MotoGP 2025, 9ος γύρος Mugello, Sprint - Νίκη για M.Marquez με Α.Marquez και F.Bagnaia πίσω του!

Καταστροφική εκκίνηση για το Ισπανό και εκπληκτικό "comeback"!
Marc MArquez Mugello 2025 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

21/6/2025

Με μια εμφατική εμφάνιση ο M.Marquez πήρε την πρώτη του νίκη στο Mugello έπειτα από μία και πλέον 10ετία σε έναν αγώνα που ξεκίνησε επεισοδιακά για τον ίδιο.

Παίρνοντας την 100η pole της καριέρας του ο M.Marquez ξεκινούσε από την καλύτερη δυνατή θέση για να κερδίσει το Sprint. Ωστόσο ο αγώνας ξεκίνησε καταστροφικά για τον ίδιο που αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση και αυτό φάνηκε και έπειτα δεν ήταν συγκεντρωμένος όταν έσβησαν τα φώτα -έπιασε τα κλιπόν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή!- χάνοντας πέντε θέσεις μέχρι την πρώτη στροφή, με τον F.Bagnaia να στρίβει πρώτος μπροστά στο κοινό της πατρίδας του, έχοντας πίσω του τον Alex Marquez και τον Fabio Quartararo!

Έπειτα όμως ο Ισπανός έβαλε το κεφάλι κάτω και ανέκτησε έδαφος πολύ γρήγορα περνώντας και τον Γάλλο στις πρώτες στροφές του πρώτου γύρου για να κολλήσει πίσω από τον αδερφό του με τους τρεις αναβάτες της Ducati να μάχονται σώμα με σώμα στον πρώτο γύρο και τον Alex να πέρνει προσωρινά τα ηνία στην αρχή του δεύτερου με τον Bagnaia πίσω του που έχασε σύντομα τη δεύτερη θέση από τον αποφασισμένο Μ.Marquez!

O Alex έδειξε ότι μπορεί να μείνει μπροστά από τον αδερφό του στην αρχή του δεύτερου γύρου φτιάχοντας και μια μικρή διαφορά, όμως ο Marc που ήδη είχε ανακτήσει την ψυχραιμία του μετά την επεισοδιακή εκκίνηση, εξάλειψε την διαφορά πυο τους χώριζε στον τρίτο γύρο και με την αρχή του 4ου, στο τέλος της μεγάλης ευθείας πέρασε τον Alex και δεν ξανακοίταξε πίσω του.

Ο Quartararo που βρέθηκε πίσω από τους τρεις πρώτους και προσπάθησε να μείνει εκεί έχοντας στην πλάτη του τον M.Vinales και τον P.Acosta (έπεσε στον δεύτερο γύρο) και τους δύο αναβάτες της VR46. Ωστόσο φάνηκε πολύ γρήγορα ότι δεν είναι δυνατό να γίνει με τον Γάλλο να μην έχει την σταθερότητα που επέδειξε στους προηγούμενους Sprint. Ο πρώτος που τον πέρασε ήταν ο Vinales στο τέλος του 4ου γύρου με τον di Giannantonio που τον ακολουθούσε να κάνει την κίνησή του στην αρχή του 5ου όπως έκανε και ο Morbidelli λίγο αργότερα, ενώ στον 6ο γύρο, ερχόμενος από πίσω, ο Bezzechi πέρασε τον Γάλλο και τον Morbidelli και έβαλε στον στόχο του και τον di Giannantonio. O Quartararo συνέχισε να χάνει θέσεις καθώς τον πέρασε και ο R.Fernandez για να τον ρίξει στην 9η θέση.

Μπροστά ο M.Marquez έλεγχε τον ρυθμό ανοίγοντας ελαφρώς την διαφορά του από τον Alex με τους δυο τους να απομακρύνονται περαιτέρω από τον Bagnaia που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει έπειτα από τις μάχες στον πρώτο γύρο και ένα γύρο πριν το τέλος η θέση του Ιταλού απειλούνταν και από τον Maverick Vinales, ο οποίος συμβιβάστηκε τελικά με την τέταρτη θέση!

Έτσι ο M.Marquez έφτασε σε μια εύκολη νίκη, για όποιον δεν είδε την επεισοδιακή εκκίνηση του Sprint, με τον Alex δεύτερο και τον Bagnaia τρίτο. Έσπασε παράλληλα και το αρνητικό σερί που μετρούσε από το 2014, όταν και πήρε την τελευταία του νίκη στο Mugello ενώ έβαλε τέλος στο σερί νικών του Bagnaia που ήθελε μια τέταρτη νίκη μπροστά στο κοινό της πατρίδας του.

