Moto3 - Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να πάρει τίτλο στο Κατάρ ο Jaume Masia
Με τον δεύτερο Ayumu Sasaki να απέχει μόλις 13 βαθμούς και τρεις ακόμη αναβάτες να έχουν ελπίδες, μαθηματικά
Από τον
Αλέξανδρο Λαμπράκη
17/11/2023
Ο Jaume Masia θα μπορούσε να κλείσει την υπόθεση Πρωτάθλημα στο Κατάρ, αφήνοντας τη Valencia να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, ωστόσο υπό προϋποθέσεις.
Σε αντίθεση με τη Moto2, όπου ο Pedro Acosta στέφθηκε Πρωταθλητής ήδη από τον γύρο της Μαλαισίας, στην Moto3 κατηγορία τα πράγματα δεν είναι έτσι. Βέβαια, φέτος το ίδιο ανταγωνιστικά αποδείχθηκε και η μεγάλη κατηγορία MotoGP, με τον τίτλο ακόμα να παραμένει ανοιχτή υπόθεση.
Στην μικρή κατηγορία, ωστόσο, τα πράγματα είναι γενικότερα πιο ανταγωνιστικά, με τις ικανότητες των αναβατών και τη slipstreaming στρατηγική να βρίσκονται στο προσκήνιο. Σε κάθε στροφή το προβάδισμα αλλάζει, και αυτό να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του αγώνα, με τον νικητή πολλές φορές να κρίνεται για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ο Jaume Masia της Leopard Racing έχει καταφέρει να έχει ένα προβάδισμα 13 βαθμών, από τον δεύτερο Ayumu Sasaki της Liqui Moly Husqvarna. Λίγο πιο πίσω, οι David Alonso (Aspar Team), Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) και Deniz Oncu (Red Bull KTM Ajo) έχουν ακόμα πιθανότητες και αυτοί για τον τίτλο, τουλάχιστον μαθηματικά, καθώς απέχουν μετξαύ τους λιγότερους από τους 50 βαθμούς που απομένουν στο Πρωτάθλημα.
Αν ο Masia όμως καταφέρει να έρθει πρώτος, με τον Sasaki στις θέσεις 4 και πίσω, τότε αυτομάτως o Ισπανός στέφεται Πρωταθλητής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τερματίσει δεύτερος με τον αναβάτη της Liqui Moly Husqvarna να βρεθεί στην 8η θέση ή πιο πίσω. Τρίτο σενάριο είναι ο Masia να έρθει 3ος, με τον Ιάπωνα να μην μπορέσει κάτι καλύτερο από την 12η θέση. Τέλος, από την 4η θέση ο αναβάτης της Leopard Racing θα πρέπει να δει τον Sasaki να τερματίζει από την 15η θέση και πίσω.
Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο Masia θα στεφθεί Πρωταθλητής 2023, θέτοντας έτσι γερές βάσεις για την άνοδό του στη Moto2.
MotoGP Sepang Test - Marc Marquez: Επικεντρωθήκαμε στην επιλογή αεροδυναμικού πακέτου
“Πρέπει να καταλήξουμε στο πακέτο και αύριο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές”
Από τον
Παύλο Καρατζά
4/2/2026
Ο πολυπρωταθλητής κατέλαβε σήμερα μόλις την 15η θέση στην δεύτερη ημέρα του τεστ της Sepang, ενώ αντίθετα χτες ήταν ο ταχύτερος. Βέβαια, οι δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός μετά το κλείσιμο της ημέρας δείχνουν πως εκείνος και η ομάδα του είχαν επικεντρωθεί σε άλλη κατεύθυνση.
Η δεύτερη ημέρα δοκιμών στο Sepang ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη για τον Marc Marquez και τη Ducati. Όχι μόνο λόγω της βροχής που έπεσε το απόγευμα, αλλά και λόγω της θέσης του Ισπανού στους χρόνους. O ταχύτερος αναβάτης χτες, ήταν μόλις 15ος σήμερα, κάτι που δεν τον ανησυχεί, γιατί προτίμησε να επικεντρωθεί στο να δοκιμάσει νέα στοιχεία παρά στο να πετύχει χρόνο.
Ο Ισπανός δήλωσε: “Η απογευματινή καταιγίδα μας εμπόδισε λίγο. Ενώ χθες ήταν περισσότερο για εμένα, σήμερα ήμουν πλήρως εστιασμένος στο project, προσπαθώντας να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα.
