Μέχρι το 2026 η Ducati στα MotoGP!

Υπέγραψαν την επέκταση της συμφωνίας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/1/2021

Η Ducati και η Dorna, ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας που διασφαλίζει την παρουσία της εταιρείας από την Bologna στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP μέχρι το 2026.

Η Ducati από το 2003 που μπήκε για πρώτη φορά στα GP, καθιερώθηκε στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους πρώτους έξι αγώνες, ήρθε η πρώτη νίκη σε αγώνα (στην Βαρκελώνη με αναβάτη τον Loris Capirossi), ενώ το 2007 πήρε τον τίτλο σε επίπεδο αναβατών και κατασκευαστών, με αναβάτη τον Casey Stoner. Πέρσι, η Ducati ήταν για ακόμη μία φορά μέσα στις εξελίξεις, χάρη στους βαθμούς που συγκέντρωσε από πέντε διαφορετικούς αναβάτες (Dovizioso, Petrucci, Miller, Bagnaia και Zarco), κερδίζοντας παράλληλα το Πρωτάθλημα κατασκευαστών με δύο νίκες (Dovizioso στην Αυστρία και Petrucci στην Γαλλία) και εννέα συνολικά τερματισμούς στο βάθρο. Στην 18χρονη πορεία της στα MotoGP, η Ducati έχει ανέβει 160 φορές στο βάθρο εκ των οποίων τις 51 φορές στο ψηλότερο σκαλί!

Ο Claudio Domenicali, CEO της Ducati, δήλωσε πως "οι αγώνες ήταν ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας για την εταιρεία κι έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον. Δεν αποτελεί μόνο το καύσιμο που πυροδοτεί το πάθος των φανατικών Ducatisti σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένα εξελιγμένο εργαστήριο για την δοκιμή των πιο εξωτικών υλικών και των πρωτοποριακών μεθόδων σχεδίασης." Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι το ιδανικό πεδίο εκπαίδευσης των νέων μηχανολόγων της, προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες της Ducati μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης, όπως το Superleggera V4 και το Multistrada V4. Είπε ακόμη ότι πέρα από το γεγονός ότι το εργοστάσιο θέλει να διευρύνει την γκάμα του και εκτός των σπορ μοτοσυκλετών, αυτή η ανανέωση της συμφωνίας για τα MotoGP επιβεβαιώνει πως οι αγώνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ducati.

Ο Luiggi Dall'Igna, ο Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse, τόνισε πως το πάγωμα της εξέλιξης δεν θα μειώσει στο ελάχιστο το πάθος και την πρόκληση για την επερχόμενη σεζόν, προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαθέτουν "την πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα στο grid των MotoGP."

Στις δηλώσεις που έκανε και ο Carmelo Ezpeleta από την πλευρά της Dorna, τόνισε την σημασία του ρόλου της Ducati στο πρωτάθλημα, όπως και το γεγονός ότι θα έχει στις τάξεις της δύο νέους εργοστασιακούς αναβάτες, καθώς όπως είπε, στόχος της Dorna είναι να αναδειχθούν τα νέα ταλέντα και η προοπτική των αναβατών.

MotoGP 2025, 9ος γύρος Mugello - M.Marquez για την 93η νίκη της καριέρας του

Επική μάχη μεταξύ Μ.Marquez, F.Bagnaia και A.Marquez στους 10 πρώτους γύρους!
Marc Marquez Mugello 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/6/2025

Σε έναν φανταστικό αγώνα στους πρώτους 12 γύρους ο M.Marquez κατάφερε τελικά να επιβληθεί του αδερφού του και ενός ψυχωμένου Bagnaia για να πάρει την 93η νίκη της καριέρας του στον εντός έδρας αγώνα για την Ducati, εκεί όπου πήρε και την πρώτη πριν από 15 ολόκληρα χρόνια στα GP125!

Ο M.Marquez είχε πολύ καλή εκκίνηση στον κυρίως αγώνα ωστόσο πολύ δυνατά ξεκίνησε και ο Bagnaia που τον πίεσε αμέσως από την αρχή και έδειξε διάθεση να κάνει το καλύτερο δυνατό. Οι δυο τους ακολουθούμενοι από τον Alex Marquez άλλαζαν θέσεις στην κορυφή ξεσηκώνοντας το πλήθος κάθε φορά που ο Ιταλός περνούσε τον ομόσταυλό του πέφτοντας πάνω του μάλιστα στην αρχή του τρίτου γύρου, ευτυχώς χωρίς συνέπεια για κανένα από τους δύο!

Αυτή η μικρή σύγκρουση κόστισε και μία θέση στον Bagnaia που οδηγούσε στο όριο και πέρα από αυτό με τον A.Marquez να το περνά και να παίρνει τη θέση του πίσω από το αδερφό του κάτι που δεν κράτησε πολύ αφού στο τέλος της ευθείας πέρασε τόσο αυτόν όσο και τον Marc βγάζοντας ψυχή πρωταθλητή! Μάλιστα ο Ιταλός είχε αργότερα και ένα μεγάλο γλίστρημα και κατάφερε να το σώσει "Marquez style" δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια φανταστική αναμέτρηση!

