MotoGP Φάκελος Yamaha: Όλες οι εξελίξεις μέσα στην ομάδα!

Με τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες το 2019
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/8/2018

Η παρουσίαση της νέας δορυφορικής ομάδας της Yamaha στα MotoGP από το 2019, μας έδωσε πολλά σημαντικά στοιχεία. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν, ότι την επόμενη χρονιά θα δούμε τριών διαφορετικών προδιαγραφών μοτοσυκλέτες. Ο Rossi και ο Vignales θα έχουν μια ολοκαίνουρια M1 με νέο κινητήρα, που ελπίζουν ότι θα λύσει το μεγάλο τους πρόβλημα φέτος. Ο Morbidelli, που σύμφωνα με τον Lin Jarvis θα είναι ο “καλός” αναβάτης της νέας δορυφορικής ομάδας SIC (Sepang International Circuit) με χορηγός την Pedronas, λόγω εμπειρίας, θα οδηγάει μια M1 προδιαγραφών A-Spec. Τι σημαίνει αυτό;

Όπως είπε ο Lin Jarvis, η μοτοσυκλέτα A-Spec θα είναι “σχεδόν” ίδια με την εργοστασιακή των Rossi και Vignales, δηλαδή θα έχει τον νέο κινητήρα που ετοιμάζουν για το 2019. Η διαφορά θα είναι στην υποστήριξη και στην εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ο Morbidelli θα έχει για μηχανικό τον Ramon Forcada, ο οποίος είχε τον Lorenzo όταν ο Ισπανός ήταν στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha. Ουσιαστικά, το 2019 ο Morbidelli θα είναι έχει την αντίστοιχη υποστήριξη που είχε φέτος ο Cal Cruchlaw από την Honda και το HRC. Με άλλα λόγια θα ξεκινήσει την χρονιά έχοντας μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, αλλά κατά την διάρκεια της σεζόν θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση στα νέα εξαρτήματα και γενικά στην ταχύτητα εξέλιξης της μοτοσυκλέτας του σε σύγκριση με τις μοτοσυκλέτες του Rossi και του Vignales.

Όμως ο Fabio Quartararo που θα είναι ο δεύτερος οδηγός της νέας δορυφορικής ομάδας, θα οδηγάει μια M1 προδιαγραφών B-Spec. Η έκδοση B-Spec θα είναι ακριβώς η ίδια μοτοσυκλέτα με την οποία θα τρέξουν ο Rossi και ο Vignales στον τελευταίο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος στην Valencia.  Πρόκειται δηλαδή για μια Full-Factory M1 του 2018, που θα έχει πάνω της όλες τις αλλαγές και τα εξαρτήματα εξέλιξης που θα κάνουν έως το τέλος της χρονιάς ο Rossi και ο Vignales. Άρα δεν θα έχει τον νέο κινητήρα και το νέο πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει καμία εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κατά την διάρκεια της χρονιάς, πέραν κάποιων μικρών ρυθμίσεων.

Το επιχείρημα του Lin Jarvis για αυτή την απόφαση ήταν ότι ο μεν Morbidelli έχει ήδη αρκετή εμπειρία από την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας των MotoGP και αξίζει τον κόπο να του δώσεις μια full-factory έκδοση, ενώ για τον Fabio Quartararo το 2019 θα είναι μια σεζόν προσαρμογής, οπότε αν του δώσεις full-factory μοτοσυκλέτα, μάλλον θα τον αγχώσεις ακόμα περισσότερο, παρά θα τον βοηθήσεις. Γενικά ο Lin Jarvis έδειξε με τον τρόπο του ότι η επιλογή του Quartararo δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος.

Συνολικά η φετινή σεζόν για τον Lin Jarvis πρέπει να ήταν από τις πιο δύσκολες στην καριέρα του ως επικεφαλής εργοστασιακής ομάδας. Παρά το γεγονός ότι ο Rossi είναι ακόμα δεύτερος σε βαθμολογία στο πρωτάθλημα και αρκετά εμπρός από τους δύο αναβάτες της Ducati, ο εκνευρισμός και η μιζέρια είναι διάχυτη μέσα στα box της Yamaha.

Κοιτώντας την βαθμολογία και τα αποτελέσματα, η Yamaha έχει αξιοπρεπέστατη παρουσία φέτος στο πρωτάθλημα. Αφήνοντας όμως τα νούμερα στην άκρη η εικόνα είναι τελείως διαφορετική κι έτσι η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι και η ιδανικότερη...

Αν θέλει κανείς ένα και μόνο παράδειγμα για τα παραπάνω τότε είναι αυτό: Για πρώτη φορά είδαμε και ακούσαμε Ιάπωνα μηχανικό να ζητάει συγνώμη από τους αναβάτες για τις επιδόσεις των μοτοσυκλετών. Σίγουρα η Yamaha δεν ήταν ποτέ σαν την Honda που δεν έχει πει ποτέ ένα ευχαριστώ στον Doohan π.χ. και γενικά η Yamaha είναι η πιο ανθρωποκεντρική εταιρεία της Ιαπωνίας, αλλά και πάλι η δημόσια συγνώμη ξεπερνά τα συνηθισμένα όρια.  

Σύμφωνα με τον Colin Edwards, που είχε off the record συνομιλία με μηχανικό μέσα από την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, στις δοκιμές που έκαναν στο Misano μια εβδομάδα πριν τον (ακυρωθέν…) αγώνα στο Silverstone, υπήρχε πολύ μεγάλος εκνευρισμός την πρώτη ημέρα, από το πρωί έως το μεσημέρι.

Αιτία ήταν το γεγονός, ότι οι Ιάπωνες είχαν υποσχεθεί στους αναβάτες ότι θα δοκίμαζαν τον νέο κινητήρα του 2019, κάτι που τελικά δεν έγινε. Δεν είναι σαφές αν οι Ιάπωνες δεν έφεραν καν στην Ιταλία τον νέο κινητήρα ή αν είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι για να τον δοκιμάσουν. Το σίγουρο είναι ότι οι αναβάτες πήγαν εκεί νομίζοντας ότι θα δοκιμάσουν τον κινητήρα του 2019 και τελικά έμαθαν τελευταία στιγμή ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.  Το κλίμα ηρέμισε μέσα στην ομάδα μετά το μεσημέρι, όταν ο άνθρωπος που είχε στείλει η Marelli (αποκλειστικός προμηθευτής των ηλεκτρονικών για όλες τις ομάδες των MotoGP βάσει κανονισμού) κατάφερε να βρει μαζί με τους μηχανικούς της Yamaha μια ικανοποιητική ρύθμιση για το traction control.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι το πρόβλημα του κινητήρα των εργοστασιακών M1 φέτος ξεκινάει από τον στρόφαλο, κάτι που ο κανονισμός απαγορεύει στους κατασκευαστές να αλλάξουν στην μέση της χρονιάς (επιτρέπεται μόνο στις νέες ομάδες όπως η KTM και μόνο μέχρι τη στιγμή που δεν μπορούν να κερδίσουν αγώνες).

Ο στρόφαλος αυτός είναι πολύ ελαφρύς και επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάζει αξιόπιστα υψηλότερες στροφές σε σχέση με τον προηγούμενο, καθώς η μικρότερη μάζα του παράγει λιγότερους καταστροφικούς κραδασμούς. Περισσότερες στροφές στα MotoGP σημαίνουν ταυτόχρονα και περισσότερη δύναμη. Το πρόβλημα με τον ελαφρύ στρόφαλο είναι η απότομη άνοδος των στροφών που προκαλεί πρόωρη φθορά στα ελαστικά.

Γι΄αυτό και ο Rossi είχε δηλώσει ότι μπορεί να κάνει έναν γρήγορο γύρο αλλά δεν μπορεί να έχει ένα γρήγορο γυρολόγιο. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουν το πρόβλημα είναι να ρυθμίσουν την τροφοδοσία του κινητήρα και την επέμβαση των ηλεκτρονικών.

