MotoGP Assen: ‘Ένα-Δύο για την Yamaha με απόλυτη κυριαρχία Quartararo!

Κανείς πιο γρήγορος από την Yamaha στο Assen!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/6/2021

Μία πολύ δυναμική εκκίνηση, όπως είχε προβλεφθεί εχθές, έφερε επαφή Quartararo και Vinales με τον Quartararo να μπαίνει μπροστά κρατώντας πίσω του τον Bagnaia και τον Nakagami με τον Vinales να χάνει για λίγο κι άλλη θέση από τον Rins κερδίζοντάς την όμως αμέσως. Καταστροφική εκκίνηση για τον Rossi που έμεινε σχεδόν στο τέλος, δύσκολα τα πράγματα για τον Oliveira που επίσης έχασε τρεις θέσεις και φαντάστηκα τα πήγε ο Marquez κερδίζοντας θέσεις από την εκκίνηση και συνεχίζοντας μία πολύ γρήγορη άνοδο ώστε να ανακάμψει από την πιο άσχημη κατάταξη της καριέρας του.

Με τον Bagnaia να περνά μπροστά ο Quartararo είχε μία δύσκολη δουλειά γιατί η Ducati έκλεινε τον δρόμο σε κάθε στροφή και το μόνο σημείο που μπορούσε να περάσει ήταν στο τελευταίο εσάκι πριν την ευθεία. Το δοκίμασε δύο φορές συνεχόμενα με την Ducati να επιταχύνει πολύ πιο γρήγορα και τις δύο φορές στην ευθεία χωρίς να αφήνει στην συνέχεια ευκαιρία για απάντηση. Ήταν ξεκάθαρο πως ο Quartararo μπορούσε να πάει ταχύτερα από τον Bagnaia αν κατάφερνε να περάσει μπροστά, καθώς έμενε κολλημένος πίσω του χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια σε αντίθεση με τον Bagnaia που προσπαθούσε να κρατήσει την μοτοσυκλέτα μέσα στο πλάτος της πίστας. Έκανε όμως εξαιρετική δουλειά κλείνοντας κάθε πόρτα πίσω του, μέχρι που ο Quartararo με μία επιθετική κίνηση βάζει την μοτοσυκλέτα του λίγο πιο νωρίς μέσα στην γραμμή του Bagnaia και περνώντας πρώτος πριν το εσάκι καταφέρνει να μείνει μπροστά και στην πρώτη στροφή.

Από εκεί και πέρα πήρε στον Quartararo μόλις τρεις γύρους για να ανοίξει μπροστά με τον Bagnaia να λαμβάνει στον δέκατο γύρο ενημέρωση από την ομάδα του πως ο Nakagami πλησιάζει. Όσο ο Quartararo πάλευε να περάσει τον Bagnaia ο Vinales από την τρίτη θέση προσπαθούσε να κρατήσει τον Rins πίσω και μετά τον Zarco. Φρόντισε ο Zarco να απαλλάξει τον Vinales από τον Rins όταν με ένα επιθετικό προσπέρασμα που οδήγησε σε επαφή, δεν του άφησε περιθώρια και τον οδήγησε εκτός, ευτυχώς όμως χωρίς πτώση. Αργότερα κάτι αντίστοιχο θα έκανε και ο Mir στον Nakagami, που από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισε να χάνει συνέχεια θέσεις μέχρι που έκανε και λάθος στα φρένα μόνος του και κατέληξε πίσω από τον Marquez. Μέχρι να γίνει αυτό ο Nakagami είχε παλέψει για λίγο με τον Bagnaia κάτι που δεν χρειάστηκε να κάνει ο Vinales σε πίεση μάλιστα από τον Zarco, γιατί μετά από προειδοποίηση των κριτών στον Bagnaia για τα όρια της πίστας ήρθε και η ποινή με την μορφή του μακρύτερο γύρου. Ο Quartararo ήταν ήδη σε απόσταση ασφαλείας, οδηγώντας μόνος του και με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του γιατί όπως αποκάλυψε αργότερα από την μέση και μετά το χειρουργημένο του χέρι άρχισε να τον ενοχλεί ιδιαίτερα. Από την στιγμή του μακρύτερου γύρου του Bagnaia και μετά, διαφορά ασφαλείας θα έχτιζε και ο Vinales χωρίς πλέον κανέναν να τον κυνηγά.

Ο Bagnaia κατέληξε μπροστά από τον Marquez και πίσω από τον Aleix Espargaro που τον κυνήγησαν και τον πέρασαν και οι δύο με τον Marquez να μην καταφέρνει να κάνει αντίστοιχη κίνηση στον Bagnaia, αν και φαινόταν πως μπορούσε να είναι πιο γρήγορος σε όλη την πίστα πλην της ευθείας. Πίσω του θα έμπαινε ο Nakagami μετά την προσπέραση που του έκανε ο Mir και για λίγο θα έχανε την επαφή με τον Bagnaia από μία επιθετική προσπέραση του Aleix στην οποία απάντησε γρήγορα μπαίνοντας ξανά πίσω από την Ducati.

Από την ώρα που ο Vinales δεν είχε μπροστά του την Ducati η μάχη ήταν μόνο για την τρίτη θέση, οι δύο πρώτες ήταν άπιαστες με απόλυτη κυρίαρχη την Yamaha. Ο Mir ξεμπέρδεψε με τον Zarco πιο καθαρά από εκείνο που θα έκανε στον Nagami και στο τέλος και η τρίτη θέση είχε ξεκάθαρο όνομα καθώς η απόσταση από τον Γάλλο ήταν απόσταση ασφαλείας.

Ο Quartararo μπροστά μείωσε τον φρενήρη ρυθμό που είχε στην αρχή με τον Vinales να ψαλιδίζει την διαφορά περίπου στο μισό, αλλά και πάλι πάνω από τα 2,5 δευτερόλεπτα, χάνοντας οπτική επαφή με τον Quartararo σε πολλά σημεία της πίστας. Ο Quartararo είχε φτάσει στο σημείο να καταρρίψει και το ρεκόρ γύρου στον αγώνα, που κρατούσε ο Marquez από το 2015 κατεβαίνοντας κάτω από το 1,33 ώστε να είναι βέβαιο πως δεν θα έχει πρόβλημα από τις Ducati στην ευθεία. Δεν είχε κανένα λόγο να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και ήταν αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος αναβάτης σήμερα.

Σημαντική για το πρωτάθλημα ήταν η πτώση του Miller, ακίνδυνη και συνέχισε μέχρι που οι κριτές του ζήτησαν να βγει εκτός διακρίνοντας τεχνικό πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του και πιο άσχημη, παρότι δεν τραυματίστηκε, ήταν η πτώση του Rossi καθώς έγινε στην 7η στροφή με πολλά χιλιόμετρα. Στην είσοδο για το τελευταίο εσάκι έπεσε και ο Lecuona με την μοτοσυκλέτα να καταλήγει στην μέση της πίστας χωρίς ευτυχώς άλλο πρόβλημα, ενώ εγκατέλειψε και ο Jorge Martin. Έτσι ο Gerloff, που ήρθε από τα MOTUL WSBK ως αντικαταστάτης του Morbidelli που χειρουργήθηκε στο γόνατο, βρέθηκε μία ανάσα από τους βαθμούς, έχοντας περάσει και τον Luca Marini.

Πολύ καλή επάνοδο είχε και ο Rins μετά την έξοδό του, καταφέρνοντας να φτάσει στην 11η θέση και προφανώς χωρίς να είναι καθόλου ευχαριστημένος μιας και πάλευε για το βάθρο που τελικά πράγματι πήγε στην Suzuki με τον Mir να κάνει κι αυτός σημαντική πορεία σήμερα, από το βάθος της εκκίνησης.

Ο Quartararo πηγαίνει έτσι στο μακρύ καλοκαιρινό διάλειμμα με ένα σημαντικό προβάδισμα για το πρωτάθλημα!

Στην Moto2 o Fernandez πήρε μία σημαδιακή νίκη, καθώς έχει βρεθεί αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο ερωτήσεων για το μέλλον του στην μεγάλη κατηγορία, ιδιαίτερα από εχθές το βράδυ που αποκαλύφθηκε πως ο Vinales σπάει το συμβόλαιο του με την Yamaha πηγαίνοντας στην Aprilia. Και ήταν μία μεγάλη νίκη καθώς από λάθος βρέθηκε στο όριο της πίστας χάνοντας πολλές θέσεις αλλά ανέκαμψε γρήγορα και μπήκε επικεφαλής του αγώνα κάνοντας και μία μικρή διαφορά από τον Remy Gardner!

Δυνατές μάχες στην Moto3 έφεραν τον Dennis Foggia στην πρώτη θέση, ελάχιστα μπροστά από τον Sergio Garcia και τον Fenati να ακολουθεί λίγο πιο πίσω με τον φοβερό Acosta να αρκείται στην τέταρτη θέση.

Επόμενο ραντεβού για τα MotoGP στην Αυστρία πλέον για δύο διαδοχικούς αγώνες ξεκινώντας στις 8 Αυγούστου. Στο μεσοδιάστημα όμως αναμένονται εξελίξεις στην σύνθεση των ομάδων για την επόμενη σεζόν με την Yamaha να έχει δύο ανοικτές θέσεις…

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος
1
Yamaha
174.5
40'35.031
2
Yamaha
174.3
+2.757
3
Suzuki
174.1
+5.760
4
Ducati
174.1
+6.130
5
KTM
173.9
+8.402
6
Ducati
173.8
+10.035
7
Honda
173.8
+10.110
8
Aprilia
173.8
+10.346
9
Honda
173.7
+12.225
10
Honda
173.2
+18.565
11
Suzuki
173.0
+21.372
12
KTM
173.0
+21.676
13
KTM
172.6
+27.783
14
Honda
172.4
+29.772
15
Ducati
172.2
+32.785
16
Aprilia
171.9
+37.573
17
Yamaha
170.8
+53.213
18
Ducati
169.9
+1'06.791
 
KTM
173.0
8 Laps
 
Ducati
167.8
8 Laps
 
Ducati
170.5
12 Laps
 
Yamaha
170.3
19 Laps
  
Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες