MotoGP Aragon: Πρωταθλήτρια κόσμου η Ducati! Νίκη Bastianini σε χαοτική εκκίνηση

Χάος ο πρώτος γύρος με πτώση Quartararo σε σύγκρουση Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/9/2022

Όταν εχθές λέγαμε πως θα έχουμε σίγουρα μία πολύ δυναμική εκκίνηση με τους πίσω να καταβροχθίζουν θέσεις, είχαμε προβλέψει ακριβώς αυτό που έγινε, προφανώς χωρίς την επαφή Yamaha και Honda.

Οι δύο Ducati κάνουν μία καταπληκτική εκκίνηση, ακριβώς όπως ήταν και αυτό βέβαιο πως θα συμβεί και φεύγουν μπροστά. Πίσω τους ο Bastianini και ο Aleix Espargaro.

Όμως από την 13η θέση ο Marc Marquez έχει πάρει την εξωτερική γραμμή μαζί με τον Binder που αντίστοιχα εκτοξεύει την KTM σε θέσεις και στην πρώτη στροφή έχουν ήδη πέντε θέσεις διαφοράς, ο Binder καταφέρνει μετά το χάος της πρώτης στροφής που αρχίζουν οι εμπρός να κάνουν μία γραμμή, να μπει πίσω από τον Aleix Espargaro και ο Marquez είναι πίσω του, έχοντας τον Quartararo στον πίσω του τροχό.

Στην έξοδο της τρίτης στροφής ο πίσω τροχός του Marquez χάνει πρόσφυση, γλιστρά και ο Marc κόβει στιγμιαία για να γλιτώσει το highside αλλά αυτό δεν αφήνει περιθώριο στον Quartararo που ήταν κολλημένος πίσω του.

Η Yamaha συγκρούεται με το πίσω μέρος της Honda και ο πρώτος στο πρωτάθλημα βρίσκεται στο έδαφος. Για ένα κλάσμα η μοτοσυκλέτα είναι πάνω στο στήθος του, καταφέρνοντάς του μερικές άσχημες μελανιές για τις οποίες αργότερα θα εξετασθεί διεξοδικά φοβούμενος πως μπορεί να κρύβουν ακόμη και κάταγμα.

Πραγματικός ήρωας εδώ ο Alex Rins που ήταν στην εξωτερική πλευρά και πιο πίσω. Αποφεύγει Quartararo και Yamaha και με το run-off να τελειώνει πατά στο χώμα, την ξέρει καλά την τέχνη, και επιστρέφει μέσα στην πίστα έχοντας αποφύγει να πατήσει τον άτυχο Fabio.

Η φάση αυτή όμως δεν έχει τελειώσει εδώ. Η μοτοσυκλέτα του Marquez δεν συμπεριφέρεται σωστά και αυτό το καταλαβαίνει αμέσως μόλις πάει να ενεργοποιήσει το holeshot όπου κλειδώνει σε μία θέση και σπρώχνει την μοτοσυκλέτα προς τα αριστερά. Ένα κομμάτι από το φαίρινγκ του Quartararo έχει μείνει επάνω στην RC213V προκαλώντας το πρόβλημα αυτό. Μόνο που αριστερά είναι ο Nakagami που πλέον η μοτοσυκλέτα του Marquez του τραβάει το κλιπον και δεν μπορεί να κάνει και πολλά, πέφτει πριν από την πιο χαρακτηριστική διπλή στροφή της πίστας και έχει από πίσω του 6-7 αναβάτες που πασχίζουν να μην τον πατήσουν.

Ευτυχώς το καταφέρνουν όλοι με τον Pol Espargaro να έχει μία σύντομη αλλά ανώδυνη επαφή με την πεσμένη Honda της LCR από την οποία ξεφεύγει.

Ως προς το πρώτο κομμάτι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εκτός από το να μην περάσει ο Marquez πέντε αναβάτες με την μία. Ο ίδιος ο Lin Jarvis το χαρακτήρισε ένα αγωνιστικό συμβάν, οπότε κανείς δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι μετά από αυτό. Όταν δίνει τέλος η πλευρά του πεσμένου τότε δεν υπάρχουν προσθέσεις. Είναι βέβαια εξαιρετικά εκνευριστικό για την Yamaha όλο αυτό που έγινε, είναι εκνευριστικό και για εμάς του θεατές γιατί χάσαμε μία μάχη που σίγουρα θα έγινε ο Quartararo τουλάχιστον για μία από τις θέσεις του βάθρου.

Το περιστατικό με τον Nakagami είναι πιο περίεργο, επίσης το χαρακτήρισε έτσι και ο Lin Jarvis, αλλά πράγματι φαίνεται πως η εξήγηση που έδωσε ο Marquez είναι αληθινή ενώ φαίνονται και τα κομμάτια του φαίρινγκ. Μόνη ένσταση εδώ, αν θα έπρεπε να είχε σταματήσει πιο πριν, αν το είχε καταλάβει αλλά ήθελε να ρισκάρει να δει να είναι κάτι απλό από το οποίο μπορεί να ανακάμψει. Θα επεκταθούμε και στην ανάλυση του αγώνα, αλλά όλα τα πλάνα από τις κάμερες των άλλων μοτοσυκλετών αυτή την στιγμή επιβεβαιώνουν την εξήγηση.

Από εκεί και πέρα οι δύο Ducati φεύγουν μπροστά. Ο Bagnaia ανοίγει την ψαλίδα για λίγο, οπότε ο Binder που είχε φτάσει και στην δεύτερη θέση ψαλιδίζεται γρήγορα από τον Miller και αμέσως μετά και από τον Bastianini.

Ο Bastianini ξέρει πως μπορεί να μείνει κοντά στον Bagnaia, ήταν από τους ταχύτερους αναβάτες σε όλες τις δοκιμές και ο Miller δεν ακολουθεί στο ίδιο επίπεδο.

Πίσω από τον Binder που τώρα είναι στην 4η θέση είναι ο Aleix Espargaro που δεν κάνει καμία πραγματική κίνηση να τον περάσει. Όπως θα πει στην μεγάλη συνέντευξη μετά τον αγώνα, θεωρεί τον Binder ένα από τους κορυφαίους τρεις αναβάτες αυτή την στιγμή.

Ναι, έναν από τους τρεις, άρα τον βάζει πάνω από τον ίδιο! Οπότε περίμενε να καταστρέψει ο Binder το ελαστικό του πιο γρήγορα καθώς πάλευε με τα ηλεκτρονικά της KTM που δεν δουλεύουν το ίδιο με της Aprilia. Είχε νόημα να τον περάσει βέβαια γιατί στον έκτο γύρο ο Bastianini περνά τον Miller, που όπως είπαμε τον καθυστερούσε, και αμέσως μετά ακολουθεί ο Binder και σχεδόν αμέσως και ο Quartararo.

Ο Miller έχασε στον 7ο γύρο τρεις θέσεις και κατέληξε 5ος μπροστά  από τον Martin και τον Zarco που ουδέποτε τον ενοχλούν.

Ο αγώνας από εδώ και πέρα είναι μαγικός αν ξέρεις τι σημαίνει οδήγηση και αντιλαμβάνεσαι τι κάνουν οι δύο πρώτοι που φτάνουν να χώσουν 4 δευτερόλεπτα στην τριάδα που παλεύει για την τελευταία θέση του βάθρου.

Η δύναμη που χρειάζεται για να στρίψεις μία τέτοια μοτοσυκλέτα σε αυτές τις ταχύτητες και στην συγκεκριμένη πίστα είναι τεράστια και οι δυο τους παίζουν ένα αντρικό μπαλέτο που όταν ακούς κάποιον να λέει «μα δεν είχε θέαμα» δεν γίνεται παρά να γελάσεις με την άγνοια. Διότι το θέαμα των τεσσάρων δευτερολέπτων από γύρους στο όριο με ρίσκο που δεν πρέπει να το αντιληφθείς πως είναι συνέχεια εκεί, είναι τεράστιο πραγματικά και δείχνει και το επίπεδο των αναβατών της Ducati, όπως θα είναι η σύνθεση του χρόνου.

Είναι κρίμα γιατί θα έπρεπε να είχαμε και τον Marquez και τον Quartararo να παλεύουν εκεί και είναι βέβαιο πως θα το έκαναν. Είναι πραγματικά κρίμα και ταυτόχρονα είναι όλοι πολύ τυχεροί και περισσότερο από όλους ο Nakagami που δεν υπήρξε τραυματισμός.

Από την άλλη έχουν γίνει ατυχίες τέτοιες σε όλους που μάχονταν για το πρωτάθλημα, μαζί με τον Bagnaia και μάλλον ήταν η σειρά του Quartararo να ξεμείνει από τύχη.

Στους τελευταίους τρεις γύρους καμία θέση του βάθρου δεν είναι σίγουρη γιατί ο Bastianini κάνει επίθεση στον Bagnaia την κερδίζει και αμέσως την χάνει, ενώ στον τελευταίο γύρο τα δίνει όλα για όλα και περνά ξανά εμπρός.

Ο Aleix Espargaro τα καταφέρνει τελικά να περάσει τον καλύτερο από αυτόν αναβάτη, όπως είπε για τον Binder, μόλις τα ελαστικά έκαναν την διαφορά τους μεγαλύτερη και εμείς εμπρός βλέπουμε μία επανάληψη της προηγούμενης μάχης στο Misano αλλά με ακριβώς την ανάποδη κατάληξη αυτή την φορά. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται στα MotoGP να βλέπεις δηλαδή να επαναλαμβάνονται οι ίδιες φάσεις, με τους ίδιους οδηγούς μέσα στην ίδια σεζόν και να καταλήγει αλλιώς. Όχι πάντα, αν θυμάστε τις φάσεις Dovizioso και Marquez ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα παραδείγματα, αλλά πράγματι οι ομοιότητες συμβαίνουν συχνά.

Με την πτώση Quartararo που είναι και η μοναδική Yamaha στην δεκαπεντάδα, αν και σήμερα έσωσε την τιμή των όπλων ο Crutchlow που τερμάτισε στην 14η θέση παλεύοντας για λίγο με τον Vinales.

Η Yamaha είχε ίδιους βαθμούς στο πρωτάθλημα κατασκευαστών με την Aprilia που τις λείπουν δύο μοτοσυκλέτες για να πιάσει την Yamaha…

Το γράφαμε και αυτό εχθές πως το πρωτάθλημα κατασκευαστών είχε πρακτικά τελειώσει και πράγματι σήμερα τελείωσε κιόλας ενώ έχουμε άλλους τρεις αγώνες.

Η Ducati είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα κατασκευαστών και μάλιστα με τρόπο αναμφισβήτητο φέτος. Έγινε επίσης ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν εσωτερικές οδηγίες, όταν μιλάμε για την νίκη. Εκτός βέβαια αν η νίκη αυτή δίνει ή όχι το πρωτάθλημα. Εκεί με βάση το πόσο το θέλει η Ducati που έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα, είναι δύσκολο να το αφήσει στην κρίση των αναβατών…

 

Αποτελέσματα αγώνα:
1
23 
EneaBastianini
 
Gresini Racing MotoGP
Ducati
168.4
41'35.4620
2
63 
FrancescoBagnaia
 
Ducati Lenovo Team
Ducati
168.4
+0.042
3
41 
AleixEspargaro
 
Aprilia Racing
Aprilia
168
+6.139
4
33 
BradBinder
 
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
168
+6.379
5
43 
JackMiller
 
Ducati Lenovo Team
Ducati
167.9
+6.964
6
89 
JorgeMartin
 
Prima Pramac Racing
Ducati
167.6
+12.030
7
10 
LucaMarini
 
Mooney VR46 Racing Team
Ducati
167.6
+12.474
8
JohannZarco
 
Prima Pramac Racing
Ducati
167.6
+12.655
9
42 
AlexRins
 
Team SUZUKI ECSTAR
Suzuki
167.6
+12.702
10
72 
MarcoBezzecchi
 
Mooney VR46 Racing Team
Ducati
167.3
+16.150
11
88 
MiguelOliveira
 
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
167.3
+17.071
12
73 
AlexMarquez
 
LCR Honda CASTROL
Honda
167.2
+18.463
13
12 
MaverickViñales
 
Aprilia Racing
Aprilia
167.2
+18.730
14
35 
CalCrutchlow
 
WithU Yamaha RNF MotoGP Team
Yamaha
167.1
+20.090
15
44 
PolEspargaro
 
Repsol Honda Team
Honda
166.6
+27.588
16
87 
RemyGardner
 
Tech3 KTM Factory Racing
KTM
166.5
+28.805
17
21 
FrancoMorbidelli
 
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
166.4
+30.422
18
40 
DarrynBinder
 
WithU Yamaha RNF MotoGP Team
Yamaha
166.3
+31.330
19
49 
FabioDi Giannantonio
 
Gresini Racing MotoGP
Ducati
166.3
+31.595
20
25 
RaulFernandez
 
Tech3 KTM Factory Racing
KTM
166
+36.160
 
93 
MarcMarquez
 
Repsol Honda Team
Honda
125.1
22 laps
 
30 
TakaakiNakagami
 
LCR Honda IDEMITSU
Honda
0
 
 
20 
FabioQuartararo
 
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
0
 
 

 

 

Ετικέτες

MotoGP: Το ρόστερ του 2027 - Ποιος πάει πού και οι εκκρεμότητες που απομένουν

Εννιά θέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμη στο σύνολο των 22 αναβατών της επόμενης χρονιάς
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Η φετινή μεταγραφική περίοδος είναι μια από τις πιο περίεργες των αρκετών τελευταίων ετών. Από τη μια έχουμε τη μεγάλη αλλαγή των κανονισμών του πρωταθλήματος, η οποία συνοδεύεται από τη λήξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβολαίων, άρα το γερό ανακάτεμα στη σύνθεση του 2027 ήταν εξαρχής δεδομένο.

Φέτος επιπλέον η μεταγραφολογία άρχισε λίγο πριν την αγωνιστική δράση, κάτι που επίσης προσέδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις πρώτες μετακινήσεις να γίνονται γνωστές ήδη από το Sepang Test πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Γνωστές όμως δεν σημαίνει και επίσημες, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών τράβηξαν πολύ και καθυστέρησαν τις μεταγραφικές ανακοινώσεις ως το Καλοκαίρι. Παρότι λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων ήταν ήδη λίγο-πολύ γνωστές, οι επίσημες ανακοινώσεις άρχισαν να έρχονται ταχύρρυθμα τον τελευταίο καιρό και πλέον έχουμε σχηματοποιημένη την πλειοψηφία του πρωταθλήματος για το 2027.

Θα έχουμε τρεις ή τέσσερις μεταγραφές από τη Moto2 και υπάρχει λόγος που φέτος οι ομάδες κοιτούν με ενδιαφέρον στη μεσαία κατηγορία: η Pirelli. Η ιταλική εταιρεία εξοπλίζει τις δύο μικρότερες κατηγορίες, οπότε ενόψει της επέκτασής της και στο MotoGP από του χρόνου, η εμπειρία με τα λάστιχα είναι ένα επιπλέον προσόν για τους ταλαντούχους αναβάτες της μεσαίας κατηγορίας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δύο, οι David Alonso και Daniel Holgado.

motogp

Από τις εργοστασιακές ομάδες η μόνη που δεν έχει ακόμη καθορισμένο ρόστερ είναι η Honda HRC, καθώς ο Fabio Quartararo ανακοινώθηκε επίσημα μόλις την 20ή Ιουλίου, ενώ δίπλα του η θέση παραμένει ακόμη κενή με δύο μνηστήρες: τον David Alonso που έχει ήδη ενταχθεί επίσημα στην οικογένεια HRC αλλά χωρίς σαφή προορισμό και τον Diogo Moreira, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους που συνεχίζουν με συμβόλαιο από πέρυσι. Ο Βραζιλιάνος έχει δείξει καλά δείγματα και μάλλον οι Ιάπωνες σκέφτονται τώρα πως είναι καλύτερη επιλογή για μια εργοστασιακή Honda καθώς θα έχει σαφώς περισσότερη εμπειρία από τον rookie Alonso, άρα μικρότερο ρίσκο για την πρώτη ομάδα της Honda.

