MotoGP Βαρκελώνη: Νίκη Quartararo – Πικρόγλυκη για Yamaha

Μπροστά από τις δύο Suzuki!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/9/2020

Τα πράγματα στην εκκίνηση έγιναν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα λέγαμε εχθές: Η Suzuki του Mir εμφανίστηκε από το πουθενά! Η Ducati του Miller κατάπιε θέσεις και προς στιγμή ο Rossi βρέθηκε πίσω του. Ο Morbidelli έφυγε εμπρός, ο Quartararo έχασε θέσεις και όλα αυτά όταν δύο Ducati έπεφταν εξαιτίας μίας τρίτης. Ο Zarco πέφτει και παρασύρει τον Dovizioso που αμέσως χάνει το μικρό προβάδισμα που είχε στο πρωτάθλημα φανερά εκνευρισμένος για τον Zarco μόνο που ο Γάλλος δεν έφταιγε. Μπροστά του ο Petrucci έκανε ένα γλίστρημα κόβοντας απότομα και για να μην τον χτυπήσει τσίμπησε ενστικτωδώς το φρένα και αμέσως έφυγε έξω, παίρνοντας μαζί του τον Dovizioso, όλα αυτά αμέσως μετά την πρώτη στροφή… Μία μεγάλη ατυχία για τις Ducati…

ο Zarco πέφτει για να μην... πέσει πάνω στον Petrucci...

...προς μεγάλη απογοήτευση του Dovizioso που έφυγε μαζί του...

Στο μεταξύ όμως τον αγώνα οδηγεί η Yamaha Petronas 2021! Μία εκπληκτική εικόνα! Morbidelli πρώτος και Rossi δεύτερος με Quartararo τρίτο και πιο πίσω τον Miller. Ο Rossi έκανε ένα ξεκάθαρο προσπέρασμα στον Miller πριν κλείσει ο πρώτος γύρος, ο Quartararo δεν κρατήθηκε πολύ πίσω και έτσι η πρώτη γραμμή της Yamaha έφτασε να οδηγεί τον αγώνα!

Λίγο αργότερα ο Quartararo θα κρατούσε πολύ αργά τα φρένα εξωτερικά του Rossi στο τέλος της ευθείας και αν και ελεγχόμενη η κίνηση έδειχνε τρομακτικά από έξω την ώρα που περνά τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη πείρα από όλους τους. Δεν έμεινε εκεί, με τον ίδιο τρόπο και στο τέλος του 8ου γύρου πέρασε έτσι και τον Morbidelli κάνοντας για έναν γύρο την προσπάθεια να αποκτήσει και μία μικρή διαφορά ασφαλείας.

Στον δέκατο γύρο ο Rossi όμως παίρνει μήνυμα από την ομάδα για αλλαγή στην δεύτερη χαρτογράφηση που αν δεν είναι κωδικοποιημένη είναι σήμα για διατήρηση του ελαστικού. Ακριβώς γιατί μπροστά του οι Yamaha Petronas και συγκεκριμένα ο Quartararo πιέζει περισσότερο.

Είχαμε καιρό να δούμε όλο τον grid με ίδια ελαστικά. Όλους μαζί χωρίς εξαίρεση. Η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία δεν άφηνε άλλες επιλογές και είχαν όλοι την μαλακή γόμα. Που σημαίνει πως η διατήρηση του ελαστικού θα έκανε την μεγάλη διαφορά στο τέλος του αγώνα!

Με τον Quartararo να ανοίγει ένα κενό μίας μοτοσυκλέτας και όλες μαζί οι Yamaha να ξεφεύγουν από τον Miller, πιο πίσω οι υπόλοιποι δεν κάνουν σοβαρές μάχες. Ο Mir είναι πίσω από τον Miller και τότε ο Pol Espargaro πέφτει από την 8η θέση στα φρένα της πρώτης στροφής μπροστά στον Petrucci που τον ακολουθούσε ακριβώς στον τροχό και κυνηγούσε την θέση.

η πτώση του Espargaro...

Αμέσως μετά ο Morbidelli παραλίγο να εμβολίσει τον Quartararo γιατί έφυγε και αυτός ευθεία, χάνει πρόσφυση εμπρός και μετά βίας το σώζει μπαίνοντας τρίτος πίσω από τον Rossi που τον πέρασε. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα ελαστικά είχα αρχίσει να δείχνουν πως δεν είναι τα ίδια με την αρχή και φτάνουμε έτσι στον 15ο γύρο, όπου ήδη ο Mir κυνηγά τον Miller και οι τρεις Yamaha συνεχίζουν να οδηγούν τον αγώνα με διαφορά!

