MotoGP: Αποτελέσματα χρονομετρημένων δοκιμών Αυστρίας

Στο 0,002 κρίθηκε η pole Position!!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/8/2018

Η αυστριακή πίστα είναι ιδιαίτερα φιλόξενη για τις μοτοσυκλέτες της Ducati, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Marc Marquez. Όχι μόνο συνεχίζει να οδηγάει λυσσασμένα από το πρώτο μέτρο που θα κάνει μέσα στην πίστα, αλλά πλέον δεν πέφτει!

Έκανε τα πάντα για να σημειώσει χρόνο 0,002’’ ταχύτερο από του Dovizioso.

Είχε φυσικά κάνα-δύο γλιστρήματα, αλλά κανένα δεν ήταν από εκείνα που μας έχει συνηθίσει. Από την Παρασκευή έως και το τέλος των χρονομετρημένων δεν άφησε σε κανέναν την αμφιβολία για ποιο είναι το σχέδιό του για τον αγώνα της Κυριακής. Γιατί μας εντυπωσίασε τόσο πολύ ο Marquez; Μα γιατί με την βαθμολογική διαφορά που έχει, θα μπορούσε ήδη να γράφει τον λόγο του για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Ισπανός δεν έχει κανέναν λόγο να ρισκάρει μια πτώση ή να ζορίζει τόσο πολύ τον κινητήρα της Honda διακινδυνεύοντας μια μηχανική βλάβη. Ειδικά σε αυτή την πίστα της Αυστρίας που είναι κομμένη και ραμμένη για τις Ducati. Μια πίστα κανονικό δυναμόμετρο, με ελάχιστες στροφές για να εκμεταλλευτείς την ευελιξία του πλαισίου της Honda. Όμως εδώ να πούμε ότι η τηλεμετρία έδειξε 313km/h τελική ταχύτητα για την Honda του Marquez και 310km/h για τις τρεις πρώτες Ducati.

Οπότε δεν ήταν έκπληξη που οι δύο εργοστασιακές Ducati, αλλά και όλες οι δορυφορικές Ducati έκαναν χρόνους (τόσο στα χρονομετρημένα, όσο και στα ελεύθερα δοκιμαστικά) που οι ανταγωνιστές τους πλησίαζαν μόνο για έναν-δύο γύρους και με τα πιο μαλακά ελαστικά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Marquez με τον Dovizioso και τον Lorenzo είναι ένα σκαλί πάνω από τους υπόλοιπους σε ρυθμό αγώνα και σε ταχύτερους χρόνους. Με ακριβώς αυτή την σειρά θα ξεκινήσουν τον αγώνα αύριο. Πίσω τους ο Danilo Petrucci, Cal Crutchlow και Johann Jarco. Η εμφάνιση του Jarco αρκετές θέσεις πάνω από τις εργοστασιακές Yamaha δεν είναι κάτι ασυνήθιστο πλέον, όμως σε αυτή την πίστα που ο κινητήρας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη ψυχολογική θέση  τον Rossi (14ος) και τον Vinales 9 (11ος). Ο Rossi δοκίμασε τα πάντα, μέχρι και την βοήθεια του ‘’υπάλληλού” του Franco Morbidelli ζήτησε στον τελευταία γύρο του FQ1 για να πάρει το slip-streaming στην ευθεία, αλλά τα δύο δέκατα που κέρδισε από αυτό δεν ήταν αρκετά για να περάσει στα FQ2.

Όπως και ο ίδιος είπε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, σχετικά με τα νέα εξαρτήματα που δοκίμασαν την Δευτέρα στο Brno μετά τον αγώνα: Ξέρω ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα (εννοούσε την συνολκή απόδοση του κινητήρα) αλλά αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί φέτος. Κοιτάμε να πάρουμε όσα περισσότερα γίνεται από αυτό που έχουμε.

Απόδειξη ότι το πρόβλημα της M1 είναι η απόδοση του κινητήρα, είναι το γεγονός ότι όποτε χρειάζονται δυνατές επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών, οι μηχανικοί έχουν ως μοναδικές λύσεις την “άγρια” ρύθμιση του ψεκασμού και την χρήση πιο κοντών σχέσεων στο κιβώτιο σε σχέση με τους υπόλοιπους, κάτι που προκαλεί απότομα γλιστρήματα του πίσω τροχού (το βασικό πρόβλημα του Rossi σε αυτά τα δοκιμαστικά) αλλά και πρόωρη φθορά των ελαστικών μέσα στον αγώνα, που είναι το μόνιμο πρόβλημα του Rossi φέτος.

Βέβαια από την άλλη μεριά, έχεις την M1 του Zarco στην 6η θέση με χρόνο μόλις 0,646’ από την κορυφή…

Όπως κι αν έχει, αύριο προβλέπεται να δούμε άλλον ένα αγώνα που θα κριθεί στην τελευταία στροφή. Ίσως να μην δούμε για πολύ ώρα εκείνο το μεγάλο μπουλούκι μοτοσυκλετών που είχαμε στο Brno, αλλά σίγουρα 5-6 αναβάτες  θα παλέψουν για το podium ως το τέλος.