1

M. Marquez

Ducati Lenovo Team

19:31.416

 
 

2

 

 A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

1.441

 
 
 
 

3

 

 F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

2.561

 
 
 
 

4

 

 M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

3.099

 
 
 
 

5

 F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

4.139

 
 
 
 

6

 

 M. Bezzecchi

Aprilia Racing

6.391

 
 
 
 

7

F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

7.631

 
 
 
 

8

R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

8.926

 
 
 
 

9

 

 F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

10.361

 
 
 
 

10

 F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

11.096

 
 
 
 

11

 

E. Bastianini 

Red Bull KTM Tech3

11.870

 
 
 
 

12

A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

12.930

 
 
 
 

13

M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

13.916

 
 
 
 

14

J. Mir

Honda HRC Castrol

15.460

 
 
 
 

15

T. Nakagami

Honda HRC Castrol

17.038

 
 
 
 

16

J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

20.031

 
 
 
 

17

L. Savadori

Aprilia Racing

20.729

 
 
 
 

18

A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

24.661

 
 
 
 

19

S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

+31.53

 
 
 
 

 

 

MotoGP: Τέλος οι holeshot devices από το Assen

Αλλάζει και η διάταξη στο grid εκκίνησης από το Sachsenring
MotoGP Regulations
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/6/2026

Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς των MotoGP ανακοίνωσε η Επιτροπή Grand Prix, με τις πρώτες να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή ήδη από το Grand Prix της Ολλανδίας στο Assen και να αφορούν τόσο στις μοτοσυκλέτες όσο και στη διαδικασία εκκίνησης των αγώνων.

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η άμεση απαγόρευση των holeshot devices, των συστημάτων δηλαδή που χαμηλώνουν τη μοτοσυκλέτα κατά την εκκίνηση ώστε να περιορίζεται η ανύψωση του εμπρός τροχού και να βελτιώνεται η επιτάχυνση στα πρώτα μέτρα.

Παρότι η κατάργηση των συγκεκριμένων συστημάτων είχε ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο των μεγάλων τεχνικών αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2027, η Επιτροπή αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή του μέτρου και να τα απαγορεύσει ήδη από τον αγώνα του Assen που διεξάγεται το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το θέμα είχε απασχολήσει έντονα το paddock τους τελευταίους μήνες, με αρκετούς αναβάτες και ομάδες να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων συστημάτων. Πλέον η απόφαση είναι οριστική και από την Ολλανδία και μετά καμία μοτοσυκλέτα δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί holeshot device στις εκκινήσεις.

Περισσότερος χώρος στην εκκίνηση από το Sachsenring

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τη διάταξη του grid εκκίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από το Grand Prix Γερμανίας στο Sachsenring.

Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγορίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δηλαδή σε MotoGP, Moto2 και Moto3.

Συγκεκριμένα, η απόσταση μεταξύ των αναβατών στην ίδια σειρά θα αυξηθεί από τα τρία στα τέσσερα μέτρα. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί και η απόσταση μεταξύ των σειρών.MotoGP Regulations

Μέχρι σήμερα κάθε σειρά απείχε εννέα μέτρα από την επόμενη (3 x 3 μέτρα), ενώ πλέον η απόσταση θα φτάσει τα δώδεκα μέτρα (3 x 4 μέτρα).

Η διάταξη των τριών αναβατών ανά σειρά παραμένει αμετάβλητη, όμως ο επιπλέον διαθέσιμος χώρος αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια κατά τις εκκινήσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις επαφών ή απρόβλεπτων συμβάντων στα πρώτα μέτρα του αγώνα.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται ως συνέχεια των συζητήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ αναβατών, ομάδων και διοργανωτών σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας στις εκκινήσεις, ειδικά μετά από ορισμένα περιστατικά που προκάλεσαν προβληματισμό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Επίσημο όριο έξι μοτοσυκλετών ανά κατασκευαστή από το 2028

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης μια ακόμη αλλαγή που αφορά το μέλλον του πρωταθλήματος.

Από το 2028 κανένας κατασκευαστής δεν θα μπορεί να έχει περισσότερες από έξι μοτοσυκλέτες στο grid. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργοστάσιο θα μπορεί να υποστηρίζει το πολύ δύο δορυφορικές ομάδες επιπλέον της εργοστασιακής του συμμετοχής.

Η διάταξη θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν τουλάχιστον πέντε κατασκευαστές εκείνη τη χρονιά.

Στην πράξη το συγκεκριμένο όριο εφαρμόζεται ήδη το 2026, καθώς η Ducati είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που διαθέτει έξι μοτοσυκλέτες στο grid μέσω της εργοστασιακής ομάδας και των συνεργαζόμενων δορυφορικών σχημάτων. Ωστόσο, από το 2028 το ανώτατο όριο θα ενσωματωθεί επίσημα στους κανονισμούς των MotoGP.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ακόμη ένα βήμα στη διαδικασία αναμόρφωσης του πρωταθλήματος ενόψει της νέας εποχής των MotoGP το 2027, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους οι νέες μοτοσυκλέτες των 850cc και ένα εκτεταμένο πακέτο τεχνικών αλλαγών.