MotoGP Aragon – Κρίσιμος αγώνας για το πρωτάθλημα

Σημαντική νίκη για τον Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/9/2017

Το γράψαμε εδώ εχθές, πως ο Marquez θα οδηγήσει στο όριο, αλλά χωρίς να πέσει. Κόντεψε βέβαια αρκετές φορές, αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην περίπτωση του στους αγώνες, σώθηκε από όλες κυνηγώντας μία σημαντική νίκη για το πρωτάθλημα. Ο αγώνας ξεκίνησε πολύ δυναμικά και διατηρήθηκε εκεί, παρόλο που δεν υπήρχαν άμεσες μάχες για μία σειρά από γύρους. Η ισορροπία ήταν τόσο δυναμική που οι θεατές του αγώνα ένιωθαν μία αγωνία για το πότε θα γίνει η κίνηση και από ποιον. Ο Lorenzo, όπως γράφτηκε εδώ, θα ξεκινούσε πρώτος και θα κρατιόταν μπροστά όμως για πρώτη φορά τόσο πολύ. Το είπε μόνος του: Πρώτη φορά οδήγησα την κούρσα για τόσο μεγάλο διάστημα. Έφταιγε το πίσω ελαστικό, είχαμε το μαλακό γιατί αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ducati, αλλά ήταν πιο μαλακό από αυτό που έπρεπε για τον αγώνα. Που είναι σωστό αλλά επειδή το λέει ο Lorenzo με το παγωμένο του στιλ, ακούγεται κι ως λάθος.

μία από τις στιγμές που ο Marquez φλέρταρε με την πτώση

Ο Vinales ξεκίνησε καλά από την πρώτη θέση της εκκίνησης, αλλά όχι τόσο όσο ο Lorenzo και χωρίς το λάθος του Rossi, ο οποίος γρήγορα τον πέρασε για να βρεθεί πίσω από τον Lorenzo με την σειρά των τεσσάρων πρώτων να ξεκαθαρίζει γρήγορα καθώς Dovizioso και Marquez ακολουθούσαν τον Rossi. Η πίστα με την μεγάλη ευθεία τέντωνε σαν ελατήριο το τρενάκι των Ducati, Yamaha και Honda, για να συσπειρωθεί λίγο στα φρένα και πάλι από την αρχή, μέχρι που οι δύο πρώτοι άρχισαν να χάνουν δυναμική, γυρνώντας στο 1,50 με τον Marquez και τον Dovizioso από την τέταρτη και τρίτη θέση να πλησιάζουν. Μαζί τους πλησίαζαν και ο Vinales με τον Pedrosa και τους υπόλοιπους πίσω τους.

Ο Marquez εδώ μας έδωσε ένα μάθημα. Φάνηκε ξεκάθαρα μέσα στον αγώνα και δεν είναι εικασία, άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο ίδιος: Βλέποντας τον χρόνο από το πρώτο ζευγάρι να αυξάνεται, άρχισε να οδηγεί πιο χαλαρά για να φυλάξει τα ελαστικά του, ποντάροντας σε μία επίθεση στο τρίτο τμήμα του αγώνα. Μόλις τα δύο ζευγάρια άρχισαν να γίνονται τετράδα, πέρασε τον Dovizioso και προετοιμάστηκε και για τους άλλους δύο. Πολύ προσεκτικά, πολύ υπολογίσιμα φύλαγε τα ελαστικά και απέφευγε το ρίσκο, χαρίζοντας μαθήματα στρατηγικής. Και όπως κάθε νέος δάσκαλος, εκείνη ακριβώς την στιγμή κλώτσησε τα πάντα δίνοντας το αντίστροφο παράδειγμα και χαλώντας το μάθημα! Προσπάθησε να περάσει και τον Rossi και τον Lorenzo μαζί και το αποτέλεσμα ήταν να βγει εκτός πίστας και να καταλήξει ξανά τέταρτος στο τρενάκι των πρώτων πίσω από τον Dovizioso.

η επίμαχη στιγμή:

Αυτή η όχι και τόσο καλά υπολογισμένη κίνησή του ωστόσο, είχε άμεσες συνέπειες στον Lorenzo τον αναβάτη που ο ψυχισμός του επηρεάζεται όσο κανέναν άλλου από τέτοιες κινήσεις. Σαν να τον χτύπησαν με μαστίγιο, έδωσε μία ώθηση χαμηλώνοντας και πάλι τον χρόνο κάτω από 1:50 κι έτσι η τετράδα θα συνέχιζε με την σύνθεση αυτή περνώντας όλο το πρώτο μισό, κι αρχίζοντας να μετράμε αντίστροφα για το τρίτο και τελευταίο χρονικά μέρος του αγώνα.

Από εδώ και πέρα καμία σειρά, καμία θέση δεν θα έμενε ίδια. Ο Marquez άρχισε τις αναμενόμενες επιθέσεις, βρέθηκε πίσω από τον Lorenzo και με μία εκπληκτική προσπέραση στα φρένα, ανοίγοντας γραμμή και μπαίνοντας με μαεστρία μπροστά στην Ducati, οδηγούσε πλέον τον αγώνα. Έτσι, αν και λίγο πιο εντυπωσιακά, είχε προσπεράσει ο Rossi τον Vinales πολύ πίσω σε χρόνο, στην αρχή του αγώνα.

Ο Rossi που εντυπωσίασε τους πάντες εχθές, παίρνοντας προσωρινά την pole position και κρατώντας την τρίτη θέση της εκκίνησης, συνέχιζε να είναι το επίκεντρο της προσοχής, παρόλο που έχανε θέσεις. Ήταν εκεί παλεύοντας και οδηγώντας μαχητικά και δυναμικά μετρώντας σε μέρες το χειρουργείο αντί για μήνες, όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί έχουν στο μυαλό τους για την αποθεραπεία. Τεράστια βοήθεια από γιατρούς και ειδικούς, αλλά και τεράστια προσπάθεια από τον ίδιο και το αποτέλεσμα ήταν αυτό, να διεκδικεί θέση στο βάθρο! Το ισπανικό κοινό δεν γινόταν να μην συγκινηθεί από κάτι τέτοιο, και παρόλο που έμελλε να είναι πλήρως ισπανοκρατούμενο το βάθρο, οι οπαδοί του Rossi ήταν εκεί ζητωκραυγάζοντας.

Από τις πίσω θέσεις ο Pedrosa θα αποφάσιζε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει την επίθεσή του, όσο ο Dovizioso τα έβρισκε πιο σκούρα με το πίσω ελαστικό από ότι ο Lorenzo που συνέχιζε να είναι μπροστά. Το ζευγάρι των Vinales και Pedrosa που για το σύνολο του αγώνα ήταν έτσι ακριβώς, θα τον περνούσαν βάζοντας στόχο τον Rossi. Αργότερα θα το έκανε αυτό και ο Aleix Espargaro με τον Dovizioso να έχει πίσω του τον Bautista που χθες είχε σημειώσει δύο πτώσεις απροσεξίας.

Θα υπήρχε τώρα μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στην σειρά, όσο ο Vinales και ο Pedrosa περνούσαν τον Rossi, που δεν παρέδωσε απλά την θέση. Ιδιαίτερα ο Pedrosa θα έκανε παράπονα για επιθετικό μπλοκάρισμα, και καθώς μιλάμε για τον πάντα μετρημένο, πάντα λιγομίλητο και ειλικρινή Pedrosa, η δήλωση αυτή έγινε γιατί την πίστευε κι όχι για να εντυπωσιάσει.

 

Οι δύο Honda έβγαιναν μπροστά, με τον Marquez να εξαφανίζεται και τον Dovizioso που είναι πιο κοντά του στη συνολική βαθμολογία του πρωταθλήματος, να καταλήγει στην έβδομη θέση. Κι έτσι αυτός ο αγώνας για τα MotoGP ήταν εξαιρετικά σημαντικός και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του πρωταθλήματος που μπορεί να μην αλλάξει πολύ μέχρι το τέλος.