                        

Αποτελέσματα χρονομετρημένων δοκιμών:

 

1.Marc Marquez ESP Repsol Honda (RC213V) 1m 23.241s [Lap 7/10] 313km/h (Top Speed)

2.Andrea Dovizioso ITA Ducati Team (GP18) 1m 23.243s +0.002s [Lap 8/9] 310k

3.Jorge Lorenzo ESP Ducati Team (GP18) 1m 23.376s +0.135s [Lap 8/9] 309k

4.Danilo Petrucci ITA Pramac Ducati (GP18) 1m 23.503s +0.262s [Lap 8/9] 310k

5.Cal Crutchlow GBR LCR Honda (RC213V) 1m 23.812s +0.571s [Lap 8/9] 310k

6.Johann Zarco FRA Monster Yamaha Tech3 (YZR-M1) 1m 23.887s +0.646s [Lap 9/9] 307k

7.Tito Rabat ESP Reale Avintia (GP17) 1m 23.922s +0.681s [Lap 8/9] 312k

8.Andrea Iannone ITA Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1m 24.091s +0.850s [Lap 6/9] 304k

9.Dani Pedrosa ESP Repsol Honda (RC213V) 1m 24.124s +0.883s [Lap 9/10] 308k

10.Alex Rins ESP Suzuki Ecstar (GSX-RR) 1m 24.227s +0.986s [Lap 3/8] 306k

11.Maverick Viñales ESP Movistar Yamaha (YZR-M1) 1m 24.284s +1.043s [Lap 8/9] 307k

12.Alvaro Bautista ESP Angel Nieto Team (GP17) 1m 24.342s +1.101s [Lap 6/9] 308k

13.Bradley Smith GBR Red Bull KTM Factory (RC16) 1m 24.245s 304k

14.Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha (YZR-M1) 1m 24.309s 307k

15.Aleix Espargaro ESP Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 1m 24.762s 305k

16.Franco Morbidelli ITA EG 0,0 Marc VDS (RC213V)* 1m 24.767s 306k

17.Jack Miller AUS Pramac Ducati (GP17) 1m 24.805s 308k

18.Hafizh Syahrin MAL Monster Yamaha Tech3 (YZR-M1)* 1m 24.834s 303k

19.Xavier Simeon ESP Reale Avintia (GP16)* 1m 24.868s 300k

20.Scott Redding GBR Factory Aprilia Gresini (RS-GP) 1m 25.067s 306k

21.Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V)* 1m 25.178s 301k

22.Thomas Luthi SWI EG 0,0 Marc VDS (RC213V)* 1m 25.310s 303k

23.Karel Abraham CZE Angel Nieto Team (GP16) 1m 25.339s 306k

 

       

Προπόνηση VR46 Academy στην Mandalika: Από 4 διαφορετικές MotoGP ομάδες η σύνθεση της Rossoπαρέας

Η Ακαδημία VR46 στην Ινδονησία ενόψει των επίσημων δοκιμών - Ο καιρός τα χάλασε και εκεί
VR46 Academy
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/1/2026

Οι αναβάτες της VR46 Riders Academy ταξίδεψαν στη Mandalika για διήμερη προπόνηση με superbike, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο επίσημο τεστ της χρονιάς στη Sepang.

Πριν από το εναρκτήριο τεστ του MotoGP στη Sepang την επόμενη εβδομάδα, η ευρύτερη παρέα της VR46 Riders Academy επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά στη Mandalika, προκειμένου να πραγματοποιήσει προπονήσεις με superbike και να μπει σε ρυθμό πίστας.

VR46 Academy

Η Ακαδημία αναβατών έδειξε τις superbike στα pit, έτοιμες με τους αγωνιστικούς αριθμούς των Francesco Bagnaia (Ducati), Marco Bezzecchi (Aprilia), Luca Marini (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati), καθώς και μια Yamaha με το #46 για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Valentino Rossi.

VR46 Academy

Όπως και πέρυσι, η διήμερη προπόνηση στη Mandalika, που γίνεται εφικτή χάρη στον κύριο χορηγό της VR46, την Pertamina, έχει διπλό στόχο. Αφενός να επαναφέρει τους αναβάτες σε ρυθμούς πίστας μετά από έναν χειμώνα με κυρίως dirt track προπονήσεις και αφετέρου να προσφέρει μια εξοικείωση με τη ζέστη και την υγρασία που θα αντιμετωπίσουν στη Sepang της Μαλαισίας.

VR46 Academy

"Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω λίγο χρόνο στην Ινδονησία για να αρχίσω ξανά να οδηγώ πριν από το τεστ στη Μαλαισία, γιατί η Sepang θα είναι εξαιρετικά σημαντική", δήλωσε ο Bagnaia κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας της Ducati.

VR46 Academy

Με τη Honda να προβιβάζεται από το group παραχωρήσεων (concession) D στο group C, κανένας από τους αναβάτες της Ακαδημίας VR46 δεν έχει φέτος δικαίωμα συμμετοχής στο Shakedown της Sepang, το οποίο διεξάγεται από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου. Έτσι, οι πρώτοι τους γύροι με MotoGP μοτοσυκλέτες για το 2026 θα πραγματοποιηθούν όταν ξεκινήσουν οι επίσημες δοκιμές, στις 3 Φεβρουαρίου.

 
 

 

 

Στη Mandalika, οι αναβάτες της Ακαδημίας, βρέθηκαν πλαισιωμένοι και από τον team-mate του Morbidelli στη VR46, Fabio di Giannantonio, καθώς και από τους Celestino Vietti, Andrea Migno και Matteo Gabarrini, σε ένα προπονητικό camp που πλέον έχει καθιερωθεί ως βασικό στάδιο προετοιμασίας των αστέρων της ακαδημίας  VR46 πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, παρότι σήμερα (27/01/2026) ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν την έξοδο στην πίστα για την πρώτη ημέρα των προπονήσεων.

VR46 Academy