MotoGP Assen Sprint: Τρέλα Bezzecchi: Νέο ρεκόρ, pole position και νίκη!

Είναι ο 13ος στην pole position σε 13 αγώνες!
MotoGP Assen Sprint: Τρέλα Bezzecchi: Νέο ρεκόρ, pole position και νίκη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/6/2023

Δεκατρείς διαφορετικοί αναβάτες στην pole position σε δεκατρείς διαφορετικούς αγώνες, είναι η απάντηση σε όσους καταλαβαίνουν αγώνες μόνο αν κερδίζει ένας αναβάτης ώστε να μπορούν να μιλούν για τα MotoGP χωρίς στην πράξη να ασχολούνται και ιδιαίτερα με τους αγώνες. Η μόνη σταθερή αξία είναι η Ducati μέχρι να μπορέσουν οι υπόλοιποι να απαντήσουν.

Σήμερα λοιπόν ο Bezzecchi κέρδισε την pole position κάνοντας και το απόλυτο ρεκόρ πίστας με 1:34.472 και ταυτόχρονα όλη η πρώτη σειρά έκλεισε από Ιταλούς αναβάτες με τον Bagnaia στην δεύτερη θέση και τον Luca Marini στην τρίτη.

Στην εκκίνηση του Sprint ο Bezzecchi έκανε ένα μικρό λάθος και έχασε δύο θέσεις με τον Bagnaia να περνά πρώτος και τον Binder που πετάχτηκε από την πέμπτη θέση να μπαίνει δεύτερος. Γρήγορα όμως ο Bezzecchi πέρασε και τους δύο και πήρε την πρώτη θέση με μικρή μάχη με τον Bagnaia που δεν κράτησε πολύ.

Ο Bezzecchi έχτισε μία μικρή διαφορά και έμεινε μπροστά μέχρι να κερδίσει τον αγώνα. Ο Bagnaia δεν πίεσε πάνω από εκείνο που θα απαιτούσε να πάρει ρίσκο ενώ και η μάχη του Bezzecchi με τον Binder δεν κράτησε πολύ, όπως και ου Bagnaia.

Ο Marini γρήγορα έφυγε από το προσκήνιο αφήνοντας την θέση στον Martin και έπειτα συνεχίζοντας να χάνει θέσεις. Οι πέντε πρώτοι ξεχώρισαν γρήγορα αλλά η μόνη πίεση που υπήρχε ήταν του Quartararo στον Binder, κι αυτή όχι έντονη.

Σύντομα όμως, από τα μισά του σύντομου αγώνα των 13ών γύρων πλησίασε και ο Aleix Espargaro του Martin. Στον 7ο γύρο ο Martin πάτησε για λίγο εκτός ανοίγοντας γραμμή και ο Aleix Espargaro δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί κρατώντας την θέση που μόλις κέρδισε μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Ο Bezzecchi είχε αυξήσει κι άλλο την διαφορά του και ο Bagnaia έκανε επίσης μοναχικό αγώνα χωρίς ο Binder να τον πιέζει. Ο Quartararo τοποθετήθηκε από πίσω του μέχρι και τον τελευταίο γύρο, ουσιαστικά περιμένοντας το λάθος για να ανέβει στο βάθρο και όχι τόσο ως προσπάθεια προσπέρασης.

Και πράγματι το λάθος έγινε στον τελευταίο γύρο για τον Binder καθώς πάτησε στο πράσινο και κέρδισε ποινή μεγαλύτερου γύρου. Επειδή δεν υπήρχε χρόνος να την εκτίσει, πήρε στο τέλος τον μέγιστο χρόνο που αναλογεί σε αυτό με τρία δευτερόλεπτα και έπεσε βαθμολογικά στην 5η θέση. Στο μεταξύ ο εμπρός τροχός είχε μετά βίας πατήσει εκτός και ο πίσω καθόλου, δίκαια δηλαδή τιμωρήθηκε απλά ήταν για μία τρίχα στην κυριολεξία. Επειδή όμως είχε ήδη λάβει προειδοποίηση έπρεπε τώρα να ακολουθήσει και η ποινή.

