Rossi: «Έχω την δύναμη να κάνω άλλους πέντε γύρους, δεν έχω την δυνατότερη μοτοσυκλέτα»

«Μείναμε πίσω στην προσαρμογή της ECU…»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/8/2018

Ο Rossi μιλά για την σεζόν, την μοτοσυκλέτα του και το μέλλον, λέγοντας πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να παρακολουθεί κανείς τα MotoGP καθώς γίνονται τρελοί αγώνες, με απίστευτο ανταγωνισμό, που ο ίδιος αν τους έβλεπε από το σπίτι θα ήταν κολλημένος στην οθόνη! Αυτό είναι καλό για το πρωτάθλημα (και το άθλημα γενικά) αλλά μερικές φορές καθίσταται επίπονο από την θέση του αναβάτη:

«Είναι μία δύσκολη σεζόν, γιατί η Yamaha δεν είναι όσο ανταγωνιστική θα έπρεπε απέναντι στην Honda και την Ducati. Για εμένα το πρόβλημα ξεκίνησε όταν από την ECU της Yamaha έπρεπε να πάμε στην standard ECU της Magneti Marelli, την ECU που χρησιμοποιούν όλοι σύμφωνα με την αλλαγή των κανονισμών. Έκαναν αυτό τον κανονισμό για να μειώσουν, να δυσκολέψουν την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, συγκριτικά με το 2015 για παράδειγμα. ( σημ.: έτσι ώστε η τεχνολογία που αναπτύσσεται να είναι πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και πιο ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους). Το 2016 έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά στα μέσα του 2017 η Honda και η Ducati κατάφεραν να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν, ενώ η Yamaha δεν κατάφερε να κάνει αυτό το βήμα!

Είναι ακόμα πολύς ο δρόμος για το τέλος της σεζόν και είναι αρκετά εκνευριστικό όταν δεν μπορείς να βελτιωθείς. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να δούμε για πόσο λίγο δεν κερδίζει η Yamaha.. γιατί αν η Yamaha το ήθελε, έχει την δυναμική να το καταφέρει και να ανακτήσουμε την θέση μας στο πρωτάθλημα!

Τώρα είμαι δεύτερος, είναι μία καλή θέση, αλλά θα είναι δύσκολο να την κρατήσω μέχρι το τέλος καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν είμαι αρκετά γρήγορος, ώστε να πιέσω τον Marquez.

Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις, πρέπει να προσαρμοστείς… εγώ τρέχω πάντα με στόχο την νίκη και έχει περάσει καιρός από τότε, πάνω από ένα χρόνο. Πιστεύω πως δεν κερδίζω απλά γιατί δεν είμαστε στην κορυφή με την απόδοση της μοτοσυκλέτας. Αν είμασταν εγώ θα μπορούσα να παλέψω για την νίκη, ειλικρινά φέτος νιώθω πολύ καλά, είμαι σε εξαιρετική φόρμα, έχει γίνει φοβερή προσπάθεια και στο τέλος του αγώνα τερματίζω έχοντας την ενέργεια να κάνω άλλους πέντε γύρους. Οπότε είναι ντροπή που δεν είμαστε στην κορυφή από την τεχνική πλευρά της ομάδας, μιας και νιώθω πολύ δυνατός.

Για εμένα το μεγαλύτερο κίνητρο, είναι να βελτιώνω την οδήγησή μου και να βελτιώνω, να εξελίσσω την μοτοσυκλέτα μου. Όταν μπορώ να βελτιώσω την θέση μου στην μοτοσυκλέτα, το σώμα μου στο φρενάρισμα, ή σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα στην έξοδο είναι υπέροχο.. γιατί αποδεικνύω πως είμαι μεγάλος σε ηλικία αλλά μπορώ! Αν δεν τα έχεις αυτά, είναι καλύτερα να κάτσεις σπίτι, να χαλαρώσεις στον καναπέ πίνοντας μπύρα…

Ειλικρινά δεν ξέρω αυτή την στιγμή αν σε δύο χρόνια θα σταματήσω ή θα συνεχίσω την ενεργή δράση στους αγώνες, θα το αποφασίσω τότε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, αρκετές σεζόν και φυσικά το πρόβλημά μου είναι πως μεγαλώνω, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα σταματήσω. Όμως η ζωή μου είναι οι αγώνες, κι αν σταματήσω να τρέχω με μοτοσυκλέτες θα συνεχίσω με αυτοκίνητα, είναι κινητήριος δύναμη για εμένα, είναι αυτό που θέλω να κάνω… σίγουρα όχι τόσο εντατικά όμως!

Ταυτόχρονα θα συνεχίσω να δουλεύω με νέους αναβάτες στην ακαδημία, όπου περνάμε υπέροχα και ίσως επεκτείνουμε την ομάδα μας και στα MotoGP, εκτός από την Moto2 και Moto3.. είναι όλα αυτά μέσα στις πιθανότητες χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα ακριβώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν σταματήσω να τρέχω στα MotoGP θα είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή, πολύ συναισθηματική!

MotoGP-Yamaha: Μόνο με V4 το 2026 στην κορυφαία κατηγορία

Τέλος εποχής και επίσημα για την 4κύλινδρη διάταξη της Iwata των 20 παγκόσμιων τίτλων
Yamaha V4 MotoGP 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι το 2025 ήταν και η τελευταία χρονιά στο MotoGP με εν σειρά 4κύλινδρο με τους Ιάπωνες να υιοθετούν επίσημα τον V4 για το 2026 και να βάζουν έτσι τέλος σε μία ολόκληρη εποχή.

H Yamaha ήταν ο τελευταίος κατασκευαστής που χρησιμοποιούσε στο MotoGP εν σειρά 4κύλνιδρο κινητήρα με την εταιρεία από την Iwata να δίνει τέλος σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της στην κορυφαία κατηγορία έπειτα από 429 GP στα οποία σημείωσε 125 νίκες και ανέβηκε στο βάθρο περισσότερες από 350 φορές.

Στον παραπάνω απολογισμό να προσθέσουμε φυσικά τους οχτώ Παγκόσμιους Τίτλους Αναβατών, επτά τίτλους Ομάδων, πέντε Κατασκευαστών αλλά και τρεις σεζόν κατά τις οποίες η Yamaha έκανε το Triple Crown κερδίζοντας μαζί τους τίτλους Αναβάτη, Κατασκευαστή και Ομάδας.

Με τον V4 να δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να τον τοποθετήσουν με τέτοιο τρόπο στο πλαίσιο ώστε να μοιράζουν το βάρος με περισσότερη άνεση μεταξύ των δύο τροχών για να βρουν την ιδανική ισορροπία οι Ιάπωνες που μπαίνουν τελευταίοι στον χορό αναμένουν να έχουν καλύτερη επιτάχυνση στις εξόδους, πιο σωστή συμπεριφορά στα δυνατά φρένα, αλλά και να προσαρμόζουν τη μοτοσυκλέτα πιο εύκολα και γρήγορα στις απαιτήσεις των νέων ελαστικών αλλά και των νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων.

Η Yamaha είναι η τελευταία που υιοθετεί τον V4 κινητήρα έχοντας το βλέμμα της και στο 2027, όταν οι κανονισμοί θα αλλάξουν και οι κινητήρες θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα, κάτι που ευνοεί τη συγκεκριμένη διάταξη σύμφωνα με τους Ιάπωνες.

Ο τεχνικός διευθυντής της εργοστασιακής ομάδας Massimo Bartolini τόνισε επίσης ότι αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά την καρδία. Πάρθηκε αφότου έγινε ανάλυση κάθε πτυχής της συνολικής απόδοσης της μοτοσυκλέτας ξεχωριστά και σε βάθος. Έτσι κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι με αυτή τη διάταξη μπορούν να επωφεληθούν από τις διαφορές που βρήκαν σε σχέση με τον εν σειρά 4κύλινδρο -όπως είπαμε ακόμη περισσότερο με την αλλαγή των κανονισμών το 2027.

Κάνοντας κάτι ασυνήθιστο, να βάλει δηλαδή μια μοτοσυκλέτα που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της εξέλιξής της να αγωνίζεται απέναντι σε άλλες που βρίσκονται στο απόγειό τους η Yamaha επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία εξέλιξης με τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων απευθείας από το πεδίο μάχης και το 2026 αναμένει να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ετικέτες