Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
7/6/2026
Την επιστροφή του μετά την μακρά αποκατάσταση, για ακόμη μία φορά, σημάδεψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ο Marc Marquez κυριαρχώντας με απόλυτο τρόπο μέσα στην Ουγγαρία κερδίζοντας την pole position, τον Sprint και τον αγώνα, με τεράστια διαφορά ασφαλείας.
Ταυτόχρονα έδωσε στην Ducati την 110ης νίκη στα MotoGP και κράτησε τον Acosta στην δεύτερη θέση δημιουργώντας και εκεί ένα ρεκόρ. Ποτέ ξανά στην μακρά ιστορία των MotoGP δεν έχει ανέβει ένας αναβάτης 13 φορές στο βάθρο χωρίς να καταφέρει το ψηλότερο σκαλί!
Τρεις Aprilia και μία Ducati μαζί με ακόμη μία που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, είχαν ένα καταστροφικό strike τύπου bowling όταν ο Martin έχασε τον έλεγχο στα φρένα της πρώτης στροφής και έπεσε πάνω τους. Το λάθος αυτό το Martin ήταν ένα τεράστιο δώρο στον Marc Marquez και την Ducati, όχι γιατί έβγαλε εκτός συναγωνισμού αναβάτες που μπορούσαν να διεκδικήσουν το βάθρο, κανείς δεν είχε άλλωστε τον ρυθμό του Marc Marquez στην Ουγγαρία, αλλά γιατί βοήθησε έτσι να μειωθεί η τεράστια διαφορά στην βαθμολογία. 25 πόντους έσβησε σήμερα ο Marc Marquez από τον Bezzecchi που θα μπορούσε να είναι τρίτος στο βάθρο αντί του Bagnaia και να συνεχίσει έτσι να προηγείται με μία διαφορά κοντά στους 90 βαθμούς, νούμερο αρκετά υψηλό. Από σήμερα οι δύο Aprilia απέχουν 20 πόντους και 72 ο Marc Marquez.
Το λάθος του Martin έστειλε εκτός βαθμών τους τρεις πρώτους του πρωταθλήματος αν και αξίζουν συγχαρητήρια στον Di Giannantonio γιατί κατάφερε να ξανά μπει στον αγώνα αλλά και στους βαθμούς τερματίζοντας 12ος κερδίζοντας έτσι 4 βαθμούς!
Πριν ακόμη το κοινό καταλάβει τι έγινε στην πρώτη στροφή, ο Acosta επιτέθηκε στον Marc Marquez και πέρασε εμπρός με μία αρκετά επιθετική αλλά πολύ καθαρή κίνηση. Εκ των υστέρων φάνηκε πως ο Marc Marquez περίμενε απλά να πέσει η απόδοση των ελαστικών κρατώντας το δικό του μπροστινό στην κατάλληλη θερμοκρασία χωρίς να κολλά πίσω του. Μέχρι όμως τον 14ο γύρο η εικόνα δεν ήταν αυτή και όλα έδειχναν πως ίσως σήμερα ο Acosta καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη.
Το μόνο σίγουρο μέχρι τον 14ο γύρο ήταν πως Acosta και Marc Marquez ήταν σε απίστευτο ρυθμό, πολύ πιο γρήγορα από όλους τους άλλους. Είχαν χτίσει διαφορά 6 δευτερολέπτων από τον Bagnaia που είχε κερδίσει την 3η θέση από την πτώση των άλλων, αυτή είναι η αλήθεια και ενώ και εκείνος είχε πάνω από 5 δευτερόλεπτα διαφοράς από τον Marini στην 4η θέση. Συνολικά σχεδόν 14 δευτερόλεπτα από τον Marc Marquez μέχρι τους υπόλοιπους από την 4η θέση και πίσω!
Τα πρώτα σημάδια του τι θα ακολουθούσε δόθηκαν μετά τον 11ο γύρο που ο Marc Marquez έκανε συνέχεια τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.
Στην έναρξη του 14ου γύρου ήδη η ατμόσφαιρα μέσα στο box της Ducati ήταν τεταμένη, έβλεπαν την επίθεση να έρχεται και πράγματι μέσα στο εσάκι ήρθε η πρώτη επίθεση!
Ο Acosta αντιστάθηκε σθεναρά και κέρδισε εκείνον τον γύρο.
Η δεύτερη επίθεση έγινε στις τελευταίες στροφές του 14ου γύρου και εκεί ακούμπησαν δύο φορές περισσότερο αμυντικά και λιγότερο επιθετικά με την μάχη να φτάνει μέχρι το εσάκι του 15ου γύρου όπου ο Marc Marquez πέρασε εμπρός.
Αυτό ήταν, δύο γύροι με πολύ όμορφο θέαμα που θα τελείωνε απότομα από πλευράς μαχών μπροστά γιατί μόλις έναν γύρο μετά και ο Marc Marquez έχει ήδη διαφορά ασφαλείας!
Είναι ευκαιρία για πολλές επαναλήψεις ώστε να δει κανείς τι έγινε τους δύο προηγούμενους γύρους, γιατί μέχρι να τελειώσει ο 16ος γύρος ο Marc Marquez είναι κάπου άλλου, σε άλλο σύμπαν από τους υπόλοιπους!
Ο Mir πέφτει μόνος του, με μόνη έκπληξη το γεγονός πως έφτασε μέχρι τον 16ο γύρο, συνήθως αν φτάσει μέχρι την μέση του αγώνα υπάρχει μία περίπτωση να μην πέσει.
Ο Ai Ogura δεν άφησε τον Marini να χαρεί την 4η θέση αν και η 5η είναι επίσης μία επιτυχία για την Honda και φυσικά δεν θα υπήρχε αν Bezzecchi, Martin και Di Giannantonio δεν έφευγαν από τον συναγωνισμό, μαζί με Aldeguer και Fernandez μάλιστα.
Για ακόμη μία φορά ο Moreira έκανε έναν πολύ καλό αγώνα και μαζί και την διαφορά για έναν νέο οδηγό στην κατηγορία με Honda, σε αυτή την εποχή του Ιαπωνικού εργοστασίου. Ο Lecuona ήρθε επίσης για λίγο πίσω στα MotoGP και με όλα αυτά που έγιναν πήρε μία από τις καλύτερες θέσεις στην σύντομη καριέρα του, ανεβαίνοντας 7ος!
Ο Martin τιμωρήθηκε με διπλό μεγαλύτερο γύρο που θα πρέπει να εκτελέσει στην Τσεχία, στον επόμενο αγώνα, οπότε κάθε ευκαιρία για καλή θέση που είχε εκεί, στηρίζεται τώρα μόνο στην ατυχία των άλλων, δεν είναι στα δικά του χέρια πλέον.
14 φορές χειρουργεία σε ενεργό καριέρα που είναι γεμάτη από ρεκόρ και τίτλους δείχνει πως ρεκόρ και τίτλοι θα ήταν περισσότεροι στα 33 του, δίχως αυτά τα 14 πισωγυρίσματα. Ο ίδιος βέβαια λέει πως έχει ωφεληθεί από την συγκεκριμένη πίστα και θα δούμε για το υπόλοιπο πρωτάθλημα, όμως η σημερινή ημέρα δεν γίνεται να μειωθεί σε αξία, ούτε από εκείνους που είναι οπαδοί αναβατών και όχι φίλαθλοι γενικά των MotoGP αλλά ούτε και από τον ίδιο ακόμη. Η επικράτησή του ήταν απόλυτη με τεράστια διαφορά από όλο το υπόλοιπο grid!