Το απόγευμα πηγαίναμε πιο χαλαρά με την άφιξη της βροχής. Παρόλα αυτά, το απόγευμα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς γιατί περιμέναμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με την αεροδυναμική, που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό σε αυτές τις δοκιμές— δεδομένου ότι ξεκινάμε από μια καλή βάση και το υπόλοιπο της μοτοσυκλέτας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις δοκιμές για το αεροδυναμικό πακέτο αύριο το πρωί, επειδή το να έχουμε μια καθαρή και ακριβή κατεύθυνση για τη σεζόν είναι πιο σημαντικό από τους χρόνους γύρου ή άλλα πράγματα.
Θα προσπαθήσω να κάνω και προσομοίωση αγώνα, αν έχω χρόνο. Ξέρω ότι το να το κάνω θα με βοηθήσει να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, οπότε θα το κάνω αν έχω χρόνο. Αλλά αύριο δεν είναι η προτεραιότητα. Μόλις αποφασίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε, θεωρητικά θα πρέπει να είναι καλύτερα από κάθε άποψη. Έχω μια αρκετά καθαρή ιδέα στο μυαλό μου, αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε και να δούμε τους χρόνους γύρων και την αίσθηση της μοτοσυκλέτας. Όπως είπα, έχω ήδη μια αρκετά καθαρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η βάση για τις δοκιμές στην Ταϊλάνδη, αλλά πρέπει να κάνουμε μερικούς γύρους για τους μηχανικούς.
Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά εδώ, στη συνέχεια θα πάρουμε την τελική απόφαση στο Buriram. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι μηχανικοί μας ζήτησαν να κάνουμε μια πρώτη επιλογή εδώ, πριν την τελική στο Buriram. Αυτό συμβαίνει επειδή η επόμενη δοκιμή είναι πολύ κοντά στον αγώνα και δεν έχουν αρκετό χρόνο”.
Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι εύκολη η απόφαση για το αεροδυναμικό πακέτο που θα προτιμήσει, είπε: “ Όχι, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι στροφών σε αυτή την πίστα, οπότε πρέπει να προσπαθήσεις να φανταστείς με ποιον άλλο πίστα κάθε διαφορετική ενότητα της πίστας μοιάζει.
Για παράδειγμα:“αυτές οι στροφές είναι περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιες με αυτές του Κατάρ, ενώ αυτές είναι παρόμοιες με του Jerez. Αυτό σου δίνει μια ιδέα για το πώς αυτή η αεροδυναμική θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 22 αγώνες.
Το σημαντικό είναι η αεροδυναμική, που πρέπει να εγκριθεί για τον πρώτο αγώνα. Ειδικά επειδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσον αφορά τον κινητήρα, ενώ άλλες πτυχές της μοτοσυκλέτας μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Το να έχεις μια εξαιρετική βάση όπως πέρυσι σε κάνει χαρούμενο να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Η Ducati συνεχίζει να εξελίσσεται, να δοκιμάζει πράγματα, και αύριο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, δοκιμάζοντας τις μαύρες καλύψεις που έχετε δει. Νομίζω ότι το υπέροχο είναι ότι δεν φοβόμαστε να επιλέξουμε το παλιό ή το νέο. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι νέο, πρέπει να λειτουργεί. Δοκιμάζεις, κάνεις λάθη, μετά δοκιμάζεις ξανά, και τελικά κάτι θα λειτουργήσει.
Ήδη νιώθουμε βελτίωση σε ορισμένους τομείς, που μας βοηθάει αυτή τη στιγμή. Ειδικά σε αυτή την πίστα. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν πτυχές που πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί η μοτοσυκλέτα της περασμένης χρονιάς δούλευε πραγματικά καλά, οπότε πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός.”
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η Ducati παρουσίασε αυτή την εβδομάδα στην Sepang ένα ριζοσπαστικά νέο μπροστινό φέρινγκ, το οποίο πήρε ανάμικτα σχόλια από τους αναβάτες της. Σήμερα, οι αναβάτες της δοκίμασαν διαφορετικές παραλλαγές του αεροδυναμικού πακέτου, καθώς πρέπει να καταλήξουν σ’ αυτό που θα ομολογκαριστεί στον πρώτο γύρο της σεζόν.