MotoGP Austin: Ο Marquez δοκίμασε πτέρυγα «Ducati» - και είπε γιατί!

Και έκανε πλάκα για το αποτέλεσμα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/4/2019

Με μπόλικο χιούμορ απάντησε ο Marquez για τον λόγο που δοκίμασε μία πτέρυγα όπως της Ducati, που πρόσφατα προξένησε διαμάχη τεσσάρων κατασκευαστών με την Honda πρωτεργάτη των αντιδράσεων. Για να θυμηθούμε τι έγινε ακριβώς και την δική μας άποψη, πρέπει να διαβάσετε εδώ. Η Honda λοιπόν που μετά από όλα όσα έγιναν και την δικαίωση της Ducati από το αθλητικό Εφετείο, έδωσε το δικό της σχέδιο στην διοργάνωση το οποίο και ακυρώθηκε αμέσως. Χθες, κατά την διάρκεια των πρώτων δοκιμών, χρησιμοποίησε μία νέα πτέρυγα για την οποία δύο φορές όταν ρωτήθηκε, ο Marquez αστειευόμενος είπε πως είναι εκεί για να προσφέρει ακαμψία στο ψαλίδι. Προφανώς θέλοντας να σαρκάσει την παραπάνω τροπή των πραγμάτων. Στην συνέντευξη αμέσως μετά τις δοκιμές, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο πως κάνει πλάκα, σε δεύτερη όμως στιγμή ξεκάθαρα αστειεύεται πως ο λόγος που τοποθετήθηκε εκεί είναι για την ακαμψία, λέγοντας πως βοηθά στο φρενάρισμα γιατί κρατά τον πίσω τροχό στο έδαφος από την πρόσθετη δύναμη του αέρα. Πράγμα που είναι ακριβώς εκείνο που δεν θέλει η Dorna να ακούει για τα αεροδυναμικά βοηθήματα στο ψαλίδι… Επιτρέπεται να τοποθετούνται, όπως φάνηκε από την περίπτωση της Ducati αν ψύχουν το πίσω ελαστικό. Για το αν βοηθούν την ακαμψία του ψαλιδιού, είναι κι αυτό σίγουρο, αλλά ελάχιστα και υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να το κάνεις, για αυτό και αστειεύεται ο Marquez όταν αναφέρεται στην ακαμψία.

Gigi Dall'Igna: "Σκεφτόμαστε για αντίποινα στην Honda!" Τα λέει "έξω από τα δόντια" ο Team Manager της Ducati

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, είπε ο Marquez, αλλά υπάρχουν εξίσου πολλά μειονεκτήματα. Πρέπει να αναλύσουμε τα αποτελέσματα για να δούμε τι ακριβώς ταιριάζει στο δικό μας στιλ. Όσο για την θερμοκρασία στο πίσω ελαστικό, η πτέρυγα αυτή πράγματι βοηθά, αλλά όχι δραματικά το αντίθετο, τελείως επιδερμικά και η διαφορά στην χρήση της είναι μικρή. Το ζήτημα είναι πως η δοκιμή αυτή γίνεται σε μία πίστα με πολλά προβλήματα από τα σαμαράκια, που έχει νόημα να υπάρχει μία πτέρυγα που ψύχει το ελαστικό από την υπερθέρμανση που υφίσταται εξαιτίας της μεγαλύτερης κινητικότητας. Όπως επίσης και πρόσθετη δύναμη που θα κρατά τον πίσω τροχό στο έδαφος καθώς η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας αλλάζει από το έντονο φρενάρισμα και έχει την τάση να σηκώνεται στον εμπρός τροχό. Ωστόσο η πίστα είναι πολύ διαφορετική από πέρσι, νέα σαμαράκια, διαφορετικά και τα προηγούμενα, που αλλάζουν πλήρως την ιδανική γραμμή. Ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Marquez, στο Τέξας είναι η πρώτη φορά που έχουν τόσες πολλές μαζεμένες στροφές με πρώτη σχέση στο κιβώτιο κι αυτό σημαίνει πως η μοτοσυκλέτα πρέπει να στηθεί τελείως διαφορετικά. Και με γεγονός πως όλα τα σημεία της είναι πλέον καινούρια, δεν μπορείς να στηριχτείς σε παλιές ρυθμίσεις και παρατηρήσεις.

MotoGP Κατάρ: Ολόκληρη η υπόθεση Ducati, δηλώσεις KTM, Aprilia, Suzuki & Honda: Υπάρχει μονάχα ένα πραγματικά μελανό σημείο

Σε κάθε περίπτωση η πτέρυγα που δοκίμασαν είναι ακριβώς αυτό, μία δοκιμή, που αυτή την στιγμή δεν ξέρουν που θα τους οδηγήσει κι αν θα την κρατήσουν. Μέχρι τότε μπορούν να διακωμωδούν το ζήτημα για όσο θέλουν… και να λένε και την αλήθεια για το ποιος είναι ο ρόλος του μιας και δεν χρησιμοποιείται στον αγώνα:

“One of the differences is the braking point. It's downforce. So it's an aerodynamic thing -a little bit- but still we need to analyse more. Because it also has some negative points, some positive and some negative points and then we need to understand which is better for our riding style.”

Ετικέτες

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες