MotoGP – Αλλαγές στο σύστημα κανονισμών των ελαστικών

Ποινές χρόνου αρχικά στους παραβάτες, ενώ αργότερα θα ενταχθεί και η ποινή του αποκλεισμού
MotoGP
Από το

motomag

27/7/2023

Μετά την καταγγελία που έγινε πέρυσι στη Jerez πως κάποιοι κλέβουν τους κανονισμούς των ελαστικών η επιτροπή αποφάσισε πως από το Βρετανικό Grand Prix θα υπάρξει νέο σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών για την μεγάλη κατηγορία.

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως στη Jerez το 2022 ένας μηχανικός ομάδας του MotoGP ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε στον δημοσιογράφο Mat Oxley την πληροφορία πως οι μοτοσυκλέτες των Pecco Bangaia, Alex Rins, Jorge Martin και Andrea Dovizioso είχαν “παράνομες” πιέσεις στα ελαστικά. Το όριο που έχει θέσει η Michelin στις ομάδες και έχει συμφωνηθεί να τηρείται απ’ όλους για τις πιέσεις είναι τα 1,9bar για το εμπρός ελαστικό και τα 1,7bar για το πίσω. Το συγκεκριμένο όριο για την μικρότερη επιτρεπτή πίεση λειτουργίας έχει τεθεί από την Michelin και έχει συμφωνηθεί από της ομάδες, την Dorna, την FIM και την IRTA για λόγους ασφαλείας, διότι η χρήση υπερβολικά χαμηλών πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ελαστικών.

MotoGP

Μετά από το εν λόγω συμβάν οι ομάδες, η Michelin, η Dorna, η FIM και η IRTA, έκατσαν στο τραπέζι ώστε να υπάρξουν αλλαγές για να αποφευχθούν τυχόν νέες παρανομίες. Οι ομάδες μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους αισθητήρες από διαφορετικούς προμηθευτές για να ελέγχουν τις πιέσεις των ελαστικών ενώ μετά από την εν λόγω κουβέντα συμφώνησαν να μοιράζονται ελεύθερα τα πλήρη δεδομένα των ελαστικών μετά από κάθε αγώνα προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα είναι κοινό για όλους. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2022 καθώς και από τους μέχρι τώρα αγώνες οδήγησαν στην δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών το οποίο θα εφαρμοστεί από το Βρετανικό Grand Prix στις 4 – 6 Αυγούστου. Το εν λόγω σύστημα θα εφαρμοστεί τόσο στον αγώνα Sprint Race του Σαββάτου όσο και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής. Αν υπάρξουν παρανομίες τότε θα υπάρξουν οι εξής ποινές οι οποίες θα δίνονται μετά τον αγώνα.

Οι ποινές έχουν ως εξής:

1ο παράπτωμα: Προειδοποίηση

2η παράβαση: Χρονική ποινή 3 δευτερολέπτων

3η παράβαση: ποινή χρόνου 6 δευτερολέπτων

4η παράβαση: ποινή 12 δευτερολέπτων

Μόλις οι ομάδες εξοικειωθούν με το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί η τυπική ποινή για τις τεχνικές παραβάσεις που είναι ο αποκλεισμός. Μέχρι να συμβεί αυτό οι ομάδες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω ποινές.

MotoGP
Ετικέτες

Marc Marquez - Ακόμη ένα χειρουργείο, για arm pump αυτή τη φορά

Υπεύθυνος γιατρός ήταν ο Ισπανός Dr. Ignacio Roger de Oña
mootmag MotoGP – Ακόμη ένα χειρουργείο για τον Marc Marquez
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/11/2023

Ο Marc Marquez της Gresini Racing μετά το τέλος του μονοήμερου τεστ στη Βαλένθια υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση ώστε να αντιμετωπίσει  τα συμπτώματα του γνωστού συνδρόμου και ως "arm pump".

Ο Ισπανός ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε αποκαλύψει πως πάσχει από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα -το σύνδρομο κατά το οποίο πρήζονται οι πήχεις των χεριών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν οι μύες και είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι αναβάτες των GP- ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο δεξί του χέρι σε κλινική της Μαδρίτης, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Ο Marquez ο οποίος εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του με την Desmosedici GP23 στο τεστ στη Βαλένθια, θα χρειαστεί να αναρρώσει από την επέμβαση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν.

Ετικέτες