MotoGP Αυστρία: Petrucci vs Aleix Espargaro – Το χοντραίνουν περισσότερο

Διάλογος κατώτερος του αθλήματος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/8/2020

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Aleix Espargaro και τον Petrucci είχε συνέχεια έως αργά το απόγευμα εχθές και πλέον ο Espargaro θα πάει το θέμα στην Dorna ζητώντας την τιμωρία του Petrucci… γυρνώντας την πλάστιγγα προς το μέρος του από εκεί που έγερνε από την άλλη μεριά.

Για να το θυμηθούμε πολύ γρήγορα: Κατά την διάρκεια της Q1 ο Rossi βρίσκεται στον γρήγορο γύρο όταν λαμβάνει μήνυμα από την ομάδα στην οθόνη του πως τον ακολουθεί ο Petrucci. Πράγματι η Ducati ήταν κολλημένη πίσω από τον Rossi και θα μπορούσε στην ευθεία να κλέψει και μερικά δέκατα από το slipstreaming κάνοντας και καλύτερο χρόνο.

Ο Rossi δεν έδωσε σημασία, δεν θα χαλούσε και την προσπάθειά του για αυτό που έκανε ο Petrucci ενώ τυπικά δεν είναι και αντίθετο σε κάποιους κανόνες. Πρέπει κανείς να κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει ένα από τα δύο εισιτήρια για την Q2, διακυβεύεται κάτι μεγάλο εκείνη την στιγμή.

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο Aleix που στον προηγούμενο αγώνα, στο Brno, μπήκε από συγκυρία πίσω από τον Quartararo και κατέληξε να είναι μπροστά στην εκκίνηση. Προφανώς και δεν είχε σβήσει η εμπειρία αυτή μία βδομάδα μετά, και έψαχνε το επόμενο «μουλάρι» να τον τραβήξει. Περίμενε λοιπόν στην πίστα οδηγώντας αργά και αναμένοντας τον Rossi να περάσει, και μόλις το έκανε χώθηκε από πίσω του και ανάμεσα στον Petrucci.

Ο Aleix θα πει αργότερα πως «είδα ένα κενό και το άρπαξα, κατάταξη έχουμε, όλοι αυτό κάνουν». Με την διαφορά πως δεν το είδε απλά, αλλά περίμενε στην πίστα, ήταν εσκεμμένο.

Ουσιαστικά λοιπόν ο Petrucci και ο Aleix Espargaro μάλωσαν για το ποιος θα μπει πίσω από τον Rossi…

Αμέσως μετά από την κίνηση του Aleix οι τρεις τους έφτασαν στην ευθεία και ο Petrucci πήρε τελικά το slipstreaming από τον Aleix αντί για τον Rossi κάνοντας έναν πολύ καλό χρόνο και για λίγο κρατούσε το ένα από τα δύο εισιτήρια. Πέρασε στα φρένα τον Aleix με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε κάποιος σε έναν αγώνα, όχι στην κατάταξη και αμέσως μετά τον έκοψε με χειρονομίες χαλώντας τον γύρο και των δύο. Ο Aleix σήκωσε το χέρι, κάνοντας το γενικά αποδεκτό σήμα για το συγνώμη, αλλά λίγο αργότερα οι εικόνες από το box όπου ο Petrucci κοπανούσε τα ράφια, έδειχναν πως δεν το είχε ξεχάσει.

Ο σκηνοθέτης του έδειξε και την επανάληψη που ο Aleix κοιτούσε πίσω περιμένοντας τον Rossi να έρθει, ο Petrucci αισθάνθηκε δικαιωμένος κάνοντας σήμα προς τις κάμερες πως ευχαριστεί για το πλάνο και αμέσως μετά έδωσε την συνέχεια, ή μάλλον δεν σταμάτησε καθόλου να δίνει συνέχεια… Βγήκε έξω από το box κάνοντας χειρονομίες και φωνάζοντας προς την Aprilia, θυμίζοντας πως είναι καλό παιδί και πράο, μέχρι να του πατήσεις όμως τον κάλο.