Πίσω λίγες ήταν οι μάχες με τον Vinales να κάνει καλή προσπάθεια σε μία πίστα που κάποτε ήταν από τους καλύτερους. Και ο Marquez άλλωστε είχε εδώ τον χειρότερο αγώνα της καριέρας του από την στιγμή που πήρε εκκίνηση από τις τελευταίες θέσεις.

Διότι στην Q1 έπεσε πάνω στον Bastianini καταστρέφοντας την προσπάθειά του. Ήταν μία άτυχη στιγμή γιατί κοίταξε πίσω να δει αν κάποιος άλλος οδηγός ετοιμάζεται για γρήγορο γύρο, είτε για να μην τον εμποδίσει, είτε για να τον ακολουθήσει. Για έναν από τους ίδιους λόγους όμως και ο Bastianini έκανε την ίδια κίνηση. Θα μπορούσε ο Marquez να πέσει πάνω στον Bastianini χωρίς να κοιτάξει καθόλου, γιατί και το κεφάλι που γύρισε δεν υπήρχε περιθώριο να αντιδράσει. Φταίει φυσικά για αυτό που έκανε αλλά δέχεται περισσότερες αντιδράσεις για αυτό που έπαθε καθώς οι άτυχες στιγμές του είναι υπερβολικά πολλές φέτος. Αν το είχε κάνει άλλος αναβάτης αυτό τότε τα πράγματα θα έμεναν στο «κρίμα, άτυχος» αλλά η υπομονή για τον Marquez έχει εξαντληθεί.

Σε κάθε περίπτωση αύριο η μία Yamaha η μία Aprilia και η μία ή δυο KTM θα έχουν δύσκολο έργο να κρατήσουν τις Ducati πίσω και για άλλη μία φορά οι πιθανότητες για την έκβαση του αγώνα είναι να αναρωτιέσαι ποια Ducati θα κερδίσει…

 

1

72MarcoBezzecchi

175.7

20'09.1740

2

1FrancescoBagnaia

175.6

+1.294

3

20FabioQuartararo

175.5

+1.872

4

41AleixEspargaro

175.4

+2.245

5

33BradBinder

175.5

+4.582

6

89JorgeMartin

175

+5.036

7

12MaverickViñales

174.9

+5.876

8

23EneaBastianini

174.3

+10.102

9

73AlexMarquez

174.2

+10.525

10

10LucaMarini

174.3

+10.556

11

43JackMiller

174.1

+11.191

12

30TakaakiNakagami

174.1

+11.473

13

5JohannZarco

173.5

+15.439

14

37AugustoFernandez

173.2

+17.754

15

21FrancoMorbidelli

173

+19.508

16

32LorenzoSavadori

172.9

+19.664

17

93MarcMarquez

172.9

+19.916

18

25RaulFernandez

172.8

+20.583

19

88MiguelOliveira

172.3

+24.269

20

27IkerLecuona

172.2

+24.727

21

94JonasFolger

171.2

+32.056

22

6StefanBradl

170.7

+35.372

 

49FabioDi Giannantonio

169.7

10 laps

       

RECORDS

 

Ετικέτες

MotoGP - Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά "λόγω της συμπεριφοράς της M1"

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλους αγώνες φέτος σε πιο ήπια μορφή
motomag MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Ο Fabio Quartararo μετά το τέλος του αγώνα της Jerez έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισε arm pump -σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου-, αναφέροντας με δηλώσεις του πως "η οδηγική συμπεριφορά της Yamaha M1 δυσχεραίνει το πρόβλημα".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Quartararo αντιμετωπίζει πρόβλημα arm pump, με το συγκεκριμένο θέμα να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 2019, ενώ για να απαλλαχθεί από αυτό  ο αναβάτης της Yamaha υπεβλήθη το 2021 σε χειρουργική επέμβαση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το arm pump είναι το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα για τους αναβάτες του MotoGP, πριν πιάσουμε τις πτώσεις. Το σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση ενώ όταν η άσκηση σταματήσει, αυτό εξαφανίζεται. Το πρόβλημα όταν κάποιος πάσχει από αυτό το σύνδρομο είναι πως εκτός από τον πόνο, δεν έχεις δύναμη στο χέρι σου… οπότε φανταστείτε πως ένας αναβάτης του MotoGP προσπαθεί για παράδειγμα να φρενάρει με δύναμη πριν μπει σε μία στροφή αλλά δεν έχει δύναμη στο χέρι για να πατήσει τα φρένα.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

