Moto2 & Moto3 Jerez Test - Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Παλιοί και νέοι αναβάτες, στο τελευταίο pre-season test, στην πίστα της Jerez, 28 Φεβροουαρίου - 1 Μαρτίου
motomag Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/2/2024

Πριν από μερικές ημέρες οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP ολοκλήρωσαν το τεστ στο Qatar, με τους αναβάτες των κατηγοριών Moto2 και Moto3 να παίρνουν σειρά για το δικό τους τελευταίο pre-season τεστ το οποίο πραγματοποιείται επί ισπανικού εδάφους και συγκεκριμένα στην πίστα της Jerez, από τις 28 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου.

Ξεκινώντας από την Moto2, η μετακόμιση του περσινού πρωταθλητή Pedro Acosta στην μεγάλη κατηγορία και στην Red Bull GASGAS Tech3 θα αλλάξει τα δεδομένα καθώς πλέον θα δούμε νέους πρωταγωνιστές στη μεσαία κατηγορία.

Σίγουρα ο Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), ο οποίος τερμάτισε στη δεύτερη θέση πέρυσι και ο Fermin Aldeguer (Speed Up) ο οποίος από το 2025 θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Prima Pramac Racing θα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θα διεκδικήσουν τις νίκες και το Πρωτάθλημα ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αναβάτες οι οποίοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Ένας από αυτούς θα είναι ο Jake Dixon ο οποίος θα αγωνίζεται τη φετινή χρονιά με την ομάδα της CFMOTO Aspar Team, και ένας δεύτερος ο τέσσερις φορές νικητής σε αγώνα της Moto2 Celestino Vietti ο οποίος θα βρίσκεται φέτος στην Red Bull KTM Ajo.

Την πρώτη του νίκη στη Moto2 θα ψάξει ο Aron Canet ο οποίος μετακόμισε στην Fantic Racing, ενώ η επιστροφή του Joe Roberts με την American Racing είναι ένα σημείο αναφοράς για τη χρονιά που έρχεται. Ο Sergio Garcia ο οποίος αναδείχθηκε “rookie of the year 2023" (MT Helmets – MSI) θέλει να δείξει πως οι επιδόσεις του δεν ήταν ένα πεφταστέρι ενώ το ίδιο θέλει να κάνει ο Filip Salač, ο οποίος φέτος θα βρίσκεται κάτω από τη στέγη της Elf Marc VDS Racing Team.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Εκτός από τους “παλιούς” θα πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στους “νέους” που θα κάνουν την εμφάνιση τους φέτος στη Moto2. Το πιο ηχηρό όνομα είναι αυτό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Moto3, Jaume Masia. O Masia ο οποίος θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Pertamina Mandalika GAS UP Team έχει ξεκαθαρίσει πως έχει ως στόχο να βρεθεί τα επόμενα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία, οπότε τα βλέμματα πολλών ομάδων θα είναι στραμμένα πάνω του -και όχι άδικα.

Την πρώτη τους εμφάνιση στη Moto2 θα κάνουν και οι Ayumu Sasaki (Yamaha VR46 Master Camp Team), Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo), Diogo Moreira (Italtrans Racing Team), Xavier Artigas (KLINT Forward Factory Team) και Mario Aji (Idemitsu Honda Team Asia), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιδείξουν σταθερότητα ώστε να παραμείνουν σε μία κατηγορία η οποία όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις αλλάζει με ρυθμούς MotoGP.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Πάμε τώρα στην κατηγορία της Moto3. Οι έξι από τους δέκα αναβάτες που μας απασχόλησαν με τις επιδόσεις τους πέρυσι παρέμειναν στη συγκεκριμένη κατηγορία και αυτό από μόνο του είναι ένα σημείο αναφοράς για τη φετινή χρονιά.

Ο David Alonso (CFMOTO Aspar Team), ο οποίος πάλεψε για τον περσινό τίτλο, έχει έναν και μόνο στόχο το 2024, τον τίτλο και την προαγωγή στη Moto2. Ένας αναβάτης που μπορεί να στερήσει τον τίτλο από τον Alonso είναι ο Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3). Ο Ισπανός διανύει την τρίτη του χρονιά στην Moto3 και φέτος αναμένεται να είναι πιο δυνατός. Ακόμη δύο αναβάτες οι οποίοι τερμάτισαν πέρυσι εντός επτάδας πρόκειται να βάλουν υποψηφιότητα για τον φετινό τίτλο και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Ivan Ortola (MT Helmets - MSI) και Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP).

Οι Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) και David Muñoz (BOE Motorsports), οι οποίοι έχουν ανέβει στο βάθρο της Moto3, ψάχνουν τις δικές τους ευκαιρίες για να διακριθούν, ενώ και οι Joel Kelso (BOE Motorsports), Taiyo Furusato (Honda Team Asia) και Tatsuki Suzuki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) αναμένεται να μας απασχολήσουν με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις.

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά

Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, ο νικητής του 2023 Red Bull MotoGP Rookies Cup και του τίτλου JuniorGP, Angel Piqueras, θα βρεθεί στη θέση του Massia στην ομάδα της Leopard Racing ωστόσο στη Jerez δεν θα τον δούμε να δοκιμάζει τη μοτοσυκλέτα του -ελέω ενός τραυματισμού. Την θέση του στην ομάδα για το τεστ της Jerez θα πάρει ο Lorenzo Dalla Porta. Ακόμη ένας αναβάτης ο οποίος πρόκειται να μας απασχολήσει είναι ο Xabi Zurutuza. Ο Zurutuza θα βρεθεί στην Jerez με την ομάδα της Red Bull KTM Ajo ωστόσο ο Ισπανός θα κάνει το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα στο GP της Αμερικής, καθώς τότε θα συμπληρώσει το ελάχιστο ηλικιακό όριο των 18 ετών που ορίζει η FIM.

