Moto3 - Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πάρει τίτλο στο Κατάρ ο Jaume Masia

Με τον δεύτερο Ayumu Sasaki να απέχει μόλις 13 βαθμούς και τρεις ακόμη αναβάτες να έχουν ελπίδες, μαθηματικά
motomagMoto3 – Ο Jaume Masia μπορεί στο Κατάρ να σφραγίσει τον τίτλο
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/11/2023

Ο Jaume Masia θα μπορούσε να κλείσει την υπόθεση Πρωτάθλημα στο Κατάρ, αφήνοντας τη Valencia να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, ωστόσο υπό προϋποθέσεις.

Σε αντίθεση με τη Moto2, όπου ο Pedro Acosta στέφθηκε Πρωταθλητής ήδη από τον γύρο της Μαλαισίας, στην Moto3 κατηγορία τα πράγματα δεν είναι έτσι. Βέβαια, φέτος το ίδιο ανταγωνιστικά αποδείχθηκε και η μεγάλη κατηγορία MotoGP, με τον τίτλο ακόμα να παραμένει ανοιχτή υπόθεση.

Στην μικρή κατηγορία, ωστόσο, τα πράγματα είναι γενικότερα πιο ανταγωνιστικά, με τις ικανότητες των αναβατών και τη slipstreaming στρατηγική να βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε κάθε στροφή το προβάδισμα αλλάζει, και αυτό να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του αγώνα, με τον νικητή πολλές φορές να κρίνεται για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Moto3 – Ο Jaume Masia μπορεί στο Κατάρ να σφραγίσει τον τίτλο

Ο Jaume Masia της Leopard Racing έχει καταφέρει να έχει ένα προβάδισμα 13 βαθμών, από τον δεύτερο Ayumu Sasaki της Liqui Moly Husqvarna. Λίγο πιο πίσω, οι David Alonso (Aspar Team), Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) και Deniz Oncu (Red Bull KTM Ajo) έχουν ακόμα πιθανότητες και αυτοί για τον τίτλο, τουλάχιστον μαθηματικά, καθώς απέχουν μετξαύ τους λιγότερους από τους 50 βαθμούς που απομένουν στο Πρωτάθλημα.

Αν ο Masia όμως καταφέρει να έρθει πρώτος, με τον Sasaki στις θέσεις 4 και πίσω, τότε αυτομάτως o Ισπανός στέφεται Πρωταθλητής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τερματίσει δεύτερος με τον αναβάτη της Liqui Moly Husqvarna να βρεθεί στην 8η θέση ή πιο πίσω. Τρίτο σενάριο είναι ο Masia να έρθει 3ος, με τον Ιάπωνα να μην μπορέσει κάτι καλύτερο από την 12η θέση. Τέλος, από την 4η θέση ο αναβάτης της Leopard Racing θα πρέπει να δει τον Sasaki να τερματίζει από την 15η θέση και πίσω.

Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο Masia θα στεφθεί Πρωταθλητής 2023, θέτοντας έτσι γερές βάσεις για την άνοδό του στη Moto2.

Moto3 – Ο Jaume Masia μπορεί στο Κατάρ να σφραγίσει τον τίτλο
Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.