MotoGP Aragon: Πλήρης ανατροπή ! Απίστευτη Suzuki με Marquez στο προσκήνιο!

Διπλή νίκη Suzuki: Rins στον αγώνα, Mir στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/10/2020

Έναν εξαιρετικό αγώνα μας έδωσε το Aragon, με αρκετή ένταση χωρίς όμως να υπάρχουν σκληρές μονομαχίες με διάρκεια όπως μας έχει συνηθίσει αυτή η σεζόν. Αλλά γινόντουσαν τόσα πολλά που ο αγώνας σε κρατούσε σε αγωνία να δεις τι συμβαίνει μπροστά και πίσω ταυτόχρονα. Γιατί καταρχήν είχαμε έναν Marquez που θα ορκιζόσουν πως ήταν ο μεγάλος αδερφός με την στολή του μικρού, ένα αστείο που ακούστηκε πρώτη φορά στο Le Mans αλλά τώρα στο στεγνό αναμένεται εντονότερο… Ευτυχώς το στιλ οδήγησης είναι τελείως διαφορετικό, εκτός από μερικούς πόντους σε ύψος που επίσης φαίνονται, κι έτσι ο νεαρός Alex παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει. Κι έπειτα ήταν η Suzuki

Η ημέρα ανήκει στην Suzuki και ταυτόχρονα τον Rins που κέρδισε τον αγώνα και τον Mir που πλέον οδηγεί το πρωτάθλημα. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, μία Suzuki είναι πρώτη στο πρωτάθλημα! Η μέρα είναι της Suzuki λοιπόν για όλα όσα έκαναν σήμερα και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις Yamaha που οδηγούσαν τον αγώνα, κι έπειτα του Alex Marquez.

Είχαμε μία εκκίνηση που για άλλη μία φορά οι Suzuki κάλυψαν μεγάλο κενό αλλά ήταν ο Morbidelli που έστριψε πρώτος προσπερνώντας τον τρίτο κατά σειρά Crutchlow μιας και οι δύο πρώτοι, ο Quartararo με τον Vinales πάλεψαν με τους αγκώνες στην εκκίνηση. Βέβαια ο Morbidelli μπορεί να μπήκε πρώτος στην στροφή αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει αυτή την φόρα, βγήκε εκτός πίστας και τελικά έστριψε τρίτος. Πρώτος ο Vinales που άνοιξε γρήγορα μία διαφορά σχεδόν μισού δευτερολέπτου από τον δεύτερο Quartararo. Για τους πρώτους δύο γύρους ο Morbidelli θα παίξει με τον Quartararo όσο πίσω τους οι Suzuki πλησιάζουν με πρώτο τον Rins που ξεμπερδεύει γρήγορα με τον Miller και από τον δεύτερο γύρο είναι πίσω από τον Morbidelli. Ο Mir έμεινε λίγο περισσότερο πίσω τον Miller από αυτό που θα περίμενε αλλά στον τρίτο κιόλας γύρο ο Rins ήταν τρίτος πίσω από τον Quartararo και ο Mir είχε περάσει τον Miller και πήγαινε για τον Morbibelli.

Την ίδια στιγμή έπεφτε ο Bagnaia που είχε την υψηλότερη τελική στην FP2 και ο Alex Marquez περνούσε τον Dovizioso, πάλευε με τον Nakagami και περνούσε και την δορυφορική Honda. Είχε φτάσει στην 7η θέση από την 11η αλλά και πάλι δεν περίμενες πως θα τον δεις να παλεύει για την πρώτη θέση!

MotoGP: Τα στατιστικά του grid όταν λείπουν Rossi και Marquez: 39 νίκες όλοι – 145 μόνοι τους

Όλα αυτά μέχρι τον τέταρτο γύρο. Ο Rins έδειχνε αντίθετα πιο ξεκάθαρα πως θα πήγαινε για την πρώτη θέση, οδηγούσε πίσω από τον Quartararo αρκετή ώρα και μάλιστα αρκετά επιθετικά. Σε σημείο που η ομάδα του έβγαλε μήνυμα να αλλάξει στην δεύτερη χαρτογράφηση. Είναι σαν να του έλεγε να προστατέψει τα ελαστικά, να οδηγεί με περισσότερη ροή ή να μην πιέσει να πέσει όπως στο Le Mans. Μπορεί όμως απλά να πίεζε τον Quartararo να κάνει το λάθος όπως και συνέβη ακριβώς στο τέλος του τέταρτου γύρου, όπου ο Quartararo άνοιξε γραμμή και αμέσως βρέθηκε εκεί ο Rins. Το θέμα είναι πως με το που πέρασε μείωσε την απόσταση με τον Vinales αμέσως. Ο Vinales και γενικά η Yamaha έχαναν στις τελευταίες στροφές όπου οι Suzuki πήγαιναν εξαιρετικά γρήγορα, όπως και η Honda. Διότι είναι στον ίδιο γύρο που ο Rins πιάνει τον Vinales και οδηγεί πίσω του, που ο Alex Marquez περνά τον Miller με έναν απόλυτα καθαρό και όμορφο τρόπο, σε ένα παρατεταμένο προσπέρασμα που ξεκίνησε από αργότερο φρενάρισμα, βάζοντας μέσα την μοτοσυκλέτα και έπειτα κρατώντας την εσωτερική με εξαιρετικό τρόπο.

Είμαστε 17 γύρους πριν το τέλος και τότε ο Mir κάνει ένα απίστευτο ταυτόχρονο προσπέρασμα στις δύο Petronas: Ο Morbidelli κυνηγά τον Quartararo πάει να τον πιάσει ανοίγουν γραμμή και οι δύο και έρχεται η Suzuki από την εσωτερική και τους περνάει ταυτόχρονα! Ήταν ξεκάθαρο πως οι Yamaha δεν είχαν την καλύτερη γραμμή στην παρατεταμένη αριστερή στροφή.

Στον 8ο γύρο και έχουμε πλέον τον Rins μπροστά να οδηγεί τον αγώνα! Πέρασε κι αυτός από την εσωτερική τον Vinales...

Πίσω του ο Vinales και λίγο πιο πίσω ο Mir που κλείνει σιγά – σιγά την απόσταση. Ταυτόχρονα με το προσπέρασμα του αγώνα μπροστά, ο Alex Marquez πιο πίσω περνά τον Quartararo που είχε πέσει μία θέση πίσω από τον Morbidelli. Έναν γύρο μετά και ο Marquez περνούσε και την άλλη Petronas! Όχι μόνο αυτό αλλά ξεκίνησε ένα σερί ταχύτερων γύρων πλησιάζοντας τον Mir που ήταν τρίτος εκείνη την στιγμή, πίσω από τον Vinales και σε απόσταση.

Από εκείνη την στιγμή ο Quartararo ξεκίνησε να πέφτει σαν πέτρα στην θάλασσα για δεύτερη φορά μετά το Le Mans που έπαθε ακριβώς το ίδιο. Τόσο πολύ που βγήκε εκτός βαθμολογίας! Τον πέρασε ο Nakagami και από εκεί και πέρα οι Ducati με την σειρά μέχρι που βγήκε εκτός πόντων, παραδίδοντας την πρωτοκαθεδρία στον Mir πριν λήξει ο αγώνας!

Θα ερχόταν και η σειρά του Vinales. Η επιλογή των ελαστικών έκανε την δουλειά που έπρεπε και όσο πλησιάζαμε σε μονοψήφιο αριθμό γύρων μέχρι το τέλος, ο Mir ετοίμαζε την κίνησή του έχοντας φτάσει στο 0.218 απόσταση στους 12 γύρους πριν το τέλος.

Την ίδια ώρα ο Marquez ανέβαινε! Εξακολουθούσες να μην προβλέπεις την συνέχεια βέβαια…

Ο Rins πρώτος, Vinales, Mir και Marquez κατάφεραν να ενωθούν μετά από άλλο ένα γύρο κάνοντας μία μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες και τότε ο Marquez κάνει την πρώτη επίθεση στον Mir!

Ο νεότερος της Suzuki παίρνει το μήνυμα και πάει γραμμή για την θέση του Vinales και το έκανε αμέσως στο τέλος του γύρου εκεί ακριβώς που ήξερε πως πονάει η Yamaha!