Και τότε έγινε αυτό ακριβώς που δεν ήθελε κανείς. Κανείς που είναι οπαδός του αθλήματος ασχέτως ποια ομάδα υποστηρίζει. Στην αλλαγή κατεύθυνσης μετά την πρώτη στροφή, ο Rossi πέφτει από πρόσφυση εμπρός. Εκεί που την πάτησε και ο Morbidelli προηγουμένως…

η πιο άσχημη στιγμή του αγώνα, να βλέπεις έναν αναβάτη - μύθο να χάνει μία σίγουρη θέση στο βάθρο...

φανερά απογοητευμένος ο Rossi...

Ο Mir περνά τον Miller όσο ο τελευταίος χάνει πρόσφυση και ρυθμό και αμέσως η Suzuki κάνει την διαφορά και πλησιάζει τον Morbidelli. Ο Mir είναι ήδη στο βάθρο πλέον, όσο ο Rossi ακόμη να φτάσει στο box, φανερά απογοητευμένος. Μία μεγάλη ευκαιρία, μία πανέμορφη εικόνα για την Yamaha που αμαυρώθηκε λίγο, καθώς οι δύο Yamaha Petronas συνεχίζουν να γυρίζουν μπροστά. Ο Vinales, σε περίπτωση που αναρωτήθηκε κανείς ως τώρα, βρέθηκε στην 15η θέση από την εκκίνηση και ανέβηκε μόνο αντίστοιχα των πτώσεων μπροστά του…

Ο Oliveira πέφτει και αυτός ενώ ο Rins κολλά στον Miller μέχρι που τέσσερις γύρους πριν το τέλος του αγώνα τον περνά κιόλας. Δύο Yamaha, δύο Suzuki οδηγούν τον αγώνα και ο μόνος τρόπος να αλλάξει καθώς έχουν όλοι διαφορά μεταξύ τους και περισσότερο από όλους ο Quartararo, είναι κάποιος να πέσει. Εκείνη την στιγμή οι Suzuki δεν είχαν κάνει την επίθεσή τους και όλα έδειχναν πως χωρίς πτώση αλλαγή στην πρώτη πεντάδα δεν μπορεί να γίνει!

Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για την οπτική του Rossi καθώς η θέση του στην πρώτη γραμμή ή στο βάθρο ή ακόμη και στην κορυφή ακόμη (όσο ο Quartararo έκοβε εξαιτίας του πίσω ελαστικού) ήταν σίγουρη αν απλά συνέχιζε…

Ο Mir βέβαια παίρνει ειδοποίηση να αλλάξει στην τρίτη χαρτογράφηση και αμέσως φτάνει τον Morbidelli, και τον περνά δύο γύρους πριν το τέλος! Αυτή είναι η αρχή για την άνοδο της Suzuki στο βάθρο!

Εκείνη την στιγμή ο Mir είναι δεύτερος και στον αγώνα και στο πρωτάθλημα! Και τότε ο Rins περνά και εκείνος τον Morbidelli. Τα ελαστικά κάνουν όλη την διαφορά και οι Suzuki φαίνεται πως τα διατηρούν σε καλύτερη κατάσταση!

Τελευταίος γύρος και τώρα πράγματι μόνο κάποιο λάθος μπορεί να αλλάξει την πρώτη τριάδα. Ό,τι αλλαγή είχε να γίνει με προσπεράσματα, φαίνεται πως είχε γίνει με τον Quartararo σε απόσταση ασφαλείας για όσο κρατά ο γύρος. Αν είχαμε έναν – δύο ακόμη θα έπρεπε να παλέψει με τον Mir αλλά όχι, κερδίζει μπροστά από τις Suzuki έχοντας κάνει έναν υπέροχο αγώνα! Απίστευτος Quartararo και μοναδικός Mir! Ο Rins, ναι του αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά είναι ο Mir που μπορεί να στηρίξει το όνειρο της Suzuki ακόμη και για το φετινό πρωτάθλημα. Προσγειωμένος ο ίδιος δεν θέλει να το συζητά, φαίνεται όμως πως είναι εδώ για να πρωταγωνιστήσει!

Ο Rins σταματά να αποτίνει φόρο τιμής στον Luis Salom τον αναβάτη στην Moto2 που σκοτώθηκε εδώ το 2016... Τονίζοντας και αργότερα πως η σκέψη του είναι με τις οικογένειες που έχουν υποφέρει χάνοντας τους δικούς τους στους αγώνες.

