Η Triumph στη Moto2!

Έγινε η επίσημη ανακοίνωση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/6/2017

H Triumph έκανε και επίσημα την ανακοίνωση για το ότι θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων στην μεσαία κατηγορία των GP, την Moto2. Είναι μια κίνηση για την οποία σας είχαμε ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό –από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν- καθώς το συμβόλαιο της Dorna με την Honda για τους κινητήρες των CBR600RR έληγε και η Ισπανική εταιρεία είχε κινηθεί για την διάδοχη κατάσταση.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε λίγες μέρες πριν –στις 3 Ιουνίου- όπου ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Triumph Motorcycles θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων στο Πρωτάθλημα Moto2TM από το 2019 και έπειτα. Το συμβόλαιο προβλέπει τριετή σύμβαση σχετικά με την προμήθεια κινητήρων 765cc, με διαφορετικές ρυθμίσεις, που προέρχεται από την Street Triple. Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποτελεί την εξέλιξη του κινητήρα των Daytona 675, ο οποίος έχει πλούσιες αγωνιστικές περγαμηνές, με επιτυχίες στο IoM TT, στο Βρετανικό πρωτάθλημα Supersport, αλλά και στην Daytona 200, το 2014 και 2015.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει προκειμένου να ανταποκριθεί ο κινητήρας στις απαιτήσεις της Moto2 είναι οι εξής:

- Τροποποιημένη κυλινδροκεφαλή με επανασχεδιασμένες θύρες εισόδου και εξαγωγής για βελτιστοποιημένη ροή.

- Βαλβίδες τιτανίου και σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων για περισσότερες στροφές.

- Εναλλάκτης κιτ χαμηλής εξόδου για μειωμένη αδράνεια

- Μακρύτερη 1η σχέση.

- Μονόδρομος, αγωνιστικός συμπλέκτης με δυνατότητες ρύθμισης

- Ειδική αγωνιστική ECU, που θα εξελιχθεί περεταίρω με τη Magneti Marelli.

- Επανασχεδιασμένα καπάκια κινητήρα για μειωμένο πλάτος.

- Διαφορετικό κάρτερ για βελτιωμένη διαδρομή και λειτουργία των λαιμών της εξάτμισης.

Στη στάνταρ μορφή του, ο κινητήρας των 765cc παράγει 123 ίππους στις 11,700 στροφές και ροπή 7,8kgm στις 10.800 αντίστοιχα. Διαθέτει περισσότερα από 80 νέα εξαρτήματα σε σύγκριση με τον κινητήρα της προηγούμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διαμέτρου και της διαδρομής. Τα ολοκαίνουργια εξαρτήματα του κινητήρα περιλαμβάνουν:

- νέο στρόφαλο

- νέα έμβολα

- νέες μπιέλες και αντικραδασμικό άξονα

- κυλίνδρους από αλουμίνιο με επίστρωση Nikasil

- επανασχεδιασμένο κιβώτιο ταχυτήτων

Ο αγωνιστικών προδιαγραφών κινητήρας Triumph Moto2 765cc έχει εξελιχθεί περαιτέρω, για να του επιτρέπεται να αναπνέει πιο ελεύθερα και να ανεβάζει στροφές πιο άμεσα από τη μοτοσυκλέτα παραγωγής, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση. Άλλες αλλαγές έχουν γίνει ειδικά για την προσαρμογή του κινητήρα για χρήση σε αγώνες.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο CGI του κινητήρα Triumph Moto2

 

Ο Paul Stroud, Διευθύνων Εμπορικός Διευθυντής της Triumph Motorcycles, δήλωσε: "Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την Triumph που φέρνει ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας των 109 χρόνων και χτίζει πάνω στους διάσημους τρικύλινδρους κινητήρες που κέρδισαν σε TT και Supersport. Προσβλέπουμε σε μια μακρά και συναρπαστική σχέση με τη Dorna και τις ομάδες Moto2TM, τους αναβάτες και τους οπαδούς."

 

Ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna, πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με μία από τις πιο εμβληματικές μάρκες μοτοσικλετών στον κόσμο. Οι τρικύλινδροι κινητήρες Triumph είναι γνωστοί για την ισχυρή, γραμμική τους δύναμη και την ροπή, και έχουν επιτύχει πολλές επιτυχίες στους αγώνες, καθιστώντας τους την ιδανική επιλογή για το πρωτάθλημα Moto2TM. Προσβλέπουμε στην εποχή του 2019 και στην αρχή μιας νέας γενιάς Moto2TM σε συνεργασία με την Triumph."

 

Ο Trevor Morris, τεχνικός διευθυντής από την ExternPro, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τελική προετοιμασία των κινητήρων για τη σειρά αγώνων, σχολίασε. "Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να εργαζόμαστε σε συνδυασμό με την εμβληματική εταιρεία μοτοσυκλετών Triumph στην προμήθεια κινητήρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto 2TM. Είμαι οπαδός του τρικύλινδρου κινητήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και η απόδοση του θα εξασφαλίσουν και θα ενισχύσουν τη μελλοντική επιτυχία του πρωταθλήματος."

 

Ο Julian Simon, Παγκόσμιος Πρωταθλητής 125cc του 2019 και αγωνιζόμενος στην Moto2TM, ο οποίος συμμετείχε στην δοκιμή και στην εξέλιξη του κινητήρα στην Aragon, δήλωσε: "Ο κινητήρας δείχνει ισχυρός και ιδιαίτερα οι μεσαίες είναι πολύ εντυπωσιακές. Η αίσθηση μεταξύ του γκαζιού και του πίσω τροχού είναι πολύ άμεση και ελέγξιμη. Η γενική αίσθηση είναι πολύ καλή και ο κινητήρας δείχνει ήδη μεγάλες δυνατότητες."

Ετικέτες

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες