MotoGP: Δικαιώθηκε η Ducati

Ανακοινώθηκε η απόφαση για την έφεση των ομάδων
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/3/2019

Ο πρώτος αγώνας για τα MotoGP στο Qatar πρόσφερε θέαμα και ένταση, όχι μόνο εντός πίστας αλλά και εκτός, καθώς μετά τη νίκη του Dovizioso πάνω στο νήμα, κατατέθηκαν ενστάσεις από τις ομάδες των Honda, KTM, Suzuki και Aprilia, οι οποίες αρχικά απορρίφθηκαν από τους αγωνοδίκες, αλλά στη συνέχεια κατατέθηκε έφεση στο αρμόδιο όργανο του θεσμού. Το θέμα είχε να κάνει με τα αεροδυναμικά βοηθήματα που είχε χρησιμοποιήσει η Ducati στο πίσω ελαστικό και στο πιρούνι των Desmosedici των Miller, Dovizioso και Petrucci.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις υπήρξε πολύ παρασκήνιο, με το κάθε εργοστάσιο να παίρνει θέση για το λόγο που υπέβαλλε την έφεση, ενώ από την πλευρά της Ducati o Team Manager Gigi Dall'Igna προέβαλε την δική τους εκδοχή (ότι λειτουργούν δηλαδή ως βοηθήματα για την ψύξη του ελαστικού κι όχι υπέρ της αεροδυναμικής), αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίποινα προς την Honda, τονίζοντας έτσι την ενόχληση των Ιταλών από αυτή την κίνηση.

Το όργανο της FIM που εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις είχε δεσμευθεί ότι θα ανακοίνωνε την απόφασή του πριν τον αγώνα της Αργεντινής στις 31 Μαρτίου, όπως και έγινε καθώς χθες βγήκε η επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται η Ducati. Διαβάστε την πλήρη ανακοίνωση της FIM:
"Κατά την διάρκεια του πρώτου αγώνα της σεζόν των MotoGP στο Qatar στις 10 Μαρτίου, κατατέθηκαν στους αγωνοδίκες τεχνικές ενστάσεις που αφορούσαν την χρήση ενός εξαρτήματος στις μοτοσυκλέτες της Ducati, από την ομάδα Suzuki Ecstar κατά του αναβάτη Jack Miller (Νο 43, Ducati), από την ομάδα Repsol Honda κατά του αναβάτη Andrea Dovizioso (Νο 4, Ducati) και από τιςομάδες Red Bull KTM Factory και Aprilia Racing Gresini, κατά του αναβάτη Danilo Petrucci (Νο 9, Ducati). Οι ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν θεώρησαν ότι το εξάρτημα ήταν κυρίως ένα αεροδυναμικό βοήθημα και ως εκ τούτου ήταν ενάντια στους τεχνικούς κανονισμούς των MotoGP. Μετά από ακρόαση, οι τέσσερις ενστάσεις απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια, οι ίδιες τέσσερις ομάδες κατέθεσαν εφέσεις κατά της απόφασης των αγωνοδικών στο Όργανο Εφέσεων των MotoGP και προγραμματίστηκε μια νέα ακρόαση. Το Όργανο Εφέσεων θεώρησε ότι απαιτούνταν επιπλέον τεχνική αξιολόγηση, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να αποταθούν στο Εφετείο των MotoGP σύμφωνα με το άρθρο 3.3.3.2 των κανονισμών.
Έπειτα από την ακρόαση που διεξήχθη στην Mies της Ελβετίας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, το Εφετείο παρέδωσε την απόφασή του χθες στις 26 Μαρτίου και οι εμπλεκόμενοι (οι τέσσερις ομάδες, η Ducati και η FIM) ενημερώθηκαν πλήρως ότι:
• Οι εφέσεις που κατατέθηκαν από τις ομάδες των Aprilia, Suzuki, Honda και KTM έγιναν δεκτές.
• Τα προσωρινά αποτελέσματα του αγώνα επικυρώνονται και ανακοινώνονται ως τελικά
• Το αίτημα να ανακηρυχθεί το εξάρτημα παράνομο και να απαγορευθεί η μελλοντική του χρήση σε αγώνες, απορρίφθηκε.
Μία εκ νέου έφεση πάνω στην συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να κατατεθεί στο CAS (Court of Arbitration of Sport, το διαιτητικό δικαστήριο επίλυσης αθλητικών διαφορών) στην Λωζάνη της Ελβετίας μέσα σε πέντε ημέρες, βάσει του άρθρου 3.9 των κανονισμών του 2019 της FIM για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα."

Ετικέτες

Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.