Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η Triumph στη Moto2!

Έγινε η επίσημη ανακοίνωση

H Triumph έκανε και επίσημα την ανακοίνωση για το ότι θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων στην μεσαία κατηγορία των GP, την Moto2. Είναι μια κίνηση για την οποία σας είχαμε ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό –από τα τέλη της προηγούμενης σεζόν- καθώς το συμβόλαιο της Dorna με την Honda για τους κινητήρες των CBR600RR έληγε και η Ισπανική εταιρεία είχε κινηθεί για την διάδοχη κατάσταση.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε λίγες μέρες πριν –στις 3 Ιουνίου- όπου ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Triumph Motorcycles θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων στο Πρωτάθλημα Moto2TM από το 2019 και έπειτα. Το συμβόλαιο προβλέπει τριετή σύμβαση σχετικά με την προμήθεια κινητήρων 765cc, με διαφορετικές ρυθμίσεις, που προέρχεται από την Street Triple. Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποτελεί την εξέλιξη του κινητήρα των Daytona 675, ο οποίος έχει πλούσιες αγωνιστικές περγαμηνές, με επιτυχίες στο IoM TT, στο Βρετανικό πρωτάθλημα Supersport, αλλά και στην Daytona 200, το 2014 και 2015.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει προκειμένου να ανταποκριθεί ο κινητήρας στις απαιτήσεις της Moto2 είναι οι εξής:

- Τροποποιημένη κυλινδροκεφαλή με επανασχεδιασμένες θύρες εισόδου και εξαγωγής για βελτιστοποιημένη ροή.

- Βαλβίδες τιτανίου και σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων για περισσότερες στροφές.

- Εναλλάκτης κιτ χαμηλής εξόδου για μειωμένη αδράνεια

- Μακρύτερη 1η σχέση.

- Μονόδρομος, αγωνιστικός συμπλέκτης με δυνατότητες ρύθμισης

- Ειδική αγωνιστική ECU, που θα εξελιχθεί περεταίρω με τη Magneti Marelli.

- Επανασχεδιασμένα καπάκια κινητήρα για μειωμένο πλάτος.

- Διαφορετικό κάρτερ για βελτιωμένη διαδρομή και λειτουργία των λαιμών της εξάτμισης.

Στη στάνταρ μορφή του, ο κινητήρας των 765cc παράγει 123 ίππους στις 11,700 στροφές και ροπή 7,8kgm στις 10.800 αντίστοιχα. Διαθέτει περισσότερα από 80 νέα εξαρτήματα σε σύγκριση με τον κινητήρα της προηγούμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διαμέτρου και της διαδρομής. Τα ολοκαίνουργια εξαρτήματα του κινητήρα περιλαμβάνουν:

- νέο στρόφαλο

- νέα έμβολα

- νέες μπιέλες και αντικραδασμικό άξονα

- κυλίνδρους από αλουμίνιο με επίστρωση Nikasil

- επανασχεδιασμένο κιβώτιο ταχυτήτων

Ο αγωνιστικών προδιαγραφών κινητήρας Triumph Moto2 765cc έχει εξελιχθεί περαιτέρω, για να του επιτρέπεται να αναπνέει πιο ελεύθερα και να ανεβάζει στροφές πιο άμεσα από τη μοτοσυκλέτα παραγωγής, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση. Άλλες αλλαγές έχουν γίνει ειδικά για την προσαρμογή του κινητήρα για χρήση σε αγώνες.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο CGI του κινητήρα Triumph Moto2

 

Ο Paul Stroud, Διευθύνων Εμπορικός Διευθυντής της Triumph Motorcycles, δήλωσε: "Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την Triumph που φέρνει ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας των 109 χρόνων και χτίζει πάνω στους διάσημους τρικύλινδρους κινητήρες που κέρδισαν σε TT και Supersport. Προσβλέπουμε σε μια μακρά και συναρπαστική σχέση με τη Dorna και τις ομάδες Moto2TM, τους αναβάτες και τους οπαδούς."

 

Ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna, πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με μία από τις πιο εμβληματικές μάρκες μοτοσικλετών στον κόσμο. Οι τρικύλινδροι κινητήρες Triumph είναι γνωστοί για την ισχυρή, γραμμική τους δύναμη και την ροπή, και έχουν επιτύχει πολλές επιτυχίες στους αγώνες, καθιστώντας τους την ιδανική επιλογή για το πρωτάθλημα Moto2TM. Προσβλέπουμε στην εποχή του 2019 και στην αρχή μιας νέας γενιάς Moto2TM σε συνεργασία με την Triumph."

 

Ο Trevor Morris, τεχνικός διευθυντής από την ExternPro, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τελική προετοιμασία των κινητήρων για τη σειρά αγώνων, σχολίασε. "Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να εργαζόμαστε σε συνδυασμό με την εμβληματική εταιρεία μοτοσυκλετών Triumph στην προμήθεια κινητήρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Moto 2TM. Είμαι οπαδός του τρικύλινδρου κινητήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και η απόδοση του θα εξασφαλίσουν και θα ενισχύσουν τη μελλοντική επιτυχία του πρωταθλήματος."

 

Ο Julian Simon, Παγκόσμιος Πρωταθλητής 125cc του 2019 και αγωνιζόμενος στην Moto2TM, ο οποίος συμμετείχε στην δοκιμή και στην εξέλιξη του κινητήρα στην Aragon, δήλωσε: "Ο κινητήρας δείχνει ισχυρός και ιδιαίτερα οι μεσαίες είναι πολύ εντυπωσιακές. Η αίσθηση μεταξύ του γκαζιού και του πίσω τροχού είναι πολύ άμεση και ελέγξιμη. Η γενική αίσθηση είναι πολύ καλή και ο κινητήρας δείχνει ήδη μεγάλες δυνατότητες."

Tags: