MotoGP 2023, Mugello, FP2 - Ο Bagnaia πρώτος, παρά τον χτυπημένο του αστράγαλο

Απαρηγόρητος Quartararo, εξαιρετικός Rins, μαχητής όπως συνήθως ο Marc Marquez
Mugello 2023, FP2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Μία ώρα δοκιμαστικών στην στεγνή και ηλιόλουστη πίστα του Mugello ξεκίνησε με τα FP2 (που πλέον λέγονται P2), με μια νέα πληροφορία να εξηγεί τον τραυματισμό του Aleix Espargaro που αντιμετώπισε δυσκολίες στα πρώτα δοκιμαστικά. Έτσι μάθαμε πως ο Ισπανός έπεσε με το ποδήλατο του την ώρα που έκανε αναγνωριστικό γύρο... στην πίστα του Mugello! Θυμίζουμε πως στα πρώτα δοκιμαστικά ο Aleix συμπλήρωσε μόλις 8 γύρους, έβαλε τα κλάματα, βγήκε έξω, είχε πτώση και αποσύρθηκε στο motorhome του.

Πάντως στα δεύτερα δοκιμαστικά της ημέρας ο Aleix εμφανίστηκε από την αρχή στην πίστα, βελτιώνοντας μάλιστα τον χρόνο του κατά τι, ανεβαίνοντας στην 20η θέση στο πρώτο δεκάλεπτο των FP2 / P2.

O Marc Marquez συνέχισε να παίρνει στο κατόπι τους αναβάτες των Ducati, χάνοντας όμως τα φρένα στην πρώτη στροφή δις τουλάχιστον, όταν πήγαινε "τρέιλερ" στον Johann Zarco και στον αδελφό του, Alex.

Οι τραυματισμοί δείχνουν να επηρεάζουν ακόμα πολλούς αναβάτες, όπως τους Oliveira, Bagnaia, Bastianini, Marini, κ.α., που για την ώρα δείχνουν να παλεύουν, δίχως να καταφέρνουν να μπουν στην πρώτη δεκάδα. Εξαίρεση αποτελεί ο Raul Fernandez της περιφερειακής Aprilia, που με την επιστροφή του μετά την επέμβαση που είχε για arm-pump βρέθηκε με το καλημέρα στην 10η θέση.

Στα μισά του session ο Aleix είχε μια έξοδο στην αμμοπαγίδα της San Donato, δίχως ευτυχώς να πέσει, ενώ για την ώρα οι χρόνοι παραμένουν ως έχουν για όλους από τα FP1 / P1, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις στις τελευταίες θέσεις όπως πχ. την 20η θέση του Aleix και την 21η του A. Fernandez.

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος έχουμε πτώση του Joan Mir (είχε 11 πτώσεις για φέτος πριν την 12η εδώ) στην πρώτη στροφή της πίστας, με τον πρώτην Παγκόσμιο Πρωταθλητή να μην μπορεί να γυρίσει γρήγορα και με ασφάλεια με τη μοτοσυκλέτα της Honda.

Σχεδόν την ίδια ώρα με την πτώση του Mir, o Jack Miller καταφέρνει  να βελτιώσει τον χρόνο των FP1, για να βρεθεί 14ος.

Νέα από τον Aleix, όπου στα pits έχει βγάλει την μπότα του, προσπαθώντας με τη βοήθεια παγοκύστης να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή στον αστράγαλο του.

Οι πρώτοι δέκα είναι εξαιρετικά κοντά ο ένας στον άλλο, με τον 11ο Michele Pirro να βρίσκεται μόλις 0.060 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Alex Marquez!

Δεκατρία λεπτά πριν το τέλος, φρέσκα ελαστικά έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στους τροχούς των μοτοσυκλετών, και οι χρόνοι ξεκινούν να πέφτουν.

Στα 10 λεπτά πριν το τέλος, πέφτει ο Marc Marquez, έχοντας σημειώσει προηγουμένως ταχύτερο χρόνο στον πρώτο τομέα της πίστας, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει. Τρέχει σαν τρελός για να γυρίσει στα pits και να προλάβει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Σειρά για την πρώτη θέση έχει ο Brad Binder, όμως δεν προλαβαίνει να χαρεί, και τον περνούν οι Bagnaia, Martin και Bezzechi, σημειώνοντας ταχύτερους γύρους μέσα στα ίδια λίγα δευτερόλεπτα!

Ταχύτερος τώρα είναι ο Bezzechi με 1:45.808.

Έχουμε φτάσει στα 6 λεπτά πριν από το τέλος, και ξεκινά το sprint για την τελική κατάταξη στα P2.

Ο Marc Marquez είναι στην ουρά του Maverick Vinales που έχει τον 9ο ταχύτερο χρόνο, με τον MM93 να είναι 12ος. Κόκκινες γραμμές σε κάθε τομέα της πίστας για τους δύο, που ετοιμάζονται να ανέβουν στην κορυφή. Τέλεια τοποθετημένος ο Marquez καταφέρνει να κάνει τον ταχύτερο χρόνο, έχει όμως έξοδο στην 1η στροφή, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τους υπόλοιπους.

Και δεν θέλουν και ιδιαίτερη πρόσκληση, με τον Bagnaia να γράφει εκείνος τον πρώτο χρόνο, δεύτερος ο Bezzecchi, τρίτος ο Rins, τέταρτος ο Martin, πέμπτος ο Bastianini, έκτος ο Zarco, αφήνοντας μόλις 7ο τον Marc.

Πτώση έχουμε για τον Digia, πτώση και για τον Nakagami, με τους αναβάτες της ΚΤΜ και της Yamaha να βρίσκονται εκτός πρώτης δεκάδας (μόλις 15ος και απαρηγόρητος ο Quartararo, που χαντακώθηκε από την κίτρινη σημαία μετά την πτώση του DiGiananontio)... όμως... έρχονται δυο μεγάλες εκπλήξεις για να ανατρέψουν δυο προγνωστικά την τελευταία στιγμή! Από τη μία ο Brad Binder γράφει τον 4ο χρόνο, και από την άλλη ο Aleix Espargaro καταφέρνει να τερματίσει 9ος! Και μια αρνητική ανατροπή, που αφορά στον Alex Marquez που ήταν πρώτος στα FP1, και μόλις… 13ος στα FP2.

Η τελική πρώτη δεκάδα των FP2 έχει ως εξής:

1 Pecco Bagnaia 1:45.436
2. Marco Bezzechi
3. Alex Rins
4. Brad Binder
5. Jorge Martin
6. Enea Bastianini
7. Johann Zarco
8. Marc Marquez
9. Aleix Espargaro
10. Luca Marini

Ετικέτες

MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω

Μέχρι και ο Mir έπεσε στο τέλος αντί της αρχής
MotoGP ΗΠΑ SPRINT: Νίκη Martin στο παρά πέντε με τραγικά λάθη πιο πίσω
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/3/2026

Τα πάνω κάτω στον αγώνα Sprint όπου όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε δυναμικούς πρώτους γύρους και δυναμιτισμένη εκκίνηση. Από εκεί και πέρα όλα πήγαν εκτός κάθε προσδοκίας, μέχρι και ο Mir άντεξε και έπεσε απλά στον τελευταίο γύρο. Ο άρχοντας της πτώσης και του DNF, παραλίγο να κάνει την απόλυτη ανατροπή και να βρεθεί και στο βάθρο, πριν τελικά πέσει όπως κάθε ένας περίμενε πως θα συμβεί.

Η εκκίνηση έδωσε το θέαμα που περιμέναμε με τον Di Gianannantonio να κάνει εξαιρετική δουλειά με επιθετική αλλά καθαρή κίνηση στον Marquez την ώρα που οι δύο εργοστασιακές Ducati είχαν κάνει καταπληκτική εκκίνηση, μηδενίζοντας το προβάδισμα των πρώτων στην εκκίνηση και με τον Bezzecchi να έχει τιμωρηθεί με δύο θέσεις.

Ο Bagnaia βρέθηκε πρώτος και έμεινε εκεί δείχνοντας μία εικόνα του παλιού καλού εαυτού του, οδηγώντας τον αγώνα μέχρι και λίγες στροφές πριν το τέλος.

Ο Marc Marquez κυνήγησε έναν Di Giannantonio που σήμερα έδειξε πως δεν διεκδικεί τυχαία μία εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, καταφέρνοντας να κρατήσει τον Ισπανό πίσω του.

Τραγικό λάθος του Marc Marquez που θα πρέπει να τιμωρηθεί για την κίνηση αυτή, έφερε την πτώση και των δύο. Στην χαρακτηριστική κλειστή στροφή προσπάθησε να κάνει το block pass αλλά μπήκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα πέφτοντας ενώ είχε την εσωτερική του Di Giannantonio, παρασύροντάς τον εκτός, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό. Μπήκαν και οι δύο ξανά στον αγώνα με τον Di Giannantonio να εγκαταλείπει λίγο αργότερα.

Τραγική ειρωνεία πως την κίνηση του Marc Marquez την έκανε πολύ καλύτερα και εντελώς καθαρά, ο Martin στον Bagnaia κερδίζοντας σε αυτή ακριβώς την στροφή και με ακριβώς αυτό το block pass, τον αγώνα για πρώτη φορά από το 2024! Απόδειξη πως μπορεί να γίνει σωστά και καθαρά.

Ο Acosta ήταν ο δύσκολος αντίπαλος για τις Aprilia καθώς η KTM είχε την δύναμη, αυτή που πλέον έχει βρει η Aprilia με το παραπάνω, με τον Martin να βρίσκει τον τρόπο. Λίγο αργότερα θα ακολουθούσε και ο Bezzecchi, αφού πρώτα έπρεπε να περάσει τον Mir που είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες και του ίδιου του εαυτού, βρισκόμενος ακόμη εντός αγώνα, χωρίς να τον έχει ρίξει κάποιος ή να έχει πέσει μόνος του.

Ο Bezzecchi χρειαζόταν το δυνατόν καλύτερη θέση στον Sprint για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στο πρωτάθλημα, ειδικά έναντι του Martin που είναι πλέον στην δεύτερη θέση. Γυρνούσε ταχύτερα από εκείνον στο μεγαλύτερο συμείο της πίστας και έδειχνε πως δεν θα αργήσει να κάνει την κίνησή του, όπως και έγινε.

Σχεδόν έναν γύρο αργότερα ο Bezzecchi έκανε το λάθος και σημείωσε πτώση από την δεύτερη θέση!

Με τρεις γύρους να απομένουν, φαινόταν πως δεν θα υπάρχει άλλη αλλαγή στην κορυφή, κι όμως, ο Martin άρχισε να μειώνει την απόσταση από τον Bagnaia. Τελικά κατάφερε να τον περάσει με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας πώς θα μπορούσε να το είχε κάνει και ο Marc Marquez. Λίγο πριν, στην ίδια στροφή πτώση σημείωσε και ο Rins ενώ στο τέλος έπεσε και ο Mir όπως είπαμε, ενώ κυνηγούσε τον Acosta για την θέση του βάθρου. Ωραία μάχη έδωσαν Alex Marquez και Bastianini.

Στο τέλος, για να μπορεί κανείς να πει ότι τα έχει δει όλα, ο Martin έπεσε κάνοντας την σούζα του πανηγυρισμού. Δεν θέλει και πολύ για να τραυματιστεί, ευτυχώς όμως γλίτωσε τα χειρότερα και του έμεινε μόνο το γέλιο και η χαρά της νίκης, μαζί και η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα, όπως θα περίμενε κανείς από την προηγούμενη σεζόν, αν δεν του είχαν πάει όλα τόσο στραβά και η Aprilia είχε βγει την λύση που ήθελε, ακόμη πιο νωρίς.

 

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Βαθμοί

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:19.546

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.755

9

3

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+2.484

7

4

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+3.199

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+3.638

5

6

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+5.521

4

7

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+7.183

3

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+8.634

2

9

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+10.574

1

10

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+12.860

 

11

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.757

 

12

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+14.567

 

13

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+16.019

 

14

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+17.006

 

15

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+18.785

 

16

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+51.120

 

17

 

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.000

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

4 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

4 Laps

 
 

11D. Moreira

Pro Honda LCR

3 Laps

 

 

Ετικέτες