Πίσω στον αγώνα, ο Quartararo θα προσθέσει μία μεγάλη αλήθεια… Πως ήταν καλό που είχε μπροστά του μόνο Yamaha γιατί αυτό σήμαινε πως θα μπορούσε να περάσει στην ευθεία. Και όταν περνάς στην ευθεία και όταν προσπερνάς καθαρά χωρίς υπερ-προσπάθεια, τότε ξέρεις μπορείς να κερδίσεις. Δύο αλήθειες σε αυτό το σημείο. Πως τα αργά φρένα στον Rossi ήταν πιο ελεγχόμενα από αυτό που φάνηκε, όπως ήδη είπαμε, και πως το μόνιμο πρόβλημα με την τελική της Yamaha κρύφτηκε εδώ, σε αυτή την πίστα και με μονομαχία μεταξύ τους. Αν δεν είχε χτίσει διαφορά βέβαια, ή αν είχαμε έναν γύρο ακόμη ο Mir θα είχε κερδίσει τον αγώνα καθώς ο Quartararo δεν είχε πλέον πίσω ελαστικό. Πράγμα που δείχνει και απίστευτο έλεγχο από πλευράς του… Το πήγε τόσο – όσο!

Είναι ένα πικρο-γλυκο βάθρο για την Yamaha γιατί πήρε την νίκη αλλά είχε και όλες τις θέσεις του βάθρου συμπληρωμένες, το ίδιο και για τους θεατές που το τελευταίο που ήθελαν ήταν να δουν τον Rossi να πέφτει.

Στην Moto2 ο ετεροθαλής αδερφός του, ο Luca Marini πήρε μία μεγάλη νίκη παλεύοντας με τον Sam Lowes στους τρεις τελευταίους γύρους. Αν και η πάλη ήταν περισσότερο εσωτερική, με την έννοια πως απλά έπρεπε να διατηρήσει ελαστικό καθώς ο Lowes μπροστά του έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο με την πρόσφυση να τον εγκαταλείπει σιγά – σιγά. Με προσεκτικές κινήσεις ο Marini πήρε μία νίκη που την χρειαζόταν ως βασικός για το πρωτάθλημα μετά από μία αποχή όταν βγήκε θετικός στον κορωνοϊό.

Μεγάλη νίκη και στην Moto3 για άλλον έναν μικρό αδερφό, ο Darryn Binder κέρδισε μπροστά από τον πάντα μαχητικό Tony Arbolino

Θέση
Βαθμοί
N#
Αναβάτης
Εθν/τα
Ομάδα
ΜΟΤΟ
Km/h
Χρόνος/Διαφ.
1
25
20
FRA
Petronas Yamaha SRT
Yamaha
164.3
40'33.176
2
20
36
SPA
Team SUZUKI ECSTAR
Suzuki
164.2
+0.928
3
16
42
SPA
Team SUZUKI ECSTAR
Suzuki
164.1
+1.898
4
13
21
ITA
Petronas Yamaha SRT
Yamaha
164.1
+2.846
5
11
43
AUS
Pramac Racing
Ducati
164.0
+3.391
6
10
63
ITA
Pramac Racing
Ducati
164.0
+3.518
7
9
30
JPN
LCR Honda IDEMITSU
Honda
164.0
+3.671
8
8
9
ITA
Ducati Team
Ducati
163.8
+6.117
9
7
12
SPA
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
163.3
+13.607
10
6
35
GBR
LCR Honda CASTROL
Honda
163.3
+14.483
11
5
33
RSA
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
163.2
+14.927
12
4
41
SPA
Aprilia Racing Team Gresini
Aprilia
163.2
+15.647
13
3
73
SPA
Repsol Honda Team
Honda
163.1
+17.327
14
2
27
SPA
Red Bull KTM Tech 3
KTM
162.4
+27.066
15
1
53
SPA
Esponsorama Racing
Ducati
162.4
+27.282
16
 
38
GBR
Aprilia Racing Team Gresini
Aprilia
162.3
+28.736
17
 
6
GER
Repsol Honda Team
Honda
162.1
+32.643
Not Classified
 
 
88
POR
Red Bull KTM Tech 3
KTM
163.9
6 Laps
 
 
46
ITA
Monster Energy Yamaha MotoGP
Yamaha
165.0
9 Laps
 
 
44
SPA
Red Bull KTM Factory Racing
KTM
164.1
12 Laps
Not Finished 1st Lap
 
 
5
FRA
Esponsorama Racing
Ducati
 
0 Lap
 
 
4
ITA
Ducati Team
Ducati
 
0 Lap

 

Ο Quartararo κρατούσε 63 μοίρες κλίση στην χαρακτηριστική 5η στροφή, ακόμη και προς το τέλος του αγώνα!

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες