MotoGP Φάκελος Yamaha: Όλες οι εξελίξεις μέσα στην ομάδα!

Με τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες το 2019
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/8/2018

Η παρουσίαση της νέας δορυφορικής ομάδας της Yamaha στα MotoGP από το 2019, μας έδωσε πολλά σημαντικά στοιχεία. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν, ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε τριών διαφορετικών προδιαγραφών μοτοσυκλέτες. Ο Rossi και ο Vignales θα έχουν μια ολοκαίνουρια M1 με νέο κινητήρα, που ελπίζουν ότι θα λύσει το μεγάλο τους πρόβλημα φέτος. Ο Morbidelli, που σύμφωνα με τον Lin Jarvis θα είναι ο “καλός” αναβάτης της νέας δορυφορικής ομάδας SIC (Sepang International Circuit) με χορηγός την Pedronas, λόγω εμπειρίας, θα οδηγάει μια M1 προδιαγραφών A-Spec. Τι σημαίνει αυτό;

Όπως είπε ο Lin Jarvis, η μοτοσυκλέτα A-Spec θα είναι “σχεδόν” ίδια με την εργοστασιακή των Rossi και Vignales, δηλαδή θα έχει τον νέο κινητήρα που ετοιμάζουν για το 2019. Η διαφορά θα είναι στην υποστήριξη και στην εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ο Morbidelli θα έχει για μηχανικό τον Ramon Forcada, ο οποίος είχε τον Lorenzo όταν ο Ισπανός ήταν στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha. Ουσιαστικά, το 2019 ο Morbidelli θα είναι έχει την αντίστοιχη υποστήριξη που είχε φέτος ο Cal Cruchlaw από την Honda και το HRC. Με άλλα λόγια θα ξεκινήσει την χρονιά έχοντας μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, αλλά κατά την διάρκεια της σεζόν θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση στα νέα εξαρτήματα και γενικά στην ταχύτητα εξέλιξης της μοτοσυκλέτας του σε σύγκριση με τις μοτοσυκλέτες του Rossi και του Vignales.

Όμως ο Fabio Quartararo που θα είναι ο δεύτερος οδηγός της νέας δορυφορικής ομάδας, θα οδηγάει μια M1 προδιαγραφών B-Spec. Η έκδοση B-Spec θα είναι ακριβώς η ίδια μοτοσυκλέτα με την οποία θα τρέξουν ο Rossi και ο Vignales στον τελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος στην Valencia.  Πρόκειται δηλαδή για μια Full-Factory M1 του 2018, που θα έχει πάνω της όλες τις αλλαγές και τα εξαρτήματα εξέλιξης που θα κάνουν έως το τέλος της χρονιάς ο Rossi και ο Vignales. Άρα δεν θα έχει τον νέο κινητήρα και το νέο πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει καμία εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κατά την διάρκεια της χρονιάς, πέραν κάποιων μικρών ρυθμίσεων.

Το επιχείρημα του Lin Jarvis για αυτή την απόφαση ήταν ότι ο μεν Morbidelli έχει ήδη αρκετή εμπειρία από την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας των MotoGP και αξίζει τον κόπο να του δώσεις μια full-factory έκδοση, ενώ για τον Fabio Quartararo το 2019 θα είναι μια σεζόν προσαρμογής, οπότε αν του δώσεις full-factory μοτοσυκλέτα, μάλλον θα τον αγχώσεις ακόμα περισσότερο, παρά θα τον βοηθήσεις. Γενικά ο Lin Jarvis έδειξε με τον τρόπο του ότι η επιλογή του Quartararo δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος.

Συνολικά η φετινή σεζόν για τον Lin Jarvis πρέπει να ήταν από τις πιο δύσκολες στην καριέρα του ως επικεφαλής εργοστασιακής ομάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Rossi είναι ακόμα δεύτερος σε βαθμολογία στο πρωτάθλημα και αρκετά εμπρός από τους δύο αναβάτες της Ducati, ο εκνευρισμός και η μιζέρια είναι διάχυτη μέσα στα box της Yamaha.