Ο Aleix ρωτήθηκε στην συνέντευξη και είπε πως ζήτησε τρεις φορές συγνώμη που τον έκοψε, αλλά αυτά έχει η κατάταξη και δεν χρειάζεται όλο αυτό το σόου. Λέγοντας πως έκανε και καλό χρόνο ο Petrucci παρά το κόψιμο.

Επειδή όμως ο χορός του Petrucci με τις χειρονομίες στις κάμερες δεν σταματούσε, ο Aleix επανήλθε στο twitter δείχνοντας τους χρόνους που ο καλύτερος ήταν στον γύρο με την κίνηση που έκανε να μπει μπροστά του. Το θέμα είναι πως πρόσθεσε και μία ειρωνεία στο τέλος κι έτσι πρόσφερε το σκαλί που χρειαζόταν ο Petrucci για να ανεβάσει λίγο πιο ψηλά την αντιπαράθεσή τους. Είπε: «λυπάμαι Petrucci που δεν μπήκες στην Q2 με την μοτοσυκλέτα που κερδίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια - (εννοώντας προφανώς σε αυτή την πίστα).

Ο Petrucci πήρε μία εικόνα από τα στατιστικά καριέρας και των δύο και τα έβαλε δίπλα – δίπλα, λέγοντας πως «λυπάται κι αυτός…» και το πράγμα είχε ήδη χοντρύνει.

Για τον Petrucci το πρόβλημα είναι πως θεωρεί σίγουρο πως θα ήταν στην Q2 αν δεν τον είχε κόψει το Aleix και το αποδεικτικό πως εκείνος ήταν ο καλύτερος γύρος το θεωρεί υπερ του, διότι θα ήταν ακόμη καλύτερος αν δεν τον είχε κόψει...

Για τον Aleix το πρόβλημα ήταν όλο αυτό το σόου που έστησε ο Petrucci πάνω στα νεύρα του, το είπε στο twitter, το είπε σε όσους τον ρώτησαν, στις κάμερες, παντού. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πήγε στην Dorna ζητώντας την τιμωρία του Petrucci γιατί τον έκοψε με επικίνδυνο τρόπο για να τον επιπλήξει. Κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα. Στο τελευταίο δεν έχει άδικο. Ήταν άσχημο αυτό που έκανε στον Petrucci και χώθηκε μπροστά του, ήταν άσχημο και για τον Rossi αυτό που έκαναν και οι δύο, αλλά ας πούμε πως αυτό πάντα γίνεται στην κατάταξη, όλοι το κάνουν. Όχι με τον τρόπο που το έκανε ο Aleix βέβαια…

Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται, καθώς δεν μπορούν να το ξεχάσουν…

Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευμένος από τους χρόνους του στο Sepang Test ο Toprak Razgatlioglu

“ Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. ”
toprak3
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/2/2026

Το τριήμερο τεστ της Sepang έφτασε στο τέλος του και ήταν πραγματικά καταστροφικό για την Yamaha, με τους Ιάπωνες να χάνουν μία ολόκληρη ημέρα λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους κινητήρες της, ενώ οι αναβάτες της “καπάρωσαν” τον πάτο στον πίνακα με τους ταχύτερους χρόνους.