Rossi: «Έχω την δύναμη να κάνω άλλους πέντε γύρους, δεν έχω την δυνατότερη μοτοσυκλέτα»

Εδώ όμως η Yamaha φαίνεται ότι είχε κάνει λάθος επιλογή ως προς τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, διότι όπως οι ίδιοι λένε, είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους σε αυτόν τον τομέα. Δεδομένου ότι όλοι έχουν κοινό hardware της Marelli, μας αφήνει με ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς τι ακριβώς έχει συμβεί εδώ. Μάλιστα αν προσθέσουμε το γεγονός ότι στο τελευταίο τεστ του Misano είπαν ότι είχαν μαζί τους εκπρόσωπο της Marelli, μας κάνει να πιστέψουμε ότι μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να βρουν τις λύσεις μόνοι τους.

Μαζί με όλα αυτά, ο Lin Jarvis και η Yamaha έπρεπε να βρουν λύση στο πρόβλημα που τους δημιούργησε η ξαφνική αποχώρηση της Tech 3. Την αποκαλούμε “ξαφνική” διότι από τα λόγια του Lin Jarvis φάνηκε πως δεν είχαν υπολογίσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως η KTM έχει σηκώσει το λάβαρο του πολέμου εναντίον των ιαπωνικών εργοστασίων και ενώ θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να δημιουργήσει μια άλλη δορυφορική ομάδα, αποφάσισε να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να πάρει από την Yamaha την Tech 3, μαζί με τον Zarco και να αποδυναμώσει την ιαπωνική εταιρεία. Δεν ήταν αυτός ο πρωταρχικός στόχος φυσικά, αλλά αν πετύχουν όλα μαζί, τότε ακόμα καλύτερα! Η Yamaha και ο Lin Jarvis έψαξαν για μια έτοιμη και γρήγορη λύση στην Marc VDS, αλλά τα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας μάλλον είναι άλυτα. Οπότε η δημιουργία της SIC με χορηγό την Pedronas έγινε πάνω σε ένα λευκό χαρτί, με ανθρώπους που δούλευαν σε διάφορα πόστα της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha και της Marc VDS που εγκαταλείπει το πρωτάθλημα στο τέλος του 2018.

Όπως αποκάλυψε ο Jarvis, οι πρώτες επαφές για την στελέχωση της ομάδας SIC ξεκίνησαν το τριήμερο του αγώνα της Ιταλίας στο Mugello. Στον ίδιο ρυθμό θα γίνουν και οι πρώτες δοκιμές, αφού αμέσως μετά το τέλος του αγώνα της Valencia την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μία ομάδα, για να οδηγήσουν οι αναβάτες τις μοτοσυκλέτες τους την Δευτέρα.

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta

Ένας Sprint με μπόλικο θέαμα
MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2026

Ακριβώς όπως αναμενόταν, ο Sprint μας έδωσε μία δυναμική εκκίνηση με μάχες, καθώς ο Martin μοιραζόταν την πρώτη σειρά με Marquez και Acosta, όλοι τους ικανοί για μία θέση του βάθρου, οι δύο πρώτοι για την νίκη. Όπως είπε αμέσως μετά ο Marc Marquez, είχε στόχο την τρίτη θέση του αγώνα καθώς στις δοκιμές κατάταξης φάνηκε πως οι άλλοι δύο είχαν τον ρυθμό, κι αυτό το είπε παρότι είχε την δεύτερη θέση της εκκίνησης.

Κι όμως ο Marquez είδε το παράθυρο στην εκκίνηση και εκμεταλλευόμενος την διαφορετική γραμμή που είχε επιλέξει ο Martin, περνά εμπρός με μία επιθετική κίνηση μέσα στο εσάκι με τον Martin να χάνει πολλές θέσεις καταλήγοντας 8ος.

Αμέσως μετά ο Acosta κάνει την δική του επίθεση και περνά εμπρός οδηγώντας τον αγώνα μέχρι σχεδόν το τέλος και χτίζοντας μία μεγάλη διαφορά ασφαλείας.

Πίσω από τον Marquez, ο Bezzecchi δεν έχει την δυναμική να περάσει και εκείνη την στιγμή είναι ικανοποιημένος με την 3η θέση καθώς δεν κάνει καμία προσπάθεια για κάτι περισσότερο.

Πίσω όμως ο Martin δεν το έχει βάλει κάτω και οδηγώντας με τον ρυθμό του Acosta περνά έναν-έναν όλους όσους έχει μπροστά του.

Λίγο περισσότερο αντιστάθηκε ο Bagnaia στην μάχη για την 6η θέση, όμως μέσα σε ενάμιση γύρο ο Martin τον είχε περάσει και αυτόν χαρίζοντας θέαμα.

Η προσπέραση στον Bezzecchi στα φρένα της πρώτης στροφής ήταν πολύ ήπια, πολύ καθαρή και αμέσως έβαλε πλώρη για τον Marc Marquez όπου εκεί η προσπέραση δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία απάντηση σε ότι είχε προηγηθεί.

Με μία επιθετική κίνηση στην ίδια στροφή που έχασε την πρώτη θέση, ο Martin ορμά εσωτερικά του Marc Marquez και ακουμπώντας λίγο οι δύο τους, ο Martin περνά εμπρός στην δεύτερη θέση. Έχει ήδη δύο προειδοποιήσεις για τα όρια της πίστας και κινδυνεύει για ποινή μακρύτερου γύρου, που αν έρθει αυτομάτως θα ξεσηκώσει θεωρίες συνωμοσίας από τους καφενέδες για το αόρατο χέρι βοήθειας στον Marc Marquez. Ευτυχώς για τον ίδιο και για την ψυχική υγεία όλων των σοβαρών ανθρώπων που δεν παίρνουν μέρος στα μοτοκαφενεία, ο Martin δεν κάνει το λάθος αυτό.

Οι γύροι που απομένουν όμως δεν επαρκούν για να καλύψει την διαφορά με τον Acosta που προηγείται με 2,7 δευτερόλεπτα. Η KTM έχει την νίκη εντός έδρας έτοιμη, θέλει απλά μερικούς γύρους και τότε ο Acosta κάνει το μεγάλο λάθος.

Μπαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που θα έπρεπε στο εσάκι, και κρατά τα φρένα λίγο περισσότερο. Πέφτει και πέφτοντας δεν αφήνει την μοτοσυκλέτα να σβήσει προσπαθώντας να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Για αυτό και ξανά μπαίνει. Μάταιος κόπος καθώς ένα γύρο πριν το τέλος βγαίνει στα pit φανερά στεναχωρημένος.

Ο Martin κερδίζει έναν Sprint για τον οποίο έχει παλέψει, δεν του χαρίστηκε και μία θέση που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι δική του χωρίς την πτώση του Acosta. Μαζί τους ανεβαίνει στο βάθρο και ο Bezzecchi που σπεύδει να τονίσει πως βρίσκεται εκεί εξαιτίας του λάθους του Acosta.

Έντονος ο Sprint με αρκετό θέαμα και ανατροπές, μία φανταστική επάνοδο από τον Martin και ένα πολύ στενάχωρο λάθος για τον Acosta μιας και είχε με διαφορά τον καλύτερο ρυθμό και άξιζε την νίκη.

Αύριο ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία για επανάληψη αυτής της έντονης εκκίνησης!

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

MOTO

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:57.387

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+1.026

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.675

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.495

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.447

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.142

4

7

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+5.895

3

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.810

2

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.233

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.228

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.580

 

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.050

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.076

 

14

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+18.373

 

15

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+19.201

 

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+20.503

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.964

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+21.054

 

19

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+22.646

 

20

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.053

 

Πτώσεις

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

13 Laps

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

10 Laps

 

 

Ετικέτες