Rossi: «Έχω την δύναμη να κάνω άλλους πέντε γύρους, δεν έχω την δυνατότερη μοτοσυκλέτα»

«Μείναμε πίσω στην προσαρμογή της ECU…»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/8/2018

Ο Rossi μιλά για την σεζόν, την μοτοσυκλέτα του και το μέλλον, λέγοντας πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να παρακολουθεί κανείς τα MotoGP καθώς γίνονται τρελοί αγώνες, με απίστευτο ανταγωνισμό, που ο ίδιος αν τους έβλεπε από το σπίτι θα ήταν κολλημένος στην οθόνη! Αυτό είναι καλό για το πρωτάθλημα (και το άθλημα γενικά) αλλά μερικές φορές καθίσταται επίπονο από την θέση του αναβάτη:

«Είναι μία δύσκολη σεζόν, γιατί η Yamaha δεν είναι όσο ανταγωνιστική θα έπρεπε απέναντι στην Honda και την Ducati. Για εμένα το πρόβλημα ξεκίνησε όταν από την ECU της Yamaha έπρεπε να πάμε στην standard ECU της Magneti Marelli, την ECU που χρησιμοποιούν όλοι σύμφωνα με την αλλαγή των κανονισμών. Έκαναν αυτό τον κανονισμό για να μειώσουν, να δυσκολέψουν την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, συγκριτικά με το 2015 για παράδειγμα. ( σημ.: έτσι ώστε η τεχνολογία που αναπτύσσεται να είναι πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και πιο ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους). Το 2016 έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά στα μέσα του 2017 η Honda και η Ducati κατάφεραν να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν, ενώ η Yamaha δεν κατάφερε να κάνει αυτό το βήμα!

Είναι ακόμα πολύς ο δρόμος για το τέλος της σεζόν και είναι αρκετά εκνευριστικό όταν δεν μπορείς να βελτιωθείς. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να δούμε για πόσο λίγο δεν κερδίζει η Yamaha.. γιατί αν η Yamaha το ήθελε, έχει την δυναμική να το καταφέρει και να ανακτήσουμε την θέση μας στο πρωτάθλημα!

Τώρα είμαι δεύτερος, είναι μία καλή θέση, αλλά θα είναι δύσκολο να την κρατήσω μέχρι το τέλος καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν είμαι αρκετά γρήγορος, ώστε να πιέσω τον Marquez.

Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις, πρέπει να προσαρμοστείς… εγώ τρέχω πάντα με στόχο την νίκη και έχει περάσει καιρός από τότε, πάνω από ένα χρόνο. Πιστεύω πως δεν κερδίζω απλά γιατί δεν είμαστε στην κορυφή με την απόδοση της μοτοσυκλέτας. Αν είμασταν εγώ θα μπορούσα να παλέψω για την νίκη, ειλικρινά φέτος νιώθω πολύ καλά, είμαι σε εξαιρετική φόρμα, έχει γίνει φοβερή προσπάθεια και στο τέλος του αγώνα τερματίζω έχοντας την ενέργεια να κάνω άλλους πέντε γύρους. Οπότε είναι ντροπή που δεν είμαστε στην κορυφή από την τεχνική πλευρά της ομάδας, μιας και νιώθω πολύ δυνατός.

Για εμένα το μεγαλύτερο κίνητρο, είναι να βελτιώνω την οδήγησή μου και να βελτιώνω, να εξελίσσω την μοτοσυκλέτα μου. Όταν μπορώ να βελτιώσω την θέση μου στην μοτοσυκλέτα, το σώμα μου στο φρενάρισμα, ή σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα στην έξοδο είναι υπέροχο.. γιατί αποδεικνύω πως είμαι μεγάλος σε ηλικία αλλά μπορώ! Αν δεν τα έχεις αυτά, είναι καλύτερα να κάτσεις σπίτι, να χαλαρώσεις στον καναπέ πίνοντας μπύρα…

Ειλικρινά δεν ξέρω αυτή την στιγμή αν σε δύο χρόνια θα σταματήσω ή θα συνεχίσω την ενεργή δράση στους αγώνες, θα το αποφασίσω τότε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αρκετές σεζόν και φυσικά το πρόβλημά μου είναι πως μεγαλώνω, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα σταματήσω. Όμως η ζωή μου είναι οι αγώνες, κι αν σταματήσω να τρέχω με μοτοσυκλέτες θα συνεχίσω με αυτοκίνητα, είναι κινητήριος δύναμη για εμένα, είναι αυτό που θέλω να κάνω… σίγουρα όχι τόσο εντατικά όμως!

Ταυτόχρονα θα συνεχίσω να δουλεύω με νέους αναβάτες στην ακαδημία, όπου περνάμε υπέροχα και ίσως επεκτείνουμε την ομάδα μας και στα MotoGP, εκτός από την Moto2 και Moto3.. είναι όλα αυτά μέσα στις πιθανότητες χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν σταματήσω να τρέχω στα MotoGP θα είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή, πολύ συναισθηματική!

Ο Mick Doohan εντάχθηκε στο MotoGP Hall of Fame

Με προσμονή για την Αδελαΐδα - Στηρίζει την αλλαγή
Doohan
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/10/2026

Ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής τιμήθηκε στο Phillip Island και βλέπει θετικά τη μεταφορά των MotoGP στο κέντρο της Αδελαΐδας από το 2027.

Ο Mick Doohan παρέλαβε το μετάλλιο ένταξής του στο Hall of Fame των MotoGP στα πλαίσια του Grand Prix της Αυστραλίας, στο Phillip Island.

O Αυστραλός θρύλος, με 54 νίκες, 95 βάθρα και πέντε συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους με τη Honda από το 1994 έως το 1998, φαίνεται πως υποστηρίζει τη νέα εποχή του αυστραλιανού αγώνα στην Αδελαΐδα, παρά τη σωρεία αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει σε ανθρώπους του χώρου αλλά και την τοπική κοινωνία, οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια. Ο Doohan πάντως θεωρεί ότι η διεξαγωγή του μέσα στην πόλη μπορεί να φέρει το πρωτάθλημα κοντά σε ένα πιο νέο κοινό.

Doohan

Ο Doohan ασπάζεται την λογική της διοργανώτριας αρχής ότι η εύκολη πρόσβαση σε ξενοδοχεία, αξιοθέατα και πίστα θα κάνει το αγωνιστικό τριήμερο πιο προσιτό στους επισκέπτες, ενώ η συμμετοχή ολόκληρης της πόλης στη διοργάνωση μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα μεγάλης γιορτής. Όπως ανέφερε, οι διοργανώσεις που έχει παρακολουθήσει στην Αδελαΐδα ήταν εντυπωσιακές, με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή να στηρίζουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Doohan