Κοιτώντας την βαθμολογία και τα αποτελέσματα, η Yamaha έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία φέτος στο πρωτάθλημα. Αφήνοντας όμως τα νούμερα στην άκρη η εικόνα είναι τελείως διαφορετική κι έτσι η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι και η ιδανικότερη...

Αν θέλει κανείς ένα και μόνο παράδειγμα για τα παραπάνω τότε είναι αυτό: Για πρώτη φορά είδαμε και ακούσαμε Ιάπωνα μηχανικό να ζητάει συγνώμη από τους αναβάτες για τις επιδόσεις των μοτοσυκλετών. Σίγουρα η Yamaha δεν ήταν ποτέ σαν την Honda που δεν έχει πει ποτέ ένα ευχαριστώ στον Doohan π.χ. και γενικά η Yamaha είναι η πιο ανθρωποκεντρική εταιρεία της Ιαπωνίας, αλλά και πάλι η δημόσια συγνώμη ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια.  

Σύμφωνα με τον Colin Edwards, που είχε off the record συνομιλία με μηχανικό μέσα από την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, στις δοκιμές που έκαναν στο Misano μια εβδομάδα πριν τον (ακυρωθέν…) αγώνα στο Silverstone, υπήρχε πολύ μεγάλος εκνευρισμός την πρώτη ημέρα, από το πρωί έως το μεσημέρι.

Αιτία ήταν το γεγονός, ότι οι Ιάπωνες είχαν υποσχεθεί στους αναβάτες ότι θα δοκίμαζαν τον νέο κινητήρα του 2019, κάτι που τελικά δεν έγινε. Δεν είναι σαφές αν οι Ιάπωνες δεν έφεραν καν στην Ιταλία τον νέο κινητήρα ή αν είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι για να τον δοκιμάσουν. Το σίγουρο είναι ότι οι αναβάτες πήγαν εκεί νομίζοντας ότι θα δοκιμάσουν τον κινητήρα του 2019 και τελικά έμαθαν τελευταία στιγμή ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.  Το κλίμα ηρέμισε μέσα στην ομάδα μετά το μεσημέρι, όταν ο άνθρωπος που είχε στείλει η Marelli (αποκλειστικός προμηθευτής των ηλεκτρονικών για όλες τις ομάδες των MotoGP βάσει κανονισμού) κατάφερε να βρει μαζί με τους μηχανικούς της Yamaha μια ικανοποιητική ρύθμιση για το traction control.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι το πρόβλημα του κινητήρα των εργοστασιακών M1 φέτος ξεκινάει από τον στρόφαλο, κάτι που ο κανονισμός απαγορεύει στους κατασκευαστές να αλλάξουν στην μέση της χρονιάς (επιτρέπεται μόνο στις νέες ομάδες όπως η KTM και μόνο μέχρι τη στιγμή που δεν μπορούν να κερδίσουν αγώνες).

Ο στρόφαλος αυτός είναι πολύ ελαφρύς και επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάζει αξιόπιστα υψηλότερες στροφές σε σχέση με τον προηγούμενο, καθώς η μικρότερη μάζα του παράγει λιγότερους καταστροφικούς κραδασμούς. Περισσότερες στροφές στα MotoGP σημαίνουν ταυτόχρονα και περισσότερη δύναμη. Το πρόβλημα με τον ελαφρύ στρόφαλο είναι η απότομη άνοδος των στροφών που προκαλεί πρόωρη φθορά στα ελαστικά.

Γι΄αυτό και ο Rossi είχε δηλώσει ότι μπορεί να κάνει έναν γρήγορο γύρο αλλά δεν μπορεί να έχει ένα γρήγορο γυρολόγιο. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουν το πρόβλημα είναι να ρυθμίσουν την τροφοδοσία του κινητήρα και την επέμβαση των ηλεκτρονικών.