Ο Vicente Perez ο οποίος θα βρίσκεται στη Jerez, θα αντικαταστήσει τον Zurutuza στο Qatar και στο Portimao, ενώ αναμένουμε να δούμε τι μπορούν να καταφέρουν οι Tatchakorn Buasri (Honda Team Asia), Nicola Carraro (LEVELUP - MTA), Jacob Roulstone (Red Bull GASGAS Tech3), Noah Dettwiler (CIP Green Power) και Joel Esteban (CFMOTO Aspar Team), οι οποίοι θα βρεθούν για πρώτη φορά στη σχάρα εκκίνησης της Moto3.

Οι δοκιμές της Jerez για τις κατηγορίες Moto2 και Moto3 θα έχουν διάρκεια τριών ημερώ,ν και άπαντες ανυπομονούν να δουν ποια από τα φετινά αστέρια θα ξεχωρίσουν!

Moto2 & Moto3 Jerez Test – Η τάξη του 2024 πιάνει δουλειά
Ετικέτες

Εργοτάξιο το Sachsenring: Αναβαθμίσεις ενόψει του Γερμανικού Grand Prix

Στα πλαίσια ανανέωσης της συμφωνίας με τα MotoGP έως το 2031
Sachsenring
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/4/2026

Παρά την γενική εικόνα της ως μια ασφαλής πίστα, το Sachsenring δέχτηκε επικρίσεις μετά το Grand Prix του 2025. Τώρα, οι εργασίες ανακατασκευής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να παραδοθεί η πίστα σε άψογη κατάσταση για τον αγώνα του Ιουλίου.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η πίστα του Hohenstein-Ernstthal έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης επτά εβδομάδων, οι διαχειριστές της πίστας έχουν μπει στη διαδικασία αναβάθμισης των υποδομών της, συμμορφώνoντάς τη με τις τελευταίες απαιτήσεις της FIM (Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού), προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω η ασφάλεια αναβατών και θεατών.

Sachsenring

Όπως επιβεβαίωσε ο Dr. Lutz Oeser, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής πίστας, “ευτυχώς, μόνο λίγα σημεία χρειάζονται βελτίωση. Για παράδειγμα, το γρασίδι στις άκρες της πίστας πρέπει να αντικατασταθεί με άσφαλτο σε ορισμένα σημεία. Όταν οι αναβάτες βγαίνουν εκτός γραμμής, γλιστρούν στο γρασίδι. Δημιουργούμε μια ασφαλέστερη διαδρομή ώστε να μπορούν να επιστρέφουν στην πίστα με πιο ελεγχόμενο τρόπο”.

Sachsenring

Τα επίμαχα σημεία: Omega και Sachsenkurve

Η κύρια αφορμή για αυτές τις αλλαγές ήταν το ατύχημα στην κατηγορία Moto2 το 2025, όταν οι Diogo Moreira και David Alonso συγκρούστηκαν στην έξοδο της στροφής Omega. Το περιστατικό έστειλε και τους δύο αναβάτες στο ιατρικό κέντρο και προκάλεσε κριτική για τη στενότητα του συγκεκριμένου τμήματος πέρα από το γρασίδι.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως στον απόηχο του περσινού γερμανικού Grand Prix τόσο οι αδερφοί Marquez είχαν σχολιάσει τα περιθώρια βελτίωσης των προτύπων ασφαλείας της πίστας, αναφερόμενοι στους τοίχους και τους αεροφράχτες, αλλά και ο Francesco Bagnaia είχε αναφέρει πως κάποιες πιο παραδοσιακές πίστες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την απομάκρυνση των μπαριερών από το οδόστρωμα, όπως συμβαίνει στη Jerez.

Sachsenring

Εκτός από την Omega, οι εργασίες εστιάζουν και στη Sachsenkurve, τη γρήγορη αριστερή στροφή που ακολουθεί μετά το περίφημο "Waterfall" (τη θεαματική κατηφορική δεξιά στροφή).

Sachsenring

Αποστράγγιση και κόστος

Ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι των έργων αφορά το σύστημα αποστράγγισης. Η ανάγκη για βελτίωση έγινε παραπάνω από εμφανής κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Grand Prix της Βραζιλίας, όπου τα προβλήματα με τα λιμνάζοντα νερά επηρέασαν τη ροή του αγώνα. Παράλληλα, διευρύνονται αρκετά σημεία πρόσβασης για τους κριτές, ώστε να είναι ταχύτερη η επέμβασή τους σε περίπτωση πτώσης.

Goiania
H πίστα της Goiania, παραμονές του Grand Prix της Βραζιλίας, τον Μάρτιο του 2026

Το συνολικό κόστος των εργασιών αναμένεται να ανέλθει στα €300.000 με χρηματοδότηση περίπου του 50% του ποσού από επιχορήγηση της πολιτειακής κυβέρνησης της Σαξονίας και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, αναμένεται η ολοκλήρωση μετά το Πάσχα.

Sachsenring

Ραντεβού τον Ιούλιο

Τα νέα είναι εξαιρετικά για τους Γερμανούς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ειδικά των δύο τροχών, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ανακοινωθεί η επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας με την MotoGP Sport Entertainment SL, (πρώην Dorna) μέχρι το τέλος του 2031, με το φετινό ραντεβού στο Sachsenring να είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 10-12 Ιουλίου, όπου αναμένεται να γεμίσει και πάλι τις κερκίδες το κοινό της Γερμανίας.

https://www.motomag.gr/news/race-news/motogp-plimmyrise-i-pista-sti-goiania-se-kindyno-o-agonas-logo-synehon-brohoptoseon