MotoGP 2025 - Οι αρχιμηχανικοί / επικεφαλής ομάδων των αναβατών

Ένας κορυφαίος Crew Chief παίζει καίριο ρόλο στο κυνήγι του τίτλου
MotoGP Crew Chiefs 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2025

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν του 2025, ρίχνουμε μια ματιά στους Crew Chiefs των αναβατών του MotoGP. Ένας νευραλγικός ρόλος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας δύστροπης μοτοσυκλέτας που κάνει δύσκολη τη ζωή του αναβάτη της, και μιας μοτοσυκλέτας που συνεργάζεται στον μέγιστο βαθμό με το στιλ και τις ιδιαιτερότητες του αγωνιζόμενου.
 
Πίσω από κάθε Πρωταθλητή βρίσκεται ένας Crew Chief, τίτλος που μεταφράζεται πιστά ως Επικεφαλής Πληρώματος ενώ ίσως μια πιο κατάλληλη μετάφραση θα ήταν “Τεχνικός Υπεύθυνος”, με διευρυμένα καθήκοντα που κυρίως αφορούν στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας, στο σετάρισμα αναρτήσεων, τεχνικών ρυθμίσεων και ηλεκτρονικών και κατόπιν στην επίτευξη της κατάλληλης “χημείας” στο γκαράζ της ομάδας. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει την τελική ευθύνη για τη βέλτιστη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας του, σύμφωνα και με τις οδηγίες του αναβάτη για το τι δουλεύει και τι όχι. Κι όταν οι αγωνιζόμενοι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, στις καλές και κακές στιγμές με τις μοτοσυκλέτες τους, οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι κινούνται κυρίως στην αφάνεια, κρατώντας όμως πολλές φορές το “κλειδί” για μια νικηφόρα ή καταστροφική πορεία κάθε αναβάτη.

Marc Marquez

Ακολουθούν οι Crew Chiefs των αναβατών της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP για το 2025.

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΒΑΤΗΣ CREW CHIEF
Ducati Lenovo Team Francesco Bagnaia Christian Gabbarini
  Marc Marquez Marco Rigamonti
Pertamina Enduro VR46 Racing Team Fabio Di Giannantonio Massimo Branchini
  Franco Morbidelli Matteo Flamigni
Gresini Racing MotoGP™ Alex Marquez Donatello Giovanotti
  Fermin Aldeguer Frankie Carchedi
Aprilia Racing Jorge Martin Daniele Romagnoli
  Marco Bezzecchi Francesco Venturato
Trackhouse Racing Raul Fernandez Noé Herrera
  Ai Ogura Giovanni Mattarollo
Monster Energy Yamaha MotoGP™ Fabio Quartararo  Diego Gubellini
  Alex Rins David Munoz
Prima Pramac Yamaha Miguel Oliveira Luca Ferraccioli
  Jack Miller Giacomo Guidotti
Factory Honda Team Joan Mir Santi Hernandez
  Luca Marini Christian Pupulin
LCR Honda Team Johann Zarco David Garcia
  Somkiat Chantra Klaus Nohles
Red Bull KTM Factory Racing Brad Binder Andres Madrid
  Pedro Acosta Paul Trevathan
Red Bull KTM Tech3 Enea Bastianini Alberto Giribuola
  Maverick Viñales Manu Cazeaux
Ετικέτες

Isle of Man ΤΤ - Ο Michael Dunlop αλλάζει τη BMW για Ducati Panigale V4R

Φουλ Ducati φέτος για τον πολυνίκη του θεσμού
dunlop
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/4/2026

Ο Βορειοϊρλανδός αναβάτης θα αγωνιστεί στην κατηγορία Supersport και φέτος με Ducati Panigale V2 – όπως και την περσινή χρονιά – όμως, με Ducati θα αγωνιστεί και στις κατηγορίες του λίτρου, αφού αφήνει τη BMW M 1000 RR για χάρη της Panigale V4 R.

Ο Michael Dunlop που κέρδισε πέρυσι με την BMW τις κατηγορίες Superbike and Superstock στον αγώνα North West 200, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και στις μεγάλες κατηγορίες του Isle of Man, καθώς ο Davey Todd κέρδισε την κατηγορία Superbike και ο Dean Harrison την κατηγορία Superstock.

dunlop

Ο Βορειοϊρλανδός φαίνεται πως έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την μικρή Panigale, αφού κέρδισε και τους δύο αγώνες της κατηγορίας Supersport και αυτό πιθανότατα έπαιξε ρόλο στην απόφασή του για την αλλαγή μοτοσυκλέτας στην μεγάλη κατηγορία.

Ο 33 φορές νικητής Isle of Man ανακοίνωσε την αλλαγή αυτή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο ίδιος είναι επίσης ο αναβάτης που χάρισε στη Ducati μία νίκη στο TT μετά από 30 χρόνια.