MotoGP Aragon: Πλήρης ανατροπή ! Απίστευτη Suzuki με Marquez στο προσκήνιο!

Διπλή νίκη Suzuki: Rins στον αγώνα, Mir στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/10/2020

Έναν εξαιρετικό αγώνα μας έδωσε το Aragon, με αρκετή ένταση χωρίς όμως να υπάρχουν σκληρές μονομαχίες με διάρκεια όπως μας έχει συνηθίσει αυτή η σεζόν. Αλλά γινόντουσαν τόσα πολλά που ο αγώνας σε κρατούσε σε αγωνία να δεις τι συμβαίνει μπροστά και πίσω ταυτόχρονα. Γιατί καταρχήν είχαμε έναν Marquez που θα ορκιζόσουν πως ήταν ο μεγάλος αδερφός με την στολή του μικρού, ένα αστείο που ακούστηκε πρώτη φορά στο Le Mans αλλά τώρα στο στεγνό αναμένεται εντονότερο… Ευτυχώς το στιλ οδήγησης είναι τελείως διαφορετικό, εκτός από μερικούς πόντους σε ύψος που επίσης φαίνονται, κι έτσι ο νεαρός Alex παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει. Κι έπειτα ήταν η Suzuki

Η ημέρα ανήκει στην Suzuki και ταυτόχρονα τον Rins που κέρδισε τον αγώνα και τον Mir που πλέον οδηγεί το πρωτάθλημα. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, μία Suzuki είναι πρώτη στο πρωτάθλημα! Η μέρα είναι της Suzuki λοιπόν για όλα όσα έκαναν σήμερα και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις Yamaha που οδηγούσαν τον αγώνα, κι έπειτα του Alex Marquez.

Είχαμε μία εκκίνηση που για άλλη μία φορά οι Suzuki κάλυψαν μεγάλο κενό αλλά ήταν ο Morbidelli που έστριψε πρώτος προσπερνώντας τον τρίτο κατά σειρά Crutchlow μιας και οι δύο πρώτοι, ο Quartararo με τον Vinales πάλεψαν με τους αγκώνες στην εκκίνηση. Βέβαια ο Morbidelli μπορεί να μπήκε πρώτος στην στροφή αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει αυτή την φόρα, βγήκε εκτός πίστας και τελικά έστριψε τρίτος. Πρώτος ο Vinales που άνοιξε γρήγορα μία διαφορά σχεδόν μισού δευτερολέπτου από τον δεύτερο Quartararo. Για τους πρώτους δύο γύρους ο Morbidelli θα παίξει με τον Quartararo όσο πίσω τους οι Suzuki πλησιάζουν με πρώτο τον Rins που ξεμπερδεύει γρήγορα με τον Miller και από τον δεύτερο γύρο είναι πίσω από τον Morbidelli. Ο Mir έμεινε λίγο περισσότερο πίσω τον Miller από αυτό που θα περίμενε αλλά στον τρίτο κιόλας γύρο ο Rins ήταν τρίτος πίσω από τον Quartararo και ο Mir είχε περάσει τον Miller και πήγαινε για τον Morbibelli.

Την ίδια στιγμή έπεφτε ο Bagnaia που είχε την υψηλότερη τελική στην FP2 και ο Alex Marquez περνούσε τον Dovizioso, πάλευε με τον Nakagami και περνούσε και την δορυφορική Honda. Είχε φτάσει στην 7η θέση από την 11η αλλά και πάλι δεν περίμενες πως θα τον δεις να παλεύει για την πρώτη θέση!

MotoGP: Τα στατιστικά του grid όταν λείπουν Rossi και Marquez: 39 νίκες όλοι – 145 μόνοι τους

Όλα αυτά μέχρι τον τέταρτο γύρο. Ο Rins έδειχνε αντίθετα πιο ξεκάθαρα πως θα πήγαινε για την πρώτη θέση, οδηγούσε πίσω από τον Quartararo αρκετή ώρα και μάλιστα αρκετά επιθετικά. Σε σημείο που η ομάδα του έβγαλε μήνυμα να αλλάξει στην δεύτερη χαρτογράφηση. Είναι σαν να του έλεγε να προστατέψει τα ελαστικά, να οδηγεί με περισσότερη ροή ή να μην πιέσει να πέσει όπως στο Le Mans. Μπορεί όμως απλά να πίεζε τον Quartararo να κάνει το λάθος όπως και συνέβη ακριβώς στο τέλος του τέταρτου γύρου, όπου ο Quartararo άνοιξε γραμμή και αμέσως βρέθηκε εκεί ο Rins. Το θέμα είναι πως με το που πέρασε μείωσε την απόσταση με τον Vinales αμέσως. Ο Vinales και γενικά η Yamaha έχαναν στις τελευταίες στροφές όπου οι Suzuki πήγαιναν εξαιρετικά γρήγορα, όπως και η Honda. Διότι είναι στον ίδιο γύρο που ο Rins πιάνει τον Vinales και οδηγεί πίσω του, που ο Alex Marquez περνά τον Miller με έναν απόλυτα καθαρό και όμορφο τρόπο, σε ένα παρατεταμένο προσπέρασμα που ξεκίνησε από αργότερο φρενάρισμα, βάζοντας μέσα την μοτοσυκλέτα και έπειτα κρατώντας την εσωτερική με εξαιρετικό τρόπο.

Είμαστε 17 γύρους πριν το τέλος και τότε ο Mir κάνει ένα απίστευτο ταυτόχρονο προσπέρασμα στις δύο Petronas: Ο Morbidelli κυνηγά τον Quartararo πάει να τον πιάσει ανοίγουν γραμμή και οι δύο και έρχεται η Suzuki από την εσωτερική και τους περνάει ταυτόχρονα! Ήταν ξεκάθαρο πως οι Yamaha δεν είχαν την καλύτερη γραμμή στην παρατεταμένη αριστερή στροφή.

Στον 8ο γύρο και έχουμε πλέον τον Rins μπροστά να οδηγεί τον αγώνα! Πέρασε κι αυτός από την εσωτερική τον Vinales...

Πίσω του ο Vinales και λίγο πιο πίσω ο Mir που κλείνει σιγά – σιγά την απόσταση. Ταυτόχρονα με το προσπέρασμα του αγώνα μπροστά, ο Alex Marquez πιο πίσω περνά τον Quartararo που είχε πέσει μία θέση πίσω από τον Morbidelli. Έναν γύρο μετά και ο Marquez περνούσε και την άλλη Petronas! Όχι μόνο αυτό αλλά ξεκίνησε ένα σερί ταχύτερων γύρων πλησιάζοντας τον Mir που ήταν τρίτος εκείνη την στιγμή, πίσω από τον Vinales και σε απόσταση.

Από εκείνη την στιγμή ο Quartararo ξεκίνησε να πέφτει σαν πέτρα στην θάλασσα για δεύτερη φορά μετά το Le Mans που έπαθε ακριβώς το ίδιο. Τόσο πολύ που βγήκε εκτός βαθμολογίας! Τον πέρασε ο Nakagami και από εκεί και πέρα οι Ducati με την σειρά μέχρι που βγήκε εκτός πόντων, παραδίδοντας την πρωτοκαθεδρία στον Mir πριν λήξει ο αγώνας!

Θα ερχόταν και η σειρά του Vinales. Η επιλογή των ελαστικών έκανε την δουλειά που έπρεπε και όσο πλησιάζαμε σε μονοψήφιο αριθμό γύρων μέχρι το τέλος, ο Mir ετοίμαζε την κίνησή του έχοντας φτάσει στο 0.218 απόσταση στους 12 γύρους πριν το τέλος.

Την ίδια ώρα ο Marquez ανέβαινε! Εξακολουθούσες να μην προβλέπεις την συνέχεια βέβαια…

Ο Rins πρώτος, Vinales, Mir και Marquez κατάφεραν να ενωθούν μετά από άλλο ένα γύρο κάνοντας μία μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες και τότε ο Marquez κάνει την πρώτη επίθεση στον Mir!

Ο νεότερος της Suzuki παίρνει το μήνυμα και πάει γραμμή για την θέση του Vinales και το έκανε αμέσως στο τέλος του γύρου εκεί ακριβώς που ήξερε πως πονάει η Yamaha!

Εκείνο που δεν περίμενες, είναι να πάρει την θέση και ο Marquez στα φρένα της πρώτης στροφής!

Έχουμε δύο Suzuki να οδηγούν τον αγώνα και να τους καταδιώκει μία Honda με Marquez αναβάτη. Πίσω ο Binder περνά τον Quartararo και έρχονται οι KTM να τον βγάλουν εκτός πόντων όπως λέγαμε με τον Oliveira επόμενο, δεν γινόταν να πάρει τις στροφές κλειστά…

Ο Marquez κυνηγά τον Mir πλέον και είμαστε στον 15ο γύρο όταν αρχίζει να οδηγεί κολλημένος στον τροχό του. Η προσπέραση του Alex Marquez στον Mir έγινε καθαρά και με τσαμπουκά ενώ πλέον είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως πιθανός διεκδικητής της πρώτης θέσης, εξαιτίας ρυθμού! Ποιος θα το πίστευε! Είμαστε έξι γύρους πριν το τέλος ο Marquez έχει αρκετή αστάθεια στις εξόδους, παίρνει την πίσω ευθεία όπως θα έπρεπε και μπαίνει στο τελευταίο section της πίστας, εκεί που έχουν πρόβλημα και οι Yamaha, και περνά τον Mir από την εσωτερική με εξαιρετική μαεστρία.

Θα τα έβαζε με τον Rins; Στην αρχή του αγώνα δεν το πίστευες, τώρα που είχες δει πως οδηγούσε απλά ήταν θέμα χρόνου να το προσπαθήσει. Αλλά ο Rins δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Τελικά τα βάζει μαζί του τρεις γύρους πριν το τέλος έχοντας ξοδέψει σχεδόν δύο γύρους για να ψαλιδίσει την διαφορά τους και ταυτόχρονα αφήνοντας τον Mir πιο πίσω. Και τότε κάνει ένα… Marquez: Γλιστρά και το σώζει ενώ βρίσκεται λιγότερο από μισή μοτοσυκλέτα πίσω από τον Rins. Δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά που κατά καιρούς έχει κάνει ο μεγαλύτερος αδερφός με τον οποίο είναι αναπόφευκτη η σύγκριση, αλλά πράγματι ήταν Marquezτινίτικο!

Μένοντας στον τροχό του Rins έχοντας χάσει από εκείνο το σημείο μερικά δέκατα, ο Marquez παίρνει την δεύτερη θέση και ο Rins μία εντυπωσιακή νίκη, δείχνοντας την τεράστια εξέλιξη της Suzuki και ταυτόχρονα ο Mir μπαίνει πρώτος στο πρωτάθλημα ανεβαίνοντας στο βάθρο! Γίνεται καλύτερα;

Ένας απίστευτος αγώνας που τα είχε όλα. Την μία Suzuki ταχύτερη, τη άλλη να δίνει προβάδισμα στο πρωτάθλημα μετά από 20 χρόνια (!) και έναν Marquez να τους κυνηγά όλους! Το καλύτερο; Έχουμε άλλον έναν αγώνα ακριβώς εκεί, ακριβώς σε μία εβδομάδα…

Θέση
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος/Διαφ.
1
42
Suzuki
167.1
41'54.391
2
73
Honda
167.1
+0.263
3
36
Suzuki
167.0
+2.644
4
12
Yamaha
166.9
+2.880
5
30
Honda
166.8
+4.570
6
21
Yamaha
166.8
+4.756
7
4
Ducati
166.6
+8.639
8
35
Honda
166.5
+8.913
9
43
Ducati
166.5
+9.390
10
5
Ducati
166.5
+9.617
11
33
KTM
166.3
+13.200
12
44
KTM
166.2
+13.689
13
41
Aprilia
166.2
+14.598
14
27
KTM
166.1
+15.291
15
9
Ducati
166.1
+15.941
16
88
KTM
165.9
+18.284
17
6
Honda
165.8
+20.136
18
20
Yamaha
165.7
+21.498
19
38
Aprilia
165.5
+25.300
20
53
Ducati
165.5
+25.558
 
63
Ducati
162.0
21 Laps

Ετικέτες

Yamaha - Ολοκαίνουργια M1 έρχεται στην Jerez!

Την Δευτέρα η πρώτη της εμφάνιση, στα πρώτα επίσημα δοκιμαστικά της φετινής σεζόν
motomagYamaha – Πλήρως ανανεωμένο M1 έρχεται στην Jerez!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Πληροφορίες εκ των έσω, θέλουν την Yamaha να φέρνει στην Jerez μία εκ βάθρων ανανεωμένη M1, την οποία οι εργοστασιακοί αναβάτες της Iwata θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν στην Jerez στα πρώτα επίσημα δοκιμαστικά, τα οποία θα διεξαχθούν την Μ. Δευτέρα 29/4, μετά το αγωνιστικό τριήμερο που θα διεξαχθεί στην ίδια πίστα.

Η ανανέωση του συμβολαίου του Quartararo με την Yamaha, ήταν μία κίνηση που έπιασε τους περισσότερους στο paddock απροετοίμαστους, καθώς ο Γάλλος είχε απειλήσει ότι δεν θα έμενε αν δεν έβλεπε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Τα 12 εκατομμύρια ετησίως, σίγουρα τον βοήθησαν με την τελική του απόφαση, όμως σε δηλώσεις του αφού έπεσαν οι υπογραφές μας είχε ενημερώσει για σημαντικές αλλαγές από την πλευρά του ιαπωνικού εργοστασίου, ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά. Όπως φαίνεται, τα όργανα άρχισαν ήδη να παίζουν την μελωδία της αλλαγής.

Yamaha – Πλήρως ανανεωμένο M1 έρχεται στην Jerez!

Σύμφωνα με μέλος της ομάδας, το οποίο δεν κατονομάζεται, η Yamaha θα φέρει μία πλήρως ανανεωμένη M1 στην Jerez, με νέο κινητήρα (ο οποίος μάλλον δεν θα είναι V4), νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι, αλλά και ορισμένα αεροδυναμικά βοηθήματα. Ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη δοκιμαστεί από τον αναβάτη εξέλιξης της Yamaha, Cal Crutchlow, στην διάρκεια ενός ιδιωτικού τεστ στην Βαρκελώνη.

Τα δεύτερα δοκιμαστικά ήρθαν μετά τον γύρο της Πορτογαλίας, με τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες να μένουν στην πίστα του Algarve, για να δουν τη νέα M1. Για ακόμα μία φορά, όμως, ο κακός καιρός και η σκόνη στην πίστα, δεν άφησαν τους Quartararo και Rins, να κάνουν περισσότερους από έξι γύρους.

Yamaha – Πλήρως ανανεωμένο M1 έρχεται στην Jerez!

Στην πορτογαλική πίστα, ωστόσο, οι δύο αναβάτες είχαν μόνο τον νέο κινητήρα στα χέρια τους για δοκιμή. Στα δοκιμαστικά που έχουν προγραμματιστεί, όμως, για τη Μ. Δευτέρα, θα έχουν όλο τον νέο εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει κινητήρα, πλαίσιο, ψαλίδι και το αεροδυναμικό πακέτο. Η πίστα της Jerez θα αποτελέσει και τον πρώτο κριτή, ως προς το κατά πόσο βελτιωμένη είναι η M1 με τα νέα εξαρτήματα, σε σύγκριση με πριν. Αρχικά, θα έχουν στην διάθεσή τους τον κινητήρα, με τα υπόλοιπα να προστίθενται σιγά σιγά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, οι δύο αναβάτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για το ποια από τα εξαρτήματα έχουν πραγματικό όφελος και ποια όχι.

Όπως φαίνεται, η Yamaha, έχει πάρει ζεστά την αλλαγή πορείας με στόχο τα πιο ανταγωνιστικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις του Quartararo έχουν κάποια βάση. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα νέα πράγματα που το εργοστάσιο της Iwata θα φέρει στην Jerez θα έχουν αντίκτυπο, μιας και για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, ως προς την κατεύθυνση που ακολουθούν τα νέα εξαρτήματα. Η προσθήκη όμως και τουλάχιστον του ενός εκ των δύο ιαπωνικών εργοστασίων, στη μάχη των πρώτων θέσεων, μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ακόμη περισσότερο αγωνιστικό θέαμα για εμάς.

Ετικέτες