MotoGP: Ελπίδες για πρώτο διπλό αγώνα τον Ιούλιο στη Jerez
Φως στο τούνελ
Από τον
Μπάμπη Μέντη
7/5/2020
Έως αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει το πρωτάθλημα των MotoGP είναι τον Αύγουστο στο Brno της Τσεχίας και μάλιστα χωρίς θεατές. Όμως καθώς οι συνθήκες αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, νέες συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο. Η Dorna έχει καθημερινές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την άμεση εκκίνηση του πρωταθλήματος, καθώς έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι η περίπτωση της Αυστρίας με διπλό αγώνα πριν το Brno.
Η τελευταία όμως είδηση που κυκλοφορεί από εχθές, θέλει την Dorna και την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να ψάχνουν τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος αγώνας στις 19 Ιουλίου στην πίστα της Jerez, με τις ομάδες να μένουν εκεί έως τις 26, ώστε να γίνει και δεύτερος αγώνας στην ίδια πίστα. Την ίδια στιγμή, η πίστα του Red Bull Ring φαίνεται πως θα καταφέρει να συμφωνήσει με την Αυστριακή κυβέρνηση για την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα της Formula 1 τον Ιούλιο, οπότε και αυτή η πίστα μπορεί να μπει μέσα στο πρόγραμμα των MotoGP πριν την Τσεχία. Επίσης η Dorna, πέρα από την απουσία θεατών και τον περιορισμό του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να μπει στους χώρους της πίστας, ετοιμάζει ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγειονομικής ασφάλειας, το οποίο θα περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις και συνθήκες καραντίνας για τους αναβάτες, τις ομάδες, του δημοσιογράφους και το προσωπικό της.
MotoGP 2026: Η ομάδα της Aprilia Racing και η RS-GP26 [VIDEO]
Νέο χρώμα, εξέλιξη και υψηλοί στόχοι στην νέα σεζόν για την ομάδα του Noale
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/1/2026
Η Aprilia Racing άνοιξε επίσημα τον κύκλο του MotoGP 2026, παρουσιάζοντας στο Μιλάνο τη νέα RS-GP26, σε μια χρονιά που ξεκινά με υψηλές προσδοκίες και αυξημένες απαιτήσεις.
Στα Sky Studios του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Ιανουαρίου 2026 η επίσημη παρουσίαση της Aprilia Racing για τη νέα αγωνιστική σεζόν. Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά η RS-GP26, η οποία θα οδηγηθεί και φέτος από τους Marco Bezzecchi και Jorge Martín, ένα δίδυμο που συνδυάζει διαφορετικές αφετηρίες αλλά και κοινό στόχο, τη διατήρηση της Aprilia στις πρώτες θέσεις του MotoGP.
Η πιο εμφανής αλλαγή αφορά τα χρώματα της μοτοσυκλέτας. Το κοστούμι της RS-GP26 διατηρεί τα γνώριμα χρώματα της Aprilia Racing, ωστόσο προστίθεται ένα νέο γραφιστικό στοιχείο, το λιοντάρι εμπνευσμένο από το λιοντάρι του αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας, επιλογή με σαφή συμβολισμό, που υπογραμμίζει τη σύνδεση της ομάδας με την περιοχή και την ιστορία της, χωρίς να αλλάζει την οπτική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας.
Σε αγωνιστικό επίπεδο, η Aprilia προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της στο MotoGP. Το 2025 ολοκληρώθηκε με δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών και τρίτη στο Πρωτάθλημα Αναβατών με τον Bezzecchi, ενώ το σύνολο των 418 βαθμοί έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 400. Παράλληλα, η ομάδα μέτρησε 19 βάθρα, 7 νίκες (Sprint και Grand Prix), 5 pole positions, ξεπερνώντας αθροιστικά τις 300 νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα, επίδοση που τη διατηρεί στην κορυφή των ευρωπαίων κατασκευαστών.
Ο Marco Bezzecchi μπαίνει στο 2026 ως το σημείο αναφοράς της ομάδας. Η περσινή του πορεία επιβεβαίωσε ότι μπορεί να διεκδικεί διαρκώς βάθρα και νίκες, ωστόσο πλέον το ζητούμενο είναι η συνέπεια σε ολόκληρη τη σεζόν και η μετατροπή της δυναμικής του σε πραγματική διεκδίκηση τίτλου.
Αντίθετα, ο Jorge Martín ξεκινά τη χρονιά με διαφορετικές συνθήκες. Το 2025 ήταν δύσκολο για τον Ισπανό που επηρεάστηκε σημαντικά από τραυματισμούς και την περιπέτεια με την ρήτρα του συμβολαίου του με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δείξει τις δυνατότητες του. Το 2026 αποτελεί για τον Ισπανό μια ουσιαστική επανεκκίνηση, με στόχο να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον η φυσική του κατάσταση το επιτρέψει.
Στον τεχνικό τομέα, η Aprilia δηλώνει ότι έχει βελτιώσει κάθε τομέα της μοτοσυκλέτας, από την αεροδυναμική και το πλαίσιο μέχρι τα ηλεκτρονικά και τον V4 κινητήρα των 1000cc. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τελευταία φάση ενός τεχνικού κύκλου που θα ολοκληρωθεί το 2026, καθώς από το 2027 αλλάζουν ριζικά οι κανονισμοί με την κατάργηση των 1000cc. Υπό αυτό το πρίσμα, η RS-GP26 καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο το υπάρχον τεχνικό πλαίσιο.
Σημαντικό ρόλο στη συνεχή εξέλιξη θα έχει και φέτος ο Lorenzo Savadori ως εργοστασιακός δοκιμαστής, ενώ η συνεργασία με την Trackhouse MotoGP Team συνεχίζεται, όχι απλώς ως δορυφορική παρουσία αλλά ως ουσιαστικός συνεργάτης στη συλλογή δεδομένων και την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.
Η Aprilia μπαίνει στο 2026 με αυξημένη αυτοπεποίθηση, αλλά και με την πίεση της επιτυχίας. Το ερώτημα δεν είναι αν η RS-GP26 είναι ανταγωνιστική, αυτό έχει ήδη αποδειχθεί, αλλά εάν μπορεί να διατηρήσει την πορεία της σε όλη τη διάρκεια μιας απαιτητικής σεζόν και απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που δεν μένει ποτέ στάσιμος.