MotoGP - Φεύγει ο Marquez από την Honda, φεύγουν και οι χορηγοί μαζί του

Ακόμη ένα πλήγμα για τη Repsol Honda, που βλέπει τη Red Bull να αποχωρεί στο τέλος του έτους
MotoGP – Φεύγει ο Marquez από την Honda φεύγουν και οι χορηγοί μαζί του
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/11/2023

H Red Bull η οποία είναι χορηγός της εργοστασιακής ομάδας της Honda από τη σεζόν του 2006, θα τερματίσει τη σχέση της με την ιαπωνική ομάδα στο τέλος του 2023, καθώς θα ακολουθήσει από τη νέα χρονιά τον Marc Marquez στην ομάδα της Gresini Racing.

Αναμφίβολα η φράση "ενός κακού μύρια έπονται" ταιριάζει γάντι στην ομάδα της Repsol Honda. Η ιαπωνική εταιρεία η οποία περνά δύσκολες αγωνιστικές ώρες τη φετινή χρονιά, όχι μόνο θα δει τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Marc Marquez να την αποχαιρετά στο τέλος του 2023 με προορισμό την Gresini Racing, αλλά παράλληλα θα χάσει και τη χορηγία της Red Bull, η οποία αποτελεί μακροχρόνιο χορηγό της Honda όμως μεταξύ των Honda - Marc Marquez... θα προτιμήσει τον δεύτερο.

Το 2006 η Red Bull υπέγραψε συνεργασία με τη Honda, με τους Nicky Hayden και Dani Pedrosa να φέρουν τα λογότυπα της εταιρείας ενεργειακών ποτών στις φόρμες τους. Το 2015 είδαμε για πρώτη φορά τα λογότυπα της αυστριακής εταιρείας στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Marc Marquez, ενώ από τότε μέχρι σήμερα τα λογότυπα της Red Bull “κουβαλούν” και οι δύο μοτοσυκλέτες της Repsol Honda. Η έλευση του Marquez στη Honda ήταν καθοριστική όσον αφορά και για το συμβόλαιο χορηγίας της Red Bull, καθώς η αυστριακή εταιρεία είχε βάλει ρήτρα πως αν ο Ισπανός αποχωρήσει από την Repsol Honda το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και αυτή.

MotoGP – Φεύγει ο Marquez από την Honda φεύγουν και οι χορηγοί μαζί του

Όταν επήλθε το διαζύγιο Marquez - Honda, άπαντες περίμεναν να δουν ποια θα είναι η απόφαση της Red Bull καθώς ο αναβάτης ο οποίος χορηγεί, από τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται με άλλη ομάδα. Η απόφαση δεν άργησε να έρθει με την Red Bull να κάνει γνωστό πως στο τέλος της χρονιάς θα αποχωρήσει από την Honda μετά από 17 χρόνια. Το πλήγμα της αποχώρησης της Red Bull έχει βαθύτερες οικονομικές συνέπειες καθώς η Repsol Honda δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την εταιρεία ενεργειακών ποτών με κάποια άλλη μέχρι το τέλος του 2024 καθώς υπάρχει σχετική ρήτρα στο συμβόλαιο μεταξύ Honda - Red Bull.

Η Red Bull όπως είναι λογικό, θα αυξήσει τον οικονομικό μποναμά της Gresini Racing, με τις δύο μοτοσυκλέτες να φέρουν τα λογότυπα της εταιρείας στα φαίρινγκ τους από τη νέα σεζόν, ενώ στο ιαπωνικό στρατόπεδο προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι λέγοντας πως με τα χρήματα που θα γλυτώσουν από τον ετήσιο μισθό του Marquez θα καταφέρουν να φτιάξουν μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα την επόμενη χρονιά -ελπίζουμε να έχουν υπολογίσει στην εξίσωση και τα χρήματα που θα χάσουν από τη Red Bull.

MotoGP

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η Απριλίου, με τον Taichi Honda αγωνιστικό διευθυντή του Rally Dakar να παίρνει την θέση του
motomag Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/2/2024

Η αναδιάρθρωση της Honda στο MotoGP η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Νέο “θύμα” της αγωνιστικής ύφεσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική ομάδα έπεσε ο γενικός διευθυντής του HRC Tetsuhiro Kuwata, ο οποίος θα μεταφερθεί στον τομέα των αυτοκινήτων της Honda.

Η φράση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του HRC όσον αφορά το MotoGP. Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια ελέω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας -η Honda πέρυσι τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα- πραγματοποιούν μία αναδιάρθρωση η οποία όπως βλέπουμε δεν έχει τέλος.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Αναμφίβολα η φυγή του Marc Marquez προς την Gresini Racing και την Ducati έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επισπευσθούν οι αποφάσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα του MotoGP, ενώ τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του γενικού διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata τα πράγματα δείχνουν πως ολοένα γίνονται και πιο σύνθετα.

Αν βάλουμε στην εξίσωση πως το 2023 αποχώρησε στο Ιαπωνικό Grand Prix ο Shinichi Kokubu, τεχνικός διευθυντής της Honda στο MotoGP με τον Shin Sato να παίρνει την θέση του και τον χειμώνα η Honda αποφάσισε να μεταφέρει τον τεχνικό διευθυντή Takeo Yokoyama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο, με τον Ken Kawauchi να αναλαμβάνει την θέση του τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση στο αγωνιστικό τμήμα της Honda θυμίζει ηλεκτρική καρέκλα.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Ο Tetsuhiro Kuwata ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις επιτυχίες του Marc Marquez στη Honda θα διατηρήσει τον ρόλο του έως και την 1η Απριλίου -τότε ξεκινά στην Ιαπωνία το νέο έτος των εταιρικών ημερολογίων- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον Taichi Honda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τo project του Rally Dakar το οποίο κέρδισε η Honda με αναβάτη τον Ricky Brabec.

Μπορεί η Honda να ισχυρίζεται πως η επικείμενη εσωτερική μετακόμιση του Tetsuhiro Kuwata στο τμήμα αυτοκινήτων της Honda είναι μέσα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία στο τμήμα του MotoGP. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα όσα είδαμε στο τελευταίο τεστ στο Qatar όπου οι Joan Mir και Luca Marini πάλευαν να κάνουν την RC213V ανταγωνιστική με τους δυο τους να μένουν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις των χρόνων τότε έρχονται δύσκολες μέρες και για τα υπόλοιπα μέλη του HRC.

Honda

Ετικέτες