Ο Morbidelli δέχεται τα συγχαρητήρια του Pasini για την άψογη μεταξύ τους μάχη:

Στην Moto2 και την Moto3 χαρήκαμε δυνατές μάχες, πράγμα που πηγαίνει σερί σε αυτό το πρωτάθλημα! Ο Morbidelli και ο Pasini φρόντισαν για το θέαμα σε μία μάχη που κράτησε μέχρι την τελευταία στροφή και λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για να κρατούν ακούραστα κορυφαίο ρυθμό χτίζοντας διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες! Ο Morbidelli έχει σχεδόν 120 βαθμούς διαφορά με τον Pasini κι αν κέρδιζε τον αγώνα, θα συμπλήρωνε 9 από τον Luthi που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στο Aragon. Φαίνεται πως δεν ήθελε να το ριψοκινδυνέψει και με τίποτα δεν δεχόταν να παραδώσει την κορυφή του αγώνα στον Pasini που ήθελε να αποκτήσει την νίκη για λόγους καριέρας καθαρά. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρνούν με μεγάλη διαφορά μπροστά σε μία πανέμορφη και καθαρή μάχη.

το παιδί θαύμα, ο βέβαιος πρωταθλητής, ο Mir που γίνεται αποδέκτης φθόνου...

Διαμετρικά αντίθετα ήταν τα πράγματα στην Moto3 που αμέσως μετά την λήξη του αγώνα βγήκαν τα μαχαίρια. Ο Mir, ο άνθρωπος που οι υπόλοιποι αναβάτες φθονούν με την απολυτότητα που διακρίνεται, έδωσε την ευκαιρία να του κάνουν παρατήρηση. Ο Mir έχει τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν στην Moto3 από κάθε άλλο αναβάτη, κάνοντας έτσι ένα αξιοζήλευτο σερί και ηγείται του πρωταθλήματος με 80 πόντους αυτή την στιγμή, κάνοντάς το αδύνατο –πρακτικά- να ανατραπεί. Με την τεράστια ευθεία και την εφάμιλλη απόδοση των μοτοσυκλετών της Moto3 το slipstreaming ήταν απόλυτα καθοριστικό και ο Mir έχοντας πάρει την πρώτη θέση μετά από σκληρή μάχη και συνεχείς εναλλαγές, αποφάσισε ότι θα έκανε τα πάντα για να μην το χαρίσει, ξεκινώντας ένα βίαιο ”S” στην ευθεία. Αν δεν το έκανε θα είχε σίγουρα χάσει την πρώτη θέση. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία.

Κι έτσι αμέσως μετά δέχτηκε τις χειρονομίες από τους υπόλοιπους αλλά και τις δηλώσεις τους στο τέλος:

Enea Bastianini: Θα μπορούσα να είχα περάσει μπροστά, αλλά με τέτοιες επικίνδυνες κινήσεις είναι αδύνατο να προσπεράσεις…

Fabio Di Giannantonio: Τώρα αυτό είναι μέσα στους κανόνες;

Mir: Συγχαρητήρια στους υπόλοιπους αναβάτες ήταν πολύ δυνατοί. Το slipstream τι έπρεπε όμως να κάνω να το χαρίσω; Κι ο Fabio το ίδιο έκανε δύο γύρους πριν, πάντα κάνουμε ένα “S” στην πίσω ευθεία, νομίζω ότι είναι δίκαιο αλλά και αναγκαίο

 

Το MotoGP μπαίνει τώρα στο αεροπλάνο, κυριολεκτικά, καθώς η οργάνωση έχει ιδιόκτητα αεροσκάφη με τα οποία θα μεταφέρει τις ομάδες στην Ιαπωνία στα μέσα Οκτωβρίου, στο Motegi, τον ναό της Honda. Επόμενος αγώνας σε δύο εβδομάδες λοιπόν….

 

GRAN PREMIO MOVISTAR DE ARAGÓN

MotoGP Αποτελέσματα:

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
1
Marc MARQUEZ
Honda
42'06.816
2
Dani PEDROSA
Honda
+0.879
3
Jorge LORENZO
Ducati
+2.028
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
+5.256
5
Valentino ROSSI
Yamaha
+5.882
6
Aleix ESPARGARO
Aprilia
+6.962
7
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+7.455
8
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+7.910
9
Johann ZARCO
Yamaha
+13.002
10
Pol ESPARGARO
KTM
+14.075
11
Mika KALLIO
KTM
+17.192
12
Andrea IANNONE
Suzuki
+20.632
13
Jack MILLER
Honda
+23.886
14
Scott REDDING
Ducati
+25.523
15
Tito RABAT
Honda
+26.082
16
Jonas FOLGER
Yamaha
+30.302
17
Alex RINS
Suzuki
+31.874
18
Hector BARBERA
Ducati
+31.948
19
Bradley SMITH
KTM
+36.296
20
Danilo PETRUCCI
Ducati
+37.842
21
Loris BAZ
Ducati
+47.599
22
Sam LOWES
Aprilia
+47.647
 