Rossi: «Έχω την δύναμη να κάνω άλλους πέντε γύρους, δεν έχω την δυνατότερη μοτοσυκλέτα»

Εδώ όμως η Yamaha φαίνεται ότι είχε κάνει λάθος επιλογή ως προς τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, διότι όπως οι ίδιοι λένε, είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένου ότι όλοι έχουν κοινό hardware της Marelli, μας αφήνει με ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς τι ακριβώς έχει συμβεί εδώ. Μάλιστα αν προσθέσουμε το γεγονός ότι στο τελευταίο τεστ του Misano είπαν ότι είχαν μαζί τους εκπρόσωπο της Marelli, μας κάνει να πιστέψουμε ότι μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να βρουν τις λύσεις μόνοι τους.

Μαζί με όλα αυτά, ο Lin Jarvis και η Yamaha έπρεπε να βρουν λύση στο πρόβλημα που τους δημιούργησε η ξαφνική αποχώρηση της Tech 3. Την αποκαλούμε “ξαφνική” διότι από τα λόγια του Lin Jarvis φάνηκε πως δεν είχαν υπολογίσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως η KTM έχει σηκώσει το λάβαρο του πολέμου εναντίον των ιαπωνικών εργοστασίων και ενώ θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να δημιουργήσει μια άλλη δορυφορική ομάδα, αποφάσισε να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να πάρει από την Yamaha την Tech 3, μαζί με τον Zarco και να αποδυναμώσει την ιαπωνική εταιρεία. Δεν ήταν αυτός ο πρωταρχικός στόχος φυσικά, αλλά αν πετύχουν όλα μαζί, τότε ακόμα καλύτερα! Η Yamaha και ο Lin Jarvis έψαξαν για μια έτοιμη και γρήγορη λύση στην Marc VDS, αλλά τα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας μάλλον είναι άλυτα. Οπότε η δημιουργία της SIC με χορηγό την Pedronas έγινε πάνω σε ένα λευκό χαρτί, με ανθρώπους που δούλευαν σε διάφορα πόστα της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha και της Marc VDS που εγκαταλείπει το πρωτάθλημα στο τέλος του 2018.

Όπως αποκάλυψε ο Jarvis, οι πρώτες επαφές για την στελέχωση της ομάδας SIC ξεκίνησαν το τριήμερο του αγώνα της Ιταλίας στο Mugello. Στον ίδιο ρυθμό θα γίνουν και οι πρώτες δοκιμές, αφού αμέσως μετά το τέλος του αγώνα της Valencia την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μία ομάδα, για να οδηγήσουν οι αναβάτες τις μοτοσυκλέτες τους την Δευτέρα.

Ετικέτες

MotoGP Silverstone FP1: Ταχύτερος ο Alex Marquez μπροστά από τον Bezzecchi [ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ]

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας η συνέχεια με τις χρονομετρημένες δοκιμές για τη πρόκριση σε Q2
Silverstone
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Ο αναβάτης της Gresini Ducati ξεκίνησε ιδανικά το τριήμερο στο Silverstone, με τον Marco Bezzecchi να επιστρέφει δυναμικά μετά τον τραυματισμό του και τον Pedro Acosta να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα

Με τον πρώτο αγώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα να διεξάγεται στο Silverstone, ο Alex Marquez ήταν ο ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών (FP1), σημειώνοντας χρόνο 1:58.692 και αφήνοντας πίσω του τον Marco Bezzecchi κατά 0,173 δευτερόλεπτα.

Ο αναβάτης της Gresini Ducati έθεσε τον κορυφαίο χρόνο περίπου στα μισά της 45λεπτης διαδικασίας και δεν απειλήθηκε μέχρι την καρό σημαία.

Ο Marco Bezzecchi, που επέστρεψε στη δράση μετά το κάταγμα κλείδας που υπέστη στη Γερμανία πριν από τη θερινή διακοπή, ολοκλήρωσε την περίοδο στη δεύτερη θέση με την εργοστασιακή Aprilia, δείχνοντας από την αρχή ότι βρίσκεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό.