Όλες οι άλλες εργοστασιακές έχουν ήδη ανακοινώσει τους αναβάτες τους, με ολικό lifting για τις KTM και Yamaha που θα αλλάξουν εντελώς σύνθεση, κάτι που σίγουρα θα ισχύσει και για τη Honda.

Aprilia και Ducati διατηρούν τον ένα αναβάτη τους, Marco Bezzecchi και Marc Marquez εν προκειμένω, για να έρθουν δίπλα τους οι Pecco Bagnaia και Pedro Acosta αντιστοίχως.

Στις ιδιωτικές ομάδες η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον Joan Mir και τον rookie Daniel Holgado από τη Moto2, ενώ η LCR έχει δεμένο τον Johann Zarco και μια σκιά δίπλα του. Αυτή η σκιά είναι που επιβεβαιώνει το δίλημμα της Honda για Moreira ή Alonso στην εργοστασιακή ομάδα, διαφορετικά ο Βραζιλιάνος θα έπρεπε να μοστράρει δίπλα στον Zarco στη φωτογραφία, μιας και έχει συμβόλαιο με το HRC ως το 2028. Προφανώς δηλαδή οι δύο εκκρεμούσες θέσεις της Honda έχουν ονόματα, απλά δεν έχει οριστικοποιθεί ακόμη η κατανομή τους. Πολύ δύσκολα θα έχουμε εκπλήξεις με τρίτο όνομα εδώ.

Αυτές που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει κανέναν αναβάτη είναι οι VR46, Tech3 και Trackhouse, ενώ αγνοείται και ο παρτενέρ του Toprak Ragzatlioglu στην Pramac.

Στην ομάδα του Valentino Rossi πάντως η σύνθεση της επόμενης χρονιάς είναι μάλλον γνωστή, καθώς ο Fermin Aldeguer είναι σχεδόν βέβαιος – η Gresini έχει ήδη ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του, ενώ το συμβόλαιό του απευθείας με τη Ducati Corse παραμένει σε ισχύ – και δίπλα του θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα ο rookie Nicolo Bulega, λογικά ως παγκόσμιος πρωταθλητής WSBK και σίγουρα ως αναβάτης δοκιμών της Ducati.

Η Tech3 παραμένει ένα μυστήριο, με το όνομα του Luca Marini να ακούγεται με σοβαρές πιθανότητες – φέρεται να είναι σε συζητήσεις για συμβόλαιο εδώ και σχεδόν έναν μήνα – και δίπλα του ένα rookie ταλέντο από τη Moto2 που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παίζεται μεταξύ Manuel Gonzalez (πρωτοπόρος Moto2 φέτος) και Senna Agius.

Όσο για την Trackhouse, ο Raul Fernandez πιθανότατα θα μείνει στη θέση του μετά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στους τελευταίους αγώνες, ενώ αυτός που θα πάρει τη θέση του Ai Ogura του χρόνου θα είναι σχεδόν σίγουρα ο Enea Bastianini.

Τέλος, στην Pramac το πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει ένας ακόμη αναβάτης από τη Moto2, εν προκειμένω ο Izan Guevara στη θέση του Jack Miller.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως μας χαιρετούν οι κ.κ. Alex Rins, Maverick Vinales, Jack Miller, Brad Binder και Franco Morbidelli. Στη λίστα αυτή δεν περιλαμβάνουμε και τον Luca Marini, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη ομάδα μεν, αλλά έχει συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον από ομάδες και το όνομά του έχει κατά καιρούς συνδεθεί με όλες τις κενές σέλες, από την Tech3 (όπου πιθανώς θα καταλήξει) και τις Trackhouse και VR46, ως εργοστασιακές θέσεις που έχουν πια κλείσει με άλλους.

 

Ετικέτες