MotoGP-Fabio Di Giannantonio: Ο μοναδικός Ιταλός "εκτός κύκλου" της VR46 Academy

“Δεν με προσέγγισαν ποτέ”, δήλωσε ο αναβάτης της Pertamina Enduro VR46 Racing
Fabio Di Giannantonio
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/7/2025

Ο Fabio Di Giannantonio διανύει μια κρίσιμη περίοδο στην καριέρα του στο MotoGP, με υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες. Παρότι αναβάτης της ομάδας VR46 του Valentino Rossi, παραμένει εκτός της διάσημης Ακαδημίας της Tavullia, γεγονός που τον κάνει να νιώθει πως τον καθιστά “ξένο”.

Από το ντεμπούτο του το 2022 με την Gresini, ο Di Giannantonio ακολούθησε έναν ανεξάρτητο δρόμο, χωρίς να ενταχθεί σε κάποια υποστηρικτική δομή όπως η VR46 Academy. Παρότι κατά καιρούς παίρνει μέρος σε προπονήσεις με τα μέλη της, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη προσέγγιση ή επαφή με την Ακαδημία του Valentino Rossi. Ο ίδιος φαίνεται να αποδέχεται αυτόν τον ρόλο, τονίζοντας ότι έχει χαράξει μια προσωπική πορεία, μακριά από τις επιρροές και τα προνόμια που προσφέρει μια τέτοια πλατφόρμα στήριξης.

“Ναι, δεν είμαι μέλος της Ακαδημίας. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά δεν με με έψαξαν ποτέ, δεν είχαμε ποτέ επαφή. Δεν βρέθηκα ποτέ σε αυτή τη δυναμική. Πιστεύω πως η Ακαδημία κάνει εξαιρετική δουλειά με τους αναβάτες της, αλλά εγώ ακολούθησα τον δικό μου δρόμο. Νιώθω κάπως σαν "ξένος" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αλλά αυτό μου αρέσει, γιατί έχω τη δική μου προσωπικότητα, τη δική μου ιστορία, και μου αρέσει να κάνω τη διαφορά μόνος μου.”

Η ένταξή του στην ομάδα VR46 για την περίοδο 2024–2025 του προσέφερε μια νέα ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση του. Παρόλο που είναι ο μόνος Ιταλός αναβάτης στην μεγάλη κατηγορία που δεν έχει υπάρξει μέλος της Ακαδημίας, η παρουσία του Rossi δίπλα του λειτούργησε θετικά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η αντιμετώπιση που λαμβάνει από την ομάδα ως ισότιμο μέλος του συνόλου ενισχύει την αυτοπεποίθησή του σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου.

Η περσινή σεζόν αποτέλεσε ορόσημο για τον 27χρονο Ιταλό. Παρά το ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο φαινόταν ότι οδεύει προς την έξοδο από το MotoGP, κατάφερε να κλείσει τη χρονιά θεαματικά με ένα βάθρο στην Αυστραλία και μια νίκη στο Κατάρ. Η απελευθέρωση από το άγχος των συμβολαίων και των προσδοκιών του επέτρεψε να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Fabio Di Gianantonino

“Πιστεύω πως συχνά οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη σημασία στο όνομα ή στην καταγωγή κάποιου, παρά σε αυτά που κάνει στην πίστα. Αλλά είμαι ήρεμος, γιατί ξέρω ποιος είμαι, ξέρω τι μπορώ να κάνω, και σιγά-σιγά ο κόσμος το καταλαβαίνει.”

Αυτή τη στιγμή ο Di Giannantonio βρίσκεται στην 5η θέση του πρωταθλήματος MotoGP και φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει τον teammate του, Franco Morbidelli, στον επερχόμενο αγώνα στο Sachsenring, έπειτα και από την εξαιρετική του εμφάνιση στο Mugello, όπου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στον κυρίως αγώνα.

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."