Τρίτος ήταν ο Pedro Acosta με την εργοστασιακή KTM, παρά την πτώση που είχε στη στροφή Stowe περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος της διαδικασίας. Ο Ισπανός ήταν και ο μοναδικός αναβάτης που είχε πτώση στο FP1.

Ο Raul Fernandez συνέχισε τις καλές εμφανίσεις της Trackhouse Aprilia με την τέταρτη θέση, μπροστά από τον Fabio Di Giannantonio, ενώ ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την περίοδο έκτος με την εργοστασιακή Ducati.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Ai Ogura, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Martin, ο οποίος ήταν όγδοος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Franco Morbidelli και Francesco Bagnaia.

Η Honda είχε κορυφαίο εκπρόσωπο τον Joan Mir στην 11η θέση, ενώ ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha στην 15η θέση.

Ο Iker Lecuona, που αντικαθιστά τον τραυματία Fermin Aldeguer στην Gresini Ducati, ξεκίνησε το τριήμερο με τη 16η θέση, αυτή τη φορά οδηγώντας τη δορυφορική Ducati GP25, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει φέτος με την έβδομη θέση στο Balaton Park όταν αντικατέστησε τον Alex Marquez.

Ο Βρετανός Cal Crutchlow, που αντικαθιστά τον τραυματία Johann Zarco στην LCR Honda, ήταν 22ος στον πρώτο του εντός έδρας αγώνα MotoGP από το 2021, ενώ ο Pol Espargaro, που αντικαθιστά τον τραυματία Maverick Viñales στην Tech3 KTM, κατετάγη 21ος.

Ο rookie Toprak Razgatlioglu ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο στην 23η θέση με την Pramac Yamaha.

 

Αποτελέσματα FP1 MotoGP Silverstone 2026

 

Θέση

αναβάτης

Χώρα

Ομάδα

Χρόνος /Διαφορά

Γύρος

Μέγιστη ταχύτητα

1

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

1'58.692s

7/17

334k

2

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.173s

10/13

336k

3

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.282s

11/12

336k

4

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.310s

16/16

335k

5

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP26)

+0.364s

10/15

334k

6

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.488s

11/16

335k

7

Ai Ogura

JPN

Trackhouse Aprilia (RS-GP26)

+0.573s

18/18

335k

8

Jorge Martin

SPA

Aprilia Racing (RS-GP26)

+0.680s

5/16

331k

9

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.876s

11/15

330k

10

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP26)

+0.954s

7/14

335k

11

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.016s

10/15

332k

12

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+1.105s

15/15

336k

13

Luca Marini

ITA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+1.231s

14/16

334k

14

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.260s

14/14

339k

15

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.306s

9/14

325k

16

Iker Lecuona

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP26)

+1.316s

11/15

329k

17

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.529s

12/15

331k

18

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.601s

14/15

330k

19

Diogo Moreira

BRA

Pro Honda LCR (RC213V)*

+1.603s

15/15

331k

20

Augusto Fernandez

SPA

Yamaha Factory Racing (YZR-M1)

+1.877s

14/16

326k

21

Pol Espargaro

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+2.060s

16/17

334k

22

Cal Crutchlow

GBR

Castrol Honda LCR (RC213V)

+2.323s

13/14

328k

23

Toprak Razgatlioglu

TUR

Pramac Yamaha (YZR-M1)*

+2.351s

14/15

332k

 

Η συνέχεια της ημέρας έρχεται με τις χρονομετρημένες δοκιμές (P), που ξεκινάνε  στις 18:00 ώρα Ελλάδας (16:00 τοπική ώρα Silverstone) και θα καθορίσει τους δέκα αναβάτες που θα εξασφαλίσουν την απευθείας πρόκριση στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόλυτο ρεκόρ πίστας στο Silverstone ανήκει στον Fabio Quartararo με 1:57.233, επίδοση που σημείωσε το 2025, ενώ ο ταχύτερος γύρος σε αγώνα παραμένει το 1:58.895 του Aleix Espargaro από το 2024.