Ο Pedro Acosta Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 2023 - Ξεπέρασε τον Marc Marquez στο ρεκόρ μικρότερης ηλικίας Πρωταθλητή στη Moto2!

Με τίτλους σε Red Bull Rookies Cup, Moto3 και Moto2, μένει να δούμε την προσαρμογή του στη μεγάλη κατηγορία από το 2024 με την GASGAS
motomag O Pedro Acosta ακολουθεί τα χνάρια των αδερφών Marquez και Dani Pedrosa
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/11/2023

Κατακτώντας τον τίτλο της Moto2 στη Μαλαισία, το ανερχόμενο αστέρι του Pierer Group, Pedro Acosta, έγινε ο τέταρτος αναβάτης στην ιστορία του MotoGP μετά τους αδερφούς Marquez και Dani Pedrosa, που ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία έχοντας κερδίσει τίτλο σε δύο μικρότερες, αλλά παράλληλα και ο νεότερος Πρωταθλητής Moto2 στην ιστορία, ξεπερνώντας τον Marc Marquez!

O Ισπανός ο οποίος την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται με την ομάδα της GASGAS στη μεγάλη κατηγορία, τη φετινή χρονιά μέχρι στιγμής έχει πετύχει δέκα νίκες ενώ έχει ανέβει δεκατέσσερις φορές στο βάθρο. Ο Acosta ταυτόχρονα φέτος κατάφερε να σπάσει και κάποια σημαντικά ρεκόρ που κρατούσαν σπουδαίοι αναβάτες του θεσμού. Σε ηλικία 19 ετών και 171 ημερών, έγινε ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην Moto2, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Marc Marquez (19 ετών και 254 ημερών το 2012). Ο Acosta ταυτόχρονα έγινε ο δεύτερος αναβάτης που κατακτά τον τίτλο στην Moto3 και Μοτο2 κατηγορία ακολουθώντας τα χνάρια του Alex Marquez (Moto 3 2014 και Moto 2 2019).

Ο Ισπανός τη φετινή χρονιά πέτυχε και άλλα σημαντικά επιτεύγματα καθώς κατάφερε να γίνει ο δεύτερος νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην μεσαία κατηγορία, με τον Acosta να φιγουράρει πίσω από τον θρύλο Dani Pedrosa ο οποίος είχε καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα στα δίχρονα 250 κ. κ. το 2004 σε ηλικία 19 ετών και 18 ημερών. Ακόμη ο Acosta έγινε ο δεύτερος αναβάτης μετά τον Johann Zarco ο οποίος κατακτά τίτλο στον θεσμό Red Bull MotoGP Rookies Cup (2007 o Zarco ενώ ο Acosta το 2020) και στη Moto2 κατηγορία (2015 και 2016 o Zarco ενώ ο Acosta το 2023).

O Pedro Acosta ακολουθεί τα χνάρια των αδερφών Marquez και Dani Pedrosa
Ετικέτες

MotoGP, Le Mans: Με φόρα η Aprilia στη Γαλλία - Zarco και Quartararo μπροστά στο κοινό τους

H Ducati ψάχνει απαντήσεις μετά το αμφίσημο τελευταίο Grand Prix - Ελπίδα για τη Yamaha
MotoGP Le Mans
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/5/2026

Η Aprilia και ο Marco Bezzecchi φτάνουν στη Γαλλία ως το σημείο αναφοράς του πρωταθλήματος, όμως τα φώτα στρέφονται στους Johann Zarco και Fabio Quartararo μπροστά σε γεμάτες εξέδρες, ενώ Ducati και KTM αναζητούν άμεση απάντηση μετά τα ανάμεικτα αποτελέσματα της Jerez.

Μετά τον αγώνα της Ισπανίας, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Le Mans, μία πίστα που κάθε χρόνο προσφέρει μία από τις πιο θορυβώδεις και παθιασμένες ατμόσφαιρες του ημερολογίου. Το γαλλικό κοινό θα έχει ξανά δύο αθλητές να στηρίξει, τον Johann Zarco της LCR Honda και τον Fabio Quartararo της εργοστασιακής Yamaha.

