Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Rossi: «Έχω την δύναμη να κάνω άλλους πέντε γύρους, δεν έχω την δυνατότερη μοτοσυκλέτα»

«Μείναμε πίσω στην προσαρμογή της ECU…»

Ο Rossi μιλά για την σεζόν, την μοτοσυκλέτα του και το μέλλον, λέγοντας πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να παρακολουθεί κανείς τα MotoGP καθώς γίνονται τρελοί αγώνες, με απίστευτο ανταγωνισμό, που ο ίδιος αν τους έβλεπε από το σπίτι θα ήταν κολλημένος στην οθόνη! Αυτό είναι καλό για το πρωτάθλημα (και το άθλημα γενικά) αλλά μερικές φορές καθίσταται επίπονο από την θέση του αναβάτη:

«Είναι μία δύσκολη σεζόν, γιατί η Yamaha δεν είναι όσο ανταγωνιστική θα έπρεπε απέναντι στην Honda και την Ducati. Για εμένα το πρόβλημα ξεκίνησε όταν από την ECU της Yamaha έπρεπε να πάμε στην standard ECU της Magneti Marelli, την ECU που χρησιμοποιούν όλοι σύμφωνα με την αλλαγή των κανονισμών. Έκαναν αυτό τον κανονισμό για να μειώσουν, να δυσκολέψουν την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, συγκριτικά με το 2015 για παράδειγμα. ( σημ.: έτσι ώστε η τεχνολογία που αναπτύσσεται να είναι πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και πιο ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους). Το 2016 έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά στα μέσα του 2017 η Honda και η Ducati κατάφεραν να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν, ενώ η Yamaha δεν κατάφερε να κάνει αυτό το βήμα!

Είναι ακόμα πολύς ο δρόμος για το τέλος της σεζόν και είναι αρκετά εκνευριστικό όταν δεν μπορείς να βελτιωθείς. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να δούμε για πόσο λίγο δεν κερδίζει η Yamaha.. γιατί αν η Yamaha το ήθελε, έχει την δυναμική να το καταφέρει και να ανακτήσουμε την θέση μας στο πρωτάθλημα!

Τώρα είμαι δεύτερος, είναι μία καλή θέση, αλλά θα είναι δύσκολο να την κρατήσω μέχρι το τέλος καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν είμαι αρκετά γρήγορος, ώστε να πιέσω τον Marquez.

Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις, πρέπει να προσαρμοστείς… εγώ τρέχω πάντα με στόχο την νίκη και έχει περάσει καιρός από τότε, πάνω από ένα χρόνο. Πιστεύω πως δεν κερδίζω απλά γιατί δεν είμαστε στην κορυφή με την απόδοση της μοτοσυκλέτας. Αν είμασταν εγώ θα μπορούσα να παλέψω για την νίκη, ειλικρινά φέτος νιώθω πολύ καλά, είμαι σε εξαιρετική φόρμα, έχει γίνει φοβερή προσπάθεια και στο τέλος του αγώνα τερματίζω έχοντας την ενέργεια να κάνω άλλους πέντε γύρους. Οπότε είναι ντροπή που δεν είμαστε στην κορυφή από την τεχνική πλευρά της ομάδας, μιας και νιώθω πολύ δυνατός.

Για εμένα το μεγαλύτερο κίνητρο, είναι να βελτιώνω την οδήγησή μου και να βελτιώνω, να εξελίσσω την μοτοσυκλέτα μου. Όταν μπορώ να βελτιώσω την θέση μου στην μοτοσυκλέτα, το σώμα μου στο φρενάρισμα, ή σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα στην έξοδο είναι υπέροχο.. γιατί αποδεικνύω πως είμαι μεγάλος σε ηλικία αλλά μπορώ! Αν δεν τα έχεις αυτά, είναι καλύτερα να κάτσεις σπίτι, να χαλαρώσεις στον καναπέ πίνοντας μπύρα…

Ειλικρινά δεν ξέρω αυτή την στιγμή αν σε δύο χρόνια θα σταματήσω ή θα συνεχίσω την ενεργή δράση στους αγώνες, θα το αποφασίσω τότε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αρκετές σεζόν και φυσικά το πρόβλημά μου είναι πως μεγαλώνω, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα σταματήσω. Όμως η ζωή μου είναι οι αγώνες, κι αν σταματήσω να τρέχω με μοτοσυκλέτες θα συνεχίσω με αυτοκίνητα, είναι κινητήριος δύναμη για εμένα, είναι αυτό που θέλω να κάνω… σίγουρα όχι τόσο εντατικά όμως!

Ταυτόχρονα θα συνεχίσω να δουλεύω με νέους αναβάτες στην ακαδημία, όπου περνάμε υπέροχα και ίσως επεκτείνουμε την ομάδα μας και στα MotoGP, εκτός από την Moto2 και Moto3.. είναι όλα αυτά μέσα στις πιθανότητες χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν σταματήσω να τρέχω στα MotoGP θα είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή, πολύ συναισθηματική!