Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP: Δικαιώθηκε η Ducati

Ανακοινώθηκε η απόφαση για την έφεση των ομάδων

Ο πρώτος αγώνας για τα MotoGP στο Qatar πρόσφερε θέαμα και ένταση, όχι μόνο εντός πίστας αλλά και εκτός, καθώς μετά τη νίκη του Dovizioso πάνω στο νήμα, κατατέθηκαν ενστάσεις από τις ομάδες των Honda, KTM, Suzuki και Aprilia, οι οποίες αρχικά απορρίφθηκαν από τους αγωνοδίκες, αλλά στη συνέχεια κατατέθηκε έφεση στο αρμόδιο όργανο του θεσμού. Το θέμα είχε να κάνει με τα αεροδυναμικά βοηθήματα που είχε χρησιμοποιήσει η Ducati στο πίσω ελαστικό και στο πιρούνι των Desmosedici των Miller, Dovizioso και Petrucci.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις υπήρξε πολύ παρασκήνιο, με το κάθε εργοστάσιο να παίρνει θέση για το λόγο που υπέβαλλε την έφεση, ενώ από την πλευρά της Ducati o Team Manager Gigi Dall'Igna προέβαλε την δική τους εκδοχή (ότι λειτουργούν δηλαδή ως βοηθήματα για την ψύξη του ελαστικού κι όχι υπέρ της αεροδυναμικής), αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίποινα προς την Honda, τονίζοντας έτσι την ενόχληση των Ιταλών από αυτή την κίνηση.

Το όργανο της FIM που εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις είχε δεσμευθεί ότι θα ανακοίνωνε την απόφασή του πριν τον αγώνα της Αργεντινής στις 31 Μαρτίου, όπως και έγινε καθώς χθες βγήκε η επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται η Ducati. Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση της FIM:
"Κατά την διάρκεια του πρώτου αγώνα της σεζόν των MotoGP στο Qatar στις 10 Μαρτίου, κατατέθηκαν στους αγωνοδίκες τεχνικές ενστάσεις που αφορούσαν την χρήση ενός εξαρτήματος στις μοτοσυκλέτες της Ducati, από την ομάδα Suzuki Ecstar κατά του αναβάτη Jack Miller (Νο 43, Ducati), από την ομάδα Repsol Honda κατά του αναβάτη Andrea Dovizioso (Νο 4, Ducati) και από τιςομάδες Red Bull KTM Factory και Aprilia Racing Gresini, κατά του αναβάτη Danilo Petrucci (Νο 9, Ducati). Οι ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν θεώρησαν ότι το εξάρτημα ήταν κυρίως ένα αεροδυναμικό βοήθημα και ως εκ τούτου ήταν ενάντια στους τεχνικούς κανονισμούς των MotoGP. Μετά από ακρόαση, οι τέσσερις ενστάσεις απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια, οι ίδιες τέσσερις ομάδες κατέθεσαν εφέσεις κατά της απόφασης των αγωνοδικών στο Όργανο Εφέσεων των MotoGP και προγραμματίστηκε μια νέα ακρόαση. Το Όργανο Εφέσεων θεώρησε ότι απαιτούνταν επιπλέον τεχνική αξιολόγηση, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να αποταθούν στο Εφετείο των MotoGP σύμφωνα με το άρθρο 3.3.3.2 των κανονισμών.
Έπειτα από την ακρόαση που διεξήχθη στην Mies της Ελβετίας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το Εφετείο παρέδωσε την απόφασή του χθες στις 26 Μαρτίου και οι εμπλεκόμενοι (οι τέσσερις ομάδες, η Ducati και η FIM) ενημερώθηκαν πλήρως ότι:
• Οι εφέσεις που κατατέθηκαν από τις ομάδες των Aprilia, Suzuki, Honda και KTM έγιναν δεκτές.
• Τα προσωρινά αποτελέσματα του αγώνα επικυρώνονται και ανακοινώνονται ως τελικά
• Το αίτημα να ανακηρυχθεί το εξάρτημα παράνομο και να απαγορευθεί η μελλοντική του χρήση σε αγώνες, απορρίφθηκε.
Μία εκ νέου έφεση πάνω στην συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να κατατεθεί στο CAS (Court of Arbitration of Sport, το διαιτητικό δικαστήριο επίλυσης αθλητικών διαφορών) στην Λωζάνη της Ελβετίας μέσα σε πέντε ημέρες, βάσει του άρθρου 3.9 των κανονισμών του 2019 της FIM για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα."

Tags: