MotoGP 2025 - Οι αρχιμηχανικοί / επικεφαλής ομάδων των αναβατών

Ένας κορυφαίος Crew Chief παίζει καίριο ρόλο στο κυνήγι του τίτλου
MotoGP Crew Chiefs 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/1/2025

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν του 2025, ρίχνουμε μια ματιά στους Crew Chiefs των αναβατών του MotoGP. Ένας νευραλγικός ρόλος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας δύστροπης μοτοσυκλέτας που κάνει δύσκολη τη ζωή του αναβάτη της, και μιας μοτοσυκλέτας που συνεργάζεται στον μέγιστο βαθμό με το στιλ και τις ιδιαιτερότητες του αγωνιζόμενου.
 
Πίσω από κάθε Πρωταθλητή βρίσκεται ένας Crew Chief, τίτλος που μεταφράζεται πιστά ως Επικεφαλής Πληρώματος ενώ ίσως μια πιο κατάλληλη μετάφραση θα ήταν “Τεχνικός Υπεύθυνος”, με διευρυμένα καθήκοντα που κυρίως αφορούν στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας, στο σετάρισμα αναρτήσεων, τεχνικών ρυθμίσεων και ηλεκτρονικών και κατόπιν στην επίτευξη της κατάλληλης “χημείας” στο γκαράζ της ομάδας. Μιλάμε για τον άνθρωπο που έχει την τελική ευθύνη για τη βέλτιστη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας του, σύμφωνα και με τις οδηγίες του αναβάτη για το τι δουλεύει και τι όχι. Κι όταν οι αγωνιζόμενοι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, στις καλές και κακές στιγμές με τις μοτοσυκλέτες τους, οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι κινούνται κυρίως στην αφάνεια, κρατώντας όμως πολλές φορές το “κλειδί” για μια νικηφόρα ή καταστροφική πορεία κάθε αναβάτη.

Marc Marquez

Ακολουθούν οι Crew Chiefs των αναβατών της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP για το 2025.

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΒΑΤΗΣ CREW CHIEF
Ducati Lenovo Team Francesco Bagnaia Christian Gabbarini
  Marc Marquez Marco Rigamonti
Pertamina Enduro VR46 Racing Team Fabio Di Giannantonio Massimo Branchini
  Franco Morbidelli Matteo Flamigni
Gresini Racing MotoGP™ Alex Marquez Donatello Giovanotti
  Fermin Aldeguer Frankie Carchedi
Aprilia Racing Jorge Martin Daniele Romagnoli
  Marco Bezzecchi Francesco Venturato
Trackhouse Racing Raul Fernandez Noé Herrera
  Ai Ogura Giovanni Mattarollo
Monster Energy Yamaha MotoGP™ Fabio Quartararo  Diego Gubellini
  Alex Rins David Munoz
Prima Pramac Yamaha Miguel Oliveira Luca Ferraccioli
  Jack Miller Giacomo Guidotti
Factory Honda Team Joan Mir Santi Hernandez
  Luca Marini Christian Pupulin
LCR Honda Team Johann Zarco David Garcia
  Somkiat Chantra Klaus Nohles
Red Bull KTM Factory Racing Brad Binder Andres Madrid
  Pedro Acosta Paul Trevathan
Red Bull KTM Tech3 Enea Bastianini Alberto Giribuola
  Maverick Viñales Manu Cazeaux
Ετικέτες

Έφυγε από την ζωή ο Toni Merendino, ένας team manager μιας άλλης εποχής

Κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/2/2026

Ο Toni Merendino ήταν Ιταλός team manager αγωνιστικών ομάδων και μία ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έφυγε από την ζωή στα μέσα Φεβρουαρίου του 2026.

Ο Merendino ένωσε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, εκείνον του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας και τους αγώνες rally-raid, όπως το Paris-Dakar.

Ο Toni Merendino κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1981 με τον Marco Lucchinelli στην ομάδα Gallina. Ήταν ο αναντικατάστατος “πολυτεχνίτης” στα pits, και σήμερα θα τον λέγαμε team manager.

toni2

Ο Ιταλός ήταν πάντα με ένα τσιγάρο στο χέρι και όταν στο paddock κάποιος έλεγε Toni, όλοι γνώριζαν πως μιλούσαν για τον Merendino. Δεν ήταν πρόεδρος ή διάσημος, ήταν ένα πρόσωπο που κρατούσε ενωμένους τους αναβάτες, τους μηχανικούς και τους χορηγούς και μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλεία σε ένα box.

Ο Toni δούλευε σε μια επιχείρηση που κατασκευάζει μηχανές καφέ και στο δίπλα κτήριο ετοιμάζονταν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της ομάδας Gallina, της ομάδας που στη συνέχεια θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500 κυβικών με τον Marco Lucchinelli.

Ο Merendino περνούσε ώρες στον χώρο αυτό, όπου επεξεργαζόταν τις μοτοσυκλέτες και συζητούσε με τους μηχανικούς. Στην αρχή απλά παρατηρούσε, έπειτα βοηθούσε, και το 1979, η ομάδα Gallina έχασε ένα μέλος και ο ιδιοκτήτης Roberto Gallina στράφηκε στον Toni και του πρότεινε να γίνει team manager. Μάλιστα τα καθήκοντα της θέσης δεν ήταν τότε τόσο ξεκάθαρα και γράφτηκαν σε ένα χαρτάκι!

Από εκείνη την στιγμή ο Toni ήταν ο άνθρωπος που ασχολούταν με όλα τα προβλήματα που μπορούσαν να προκύψουν σε μία αγωνιστική ομάδα και έπειτα θα γραφτεί στην ιστορία, καθώς το 1981, η Suzuki με την ομάδα Gallina και αναβάτη τον Marco Lucchinelli κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σπάει την κυριαρχία του Kenny Roberts. Αργότερα δούλεψε με την ομάδα HB και αναβάτη τον Doriano Romboni.

toni

Μετά την ταχύτητα, ο Merendino στράφηκε στον τομέα των rally-raid συμμετείχε στο Paris-Dakar ως team manager, αλλά και ως οδηγός αυτοκινήτου, συμμετέχοντας με μία Mercedes-Benz 230 GE 4×4.

Το 2003 και αφότου έχει αποτραβηχτεί από τους αγώνες, ο Toni ιδρύει την εταιρεία Tom42 στην Ιταλία που προσφέρει οργανωμένες εμπειρίες σε αγώνες rally-raid, ταξίδια με μοτοσυκλέτες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεντεύξεις τύπου.

Ο Toni αφιέρωσε την ζωή του στους αγώνες και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και μας αποχαιρέτισε σε ηλικία 73 ετών.