Κάποιες φορές οι αναβάτες ακολουθούν ήπια αντιμετώπιση -χάπια, ειδικές ασκήσεις για τους μύες- αλλά στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν στο χειρουργείο καθώς είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα -σημειώστε όμως πως ακόμη και αν εγχειριστείς το arm-pump μπορεί να επανέλθει αργότερα στο προσκήνιο.

Κάτι τέτοιο συνέβη στον Fabio Quartararo στον αγώνα της Jerez -αλλά και σε κάποιους  προηγούμενους αγώνες όπως ο ίδιος αναφέρει- με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021 να εξηγεί πως το πρόβλημα αυτό αυξάνεται λόγω της δυσκολίας στην οδήγηση της Yamaha M1.

“Από την αρχή έκανα καλή εκκίνηση, αλλά στον αγώνα σπριντ ήταν και ο παράγοντας τύχη που έπαιξε τον ρόλο του. Καλή εκκίνηση έκανα και στον αγώνα της Κυριακής αλλά δεν κατάφερα να κερδίσω τόσες πολλές θέσεις.

Στον αγώνα της Κυριακής παλέψαμε από τον πρώτο γύρο με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού και δυσκολευόμουν πολύ να στρίψω, οπότε αναγκαζόμουν να στρίβω στα φρένα με αποτέλεσμα να έχω το θέμα με το χέρι μου.

Έτσι έπρεπε από τα μέσα του αγώνα μέχρι το τέλος να επιβραδύνω. Όταν οδηγείς σφιγμένος δεν είναι καλό. Στους 10 τελευταίους γύρους απλά έκανα βόλτες γιατί αντιμετώπιζα θέμα με το arm pump.

Δεν ήταν έκπληξη για εμένα που συνέβη αυτό -το πρόβλημα του arm pump- καθώς η μοτοσυκλέτα φέτος το έχει προκαλέσει (σε πιο ήπια μορφή) και σε άλλους αγώνες. Αυτή τη φορά ήταν στο όριο. Σε κάποιους αγώνες το είχα, αλλά όχι τόσο πολύ και όχι τόσο νωρίς.

Η Jerez επίσης είναι μία πίστα που επιδεινώνει τα ελαττώματα της μοτοσυκλέτας μας. Όταν αισθάνεσαι καλά, όλα είναι τέλεια. Όταν οδηγείς και πιέζεις πολύ τη μοτοσικλέτα στη συγκεκριμένη πίστα τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί η αδυναμία μας βρίσκεται στις στροφές και στην πρόσφυση, κάτι που σε αυτή την πίστα τα χρειάζεσαι ώστε να πας καλά.

Στον επόμενο αγώνα του Le Mans θεωρώ πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα καθώς έχει λιγότερο φρενάρισμα”.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

O Fabio Quartararo είχε ένα Σαββατοκύριακο στη Jerez το οποίο όπως φάνηκε είχε τα πάνω και τα κάτω του ωστόσο και στις δοκιμές της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκαν μετά τον αγώνα δεν είδαμε να καλυτερεύουν τα πράγματα όσον αφορά τους χρόνους της M1 παρά τα νέα εξαρτήματα που δοκίμασαν.

Μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Yamaha θα προσθέσει στη λίστα με τα αρνητικά που συμβαίνουν φέτος όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και αυτό του συνεχιζόμενου προβλήματος του arm pump.

MotoGP

Ετικέτες