MotoGP – Αλλαγές στο σύστημα κανονισμών των ελαστικών

Ποινές χρόνου αρχικά στους παραβάτες, ενώ αργότερα θα ενταχθεί και η ποινή του αποκλεισμού
MotoGP
Από το

motomag

27/7/2023

Μετά την καταγγελία που έγινε πέρυσι στη Jerez πως κάποιοι κλέβουν τους κανονισμούς των ελαστικών η επιτροπή αποφάσισε πως από το Βρετανικό Grand Prix θα υπάρξει νέο σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών για την μεγάλη κατηγορία.

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως στη Jerez το 2022 ένας μηχανικός ομάδας του MotoGP ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, έδωσε στον δημοσιογράφο Mat Oxley την πληροφορία πως οι μοτοσυκλέτες των Pecco Bangaia, Alex Rins, Jorge Martin και Andrea Dovizioso είχαν “παράνομες” πιέσεις στα ελαστικά. Το όριο που έχει θέσει η Michelin στις ομάδες και έχει συμφωνηθεί να τηρείται απ’ όλους για τις πιέσεις είναι τα 1,9bar για το εμπρός ελαστικό και τα 1,7bar για το πίσω. Το συγκεκριμένο όριο για την μικρότερη επιτρεπτή πίεση λειτουργίας έχει τεθεί από την Michelin και έχει συμφωνηθεί από της ομάδες, την Dorna, την FIM και την IRTA για λόγους ασφαλείας, διότι η χρήση υπερβολικά χαμηλών πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ελαστικών.

MotoGP

Μετά από το εν λόγω συμβάν οι ομάδες, η Michelin, η Dorna, η FIM και η IRTA, έκατσαν στο τραπέζι ώστε να υπάρξουν αλλαγές για να αποφευχθούν τυχόν νέες παρανομίες. Οι ομάδες μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους αισθητήρες από διαφορετικούς προμηθευτές για να ελέγχουν τις πιέσεις των ελαστικών ενώ μετά από την εν λόγω κουβέντα συμφώνησαν να μοιράζονται ελεύθερα τα πλήρη δεδομένα των ελαστικών μετά από κάθε αγώνα προκειμένου να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα είναι κοινό για όλους. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2022 καθώς και από τους μέχρι τώρα αγώνες οδήγησαν στην δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών το οποίο θα εφαρμοστεί από το Βρετανικό Grand Prix στις 4 – 6 Αυγούστου. Το εν λόγω σύστημα θα εφαρμοστεί τόσο στον αγώνα Sprint Race του Σαββάτου όσο και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής. Αν υπάρξουν παρανομίες τότε θα υπάρξουν οι εξής ποινές οι οποίες θα δίνονται μετά τον αγώνα.

Οι ποινές έχουν ως εξής:

1ο παράπτωμα: Προειδοποίηση

2η παράβαση: Χρονική ποινή 3 δευτερολέπτων

3η παράβαση: ποινή χρόνου 6 δευτερολέπτων

4η παράβαση: ποινή 12 δευτερολέπτων

Μόλις οι ομάδες εξοικειωθούν με το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί η τυπική ποινή για τις τεχνικές παραβάσεις που είναι ο αποκλεισμός. Μέχρι να συμβεί αυτό οι ομάδες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω ποινές.

MotoGP
Ετικέτες

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.