Την τριάδα της Ducati ακολουθήσε σε κοντινή απόσταση ο Franco Morbidelli και ο Maverick Vignales με Di Gianantonio και Acosta στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα.

Στον 6ο γύρο και με τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες του Borgo Panigale να τρώγονται την κίνηση του έκανε ο A.Marquez περνώντας μπροστά από τον δεύτερο Bagnaia και με τον Marc τρίτο, που γρήγορα πέρασε και αυτός τον Ιταλό.

Στον 9ο γύρο ο M.Marquez πήρε την πρωτοπορία με τον Bagnaia να μένει λίγο πίσω και τον Vinales που πάλευε με τον Morbideli να πέφτει έπειτα από επαφή με τον Ιταλό που μπήκε απρόσεκτα από την εσωτερική και δεν έδωσε χώρο στον αναβάτη της KTM -πήρε long lap πέναλτι για αυτή του την ενέργεια.

Στον 10ο γύρο τα δύο αδέρφια είχαν ανοίξει μια διαφορά επτά δεκάτων από τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή, με τον Marc να βρίσκεται πάνω από τέσσερα δέκατα μπροστά από τον Alex και τον Jack Miller να μπαίνει στα πιτ και να εγκαταλείπει τον αγώνα.

Στον 12ο γύρο είχαμε τον Digia 4ο με τον Bezzechi πίσω του, τον Morbidelli στην 6η θέση μπροστά από τον R.Fernandez, τους Acosta Binder να ακολουθούν και τον Quartararo να κλείνει την δεκάδα βρισκόμενος μακριά από τις επιδόσεις του στους προηγούμενους γύρους.

Μπροστά ο M.Marquez ήλεγχε πλέον τον αγώνα με τη διαφορά να βρίσκεται στο δευτερόλεπτο -και να αυξάνεται όσο περνούσαν οι γύροι- με τον Alex να έχει πίσω του το Bagnaia που έδειχνε να μην εγκαταλείπει τη μάχη για κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση. Πίσω του ο di Gianantonio σε σχετική απόσταση με τον Bezzecchi στην πέμπτη θέση, 6ο τον Moorbidelli και τους Binder και Acosta να μάχονται μεταξύ τους πίσω του.

Ο di Gianantonio με ένα σερί πολύ καλών γύρων κατάλαβε ότι μπορεί να απειλήσει τον Bagnaia και να κάνει δικό του το τρίτο σκαλί του βάθρου και από τον 17ο γύρο και μετά άρχισε να καταστρώνει τα σχέδιά του. Το κατάφερε στον 21ο γύρο, με μια εξαιρετική κίνηση στον δις παγκόσμιο πρωταθλητή και ήταν αυτός που γιόρτασε μπροστά στο κοινό της πατρίδας του αφήνοντας τον Bagnaia στην τέταρτη θέση.

Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Bezzecchi με την εργοστασιακή Aprilia αφήνοτνας πολύ πίσω του τον δις τιμωρημένο Morbidelli με τον R. Frenandez στην 7η θέση. 

Στην 8η και 9η θέση τα δύο ΚΤΜ των Acosta και Binder, ενώ την πρώτη δεκάδα έκλεισε ο εξαιρετικός Ai Ogura που ξεκίνησε από την προτελευταία θέση!

Με ρεκόρ θεατών στο Mugello και ταχύτερο γύρο, pole, νίκη στον Sprint αλλά και στον κυρίως αγώνα ο Marquez που έδωσε στην Ducati μια νίκη μέσα στην Ιταλία προηγείται τώρα στο πρωτάθλημα με 270 βαθμούς, 40 μπροστά από τον Alex που βρίσκεται στους 230. Στην τρίτη θέση ο Pecco με 160 με τον Morbidelli 4oμ με 128 και τον φανταστικό σήμερα Di Giannantonio να κλείνει την πρώτη πεντάδα με 120 βαθμούς.

 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Διαφορά

1

Marc MARQUEZ

Ducati Lenovo Team

41'09.214

 

2

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

41'11.156

1.942

3

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

41'11.350

2.136

4

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

41'14.295

5.081

5

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

41'18.543

9.329

6

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

41'26.080

16.866

7

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

41'27.740

18.526

8

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

41'28.563

19.349

9

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

41'28.591

19.377

10

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

41'31.157

21.943

11

Joan MIR

Honda HRC Castrol

41'32.091

22.877

12

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

41'34.792

25.578

13

Miguel OLIVEIRA

Prima Pramac Yamaha MotoGP

41'35.337

26.123

14

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

41'35.344

26.130

15

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

41'37.369

28.155

16

Takaaki NAKAGAMI

Honda HRC Castrol

41'42.324

33.110

17

Lorenzo SAVADORI

Aprilia Racing

41'50.114

40.900

18

Somkiat CHANTRA

IDEMITSU Honda LCR

42'19.289

1'10.075