Εκείνο που δεν περίμενες, είναι να πάρει την θέση και ο Marquez στα φρένα της πρώτης στροφής!

Έχουμε δύο Suzuki να οδηγούν τον αγώνα και να τους καταδιώκει μία Honda με Marquez αναβάτη. Πίσω ο Binder περνά τον Quartararo και έρχονται οι KTM να τον βγάλουν εκτός πόντων όπως λέγαμε με τον Oliveira επόμενο, δεν γινόταν να πάρει τις στροφές κλειστά…

Ο Marquez κυνηγά τον Mir πλέον και είμαστε στον 15ο γύρο όταν αρχίζει να οδηγεί κολλημένος στον τροχό του. Η προσπέραση του Alex Marquez στον Mir έγινε καθαρά και με τσαμπουκά ενώ πλέον είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως πιθανός διεκδικητής της πρώτης θέσης, εξαιτίας ρυθμού! Ποιος θα το πίστευε! Είμαστε έξι γύρους πριν το τέλος ο Marquez έχει αρκετή αστάθεια στις εξόδους, παίρνει την πίσω ευθεία όπως θα έπρεπε και μπαίνει στο τελευταίο section της πίστας, εκεί που έχουν πρόβλημα και οι Yamaha, και περνά τον Mir από την εσωτερική με εξαιρετική μαεστρία.

Θα τα έβαζε με τον Rins; Στην αρχή του αγώνα δεν το πίστευες, τώρα που είχες δει πως οδηγούσε απλά ήταν θέμα χρόνου να το προσπαθήσει. Αλλά ο Rins δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Τελικά τα βάζει μαζί του τρεις γύρους πριν το τέλος έχοντας ξοδέψει σχεδόν δύο γύρους για να ψαλιδίσει την διαφορά τους και ταυτόχρονα αφήνοντας τον Mir πιο πίσω. Και τότε κάνει ένα… Marquez: Γλιστρά και το σώζει ενώ βρίσκεται λιγότερο από μισή μοτοσυκλέτα πίσω από τον Rins. Δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο αυτά που κατά καιρούς έχει κάνει ο μεγαλύτερος αδερφός με τον οποίο είναι αναπόφευκτη η σύγκριση, αλλά πράγματι ήταν Marquezτινίτικο!

Μένοντας στον τροχό του Rins έχοντας χάσει από εκείνο το σημείο μερικά δέκατα, ο Marquez παίρνει την δεύτερη θέση και ο Rins μία εντυπωσιακή νίκη, δείχνοντας την τεράστια εξέλιξη της Suzuki και ταυτόχρονα ο Mir μπαίνει πρώτος στο πρωτάθλημα ανεβαίνοντας στο βάθρο! Γίνεται καλύτερα;

Ένας απίστευτος αγώνας που τα είχε όλα. Την μία Suzuki ταχύτερη, τη άλλη να δίνει προβάδισμα στο πρωτάθλημα μετά από 20 χρόνια (!) και έναν Marquez να τους κυνηγά όλους! Το καλύτερο; Έχουμε άλλον έναν αγώνα ακριβώς εκεί, ακριβώς σε μία εβδομάδα…

Θέση
N#
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος/Διαφ.
1
42
Suzuki
167.1
41'54.391
2
73
Honda
167.1
+0.263
3
36
Suzuki
167.0
+2.644
4
12
Yamaha
166.9
+2.880
5
30
Honda
166.8
+4.570
6
21
Yamaha
166.8
+4.756
7
4
Ducati
166.6
+8.639
8
35
Honda
166.5
+8.913
9
43
Ducati
166.5
+9.390
10
5
Ducati
166.5
+9.617
11
33
KTM
166.3
+13.200
12
44
KTM
166.2
+13.689
13
41
Aprilia
166.2
+14.598
14
27
KTM
166.1
+15.291
15
9
Ducati
166.1
+15.941
16
88
KTM
165.9
+18.284
17
6
Honda
165.8
+20.136
18
20
Yamaha
165.7
+21.498
19
38
Aprilia
165.5
+25.300
20
53
Ducati
165.5
+25.558
 
63
Ducati
162.0
21 Laps

Ετικέτες

MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση σε flag-to-flag αγώνα!

