Moto2 & Moto3, Valencia πρώτο test 2024 - Νέα εποχή Pirelli με κατάρριψη ρεκόρ πίστας και στις 2 κατηγορίες!

Με το ρεκόρ της Moto3 να είναι σχεδόν ένα δευτερόλεπτο κάτω από το προηγούμενο!
motomagMoto2 & Moto3 Valencia Δοκιμαστικά 2023 – Με το δεξί μπήκε η νέα εποχή με την Pirelli ως αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/11/2023

Τα δοκιμαστικά που διεξήχθησαν την Δευτέρα 27/11, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου των MotoGP, εγκαινίασαν την νέα εποχή για τις Moto2 και Moto3 με την Pirelli να είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών, ενώ είδαν το ρεκόρ πίστας να μειώνεται και στις δύο κατηγορίες.

Έχετε ήδη διαβάσει στο MOTO, ότι μετά από 14 χρόνια η Dunlop αποχαιρετά τα MotoGP ως ο αποκλειστικός χορηγός σε Moto2 και Moto3, με την θέση αυτή να περνάει στην Pirelli. Η τελευταία προμηθεύει ήδη όλες τις κατηγορίες των WSBK (WSSP 300, WSSP, WSBK) με ελαστικά της, ενώ τώρα κάνει το επόμενο βήμα, εισερχόμενη στον κόσμο των MotoGP.

Moto2 & Moto3 Valencia Δοκιμαστικά 2023 – Με το δεξί μπήκε η νέα εποχή με την Pirelli ως αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών

Moto2: Νέο ρεκόρ πίστας με το καλημέρα

Το ρεκόρ πίστας της Moto2 κατηγορίας δεν άργησε να σπάσει, με τον Alonso Lopez της SpeedUp Boscoscuro να κρατάει τη φόρμα του από τον αγώνα της Κυριακής. Έτσι ήδη από το πρώτο session σημείωσε χρόνο 1:33,061, ταχύτερος κατά 203 εκατοστά σε σχέση με τον ταχύτερο γύρο του Fermín Aldeguer (GT Trevisan SpeedUp) το 2023 με ελαστικά Dunlop. Πίσω του, σε απόσταση μόλις 0,013 του δευτερολέπτου βρέθηκε ο Aron Canet, ο οποίος για τη νέα χρονιά βρίσκεται πάνω στην σέλα της Fantic Racing. Ο νικητής του τελευταίου αγώνα της Moto2 για το 2023, Fermin Aldeguer (Beta Tools Speed Up) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα.

Στα πρώτα δοκιμαστικά για το 2024 βρέθηκαν και τα νέα ονόματα της Moto2. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2023 της Moto3, Jaume Masia (Pertamina Mandalika SAG Team), με μία 12η θέση βρέθηκε μπροστά από τον επίσης νεοεισερχόμενο Αυστραλό Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna Intact GP). Οι Diogo Moreira (Italtrans Racing Team), Ayumu Sasaki (Correos Prepago Yamaha VR46 Team), Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo) και Xavi Artigas (Forward Team) βρέθηκαν επίσης για πρώτη φορά πάνω σε μοτοσυκλέτα της Moto2 με τον τρικύλινδρο κινητήρα 765 κυβικών της Triumph.

​ Moto2 & Moto3 Valencia Δοκιμαστικά 2023 – Με το δεξί μπήκε η νέα εποχή με την Pirelli ως αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών

Moto3: Νέο ρεκόρ γύρου με σχεδόν ένα δευτερόλεπτο κάτω από το φράγμα του 1:38.00

Η νέα εποχή της Pirelli στη μικρή κατηγορία, είδε το ρεκόρ γύρου να σπάει ήδη από το πρώτο session, μένοντας ωστόσο πάνω από το φράγμα του 1:38.00. Ο Dani Holgado της Red Bull KTM Tech3, ο οποίος ήταν ήδη ταχύτατος στο πρώτο session, μπήκε στο δεύτερο έτοιμος να μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο του. Με 1:37.300 έγραψε το όνομά του στην κορυφή της λίστας, 986 δέκατα ταχύτερος από τον καλύτερο χρόνο 1:38.286 του Darryn Binder το 2020! Η διαφορά αυτή είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες, με πολύ μικρότερες διαφορές απόδοσης μεταξύ τους απ' ότι για παράδειγμα στη μεγάλη κατηγορία MotoGP. Με διαφορά 0.383 εκατοστά, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Jose Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo), ενώ ο φετινός Rookie of the Year στην Moto3, David Alonso (Gaviota GASGAS Aspar Team) πλασαρίστηκε στην 3η θέση.

Moto2 & Moto3 Valencia Δοκιμαστικά 2023 – Με το δεξί μπήκε η νέα εποχή με την Pirelli ως αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών

Τα τελευταία δοκιμαστικά για το 2023 στην Valencia έδωσαν τη δυνατότητα στα νέα πρόσωπα της κατηγορίας να συστηθούν με τις μοτοσυκλέτες τους. Οι David Almansa (Rivacold Snipers Team), Angel Piqueras (Leopard Racing), Luca Lunetta (SIC58 Squadra Corse), Jacob Roulstone (Red Bull KTM Ajo) και Eddie O’Shea (VisionTrack Racing Team) πήραν το βάπτισμα του πυρός στα MotoGP, με την είσοδό τους στην Moto3, ενώ όλοι τους κατάφεραν να βρουν θέση μεταξύ των πρώτων 15 αναβατών.

Moto2 & Moto3 Valencia Δοκιμαστικά 2023 – Με το δεξί μπήκε η νέα εποχή με την Pirelli ως αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pirelli προμηθεύει τις Moto2 και Moto3 κατηγορίες με τα DIABLO Superbike και τα Diablo Rain, ένα ελαστικό παραγωγής και όχι κάποιο πρωτότυπο! Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί τα συγκεκριμένα ελαστικά για τη δική του μοτοσυκλέτα, τα οποία φυσικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο χρήση πίστας. Με αυτό τον τρόπο η Pirelli υποστηρίζει τη φιλοσοφία της  ”We sell what we race, we race what we sell” (“Πουλάμε αυτά με τα οποία αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε με αυτά που πουλάμε”)

Για τη Moto2 οι διαστάσεις είναι 125/70-17 μπροστά και 200/65-17 πίσω για τα σλικ, ενώ για τα βρόχινα είναι 120/70-17 και 200/60-17, αντίστοιχα. Για τη Moto3 οι διαστάσεις για τα Diablo Superbike είναι 100/70-17 μπροστά -ίδια και στα Rain-, ενώ πίσω είναι 120/17-17 για τα σλικ και 125/70-17 για τα βρόχινα. Όλοι οι αναβάτες και στις δύο κατηγορίες είχαν διαθέσιμες δύο γόμες, μεσαίας και μαλακής σκληρότητας για τα Diablo Superbike.

Ετικέτες

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες