MotoGP Aragon – Κρίσιμος αγώνας για το πρωτάθλημα

Σημαντική νίκη για τον Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/9/2017

Το γράψαμε εδώ εχθές, πως ο Marquez θα οδηγήσει στο όριο, αλλά χωρίς να πέσει. Κόντεψε βέβαια αρκετές φορές, αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην περίπτωση του στους αγώνες, σώθηκε από όλες κυνηγώντας μία σημαντική νίκη για το πρωτάθλημα. Ο αγώνας ξεκίνησε πολύ δυναμικά και διατηρήθηκε εκεί, παρόλο που δεν υπήρχαν άμεσες μάχες για μία σειρά από γύρους. Η ισορροπία ήταν τόσο δυναμική που οι θεατές του αγώνα ένιωθαν μία αγωνία για το πότε θα γίνει η κίνηση και από ποιον. Ο Lorenzo, όπως γράφτηκε εδώ, θα ξεκινούσε πρώτος και θα κρατιόταν μπροστά όμως για πρώτη φορά τόσο πολύ. Το είπε μόνος του: Πρώτη φορά οδήγησα την κούρσα για τόσο μεγάλο διάστημα. Έφταιγε το πίσω ελαστικό, είχαμε το μαλακό γιατί αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή για την Ducati, αλλά ήταν πιο μαλακό από αυτό που έπρεπε για τον αγώνα. Που είναι σωστό αλλά επειδή το λέει ο Lorenzo με το παγωμένο του στιλ, ακούγεται κι ως λάθος.

μία από τις στιγμές που ο Marquez φλέρταρε με την πτώση

Ο Vinales ξεκίνησε καλά από την πρώτη θέση της εκκίνησης, αλλά όχι τόσο όσο ο Lorenzo και χωρίς το λάθος του Rossi, ο οποίος γρήγορα τον πέρασε για να βρεθεί πίσω από τον Lorenzo με την σειρά των τεσσάρων πρώτων να ξεκαθαρίζει γρήγορα καθώς Dovizioso και Marquez ακολουθούσαν τον Rossi. Η πίστα με την μεγάλη ευθεία τέντωνε σαν ελατήριο το τρενάκι των Ducati, Yamaha και Honda, για να συσπειρωθεί λίγο στα φρένα και πάλι από την αρχή, μέχρι που οι δύο πρώτοι άρχισαν να χάνουν δυναμική, γυρνώντας στο 1,50 με τον Marquez και τον Dovizioso από την τέταρτη και τρίτη θέση να πλησιάζουν. Μαζί τους πλησίαζαν και ο Vinales με τον Pedrosa και τους υπόλοιπους πίσω τους.

Ο Marquez εδώ μας έδωσε ένα μάθημα. Φάνηκε ξεκάθαρα μέσα στον αγώνα και δεν είναι εικασία, άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο ίδιος: Βλέποντας τον χρόνο από το πρώτο ζευγάρι να αυξάνεται, άρχισε να οδηγεί πιο χαλαρά για να φυλάξει τα ελαστικά του, ποντάροντας σε μία επίθεση στο τρίτο τμήμα του αγώνα. Μόλις τα δύο ζευγάρια άρχισαν να γίνονται τετράδα, πέρασε τον Dovizioso και προετοιμάστηκε και για τους άλλους δύο. Πολύ προσεκτικά, πολύ υπολογίσιμα φύλαγε τα ελαστικά και απέφευγε το ρίσκο, χαρίζοντας μαθήματα στρατηγικής. Και όπως κάθε νέος δάσκαλος, εκείνη ακριβώς την στιγμή κλώτσησε τα πάντα δίνοντας το αντίστροφο παράδειγμα και χαλώντας το μάθημα! Προσπάθησε να περάσει και τον Rossi και τον Lorenzo μαζί και το αποτέλεσμα ήταν να βγει εκτός πίστας και να καταλήξει ξανά τέταρτος στο τρενάκι των πρώτων πίσω από τον Dovizioso.

η επίμαχη στιγμή:

Αυτή η όχι και τόσο καλά υπολογισμένη κίνησή του ωστόσο, είχε άμεσες συνέπειες στον Lorenzo τον αναβάτη που ο ψυχισμός του επηρεάζεται όσο κανέναν άλλου από τέτοιες κινήσεις. Σαν να τον χτύπησαν με μαστίγιο, έδωσε μία ώθηση χαμηλώνοντας και πάλι τον χρόνο κάτω από 1:50 κι έτσι η τετράδα θα συνέχιζε με την σύνθεση αυτή περνώντας όλο το πρώτο μισό, κι αρχίζοντας να μετράμε αντίστροφα για το τρίτο και τελευταίο χρονικά μέρος του αγώνα.

Από εδώ και πέρα καμία σειρά, καμία θέση δεν θα έμενε ίδια. Ο Marquez άρχισε τις αναμενόμενες επιθέσεις, βρέθηκε πίσω από τον Lorenzo και με μία εκπληκτική προσπέραση στα φρένα, ανοίγοντας γραμμή και μπαίνοντας με μαεστρία μπροστά στην Ducati, οδηγούσε πλέον τον αγώνα. Έτσι, αν και λίγο πιο εντυπωσιακά, είχε προσπεράσει ο Rossi τον Vinales πολύ πίσω σε χρόνο, στην αρχή του αγώνα.

Ο Rossi που εντυπωσίασε τους πάντες εχθές, παίρνοντας προσωρινά την pole position και κρατώντας την τρίτη θέση της εκκίνησης, συνέχιζε να είναι το επίκεντρο της προσοχής, παρόλο που έχανε θέσεις. Ήταν εκεί παλεύοντας και οδηγώντας μαχητικά και δυναμικά μετρώντας σε μέρες το χειρουργείο αντί για μήνες, όπως οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί έχουν στο μυαλό τους για την αποθεραπεία. Τεράστια βοήθεια από γιατρούς και ειδικούς, αλλά και τεράστια προσπάθεια από τον ίδιο και το αποτέλεσμα ήταν αυτό, να διεκδικεί θέση στο βάθρο! Το ισπανικό κοινό δεν γινόταν να μην συγκινηθεί από κάτι τέτοιο, και παρόλο που έμελλε να είναι πλήρως ισπανοκρατούμενο το βάθρο, οι οπαδοί του Rossi ήταν εκεί ζητωκραυγάζοντας.

Από τις πίσω θέσεις ο Pedrosa θα αποφάσιζε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει την επίθεσή του, όσο ο Dovizioso τα έβρισκε πιο σκούρα με το πίσω ελαστικό από ότι ο Lorenzo που συνέχιζε να είναι μπροστά. Το ζευγάρι των Vinales και Pedrosa που για το σύνολο του αγώνα ήταν έτσι ακριβώς, θα τον περνούσαν βάζοντας στόχο τον Rossi. Αργότερα θα το έκανε αυτό και ο Aleix Espargaro με τον Dovizioso να έχει πίσω του τον Bautista που χθες είχε σημειώσει δύο πτώσεις απροσεξίας.

Θα υπήρχε τώρα μία ενδιαφέρουσα αλλαγή στην σειρά, όσο ο Vinales και ο Pedrosa περνούσαν τον Rossi, που δεν παρέδωσε απλά την θέση. Ιδιαίτερα ο Pedrosa θα έκανε παράπονα για επιθετικό μπλοκάρισμα, και καθώς μιλάμε για τον πάντα μετρημένο, πάντα λιγομίλητο και ειλικρινή Pedrosa, η δήλωση αυτή έγινε γιατί την πίστευε κι όχι για να εντυπωσιάσει.

 

Οι δύο Honda έβγαιναν μπροστά, με τον Marquez να εξαφανίζεται και τον Dovizioso που είναι πιο κοντά του στη συνολική βαθμολογία του πρωταθλήματος, να καταλήγει στην έβδομη θέση. Κι έτσι αυτός ο αγώνας για τα MotoGP ήταν εξαιρετικά σημαντικός και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του πρωταθλήματος που μπορεί να μην αλλάξει πολύ μέχρι το τέλος.

Ο Morbidelli δέχεται τα συγχαρητήρια του Pasini για την άψογη μεταξύ τους μάχη:

Στην Moto2 και την Moto3 χαρήκαμε δυνατές μάχες, πράγμα που πηγαίνει σερί σε αυτό το πρωτάθλημα! Ο Morbidelli και ο Pasini φρόντισαν για το θέαμα σε μία μάχη που κράτησε μέχρι την τελευταία στροφή και λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για να κρατούν ακούραστα κορυφαίο ρυθμό χτίζοντας διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες! Ο Morbidelli έχει σχεδόν 120 βαθμούς διαφορά με τον Pasini κι αν κέρδιζε τον αγώνα, θα συμπλήρωνε 9 από τον Luthi που δεν μπορούσε να ακολουθήσει στο Aragon. Φαίνεται πως δεν ήθελε να το ριψοκινδυνέψει και με τίποτα δεν δεχόταν να παραδώσει την κορυφή του αγώνα στον Pasini που ήθελε να αποκτήσει την νίκη για λόγους καριέρας καθαρά. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρνούν με μεγάλη διαφορά μπροστά σε μία πανέμορφη και καθαρή μάχη.

το παιδί θαύμα, ο βέβαιος πρωταθλητής, ο Mir που γίνεται αποδέκτης φθόνου...

Διαμετρικά αντίθετα ήταν τα πράγματα στην Moto3 που αμέσως μετά την λήξη του αγώνα βγήκαν τα μαχαίρια. Ο Mir, ο άνθρωπος που οι υπόλοιποι αναβάτες φθονούν με την απολυτότητα που διακρίνεται, έδωσε την ευκαιρία να του κάνουν παρατήρηση. Ο Mir έχει τις περισσότερες νίκες σε μία σεζόν στην Moto3 από κάθε άλλο αναβάτη, κάνοντας έτσι ένα αξιοζήλευτο σερί και ηγείται του πρωταθλήματος με 80 πόντους αυτή την στιγμή, κάνοντάς το αδύνατο –πρακτικά- να ανατραπεί. Με την τεράστια ευθεία και την εφάμιλλη απόδοση των μοτοσυκλετών της Moto3 το slipstreaming ήταν απόλυτα καθοριστικό και ο Mir έχοντας πάρει την πρώτη θέση μετά από σκληρή μάχη και συνεχείς εναλλαγές, αποφάσισε ότι θα έκανε τα πάντα για να μην το χαρίσει, ξεκινώντας ένα βίαιο ”S” στην ευθεία. Αν δεν το έκανε θα είχε σίγουρα χάσει την πρώτη θέση. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία.

Κι έτσι αμέσως μετά δέχτηκε τις χειρονομίες από τους υπόλοιπους αλλά και τις δηλώσεις τους στο τέλος:

Enea Bastianini: Θα μπορούσα να είχα περάσει μπροστά, αλλά με τέτοιες επικίνδυνες κινήσεις είναι αδύνατο να προσπεράσεις…

Fabio Di Giannantonio: Τώρα αυτό είναι μέσα στους κανόνες;

Mir: Συγχαρητήρια στους υπόλοιπους αναβάτες ήταν πολύ δυνατοί. Το slipstream τι έπρεπε όμως να κάνω να το χαρίσω; Κι ο Fabio το ίδιο έκανε δύο γύρους πριν, πάντα κάνουμε ένα “S” στην πίσω ευθεία, νομίζω ότι είναι δίκαιο αλλά και αναγκαίο

 

Το MotoGP μπαίνει τώρα στο αεροπλάνο, κυριολεκτικά, καθώς η οργάνωση έχει ιδιόκτητα αεροσκάφη με τα οποία θα μεταφέρει τις ομάδες στην Ιαπωνία στα μέσα Οκτωβρίου, στο Motegi, τον ναό της Honda. Επόμενος αγώνας σε δύο εβδομάδες λοιπόν….

 

GRAN PREMIO MOVISTAR DE ARAGÓN

MotoGP Αποτελέσματα:

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος
1
Marc MARQUEZ
Honda
42'06.816
2
Dani PEDROSA
Honda
+0.879
3
Jorge LORENZO
Ducati
+2.028
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
+5.256
5
Valentino ROSSI
Yamaha
+5.882
6
Aleix ESPARGARO
Aprilia
+6.962
7
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
+7.455
8
Alvaro BAUTISTA
Ducati
+7.910
9
Johann ZARCO
Yamaha
+13.002
10
Pol ESPARGARO
KTM
+14.075
11
Mika KALLIO
KTM
+17.192
12
Andrea IANNONE
Suzuki
+20.632
13
Jack MILLER
Honda
+23.886
14
Scott REDDING
Ducati
+25.523
15
Tito RABAT
Honda
+26.082
16
Jonas FOLGER
Yamaha
+30.302
17
Alex RINS
Suzuki
+31.874
18
Hector BARBERA
Ducati
+31.948
19
Bradley SMITH
KTM
+36.296
20
Danilo PETRUCCI
Ducati
+37.842
21
Loris BAZ
Ducati
+47.599
22
Sam LOWES
Aprilia
+47.647
 
Cal CRUTCHLOW
Honda
7 Laps
 
Karel ABRAHAM
Ducati
13 Laps

 

Ετικέτες

MotoGP: Η βεντέτα της Yamaha με τα αδέρφια Marquez - "Κανένα μέλος της οικογένειας δεν μπορεί να είναι μέλος ομάδας της Iwata"

Η κόντρα μεταξύ Valentino Rossi και Marc Marquez το 2015 εμπόδισε μια ενδεχόμενη μεταγραφή του Alex Marquez στην Petronas Yamaha
motomag MotoGP: Η βεντέτα της Yamaha με τα αδέρφια Marquez - "Κανένα μέλος της οικογένειας Marquez δεν μπορεί να είναι στη Yamaha"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/12/2023

Στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ για την καριέρα του Alex Marquez το οποίο πρόβαλε πρόσφατα το DAZN, ήρθαν στο φως γεγονότα τα οποία ελάχιστοι γνώριζαν, με τον Ισπανό να αποκαλύπτει πως το 2020 η μεταγραφή του στη Petronas Yamaha δεν ολοκληρώθηκε λόγω της κόντρας του αδερφού του Marc με τον Valentino Rossi.

Η σχέση μεταξύ του Valentino Rossi και του Marc Marquez είναι μία σχέση που έχει στιγματίσει τη σύγχρονη εποχή των MotoGP. Η σχέση τους ακόμη και σήμερα -μην ξεχνάμε έχουν περάσει 8 χρόνια από το συμβάν της Sepang- είναι εντελώς τυπική. Μπορεί ο Valentino Rossi να έχει αποσυρθεί από το MotoGP, ωστόσο οι περισσότεροι εκ των χορηγών του παραμένουν στο MotoGP, ενώ τα όσα διαδραματίστηκαν στη Suzuka το 2015 μεταξύ Marc και Valentino είχαν και "παράπλευρες απώλειες". ‘Μιλάμε για τον Alex Marquez ο οποίος βρήκε εμπόδιο την Iwata, όταν προσπάθησε να μεταγραφεί στην Petronas Yamaha το 2020.

MotoGP: Η βεντέτα της Yamaha με τα αδέρφια Marquez - "Κανένα μέλος της οικογένειας Marquez δεν μπορεί να είναι στη Yamaha"

Ο Ισπανός ο οποίος ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία το 2020 με την ομάδα της Repsol Honda δήλωσε στο ντοκιμαντέρ: “Ήταν η πέμπτη μου χρονιά στη Moto2 και αρκετοί με είχαν επικρίνει γι' αυτή την πολυετή στασιμότητα. Είχα κουραστεί με όλο αυτό που συνέβαινε. Ήθελα να ανέβω στο MotoGP εδώ και κάποια χρόνια, και το 2019 στο GP του Brno στα μέσα της χρονιάς είχα μια πρόταση να συνεχίσω για ακόμη ένα χρόνο στη Moto2 και στη συνέχεια να μεταβώ στο MotoGP για 2 χρόνια, με την ομάδα της Petronas Yamaha. Ο Fabio Quartararo εκείνη τη χρονιά βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας και η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε μου ταίριαζε όσον αφορά το αγωνιστικό στιλ οδήγησης. Ωστόσο για συγκεκριμένους λόγους η μεταγραφή μου δεν προχώρησε. Δεν θα το έλεγα βέτο αλλά η Yamaha δεν ήταν σύμφωνη με αυτό, είχε δώσει το πράσινο φως να είμαι με την Petronas στη Moto2 αλλά όχι στο MotoGP. ΄Όλα κύλησαν πολύ γρήγορα και με δεδομένο το εν λόγω στοιχείο αποφάσισα να μην υπογράψω και να παραμείνω με τη Marc VDS.”

MotoGP: Η βεντέτα της Yamaha με τα αδέρφια Marquez - "Κανένα μέλος της οικογένειας Marquez δεν μπορεί να είναι στη Yamaha"

Ο πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας Petronas Yamaha, πριν γίνει RNF Aprilia, Razlan Razali μίλησε επίσης για την απόφαση της Yamaha εκείνο το διάστημα να μην υπογράψει με τον Alex Marquez: "Το 2019 είχαμε μια μοτοσυκλέτα στη Moto2, αλλά η Dorna μας έδωσε άλλη μια θέση για τη σεζόν 2020. Μου άρεσε το οδηγικό στιλ του Alex και ήταν ένας εκ των υποψηφίων στη λίστα μου. Έτσι, κάναμε κάποιες μυστικές συναντήσεις και υπογράψαμε με τον Alex Marquez για να είναι μαζί μας για ένα χρόνο στη Moto2 και το 2021, όταν ο Fabio πήγε στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, να φέρναμε τον Alex μαζί μας στο MotoGP και στην ομάδα της Petronas Yamaha. Και υπάρχει στο κινητό μου η φωτογραφία που ο Alex υπογράφει το συμβόλαιο του μαζί μας. Στη συνέχεια μίλησα με τη Yamaha και τους ανακοίνωσα πως θα φέρω στην ομάδα τον Alex Marquez, στην αρχή στη Moto2 και έπειτα από ένα χρόνο στην μεγάλη κατηγορία, ωστόσο μου είπαν “κανένα μέλος της οικογένειας Marquez δεν μπορεί να έρθει στη Yamaha”. Έκανα την ερώτηση 'γιατί', καθώς επρόκειτο για την ομάδα μου, και εκείνοι μου απάντησαν: 'Έξαιτίας του Marc και αυτού που συνέβη το 2015. Από ότι μπορείτε να καταλάβετε ήταν προσωπικό για εκείνους.”

MotoGP: Η βεντέτα της Yamaha με τα αδέρφια Marquez - "Κανένα μέλος της οικογένειας Marquez δεν μπορεί να είναι στη Yamaha"