MotoGP – Αλλαγές στο σύστημα κανονισμών των ελαστικών

Ποινές χρόνου αρχικά στους παραβάτες, ενώ αργότερα θα ενταχθεί και η ποινή του αποκλεισμού
MotoGP
Από το

motomag

27/7/2023

Μετά την καταγγελία που έγινε πέρυσι στη Jerez πως κάποιοι κλέβουν τους κανονισμούς των ελαστικών η επιτροπή αποφάσισε πως από το Βρετανικό Grand Prix θα υπάρξει νέο σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών για την μεγάλη κατηγορία.

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως στη Jerez το 2022 ένας μηχανικός ομάδας του MotoGP ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε στον δημοσιογράφο Mat Oxley την πληροφορία πως οι μοτοσυκλέτες των Pecco Bangaia, Alex Rins, Jorge Martin και Andrea Dovizioso είχαν “παράνομες” πιέσεις στα ελαστικά. Το όριο που έχει θέσει η Michelin στις ομάδες και έχει συμφωνηθεί να τηρείται απ’ όλους για τις πιέσεις είναι τα 1,9bar για το εμπρός ελαστικό και τα 1,7bar για το πίσω. Το συγκεκριμένο όριο για την μικρότερη επιτρεπτή πίεση λειτουργίας έχει τεθεί από την Michelin και έχει συμφωνηθεί από της ομάδες, την Dorna, την FIM και την IRTA για λόγους ασφαλείας, διότι η χρήση υπερβολικά χαμηλών πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ελαστικών.

MotoGP

Μετά από το εν λόγω συμβάν οι ομάδες, η Michelin, η Dorna, η FIM και η IRTA, έκατσαν στο τραπέζι ώστε να υπάρξουν αλλαγές για να αποφευχθούν τυχόν νέες παρανομίες. Οι ομάδες μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους αισθητήρες από διαφορετικούς προμηθευτές για να ελέγχουν τις πιέσεις των ελαστικών ενώ μετά από την εν λόγω κουβέντα συμφώνησαν να μοιράζονται ελεύθερα τα πλήρη δεδομένα των ελαστικών μετά από κάθε αγώνα προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα είναι κοινό για όλους. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2022 καθώς και από τους μέχρι τώρα αγώνες οδήγησαν στην δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών το οποίο θα εφαρμοστεί από το Βρετανικό Grand Prix στις 4 – 6 Αυγούστου. Το εν λόγω σύστημα θα εφαρμοστεί τόσο στον αγώνα Sprint Race του Σαββάτου όσο και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής. Αν υπάρξουν παρανομίες τότε θα υπάρξουν οι εξής ποινές οι οποίες θα δίνονται μετά τον αγώνα.

Οι ποινές έχουν ως εξής:

1ο παράπτωμα: Προειδοποίηση

2η παράβαση: Χρονική ποινή 3 δευτερολέπτων

3η παράβαση: ποινή χρόνου 6 δευτερολέπτων

4η παράβαση: ποινή 12 δευτερολέπτων

Μόλις οι ομάδες εξοικειωθούν με το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί η τυπική ποινή για τις τεχνικές παραβάσεις που είναι ο αποκλεισμός. Μέχρι να συμβεί αυτό οι ομάδες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω ποινές.

MotoGP
Ετικέτες

MotoGP – Η MotorLand Aragon παίρνει αγώνα το 2027 και συνεχίζει ως ρεζέρβα για μια τετραετία

Επισήμως πλέον το Aragon Grand Prix προστίθεται στο καλεντάρι της επόμενης χρονιάς
aragon
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Σε μια τελετή που έλαβε χώρα στην ισπανική πόλη Zaragosa, η διοίκηση της πίστας MotorLand Aragon και η διοργανώτρια MotoGP Sports Entertainment Group  ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για ένταξη της πίστας στο πρόγραμμα αγώνων του MotoGP.

Η συμφωνία προβλέπει αγώνα στην Aragon μόνο το 2027, ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2028-2031, θα παραμείνει στους κόλπους του πρωταθλήματος ως εφεδρική, σε περίπτωση δηλαδή που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει κώλυμα με κάποια άλλη πίστα του προγράμματος.

aragon

Η ανακοίνωση πάντως δεν κάνει λόγο για το αν η ένταξη της Aragon το 2027 θα γίνει εις βάρος κάποιας άλλης πίστας ή αν πρόκειται για έναν επιπλέον αγώνα, κάτι που λογικά θα αποσαφηνιστεί το αργότερο όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα του 2027.

Στη MotorLand Aragon έχει γίνει μια επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμορφωθεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές ενός αγώνα Grand Prix, χρήματα που κατά τη διοίκησή της θα επιστραφούν πολλαπλάσια χάρη στο MotoGP.

Η εκτίμηση υπολογίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 εκατομμυρίων, τόσο άμεσα στην πίστα όσο και έμμεσα στην τοπική οικονομία της περιοχής, με περίπου τα μισά εξ αυτών να προέρχονται από το MotoGP Grand Prix.