Όπως γράφαμε εχθές το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Honda για το δεύτερο χειρουργείο του Marquez, η συμμετοχή του στην απαιτητική τσέχικη πίστα του Brno θα έπρεπε να ξεχαστεί. Το αρχικό ανακοινωθέν βέβαια μιλούσε για αποφάσεις που θα ληφθούν μετά από 48 ώρες, όταν και ο Marquez πάρει εξιτήριο. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει αρκετά για τις προετοιμασίες του αγώνα, ενώ απέναντι σε κάθε ηρωισμό η επανάληψη μίας τέτοιας προσπάθειας όπως στην Jerez, για πρόωρη συμμετοχή στον αγώνα, μονάχα καταστροφική θα μπορούσε να είναι.
Ο Marquez δεν είναι άνθρωπος που φοβάται το ρίσκο, το ακριβώς αντίθετο, αλλά σκέφτεται ταυτόχρονα και τον τίτλο. Στο πρώτο χειρουργείο η πιθανότητα να κερδίσει πόντους ήταν εκείνη που τον ώθησε να πάρει την απόφαση να αγωνιστεί, τώρα είναι η βεβαιότητα πως θα χάσει περισσότερους, εκείνη που τον κρατά στο κρεβάτι περισσότερο.
Η ομάδα όμως έχει και ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών να σκεφτεί, δεν γίνεται να συνεχίσει μόνο με τον νεότερο Marquez που δεν πρόκειται να φέρει δυνατό αποτέλεσμα ή τουλάχιστον που είναι μικρές οι πιθανότητες να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμη όμως και να γίνει το αναπάντεχο με τον νεαρό Alex που αυτή θα είναι μόλις η πέμπτη πίστα που αγωνίζεται με MotoGP, η άλλη μοτοσυκλέτα της Honda δεν γίνεται να περάσει ακόμη έναν αγώνα χωρίς συλλογή βαθμών.
Η αντικατάσταση για την Honda ήταν βέβαιο πως θα γίνει με τις επιλογές της να είναι εξαιρετικά λίγες. Ο Stefan Bradl έχει εμπειρία από την RC213V αλλά «χρωστά» προπόνηση όπως είπε και ο ίδιος καθώς εξαιτίας της πανδημίας έχει οδηγήσει ελάχιστα. Η μόνη του οδηγική γυμναστική ήταν με superbike κι αυτό όχι σε βαθμό που θα ήθελε. Είναι τιμή του, όπως είπε, να αγωνιστεί για την Repsol Honda και να βοηθήσει, ανυπομονώντας για την εξέλιξη του αγωνιστικού τριημέρου.
MotoGP: Στην Pramac Yamaha ο παγκόσμιος πρωταθλητής Izan Guevara το 2027
Είναι φυσικά Ισπανός και μόλις 22 ετών
Από τον
Παύλο Καρατζά
27/8/2026
Δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές θα έχει στο ρόστερ της η Prima Pramac Yamaha το 2027, αφού δίπλα στον Toprak Razgatlioglu, θα αγωνίζεται ο Izan Guevara.
Η Prima Pramac Yamaha MotoGP ανακοίνωσε την προσθήκη του Izan Guevara για το 2027, με τον Ισπανό να προβιβάζεται από τη Moto2 και πλέον είναι ο τρίτος αναβάτης που θα ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή το 2027. Ο 22χρονος Ισπανός θα έχει την επόμενη σεζόν για teammate του τον Toprak Razgatlioglu.
Ο Izan κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto3 το 2022 και έκτοτε αγωνίζεται στην Moto2, ενώ φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.
Izan Guevara: “Αυτό είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για μένα. Η άνοδος στο MotoGP ήταν πάντα ο στόχος μου και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς στην κορυφαία κατηγορία. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσίες από πολλούς ανθρώπους γύρω μου.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Yamaha για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Αυτή η ευκαιρία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των δικών μου προσπαθειών, αλλά και της υποστήριξης που έλαβα από τους γονείς μου, την ομάδα μου, τον φυσιοθεραπευτή μου και όλους όσους με βοήθησαν να εξελιχθώ τόσο ως αναβάτης όσο και ως άνθρωπος.
Ταυτόχρονα, είμαι πολύ ήρεμος, καθώς η προσοχή μου παραμένει πλήρως στραμμένη στη Moto2. Παλεύουμε για το πρωτάθλημα και στόχος μου είναι να ολοκληρώσω αυτό το κεφάλαιο της καριέρας μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κοιτώντας μπροστά προς το 2027, είμαι ενθουσιασμένος με την πρόκληση. Το MotoGP θα εισέλθει σε μια νέα εποχή και πιστεύω ότι αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους αναβάτες που θα κάνουν το βήμα προς τα πάνω. Ο πρώτος μου στόχος θα είναι να μάθω, να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να συνεργαστώ στενά με την ομάδα. Στη συνέχεια, βήμα-βήμα, θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να φτάσω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.”
Paolo Pavesio, Διευθύνων Σύμβουλος της Yamaha Motor Racing: “Η προαγωγή του Izan στο MotoGP αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του σκοπού για τον οποίο σχεδιάστηκε το πρόγραμμα bLU cRU. Γνωρίζουμε το ταλέντο του Izan εδώ και πολλά χρόνια. Η ταχύτητα που επέδειξε στην πορεία του προς τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Moto3 δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις δυνατότητές του. Ωστόσο, μετά από δύο απαιτητικές σεζόν στη Moto2, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αναλάβαμε από κοινού τη δέσμευση να τον βοηθήσουμε να επιτύχει τον τελικό στόχο του: την άνοδό του στο MotoGP.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, ο Izan έδειξε ακριβώς αυτό που ελπίζαμε να δούμε. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την ταχύτητά του, έχει ωριμάσει σημαντικά τόσο ως αναβάτης όσο και ως επαγγελματίας. Η εργασιακή του ηθική, η αποφασιστικότητά του, η συνέπειά του και η ικανότητά του να βελτιώνεται συνεχώς έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.
Είναι συναρπαστικό για τη Yamaha να καλωσορίζει έναν τόσο ταλαντούχο νεαρό αναβάτη στο πρόγραμμά μας στο MotoGP. Η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αναβατών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του αθλήματός μας και ο Izan αντιπροσωπεύει ακριβώς το είδος του ταλέντου στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε.
Με το MotoGP να εισέρχεται σε μια εντελώς νέα τεχνική εποχή το 2027, πιστεύουμε επίσης ότι η συγκυρία είναι ιδανική για έναν νέο να κάνει τη μετάβαση. Όλοι θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της προσαρμογής στους νέους κανονισμούς και στις νέες μοτοσυκλέτες, δημιουργώντας μια μοναδική ευκαιρία για τα ανερχόμενα ταλέντα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τον Izan καθώς ξεκινά αυτό το συναρπαστικό νέο κεφάλαιο της καριέρας του με τη Yamaha.”