Ο Zarco επιστρέφει στην πίστα όπου πέτυχε την ιστορική περσινή νίκη του έχοντας μόλις ολοκληρώσει το πιο ανταγωνιστικό του αγωνιστικό Σαββατοκύριακο για φέτος στη Jerez, όπου ξεκίνησε από την πρώτη σειρά και ολοκλήρωσε έβδομος, δείχνοντας πως η Honda συνεχίζει να κάνει βήματα προόδου. Από την άλλη, ο Quartararo είχε θετικά συμπεράσματα από τις δοκιμές μετά τον ισπανικό αγώνα και ελπίζει πως η Yamaha θα του επιτρέψει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο μπροστά στο κοινό του, αν και η εξέλιξη της M1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα εμφανώς μη-ικανοποιητικό στάδιο.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Aprilia φτάνει στο Le Mans ως ο κατασκευαστής που όλοι θέλουν να νικήσουν. Ο Marco Bezzecchi μπορεί να μη συνέχισε το απόλυτο σερί νικών της Κυριακής στη Jerez, όμως με τη δεύτερη θέση αύξησε το προβάδισμά του στη βαθμολογία στους 11 βαθμούς από τον ομόσταυλό του, Jorge Martin. Ο Ισπανός συνεχίζει να συλλέγει σταθερά βαθμούς και μετά την τέταρτη θέση στη Jerez, σε συνδυασμό με τα σημαντικά χιλιόμετρα δοκιμών της Δευτέρας, φτάνει στη Γαλλία καλύτερα προετοιμασμένος. Η Aprilia είχε επίσης και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη εξάδα στην Ισπανία, με τους Ai Ogura και Raul Fernandez της Trackhouse να επιβεβαιώνουν τη συνολική δυναμική του πακέτου.

Στη Ducati το κλίμα μετά τη Jerez ήταν διπλό. Από τη μία το 1-2 στον Sprint του Σαββάτου, από την άλλη η διπλή εγκατάλειψης στον κυριακάτικο αγώνα για Marc Marquez και Francesco Bagnaia κόστισε ακριβά βαθμολογικά. Ο Bagnaia βρίσκεται πλέον 44 βαθμούς πίσω από τον Bezzecchi και χρειάζεται άμεση αντίδραση, ενώ ο Marc Marquez επίσης έχασε έδαφος μετά την πτώση του στον δεύτερο γύρο. Την καλύτερη εικόνα από τους αναβάτες Ducati αυτή τη στιγμή δείχνει ο Fabio Di Giannantonio της VR46, που με το βάθρο στη Jerez ανέβηκε τρίτος στη βαθμολογία, ενώ ο Alex Marquez έρχεται στη Γαλλία με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην πίστα της Jerez.

Η KTM από την πλευρά της αναζητά σαφή αγωνιστική απάντηση. Στην Ισπανία ο ταχύτερος αναβάτης της αυστριακής εταιρείας ήταν ο Enea Bastianini με την Tech3 στην όγδοη θέση, αποτέλεσμα που δεν αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της ομάδας μετά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Pedro Acosta έχασε έδαφος στη μάχη του πρωταθλήματος μετά τη δέκατη θέση, ενώ ο Brad Binder βρέθηκε ακριβώς πίσω του. Οι δοκιμές της Δευτέρας στη Jerez φαίνεται να έδωσαν απαντήσεις σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα και στο Le Mans θα φανεί αν αυτές μεταφράζονται σε αποτελέσματα. Η Tech3 θα αγωνιστεί χωρίς τον Maverick Vinales, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναρρώσει πλήρως, με τον Jonas Folger να τον αντικαθιστά στον εντός έδρας αγώνα της γαλλικής ομάδας.

Η Honda θέλει να συνεχίσει τη σταδιακή ανοδική πορεία της, με τους Luca Marini και Joan Mir να ψάχνουν καλύτερο αποτέλεσμα μετά ένα δύσκολο ισπανικό Grand Prix, ενώ η Yamaha χρειάζεται βαθμούς όχι μόνο από τον Quartararo αλλά και από τους Alex Rins, Jack Miller και Toprak Razgatlioglu.

Το Le Mans έχει αποδείξει πολλές φορές πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, είτε με τις καιρικές συνθήκες που το πλήττουν, είτε με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι φίλαθλοι. Με την Aprilia να δείχνει να κατέχει το πιο ολοκληρωμένο πακέτο αυτή τη στιγμή, τη Ducati να αναζητά απάντηση και τους Γάλλους πρωταγωνιστές να αγωνίζονται μπροστά στο κοινό τους, ο πέμπτος γύρος της χρονιάς προμηνύεται από τους πιο ενδιαφέροντες μέχρι στιγμής.

 

Ετικέτες