ducati.

Ο Luiggi Dall'Igna, ο Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse, τόνισε πως το πάγωμα της εξέλιξης δεν θα μειώσει στο ελάχιστο το πάθος και την πρόκληση για την επερχόμενη σεζόν, προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαθέτουν "την πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα στο grid των MotoGP."

Στις δηλώσεις που έκανε και ο Carmelo Ezpeleta από την πλευρά της Dorna, τόνισε την σημασία του ρόλου της Ducati στο πρωτάθλημα, όπως και το γεγονός ότι θα έχει στις τάξεις της δύο νέους εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς όπως είπε, στόχος της Dorna είναι να αναδειχθούν τα νέα ταλέντα και η προοπτική των αναβατών.

Repsol Honda Team - Ζητά από τη FIM να πάρει πίσω την ποινή του Marc Marquez!

Τεχνικά το αίτημα έχει βάση, όμως την ίδια στιγμή δείχνει να περιφρονεί αθλητικό πνεύμα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα
HRC ένσταση εναντίον FIM
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/3/2023

Βασιζόμενη σε μια τεχνική λεπτομέρεια, η Repsol Honda Team κατέθεσε μια -ντροπιαστική κατά την άποψη μας- ένσταση στη FIM, για να πάρει πίσω η τελευταία την ποινή (2 long laps) με την οποία τιμώρησε τον Marc Marquez.

Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το συμβάν της σύγκρουσης του Marc Marquez με τον Miguel Oliveira στο Portimao, όπου αρχικά η FIM είχε τιμωρήσει τον Ισπανό με ποινή 2 long laps για τον αγώνα της Αργεντινής για ανεύθυνη / επικίνδυνη οδήγηση.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν την ποινή “χάδι”, με την RNF Aprilia να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία διαμαρτυρόταν για την ελαφριά ποινή του Marquez, ενώ την αντίδραση τους εξέφρασαν πολλοί αναβάτες όπως ο Aleix Espargaro, ο Jorge Martin, κ.α.

Λανθασμένα η FIM δημοσίευσε την ποινή αναφέροντας συγκεκριμένα πως ο Marc Marquez θα τιμωρηθεί “στο GP της Αργεντινής”.

Όμως λίγο αργότερα, η Repsol Honda Team ανακοίνωσε πως λόγω κατάγματος στον αντίχειρα του Marquez, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν θα λάβει μέρος στο event της Αργεντινής.

Κατόπιν τούτου, σπεύδει η FIM να διορθώσει τη διατύπωση της ποινής του Marquez, εκδίδοντας νέα ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως η ποινή θα εκτελεστεί όποτε επιστρέψει ο Ισπανός στους αγώνες.

Και εδώ έρχεται η Repsol Honda να καταθέσει τη δική της ένσταση, αναφέροντας τα εξής: "Σε σχέση με την ποινή που επιβλήθηκε από τη FIM στον Marc Marquez για το αγωνιστικό συμβάν που έλαβε χώρα στο πορτογαλικό Grand Prix, η Repsol Honda Team θεωρεί ότι η τροποποίηση της ποινής αφορά σε αλλαγή των κριτηρίων σχετικά με το πότε πρέπει να εφαρμοστεί η ποινή και ότι η τροποποίηση αυτή εκδόθηκε από τη FIM δύο ημέρες μετά την οριστικοποίηση της αρχικής ποινής, κάτι που αντίκειται στους ισχύοντες κανονισμούς της FIM για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Για τον λόγο αυτό, η Repsol Honda Team σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προσφυγής που προσφέρουν οι ισχύοντες κανονισμοί ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά της, τα οποία θεωρεί ότι παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης που εκδόθηκε, και εν προκειμένω έχει υποβάλει έφεση ενώπιον των Αγωνοδικών Εφέσεων της FIM".

Πιθανώς η Honda να έχει δίκιο βάσει του γράμματος των κανονισμών, και να μην επιτρέπεται η μεταφορά της ποινής σε επόμενο αγώνα από εκείνον που αρχικά είχε ανακοινωθεί, όμως η ένσταση αυτή δείχει να αγνοεί αθλητικό πνεύμα και αίσθημα δικαίου.

Φανταζόμαστε πως το HRC θεωρεί πως ο Marquez τιμωρήθηκε ήδη αρκετά με έναν χαμένο αγώνα λόγω της απερισκεψίας του που οδήγησε στον τραυματισμό και του ιδίου, όμως την ίδια στιγμή δεν λαμβάνει υπόψη του τον τραυματία Oliveira που έχασε τόσο την όποια πιθανότητα διάκρισης είχε για το Portimao, όσο και τον αγώνα της Αργεντινής, από λάθος του Marc.

Τέλος, η ένσταση της Honda δείχνει να αγνοεί παντελώς την εικόνα που προβάλλει η ομάδα, καθώς το κοινό βλέπει το HRC να κάνει τα πάντα για να διακριθεί ο πιλότος της, παραμερίζοντας τις ευθύνες του στον βωμό των βαθμών.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε αν συμφωνεί ο Marquez με την απόφαση της Honda, και περιμένουμε να δούμε την απάντηση της FIM, στον… επόμενο κύκλο επεισοδίων της σειράς

Ετικέτες