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας Sprint
MotoGP Jerez SPRINT: Απίστευτη νίκη Marc Marquez μετά από πτώση flag-to-flag αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/4/2026

Είπαμε πως ο καιρός θα είναι άστατος για τον αγώνα Sprint αλλά μέχρι και τα φώτα της εκκίνησης είχε κρατηθεί ώστε να μην ξεκινήσει με βροχή, αλλά να φέρει τα πάνω κάτω στην διάρκεια.

Η πρώτη νίκη μετά από πτώση για τον Marc Marquez και οι πιο τρελές συνθήκες νίκης στην πολυετή καριέρα του, μας έδωσε σήμερα ο αγώνας Sprint στην Ισπανία.

Έκανε μία καταπληκτική εκκίνηση σε στεγνό αγώνα μπαίνοντας μπροστά με τον Zarco να λειτουργεί ως πορτιέρης, μην αφήνοντας κανέναν να περάσει. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Zarco καθυστερούσε τους υπόλοιπους από την διαφορά που αυτοί έκαναν όταν τον πέρασαν.

Σε αντίθεση με τον Quartararo που αντέχει εκεί για δύο γύρους το πολύ, ο Zarco ξέρει να μπλοκάρει τον αντίπαλο αλλά και να τον κερδίζει ξανά, όπως έκανε με τον Acosta και η προσπέρασή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο Bezzecchi έκανε μία πολύ κακή εκκίνηση εξαιτίας προστατευτικού ζελατίνας που ήταν στο πίσω ελαστικό. Το έχουμε δει ξανά αυτό να συμβαίνει, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, αλλά δεν συμβαίνει και συχνά.

Στην συνέχεια ο Martin λειτούργησε αρκετά επιθετικά πίσω από τον Alex Marquez ο οποίος ήταν ταχύτερος από τον Zarco αλλά δεν έβρισκε ευκαιρία καθαρής προσπέρασης. Ο πιο έμπειρος Γάλλος έκλεινε κάθε πόρτα αλλά κρατούσε πίσω και τον νεότερο Marquez που έβλεπε τον μεγάλο αδερφό να ξεμακραίνει σε μία πίστα που μπορεί να τον περάσει πιο εύκολα.

Στο τέλος του πρώτου γύρο και σε μία από τις προσπάθειες αυτές του Alex, ο Martin βρίσκει την ευκαιρία και τον περνά, μπαίνοντας τρίτος πίσω από τον Zarco. Όλη αυτή η μάχη, άφηνε τον Marc Marquez να ανοίγεται μπροστά ακόμη περισσότερο και εκεί, στα φρένα της πρώτης στροφής για τον δεύτερο γύρο ο Martin βλέπει το εμπρός φρένο να έχει κορώσει, η δισκόπλακα να έχει πιάσει φωτιά κυριολεκτικά και εγκαταλείπει την προσπάθεια!

Ο Alex Marquez δεν έχει άλλες άγκυρες και γρήγορα περνά τον Zarco που πλέον κρατά πίσω τον Diggia. Ανταλλάσσουν θέσεις δύο φορές και βλέπουμε μία φανταστική μάχη, από αυτές που ο Zarco μπορεί να δώσει.

Η βροχή που είχε κρατηθεί, πλέον δεν αφήνει πολλά περιθώρια και η pit lane ανοίγει για όποιον θέλει να αλλάξει μοτοσυκλέτα, κάτι που κανείς δεν κάνει.

Περιμένουν να σχηματίσει γραμμές η πίστα ώστε και τα βρόχινα ελαστικά να είναι σε άμεση ισχύ η επίδρασή τους ενώ πλέον ο Zarco έχει μείνει στην 6η θέση και ανεβαίνει στην 5η παλεύοντας με τον Acosta και μαζί με όλες τις KTM μαχί.

Στο μεταξύ ο Alex Marquez έχει φτάσει τον τροχό του Marc και τον περνά με μία πολύ καλή και καθαρή κίνηση. Μία ξεκάθαρη κίνηση που δείχνει αυτό που έχουν πει πολλές φορές και οι δύο, πως όταν πρόκειται για αγώνα η μεταξύ τους μάχη είναι ανοικτή.

