MotoGP: Ελπίδες για πρώτο διπλό αγώνα τον Ιούλιο στη Jerez

Φως στο τούνελ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/5/2020

Έως αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει το πρωτάθλημα των MotoGP είναι τον Αύγουστο στο Brno της Τσεχίας και μάλιστα χωρίς θεατές. Όμως καθώς οι συνθήκες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, νέες συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο. Η Dorna έχει καθημερινές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την άμεση εκκίνηση του πρωταθλήματος, καθώς έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι η περίπτωση της Αυστρίας με διπλό αγώνα πριν το Brno.

Η τελευταία όμως είδηση που κυκλοφορεί από εχθές, θέλει την Dorna και την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να ψάχνουν τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος αγώνας στις 19 Ιουλίου στην πίστα της Jerez, με τις ομάδες να μένουν εκεί έως τις 26, ώστε να γίνει και δεύτερος αγώνας στην ίδια πίστα. Την ίδια στιγμή, η πίστα του Red Bull Ring φαίνεται πως θα καταφέρει να συμφωνήσει με την Αυστριακή κυβέρνηση για την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα της Formula 1 τον Ιούλιο, οπότε και αυτή η πίστα μπορεί να μπει μέσα στο πρόγραμμα των MotoGP πριν την Τσεχία. Επίσης η Dorna, πέρα από την απουσία θεατών και τον περιορισμό του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να μπει στους χώρους της πίστας, ετοιμάζει ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγειονομικής ασφάλειας, το οποίο θα περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις και συνθήκες καραντίνας για τους αναβάτες, τις ομάδες, του δημοσιογράφους και το προσωπικό της.    

Marc Marquez: Κέρδισε το BMW M Award 2025 – 8η φορά

Επί 7 χρόνια έπαιρνε μία BMW M
Marc Marquez: Κέρδισε το BMW M Award 2025 – 8η φορά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/11/2025

Μία BMW M2 CS 2025 σε γαλάζιο μεταλλικό χρώμα, κέρδισε ο Marc Marquez ως ο καλύτερος φέτος στην κατάταξη για την εκκίνηση, παρόλο που έχασε τους τελευταίους τέσσερις αγώνες.

Η BMW είχε ξεκινήσει αυτό το βραβείο παράλληλα με την συμφωνία της για το safety car, που με την σειρά της είχε ξεπηδήσει από τις -τότε- συζητήσεις με τον Ezpeleta για την εισαγωγή της στα MotoGP που για διάφορους λόγους δεν ευδοκίμησαν.

Όπως είχε τονίσει ο CEO της BMW Motorrad σε αποκλειστική συνέντευξη που πρόσφατα εκδόθηκε στο MOTO, η χορηγία αυτή της BMW στα MotoGP ήρθε πρώτα για να δείξει πως δεν σνομπάρουν τα MotoGP και έπειτα για λόγους προβολής στο τεράστιο κοινό. Αν είχαν μπει στα MotoGP πολύ πιθανό να μην είχαν συμφωνήσει για το safety car ή το BMW M Award που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον λόγο, να φαίνεται η BMW μέσα στα MotoGP με έμπρακτο τρόπο.

Ο Marc Marquez έχει γράψει ρεκόρ και σε αυτό τον διαγωνισμό, καθώς κέρδιζε επί 7 συναπτά έτη από μία BMW M, από το 2013 έως το 2019, την χρονιά που η καριέρα τους χτύπησε σε τοίχο και παραλίγο να μην συνεχιστεί.

Όπως είπε και ο ίδιος το είχε ξεχάσει, ήταν έξω για ψώνια όταν είδε πως φέτος τον περιμένει η 8η BMW M. Με 8 pole position και ακόμη 5 φορές εκκίνηση από την πρώτη γραμμή ο Marc Marquez συγκέντρωσε 351 πόντους στην βαθμολογία των BMW M Award, μόλις 8 μπροστά από τον αδερφό του Alex Marquez που με την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει εκείνος την BMW M.

Ο Marc Marquez δήλωσε περήφανος γιατί αυτή την φορά η νίκη αυτή ήταν σημαδιακή, δεν είναι απλά η 8η φορά αλλά η 1η μετά την επανεκκίνηση της καριέρας του!

Marc Marquez: «Χρειάστηκαν λίγα χρόνια αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος που βλέπω ξανά το όνομά μου στη λίστα των νικητών του BMW M Award. Αυτή η σεζόν ήταν σαν όνειρο για μένα, παρόλο που προφανώς δεν φανταζόμουν ότι θα τελείωνε με έναν τραυματισμό στον ώμο που με έκανε να χάσω τους τελευταίους αγώνες. Αλλά είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ στη Valencia και που αναγνωρίζομαι ξανά ως ο ταχύτερος στις κατατακτήριες, για όγδοη φορά! Στην πραγματικότητα έμαθα ότι κέρδισα ενώ ήμουν έξω για να αγοράσω φρούτα, ο αδερφός μου, Álex, δεν κατάφερε το αποτέλεσμα που χρειαζόταν στον προτελευταίο αγώνα κατάταξης στο Portimão για να μείνει ανοιχτή η μάχη. Αλλά του υποσχέθηκα ότι θα οδηγεί εκείνος το αυτοκίνητο! Για εμάς, είναι πάντα κάτι ξεχωριστό όταν οι επιδόσεις μας στην πίστα αναγνωρίζονται με αυτόν τον τρόπο. Τώρα είναι ώρα για το χειμερινό διάλειμμα, και ο στόχος μου για το 2026 είναι ξεκάθαρος: να κερδίσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα, και αυτό το βραβείο, ξανά!»