Ο rookie της διοργάνωσης και πολυπρωταθλητής Superbike, Toprak Razgatlioglu πήρε σήμερα την 18η θέση και την 19η στα συνδυασμένα αποτελέσματα των τριών ημερών και όπως είναι αναμενόμενο δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τις δηλώσεις του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

“Έχω μάθει κάποια πράγματα, αλλά όχι πολλά. Προσπαθώ να αλλάξω το στυλ οδήγησής μου και δεν μπορώ να το αρνηθώ: το πρωί ήμουν θυμωμένος γιατί δεν κατάφερα τον χρόνο που ήλπιζα. Με τη ρύθμιση και τα καινούργια ελαστικά βρήκαμε μια καλή βάση το απόγευμα και νιώθω λίγο καλύτερα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πειράξαμε την ανάρτηση όσον αφορά τη ρύθμιση. Στο Buriram θα δοκιμάσουμε νέα εξαρτήματα γιατί χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση για πρόσφυση και ταχύτητα μέσα στις στροφές.

toprak2

Με τα καινούργια ελαστικά ακολούθησα τον Miller για να καταλάβω πώς συμπεριφέρονται στις στροφές. Είναι ιδιαίτερα δυνατός στις ανοιχτές στροφές. Στο φρενάρισμα πάντως πάει καλά: είμαι δυνατός, μπορώ να φρενάρω καλά και να σταματήσω τη μοτοσυκλέτα. Το πρόβλημα είναι ότι στις ανοιχτές στροφές ακόμα δυσκολεύομαι να τις αντιμετωπίσω γιατί δεν μπορώ να διατηρήσω την ταχύτητα. Επιπλέον πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ καλύτερα το φρένο – χρειάζομαι περισσότερο χρόνο.

Στο Buriram νομίζω πως θα δοκιμάσουμε άλλη ρύθμιση, γιατί εδώ δεν πειράξαμε πολύ την ανάρτηση. Θα δοκιμάσουμε μόνο νέα μέρη και θα εστιάσουμε κυρίως στην οδήγηση. Προς το παρόν φαίνεται πως χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση - χρειάζομαι περισσότερη ταχύτητα στην είσοδο και μέσα στις στροφές.

Ήλπιζα ότι θα έκανα 1:57, 1:57:7 ή 1:57:6, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Το κίνητρο μου μειώθηκε όταν είδα πως δεν ερχόταν ο χρόνος. Στην αρχή της μέρας βρήκα λίγο ρυθμό, αλλά χρησιμοποίησα δύο καινούργια ελαστικά. Έκανα 1:58:3. Αν έβλεπα 1:57 θα ήταν καλό για μένα, αλλά χρειάζομαι χρόνο.

Όταν οδηγώ με καινούργια ελαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πότε να ανοίξω το γκάζι. Στα Superbike χρησιμοποιώ πάντα το πίσω ελαστικό, τόσο στην είσοδο όσο και στην επιτάχυνση. Στο MotoGP όμως είναι το αντίθετο. Πρέπει να οδηγώ περισσότερο όπως στη Moto2, με πολύ απαλό άνοιγμα γκαζιού, γιατί τα Michelin είναι πολύ ευαίσθητα. Όπως είπα, προσπαθώ να προσαρμοστώ, αλλά μετά από τα Superbike δεν είναι εύκολο. Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Οδηγώ με στυλ Superbike. Νιώθω άνετα με το πίσω ελαστικό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύομαι στις γρήγορες στροφές και στην ταχύτητα ανάμεσα σε αυτές, οπότε το στυλ μου δεν βοηθάει. Ο Bulega θα οδηγούσε καλύτερα από εμένα γιατί είναι πολύ δυνατός στις ανοιχτές στροφές.

Δεν είναι εύκολο να με βλέπω τόσο χαμηλά, ειδικά μετά τα αποτελέσματα που είχα στα Superbike. Αλλά προσπαθώ να μάθω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Ελπίζω να βελτιωθώ, δεν ξέρω πώς ακόμα, αλλά προσπαθώ να πιέζω κάθε μέρα.

Τα ελαστικά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα της Pirelli. Οι άλλοι αναβάτες ήδη το γνωρίζουν, οπότε είναι πιο εύκολο για αυτούς, αλλά για μένα είναι περίπλοκο γιατί μου λείπει η εμπειρία.

Σε σχέση με τα Superbike, απολαμβάνω επίσης το φρενάρισμα, αλλά η ταχύτητα είναι δύσκολη. Το πρωί είδα τον Alex Marquez: η μοτοσυκλέτα του στρίβει απίστευτα καλά και έχει δυνατή επιτάχυνση, εκμεταλλευόμενη την πρόσφυση στο έπακρο. Είναι δύσκολο για μένα να επαναλάβω αυτό το στυλ, ειδικά στους πρώτους 4-5 γύρους. Προφανώς θα ήθελα να οδηγώ όπως αυτός, αλλά η μοτοσυκλέτα δεν σταματά όπως θα ήθελα και χάνουμε κάτι. Είναι επίσης θέμα ρύθμισης, όχι μόνο στυλ οδήγησης. Έτσι πρέπει να βρούμε λύση για τον αγώνα.

Πρέπει ακόμα να καταλάβω καλύτερα τα ελαστικά, ειδικά στις προσομοιώσεις αγώνα. Ακόμα δεν ξέρω τι δυνατότητα έχουν μετά από 12 γύρους. Στη Ταϊλάνδη ίσως δοκιμάσω μια προσομοίωση αγώνα.

Δοκίμασα τα πίσω φτερά πριν δυο μέρες και θα τα δοκιμάσω ξανά στο Buriram. Η αίσθηση είναι καλή γιατί σε βοηθούν να καταλάβεις τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Με τη χαμηλή σέλα νιώθω πιο άνετα, ειδικά στις στροφές, και καταλαβαίνω τη μοτοσυκλέτα. Όταν είμαι στη ψηλή θέση είναι διαφορετικό. Τη στιγμή αυτή η Yamaha μου είναι σαν τουριστική μοτοσυκλέτα.

Στο Superbike είναι εύκολο να κάνεις πολλούς γύρους, αλλά εδώ είναι διαφορετικό, ειδικά με τη ζέστη. Είμαι κουρασμένος. Αλλά γενικότερα περίμενα αυτές τις δυσκολίες.”

rins

Ο Alex Rins τερμάτισε 12ος σήμερα και 14ος στα συνδυαστικά αποτελέσματα. Στις δηλώσεις του για το πρόβλημα που προέκυψε και δεν είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν χτες είπε: “Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε, επειδή ο κινητήρας του Fabio και του Toprak χάλασε. Για λόγους ασφαλείας ήταν καλύτερο να τα ελέγξουν όλα. Φαίνεται ότι εντόπισαν το πρόβλημα, γι' αυτό μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε ξανά.

Ευτυχώς, όλα τα σημαντικά πράγματα που έπρεπε να δοκιμάσουμε τα κάναμε τις πρώτες ημέρες – κατά τη διάρκεια του shakedown και την πρώτη ημέρα των επίσημων δοκιμών.

Δεν θέλω όμως να πω ότι δεν άλλαξε τίποτα το γεγονός ότι δεν μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε, γιατί κάθε φορά που βγαίνεις στην πίστα, μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο – ειδικά τώρα που δεν έχουμε κάνει ακόμα ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα. Το σχέδιο για χθες και σήμερα ήταν να δοκιμάσουμε μόνο λίγα εξαρτήματα. Το θέμα ήταν περισσότερο να κάνουμε πολλούς γύρους και να δοκιμάσουμε, για παράδειγμα, διαφορετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο και την ανάρτηση.

Τελικά χθες δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω του προβλήματος. Ευτυχώς, σήμερα μπορέσαμε να οδηγήσουμε. Η Yamaha μας είπε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε πολλούς γύρους. Σήμερα, όμως, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ξανά την εργονομία και το απόγευμα έκανα μια προσομοίωση σπριντ – αυτό ήταν όλο. Στην Ταϊλάνδη θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους κινητήρες, οπότε θα μπορούμε να οδηγήσουμε πιο ελεύθερα”.