Περνώντας μπροστά ο Alex Marquez και με την βροχή να πέφτει πλέον στο όριο για βρόχινα ελαστικά, ο Marc Marquez παίρνει την απόφαση να μπει για αλλαγή, παρασύρεται, όπως είπε, από το γεγονός πως ο Alex συνέχισε και μένει πίσω του. Στην τελευταία στροφή όμως σημειώνει πτώση και κρατώντας το γκάζι για να μην σβήσει η μοτοσυκλέτα, καβαλά ξανά και περιμένει όλες τις μοτοσυκλέτες να περάσουν. Στο σημείο που έπεσε ξεκινά και η pit lane και ο Marc Marquez μπαίνει κατευθείαν για αλλαγή. Είναι ο τελευταίος γύρος που επέτρεπε στις μοτοσυκλέτες να συνεχίσουν, ένα κομβικό σημείο και συγκυριακά ο Marc Marquez αλλά και ο Bagnaia που μπήκαν αμέσως πριν να αλλάξουν ελαστικά, βρίσκονται σε προνομιακό σημείο.

Το νεότερο σημάδι, πριν την πτώση του Marc Marquez το δίνει ο Toprak που έπεσε και πήρε μαζί του και τον άτυχο Salvadori. Από εκείνο το σημείο όλοι οι θεατές σκεφτόντουσαν τι μπορούσε να συμβεί, μέχρι που είδαν τον Marc να πέφτει.

Με 4 γύρους να απομένουν η απόφαση για αλλαγή ελαστικών δεν ήταν εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς πως συνέβη γενικευμένη παράκρουση και κανείς δεν ήθελε να αλλάξει ελαστικά.

Μόλις ο Marc Marquez βγαίνει με τα βρόχινα ελαστικά, αρχίζουν όλοι όσοι δεν άλλαξαν να πέφτουν σαν ντόμινο, ο ένας πίσω από τον άλλο, πέφτει και ο Alex Marquez.

Ο Bagnaia είναι μπροστά από τον Marc και κρίμα για αυτόν γιατί ο Marc Marquez τον περνά με επιθετικό αλλά καθαρό τρόπο και του δείχνει και την διαφορά τους χτίζοντας αμέσως μεγάλη διαφορά.

Εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον Bezzecchi που πέφτει και μένει παγιδευμένος κάτω από την μοτοσυκλέτα του, ενώ πλέον αλλάζουν όλοι ελαστικά για τους τρεις γύρους που απομένουν.

Ο Marc Marquez δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, μόνο να οδηγήσει σταθερά για το λίγο που απομένει και πράγματι κερδίζει την στιγμή που οι δύο βασικοί ανταγωνιστές στο πρωτάθλημα μένουν εκτός βαθμών, ώστε να μειώσει την διαφορά τους στο πρωτάθλημα!

Μία μεγάλη νίκη σήμερα, ενώ αύριο αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες που θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους όσους αισθάνονται πως σήμερα δεν την είχαν, να κάνουν έναν δυνατό αγώνα.

Χαρακτηριστική η στιγμή που ο Morbidelli βρίσκεται να μιλά στην κάμερα καθώς συγκυριακά βρέθηκε στην τρίτη θέση:

«Αφιερώνω την νίκη στον αγώνα σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι και αισθάνονται πως δεν έχουν καμία ευκαιρία» είπε ο εν ολίγοις ο Morbidelli, φανερώνοντας έτσι και το πώς αντιμετωπίζει τα πράγματα από την εποχή που έφυγε από την Yamaha και πήγε στην VR46.

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

MOTO

Χρόνος

Βαθμοί

1

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

21:25.651

12

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.050

9

3

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+7.493

7

4

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+8.752

6

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.237

5

6

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+11.958

4

7

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.525

3

8

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+14.522

2

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.769

1

10

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+15.821

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+16.190

 

12

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+17.985

 

13

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+19.777

 

14

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.583

 

15

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+31.079

 

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+44.686

 

17

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+58.756

 

Εγκατέλειψαν / Πτώσεις

 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

9 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

9 Laps

 
 

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

8 Laps

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

7 Laps

 
 

32L. Savadori

Aprilia Racing

7 Laps

 
 

89J. Martin

Aprilia Racing

1 Laps

 

 

 

Ετικέτες