Cal CRUTCHLOW
Honda
7 Laps
 
Karel ABRAHAM
Ducati
13 Laps

 

Ετικέτες

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

H silly season ξεκινά δυναμικά πολύ νωρίτερα από ότι θα περίμενε κανείς στο MotoGP
μοτομαγ MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/4/2024

Τι και αν στο MotoGP έχουν διεξαχθεί τρεις μόνο γύροι μέχρι στιγμής, τα μεταγραφικά σενάρια όσον αφορά τα πήγαινε έλα των αναβατών έχουν ξεκινήσει πιο νωρίς από ποτέ καθώς είναι από τις λίγες χρονιές που τα περισσότερα συμβόλαια των οδηγών της κορυφαίας κατηγορίας είναι ανοιχτά.

Πριν αναφερθούμε σε αυτούς που το συμβόλαιο τους λήγει στο τέλος της φετινής χρονιάς ας δούμε πρώτα ποιος έχει ήδη εξασφαλίσει τη θέση του για την επόμενη χρονιά. Ξεκινάμε με τον Fabio Quartararo καθώς ο Γάλλος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως θα μείνει για ακόμη δύο χρόνια στην Yamaha ενώ στο τέλος της χρονιάς θα δούμε το μεγάλο κεφάλι της ιαπωνικής εταιρείας Lin Jarvis να αποχωρεί από τους μπλε με ότι αυτό συνεπάγεται.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Επόμενος στη λίστα μας ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Pecco Bagnaia ο οποίος υπέγραψε άρον άρον με την Ducati καθώς στο Borgo Panigale δεν ήθελαν με τίποτα να δουν το Νο1 τους να μετακομίζει σε άλλη ομάδα. Το τμήμα Ducati Corse εκτός από τον Bagnaia έκανε δικό της και το αστέρι της Moto2 Fermin Aldeguer, με τον Ιταλό κατά πάσα πιθανότητα να καταλήγει το 2025 στην Prima Pramac Racing.

Άγχος για το συμβόλαιο του δεν θα έχει ούτε ο Brad Binder καθώς ο Νοτιοαφρικανός θα παραμείνει στις τάξεις της KTM έως το 2026, ενώ σίγουρη θέση έχουν οι Luca Marini και Johann Zarco όσον αφορά τις ομάδες της Honda.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Και κάπως έτσι ξεκινάμε με αυτούς που το συμβόλαιο τους λήγει και όλα είναι στον αέρα. Θα ξεκινήσουμε από την Ducati Lenovo Team στην οποία όλοι θέλουν να βρεθούν και όχι άδικα. Οι Ιταλοί έχουν την καλύτερη μοτοσυκλέτα αποδεδειγμένα, ενώ οι μνηστήρες έχουν πολλά ονόματα. Ο εν ενεργεία αναβάτης της ομάδας Enea Bastianini έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ωστόσο θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του αν θέλει να κρατήσει την θέση του.

Από την άλλη ο Jorge Martin έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανανεώσει με την Prima Pramac Racing, με τον ίδιο να κοιτά μόνο εργοστασιακή θέση είτε αυτή είναι στην Ducati είτε κάπου αλλού. Ακόμη ένας αναβάτης ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με την εργοστασιακή θέση της Ducati Lenovo Team, είναι ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez του οποίου το συμβόλαιο με την Gresini Racing λήγει στο τέλος του 2024.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Στον αέρα όμως βρίσκονται και τα συμβόλαια των Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio Franco Morbidelli και Alex Marquez οι οποίοι οδηγούν μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας. Για τους δύο πρώτους πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά με το ποια μοτοσυκλέτα θα αγωνιστεί από το 2025 η ομάδα του Valentino Rossi στο MotoGP, ενώ για τους Morbidelli και Alex Marquez όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα τους εντός πίστας.

Παραμένουμε σε ιταλική εταιρεία ωστόσο αλλάζουμε στρατόπεδο. Στην Aprilia Racing κανείς δεν γνωρίζει το παραμικρό. Ο Aleix Espargaro ο οποίος βρίσκεται σε ηλικία 34 ετών δεν έχει αποφασίσει αν θα κρεμάσει την φόρμα του καθώς ακόμη βρίσκεται σε ανταγωνιστικό φεγγάρι. Στο τέλος της χρονιάς λήγει και το συμβόλαιο του νικητή του GP της COTA Maverick Viñales με τον teammate του Espargaro να θέλει απεγνωσμένα να κρατήσει την θέση του εργοστασιακού αναβάτη της Aprilia Racing -και μέχρι τώρα να δείχνει πως τα καταφέρνει.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Αβέβαιο είναι και το μέλλον των δύο αναβατών της Trackhouse Racing. Οι Miguel Oliveira και Raul Fernandez έχουν συμβόλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς ωστόσο οι υπεύθυνοι της αμερικάνικης δορυφορικής ομάδας της Aprilia έχουν κάνει ξεκάθαρο πως θέλουν να φέρουν Αμερικανό αναβάτη στην κορυφαία κατηγορία.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Συνεχίζουμε σε ευρωπαϊκό έδαφος με την ομάδα της KTM. Η αυστριακή ομάδα ανανέωσε όπως σας είπαμε το συμβόλαιο του Binder ωστόσο η θέση του Jack Miller στην ομάδα τίθεται εν αμφιβόλω. Ο Αυστραλός ο οποίος έχει συμβόλαιο και αυτός μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πραγματοποιήσει ένα αγωνιστικό θαύμα για να μείνει στην ομάδα ή να φέρει χορηγούς οι οποίοι θα του δώσουν λίγο χρόνο ακόμη.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Και το λέμε αυτό γιατί έρχεται η αποκάλυψη του MotoGP μέχρι στιγμής Pedro Acosta. Ο νεαρός αναβάτης της Red Bull GASGAS Tech3 με τα αποτελέσματα του και τα βάθρα που έχει πετύχει έχει κάνει ξεκάθαρο πως βλέπει μόνο κορυφή οπότε η θέση του Miller γίνεται κατανοητό πως απειλείται ξεκάθαρα. Αβέβαιο είναι και το αγωνιστικό μέλλον του Augusto Fernandez στην GASGAS Tech3 και το βλέπουμε δύσκολο να παραμένει στην ομάδα αν δεν πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις.

Αφήνουμε τους Ευρωπαίους και πάμε στους Ιάπωνες κατασκευαστές. Στη Honda ψάχνουν λύση για να επανέλθουν ξανά στον δρόμο των επιτυχιών, ωστόσο αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο. Ο Takaaki Nakagami της LCR μπορεί να έχει συμβόλαιο για φέτος, ωστόσο άπαντες γνωρίζουν πως η Honda πρέπει να έχει έναν Ιάπωνα στο MotoGP οπότε κάποια στιγμή στο μέσο της χρονιάς θα δούμε την LCR να ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου του Nakagami.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Εύκολα δεν θα είναι τα πράγματα τη φετινή σεζόν για τον αναβάτη της Repsol Honda, Joan Mir, o Ισπανός μπορεί να θέλει να πετύχει νίκες και να συνδέσει το όνομα του με αυτό της ιαπωνικής ομάδας ωστόσο αν δεν καταφέρει να βρει την ταχύτητα που χρειάζεται, είναι δεδομένο πως οι manager του θα ψάξουν να του βρουν αλλού αγωνιστική στέγη.

Στο στρατόπεδο της Yamaha η οποία έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες στο grid μάλλον η φετινή χρονιά θα είναι πεδίο δοκιμών και ρίσκων καθώς δεν έχει εδώ που τα λέμε και πολλά να χάσει τώρα που καπάρωσε τον Fabio Quartararo. Αυτός που θα πρέπει να δει πως θα τα βγάλει πέρα είναι ο Alex Rins καθώς το συμβόλαιο του λήγει στο τέλος της χρονιάς και δεν έχει περιθώρια για χάσιμο.

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο

Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι θα γίνει ωστόσο η φετινή χρονιά όσον αφορά το μεταγραφικό παζάρι στο MotoGP ίσως αφήσει ιστορία καθώς ενδέχεται να δούμε αλλαγές σε όλες τις ομάδες!

MotoGP – Μεταγραφικός πυρετός παντού και είμαστε μόλις στον Απρίλιο
Ετικέτες