Τραγικό γεγονός στην Catalunya: Νεκρός ο Luis Salom

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/6/2016

Ο Luis Salom της ομάδας SAG, αναβάτης της Moto 2, υπέκυψε στα τραύματά του μετά από πτώση που είχε στα ελεύθερα δοκιμαστικά. Η πτώση σημειώθηκε στην δωδέκατη στροφή, που είναι η προτελευταία της πίστας (για την F1 χρησιμοποιείται ακόμα ένα εσάκι). Οι κάμερες κατέγραψαν το περιστατικό από την στιγμή που ο Luis βρισκόταν στην άσφαλτο, πριν καταλήξει στα προστατευτικά - κι έτσι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον λόγο που έπεσε ή για το αν υπάρχει ανάμιξη κάποιου άλλου αναβάτη. Ωστόσο οι πρώτες –ανεπίσημες- πληροφορίες από ανθρώπους της πίστας, αναφέρουν ότι δεν υπήρχε άλλος αναβάτης εκείνη την στιγμή.

Οι διασώστες έδωσαν απευθείας μάχη για να τον κρατήσουν στην ζωή, το πρώτο ασθενοφόρο που κατέφτασε το διαδέχτηκε το ελικόπτερο και αμέσως μετά ένα δεύτερο ασθενοφόρο. Εξαιτίας όμως της πολυπλοκότητας των τραυμάτων οι διασώστες αποφάσισαν να μεταφερθεί οδικώς. Οι δοκιμές ακυρώθηκαν και ενημερώθηκε κοντινό νοσοκομείο της Catalunya, ώστε να προετοιμάσει αίθουσα χειρουργείου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών όμως, ο 24χρονός Salom υπέκυψε στα τραύματά του στις 16:55.

 

 

Η Dorna εξέδωσε ανακοίνωση πριν λίγο, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια απέναντι στους συγγενείς, εκ μέρους παράλληλα των FIM, IRTA, RFME και του Circuit de Barcelona-Catalunya.

Ο Luis Salom έτρεξε για πρώτη φορά το 2009, στην Jerez στην κατηγορία των 125 και ανέβηκε στο βάθρο 25 φορές, συμπεριλαμβανομένων και 9 νικών στην Moto3. Το 2012 ήταν δεύτερος στον τίτλο για την Moto3 και τον επόμενο χρόνο τρίτος διεκδικώντας τον τίτλο από τους Maverick Viñales και Alex Rins. Φέτος ανέβηκε στην δεύτερη θέση του βάθρου, την τρίτη του συνολικά στην Moto2.

Ο θάνατός του είναι ο πρώτος για τα MotoGP μετά από τον Marco Simoncelli το 2011, ενώ στην ιστορία της Moto2 έχει σημειωθεί ακόμα ένας θάνατος, του Shoya Tomizawa, το 2010.

Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους κοντινούς του ανθρώπους και την ομάδα του…

 

UPDATE:

Νέα διαμόρφωση της πίστας

 

 

Ετικέτες

MotoGP – Marc Marquez: “Είμαι ξανά στο επίπεδο που είχαν πριν τον τραυματισμό”!

Σε 12 αγώνες έχει σχεδόν τους ίδιους βαθμούς με ολόκληρη την περσυνή χρονιά
Marquez
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/7/2025

Ο Marc Marquez διανύει μία εξαιρετική χρονιά. Είμαστε λίγο μετά τα μέσα της σεζόν και ο Ισπανός αναβάτης έχει μόλις 11 βαθμούς λιγότερους από όσους μάζεψε όλη την περσυνή χρονιά.

Στα 32 του χρόνια, ο Ισπανός όχι μόνο έχει φτάσει τα θρυλικά νούμερα του 2019, αλλά τα έχει ξεπεράσει. Με 381 βαθμούς σε 12 αγώνες, έχει συγκεντρώσει το 85,8 % των διαθέσιμων πόντων, ξεπερνώντας το ήδη εξαιρετικό 83,3 % του 2019! Η σύγκριση ποσοστών για τον ίδιο αναβάτη, είναι ο καλύτερος τρόπος να σχηματίσεις εικόνα μεταξύ διαφορετικών περιόδων στα MotoGP με αρκετές αλλαγές να έχουμε μεσολαβήσει.

Κατά την διάρκεια του Ουγγρικού GP ο Marquez δήλωσε “Είναι δύσκολο να πω αν είμαι ο καλύτερος Marc ever. Αλλά έχω επιστρέψει στο επίπεδο πριν τον τραυματισμό, με περισσότερο έλεγχο και την ίδια δίψα για νίκες. Και φαίνεται η ωριμότητα στην πίστα: λιγότερη επιθετικότητα, μεγαλύτερη ψυχραιμία. Το sprint στη Γερμανία, όπου κέρδισα στο τελευταίο γύρο πλησιάζοντας τον Bezzecchi, ήταν ξεχωριστό. Τώρα μπορώ να διαχειρίζομαι καλύτερα τον εαυτό μου, με λιγότερο ρίσκο”.

Όσον αφορά τον τίτλο, δήλωσε: “Ακολουθώ μια ειλικρινή προσέγγιση, μετά το καλοκαίρι, αντιμετωπίζω τους τελευταίους δέκα αγώνες με την νοοτροπία ότι μόνο εγώ μπορώ να χάσω αυτόν τον τίτλο. Αν πρέπει να διαχειριστούμε, θα το κάνουμε. Αν μπορούμε να νικήσουμε, θα προσπαθήσουμε σίγουρα”.