Moto2 & Moto3 Jerez Test - Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Παλιοί και νέοι αναβάτες, στο τελευταίο pre-season test, στην πίστα της Jerez, 28 Φεβροουαρίου - 1 Μαρτίου
motomag Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/2/2024

Πριν από μερικές ημέρες οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP ολοκλήρωσαν το τεστ στο Qatar, με τους αναβάτες των κατηγοριών Moto2 και Moto3 να παίρνουν σειρά για το δικό τους τελευταίο pre-season τεστ το οποίο πραγματοποιείται επί ισπανικού εδάφους και συγκεκριμένα στην πίστα της Jerez, από τις 28 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου.

Ξεκινώντας από την Moto2, η μετακόμιση του περσινού πρωταθλητή Pedro Acosta στην μεγάλη κατηγορία και στην Red Bull GASGAS Tech3 θα αλλάξει τα δεδομένα καθώς πλέον θα δούμε νέους πρωταγωνιστές στη μεσαία κατηγορία.

Σίγουρα ο Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), ο οποίος τερμάτισε στη δεύτερη θέση πέρυσι και ο Fermin Aldeguer (Speed Up) ο οποίος από το 2025 θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Prima Pramac Racing θα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θα διεκδικήσουν τις νίκες και το Πρωτάθλημα ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αναβάτες οι οποίοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Ένας από αυτούς θα είναι ο Jake Dixon ο οποίος θα αγωνίζεται τη φετινή χρονιά με την ομάδα της CFMOTO Aspar Team, και ένας δεύτερος ο τέσσερις φορές νικητής σε αγώνα της Moto2 Celestino Vietti ο οποίος θα βρίσκεται φέτος στην Red Bull KTM Ajo.

Την πρώτη του νίκη στη Moto2 θα ψάξει ο Aron Canet ο οποίος μετακόμισε στην Fantic Racing, ενώ η επιστροφή του Joe Roberts με την American Racing είναι ένα σημείο αναφοράς για τη χρονιά που έρχεται. Ο Sergio Garcia ο οποίος αναδείχθηκε “rookie of the year 2023" (MT Helmets – MSI) θέλει να δείξει πως οι επιδόσεις του δεν ήταν ένα πεφταστέρι ενώ το ίδιο θέλει να κάνει ο Filip Salač, ο οποίος φέτος θα βρίσκεται κάτω από τη στέγη της Elf Marc VDS Racing Team.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Εκτός από τους “παλιούς” θα πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στους “νέους” που θα κάνουν την εμφάνιση τους φέτος στη Moto2. Το πιο ηχηρό όνομα είναι αυτό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Moto3, Jaume Masia. O Masia ο οποίος θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Pertamina Mandalika GAS UP Team έχει ξεκαθαρίσει πως έχει ως στόχο να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, οπότε τα βλέμματα πολλών ομάδων θα είναι στραμμένα πάνω του -και όχι άδικα.

Την πρώτη τους εμφάνιση στη Moto2 θα κάνουν και οι Ayumu Sasaki (Yamaha VR46 Master Camp Team), Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo), Diogo Moreira (Italtrans Racing Team), Xavier Artigas (KLINT Forward Factory Team) και Mario Aji (Idemitsu Honda Team Asia), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιδείξουν σταθερότητα ώστε να παραμείνουν σε μία κατηγορία η οποία όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις αλλάζει με ρυθμούς MotoGP.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Πάμε τώρα στην κατηγορία της Moto3. Οι έξι από τους δέκα αναβάτες που μας απασχόλησαν με τις επιδόσεις τους πέρυσι παρέμειναν στη συγκεκριμένη κατηγορία και αυτό από μόνο του είναι ένα σημείο αναφοράς για τη φετινή χρονιά.

Ο David Alonso (CFMOTO Aspar Team), ο οποίος πάλεψε για τον περσινό τίτλο, έχει έναν και μόνο στόχο το 2024, τον τίτλο και την προαγωγή στη Moto2. Ένας αναβάτης που μπορεί να στερήσει τον τίτλο από τον Alonso είναι ο Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3). Ο Ισπανός διανύει την τρίτη του χρονιά στην Moto3 και φέτος αναμένεται να είναι πιο δυνατός. Ακόμη δύο αναβάτες οι οποίοι τερμάτισαν πέρυσι εντός επτάδας πρόκειται να βάλουν υποψηφιότητα για τον φετινό τίτλο και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Ivan Ortola (MT Helmets - MSI) και Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP).

Οι Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) και David Muñoz (BOE Motorsports), οι οποίοι έχουν ανέβει στο βάθρο της Moto3, ψάχνουν τις δικές τους ευκαιρίες για να διακριθούν, ενώ και οι Joel Kelso (BOE Motorsports), Taiyo Furusato (Honda Team Asia) και Tatsuki Suzuki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) αναμένεται να μας απασχολήσουν με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, ο νικητής του 2023 Red Bull MotoGP Rookies Cup και του τίτλου JuniorGP, Angel Piqueras, θα βρεθεί στη θέση του Massia στην ομάδα της Leopard Racing ωστόσο στη Jerez δεν θα τον δούμε να δοκιμάζει τη μοτοσυκλέτα του -ελέω ενός τραυματισμού. Την θέση του στην ομάδα για το τεστ της Jerez θα πάρει ο Lorenzo Dalla Porta. Ακόμη ένας αναβάτης ο οποίος πρόκειται να μας απασχολήσει είναι ο Xabi Zurutuza. Ο Zurutuza θα βρεθεί στην Jerez με την ομάδα της Red Bull KTM Ajo ωστόσο ο Ισπανός θα κάνει το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα στο GP της Αμερικής, καθώς τότε θα συμπληρώσει το ελάχιστο ηλικιακό όριο των 18 ετών που ορίζει η FIM.

Ο Vicente Perez ο οποίος θα βρίσκεται στη Jerez, θα αντικαταστήσει τον Zurutuza στο Qatar και στο Portimao, ενώ αναμένουμε να δούμε τι μπορούν να καταφέρουν οι Tatchakorn Buasri (Honda Team Asia), Nicola Carraro (LEVELUP - MTA), Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3), Noah Dettwiler (CIP Green Power) και Joel Esteban (CFMOTO Aspar Team), οι οποίοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στη σχάρα εκκίνησης της Moto3.

Οι δοκιμές της Jerez για τις κατηγορίες Moto2 και Moto3 θα έχουν διάρκεια τριών ημερώ,ν και άπαντες ανυπομονούν να δουν ποια από τα φετινά αστέρια θα ξεχωρίσουν!

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά
Ετικέτες

MotoGP 2026 Ταϊλάνδη: Θρίαμβος Aprilia στο Buriram - Bezzecchi πρώτος με τέσσερις RS-GP στην πεντάδα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Aprilia - Έτοιμη για μάχη τίτλου
Aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/3/2026

Το πρώτο Grand Prix του 2026 στο Buriram αποδείχθηκε ιδανικό για την Aprilia, που πανηγύρισε τη νίκη με τον Marco Bezzecchi και τοποθέτησε και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της στα MotoGP.

Η σεζόν 2026 των MotoGP ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Aprilia, η οποία έφυγε από το Grand Prix Ταϊλάνδης με μια ιστορική επίδοση και σαφές μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ο Marco Bezzecchi χάρισε στην εταιρεία του Noale τη νίκη στον κυριακάτικο αγώνα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό του σερί από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Με τις επιτυχίες σε Portimao και Valencia το 2025, ο Ιταλός έφτασε πλέον τις τρεις συνεχόμενες νίκες στα MotoGP, μια ακόμη πρωτιά για αναβάτη της Aprilia.

Παράλληλα, ο Bezzecchi έφτασε τις τέσσερις νίκες με την Aprilia στα MotoGP, ξεπερνώντας τον Aleix Espargaro και γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Ιστορικό αποτέλεσμα για την Aprilia

Το Grand Prix της Ταϊλάνδης έφερε και μια ακόμα ιστορική επίδοση για την ιταλική ομάδα. Και οι τέσσερις αναβάτες που χρησιμοποιούν την RS-GP τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα:

Marco Bezzecchi - 1η θέση
Raul Fernandez - 3η θέση
Jorge Martin - 4η θέση
Ai Ogura - 5η θέση

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα MotoGP που τέσσερις Aprilia τερματίζουν μέσα στο Top-5 σε αγώνα.

Ο Raul Fernandez συνέχισε την ανοδική του πορεία, κατακτώντας την τρίτη θέση και σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενα βάθρα στην κατηγορία. Ο Jorge Martin, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024, έδειξε επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, επιστρέφοντας δυνατός παρά τις επεμβάσεις που είχε υποστεί τον χειμώνα. Η τέταρτη θέση του ισοφαρίζει το καλύτερό του αποτέλεσμα με την εργοστασιακή Aprilia.

Από την πλευρά του Trackhouse MotoGP, ο rookie Ai Ogura ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Η Ducati δέχεται το πρώτο πλήγμα

Η κυριαρχία της Aprilia στο Buriram είχε και ένα ακόμη αποτέλεσμα, τερματίστηκε το απίστευτο σερί 88 συνεχόμενων βάθρων της Ducati στα MotoGP. Για πρώτη φορά από το Grand Prix Ευρώπης το 2020, καμία Ducati δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο καλύτερος αναβάτης της ιταλικής εταιρείας ήταν ο Fabio Di Giannantonio της ομάδας VR46, που τερμάτισε έκτος.

Παρότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε πλήγμα για τους πρωταθλητές, λίγοι πιστεύουν ότι η Ducati θα μείνει πίσω για πολύ, ειδικά με ένα τόσο ισχυρό ρόστερ αναβατών.

Acosta και KTM στην κορυφή του πρωταθλήματος

Παρά τη νίκη της Aprilia, επικεφαλής της βαθμολογίας μετά τον πρώτο αγώνα βρίσκεται ο Pedro Acosta με την KTM. Ο Ισπανός κατέκτησε τη νίκη στο Sprint και τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Κυριακής, φεύγοντας από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Pedro Acosta, πίσω του βρίσκεται ο Marco Bezzecchi με απόσταση 7 βαθμών και ακολουθεί ο Raul Fernandez άλλους 9 βαθμούς μακριά, με τους Martin και Ogura να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

H αρχή μιας μαχητικής σεζόν

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι τριπλή. Η Aprilia εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, η KTM δείχνει ικανή να διεκδικήσει νίκες, ενώ η Ducati παραμένει ο βασικός αντίπαλος παρά το δύσκολο πρώτο Grand Prix.

Με 21 αγώνες να απομένουν και επόμενη στάση τη Βραζιλία, η σεζόν 2026 προμηνύεται μία από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών στα MotoGP.