Moto2 - Η Triumph παραμένει ως αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων μέχρι το 2029

Νέο αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων ετοιμάζεται από την βρετανική εταιρεία για το 2025
Moto2 Triumph
Από το

motomag

4/8/2023

Η Triumph θα συνεχίσει να είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων για τη Moto2 μέχρι το 2029, με την βρετανική εταιρεία να ετοιμάζει ένα νέο αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων που θα κάνει ντεμπούτο το 2025.

Η βρετανική εταιρεία εισήλθε στη Moto2 ως προμηθευτής κινητήρων το 2019, αντικαθιστώντας την Honda η οποία μέχρι τότε παρείχε κινητήρες στον θεσμό. Οι τετρακύλινδροι κινητήρες της Honda ήταν 600 κ. εκ. οι οποίοι προέρχονταν από το CBR600RR, ενώ της Triumph ήταν -και είναι- τρικύλινδροι 765 κ. εκ. και προέρχονταν από το Street Triple. Με τη νέα συμφωνία που υπεγράφη η βρετανική εταιρεία θα φτάσει το ορόσημο των δέκα ετών ως αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων στη Moto2, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει τόσο τις επιδόσεις όσο και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κινητήρα. Στα πλαίσια της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης, η Triumph θα αναπτύξει ένα εντελώς νέο αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο θα κάνει την εμφάνιση του το 2025. Ορισμένες βελτιώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με την ομάδα μηχανικών να δοκιμάζει εξαρτήματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στους μέχρι τώρα αγώνες της χρονιάς ώστε να γίνουν βελτιώσεις για το 2024 όσον αφορά το αγωνιστικό κιβώτιο.

Triumph Moto2

Ο Steve Sargent, Chief Product Officer της Triumph δήλωσε: "Η Moto2 συνεχίζει να αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προβολή των επιδόσεων και των δυνατοτήτων των κινητήρων 765 κ. εκ., ενισχύοντας τη ζήτηση για τη νέα σειρά Street Triple 765. Τα τελευταία πέντε χρόνια, χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα αγωνιστικών κινητήρων για να προωθήσουμε βελτιώσεις στον κινητήρα 765 και να αποκτήσουμε γνώσεις και συμπεράσματα που χρησιμοποιήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της σειράς Street Triple 765. Η φήμη μας για την ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία και τις κορυφαίες επιδόσεις της κατηγορίας μας έχει αυξηθεί, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί τις παγκόσμιες πωλήσεις μας. Ακριβώς όπως οι ομάδες Moto2 κάνουν κάθε γύρο να μετράει, οι μηχανικοί μας χρησιμοποίησαν κάθε ευκαιρία για να βελτιώσουν κάθε διάσταση της απόδοσης του κινητήρα, από την ταχύτητα, την ισχύ και τη ροπή, μέχρι τις στροφές, την πίεση των κυλίνδρων και την αναλογία συμπίεσης. Αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε βελτιώσεις στην πίστα κάθε σεζόν, επιτυγχάνοντας ταχύτερους χρόνους στον αγώνα, υψηλότερες τελικές ταχύτητες, έχοντας παράλληλα περισσότερους νικητές και πιο ανταγωνιστικούς αγώνες. Το νέο αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων θα κάνει μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα που μπορούν να πετύχουν οι αναβάτες στη Moto2, και εν όψει αυτού, η ομάδα μηχανικών μας ήδη δοκιμάζει και αναπτύσσει βελτιώσεις όσον αφορά το κιβώτιο ταχυτήτων, δοκιμάζοντας εξαρτήματα μετά τη χρήση τους στους φετινούς γύρους του Moto2."

Ο Carlos Ezpeleta, Chief Sporting Officer της Dorna Sports ανέφερε: "Τα πρώτα πέντε χρόνια της συνεργασίας μας με την Triumph αποδεικνύονται πραγματικά επιτυχημένα, με σπουδαίους αγώνες, αναβάτες που πετυχαίνουν νέα ρεκόρ στη Moto2 σε όλους τους τομείς και εντυπωσιακή αξιοπιστία από την αρχή. Θέλαμε αυτή η συνεργασία να βοηθήσει να γίνει το επόμενο βήμα μεταξύ της Moto3 και της κατηγορίας MotoGP, και νομίζω ότι η Triumph πέτυχε ακριβώς αυτό. Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εξελίσσεται η συνεργασία, περισσότερη καινοτομία και ανάπτυξη θα ακολουθήσει, ανυπομονούμε για τα άλλα πέντε συναρπαστικά χρόνια που θα περάσουμε μαζί".

Triumph Moto2
Ετικέτες

MotoGP Βραζιλία: Ο Zarco ταχύτερος στις δοκιμές – Πανικός στην Q1

Δύσκολη η πρώτη ημέρα στην Βραζιλία
MotoGP Βραζιλία: Ο Zarco ταχύτερος στις δοκιμές – Πανικός στην Q1
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/3/2026

Η βροχή που ταλαιπώρησε την επιστροφή των MotoGP στην Βραζιλία είχε τον τελευταίο λόγο το απόγευμα της Παρασκευής. Ολόκληρο το grid των MotoGP γνώριζε ότι θα έπιανε βροχή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμών, το ερώτημα ήταν απλώς το πότε. Αυτό ανάγκασε τους πάντες να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν έναν χρόνο αρκετά καλό για το Q2 από το ξεκίνημα της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα περίμεναν την βροχή να πέσει.

Αυτή η φρενήρης και γεμάτη άγχος περίοδος δοκιμών έφερε στο φως πολλές εκπλήξεις, αλλά και αρκετές απογοητεύσεις. Ο Johann Zarco βρέθηκε στην κορυφή, με τον αναβάτη της LCR Honda να πιέζει αμέσως, όπως ακριβώς κάθε ένας αναβάτης που δεν έχει πολλά να χάσει, μπορεί να κάνει. Και ο Zarco δεν έχει βλέψεις για την κορυφή του πρωταθλήματος. Κατάφερε έτσι να κρατήσει πίσω του τον Marc Marquez της Ducati Lenovo. Ο Toprak Razgatlioglu εκμεταλλεύτηκε σωστά τόσο τις συνθήκες όσο και το slipstream του Jorge Martin για να σημειώσει τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, όντας γρήγορος σε όλο το πρώτο, στεγνό μισό των δοκιμών και φυσικά, χωρίς και αυτός να έχει κάτι να χάσει.

Με την κατάκτηση της τρίτης θέσης από τον αναβάτη της Pramac Yamaha, ο Jorge Martin, έμεινε στην τέταρτη θέση, μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου πίσω από τον Razgatlioglu. Ο Pedro Acosta πήρε την πέμπτη θέση με την εργοστασιακή Red Bull KTM, τερματίζοντας ακριβώς μπροστά από τον Alex Marquez με την Gresini Ducati. Ο Fabio Quartararo ανέβασε μια δεύτερη Yamaha στην πρώτη δεκάδα, παίρνοντας την έβδομη θέση μπροστά από έναν εντυπωσιακό Fermin Aldeguer. Ο αναβάτης της Gresini Ducati μόλις επέστρεψε από ένα σοβαρό κάταγμα στο μηριαίο οστό και εξακολουθεί να κουτσαίνει έντονα, οπότε η προσπάθειά του μετράει διπλά.

Ο Pecco Bagnaia πήρε την ένατη θέση πίσω από τον Aldeguer, με τον αναβάτη της Ducati Lenovo να βρίσκεται άνετα μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ ο Ai Ogura της Trackhouse Racing μόλις που ξεπέρασε τον Luca Marini και τον Jack Miller για να πάρει την τελευταία διαθέσιμη θέση στο Q2.

Ο μεγαλύτερος χαμένος της ημέρας ήταν ο Marco Bezzecchi, με τον εργοστασιακό αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να συγχρονίσει σωστά την προσπάθειά του και να καταλήγει πολύ χαμηλά, στην 20η θέση. Γύρω του βρίσκονταν οι αναβάτες της Pertamina VR46, Franco Morbidelli και Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Brad Binder της KTM είχε πτώση στην πρώτη του προσπάθεια να κυνηγήσει μια θέση στο Q2, χάνοντας το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας του στην Κ2. Από λάθος βρέθηκε πολύ πίσω και ο Mobidelli καθώς δεν είδε τις οδηγίες της ομάδας του για την βενζίνη που είχε απομείνει και συνέχισε μένοντας στην πίστα. Αυτό πρακτικά ακύρωσε την δεύτερη προσπάθειά του καθώς δεν υπήρχε χρόνος για συνεχίσει.

Οπότε αύριο ο πανικός θα είναι στην Q1 για το ποιος θα καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για την Q2, και είναι περισσότεροι από τις δύο θέσεις, άρα θα παλέψουν για αυτό.

Μένει να δούμε ποιος θα καταφέρει να πάρει την πρώτη εκκίνηση στην Βραζιλία μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

 

Θέση

No.

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος

Διαφ.

Προηγ.

1

5

Johann Zarco

Honda

1:21.257

 

 

2

93

Marc Marquez

Ducati

1:21.382

0.125

0.125

3

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

1:21.565

0.308

0.183

4

89

Jorge Martin

Aprilia

1:21.566

0.309

0.001

5

37

Pedro Acosta

KTM

1:21.750

0.493

0.184

6

73

Alex Marquez

Ducati

1:21.795

0.538

0.045

7

20

Fabio Quartararo

Yamaha

1:21.825

0.568

0.030

8

54

Fermin Aldeguer

Ducati

1:21.882

0.625

0.057

9

63

Francesco Bagnaia

Ducati

1:21.967

0.710

0.085

10

79

Ai Ogura

Aprilia

1:22.067

0.810

0.100

Περνάνε από Q1:

11

10

Luca Marini

Honda

1:22.088

0.831

0.021

12

43

Jack Miller

Yamaha

1:22.130

0.873

0.042

13

42

Alex Rins

Yamaha

1:22.132

0.875

0.002

14

12

Maverick Viñales

KTM

1:22.226

0.969

0.094

15

11

Diogo Moreira

Honda

1:22.355

1.098

0.129

16

36

Joan Mir

Honda

1:22.392

1.135

0.037

17

33

Brad Binder

KTM

1:22.692

1.435

0.300

18

21

Franco Morbidelli

Ducati

1:22.733

1.476

0.041

19

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

1:22.890

1.633

0.157

20

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

1:23.300

2.043

0.410

21

25

Raul Fernandez

Aprilia

1:23.901

2.644

0.601

Δεν έπιασε το 105%

 

23

Enea Bastianini

KTM

1:25.963

4.706

2.062

 

Ετικέτες