MotoGP: H Yamaha θα δοκιμάσει νέο σύστημα για εκκινήσεις!

Το αδύναμο σημείο του Vinales
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

21/1/2020

Η Yamaha ετοιμάζει ένα καινούργιο σύστημα για τις εκκινήσεις των Μ1, το οποίο θα το έχει έτοιμο για τις δοκιμές της Sepang. Να θυμίσουμε ότι από τον αγώνα του Motegi πρόπερσι, η Ducati χρησιμοποιεί ήδη ένα δικό της σύστημα που χαμηλώνει το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας στις εκκινήσεις, ενώ η Aprilia χρησιμοποιεί ένα σύστημα αντίστοιχο με των motocross στην μπροστινή ανάρτηση, από τον περσινό αγώνα του Brno.

Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν την μέθοδο του κλειδώματος των αναρτήσεων σε θέση συμπίεσης, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας για να μειωθούν οι σούζες, οι οποίες κοστίζουν πολύτιμα δευτερόλεπτα στις εκκινήσεις για τα MotoGP. Η Yamaha –και ιδιαίτερα ο Maverick Vinales- είναι από αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα, καθώς έχουμε δει πάρα πολλές φορές τις ελπίδες του Ισπανού για νίκη να εξανεμίζονται εξαιτίας μιας κακής εκκίνησης. Όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος, η βελτίωση των εκκινήσεών του είναι μία από τις προτεραιότητές του για το 2020, ενώ επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο έχει ετοιμάσει κάτι για τις πρώτες δοκιμές που θα γίνουν στην Sepang στις 7-9 Φεβρουαρίου. "Νομίζω ότι έχουμε ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα με το πακέτο της Yamaha αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Vinales. "Σε πολλές πίστες είμαστε γρήγοροι. Θεωρώ ότι το πλαίσιό μας είναι φανταστικό. Η τελική μας ταχύτητα δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά θα τα καταφέρουμε. Για μένα, πρέπει να επικεντρωθούμε στις εκκινήσεις. Είναι πολύ σημαντικές, γιατί όλα τα Yamaha χάνουμε πολλούς αγώνες από τις εκκινήσεις. Δουλεύουμε σκληρά πάνω σ' αυτό με το εργοστάσιο, για να ετοιμάσουμε ένα σύστημα όπως έχουν οι αντίπαλοί μας, ή κάτι εντελώς καινούργιο. Θα προσπαθήσουμε να το έχουμε στην Μαλαισία."

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν κάτι αντίστοιχο δοκιμάσουν και τα υπόλοιπα εργοστάσια στην Μαλαισία, μιας και όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα συστήματα των Ducati και Aprilia  αποδίδουν μια χαρά. Το μόνο ρίσκο που ενέχουν είναι να μην απενεργοποιηθεί το σύστημα στην πρώτη στροφή της πίστας, όπως συνέβη στον Jack Miller στον αγώνα του Silverstone.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο σύνολο του πρωτότυπου Μ1, ο Vinales είπε ότι είναι πολύ κοντά με την περσινή μοτοσυκλέτα, γεγονός που χαρακτήρισε ως θετικό, αλλά περιμένει να αξιολογήσει περισσότερα νέα εξαρτήματα στην Sepang. Εξήγησε επίσης στο παρελθόν ήταν πολύ γρήγορος στις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν, αλλά όταν άρχιζαν οι αγώνες έπρεπε να παλέψει για ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό το απέδωσε στο ότι στις δοκιμές υπάρχει μπόλικο λάστιχο από τα ελαστικά της Michelin στις πίστες, με αποτέλεσμα να είναι υψηλό το επίπεδο της πρόσφυσης. Στους αγώνες όμως, όπου προηγείται η κατηγορία Moto2 πριν τα MotoGP, μένει υλικό από τα ελαστικά της Dunlop αλλάζοντας δραματικά την πρόσφυση, με τα Yamaha να υποφέρουν περισσότερο από αυτή την αλλαγή.

Σχετικά με την αλματώδη βελτίωσή του μέσα στο 2019, ο Vinales είπε ότι απέκτησε κατά τη διάρκεια της σεζόν μεγάλη εμπιστοσύνη στο μπροστινό της μοτοσυκλέτας του, παίρνοντας μάλιστα και τις μοναδικές νίκες της Yamaha στο Assen και την Sepang. Να θυμίσουμε ότι ο Vinales ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της Yamaha στο πρωτάθλημα, τερματίζοντας στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

 

 

MotoGP-Honda HRC: Ο Aleix Espargaro στη θέση του Luca Marini στο GP του Assen

Πιάνει τον 2ο Andrea Dovizioso στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στο MotoGP!
Aleix Espargaro Honda HRC Castrol Assen
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/6/2025

Όπως είχατε διαβάσει εδώ, ο Luca Marini τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια των δοκιμών για τον γνωστό αγώνα αντοχής Suzuka 8 hours. Έτσι, ο Aleix Espargaro θα αντικαταστήσει τον Ιταλό στην εργοστασιακή ομάδα της Honda στο ολλανδικό ΤΤ του Assen το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή του Ισπανού αναβάτη για τη σεζόν του 2025.

Ο Espargaro που είναι πλέον αναβάτης δοκιμών της Honda HRC Castrol, μετά την Jerez και το Silverstone, θα αγωνιστεί για τρίτη φορά φέτος, και στο Assen, στον αγώνα που θα διεξαχθεί στις 27-29 Ιουνίου, αντικαθιστώντας τον Luca Marini που αναρρώνει ακόμη από τους τραυματισμούς που αποκόμισε κατά τη διάρκεια των δοκιμών για τον 8ωρο αγώνα αντοχής στη Suzuka.

Με αυτή τη συμμετοχή του ο Καταλανός “πιάνει” τον Andrea Dovizioso στην 2η θέση της λίστας των αναβατών με τις περισσότερες εμφανίσεις στο MotoGP. Ο Dovizioso έχει 348 εμφανίσεις συνολικά και ο Espargaro 347 και με με τη συμμετοχή του στον γύρο του Assen θα ισοφαρίσει τον Ιταλό στην δεύτερη θέση με τους δυο τους να είναι πίσω μόνο από τον Valentino Rossi που έχει 435!

Παρακάτω οι αναβάτες με τις περισσότερες εμφανίσεις στο MotoGP

Θέση

Αναβάτης

Συμμετοχές

1

Valentino Rossi

435

2

Andrea Dovizioso

348

3

Aleix Espargaró

347

4

Loris Capirossi

332

5

Simone Corsi

327

6

Thomas Lüthi

323

7

Dani Pedrosa

307

8

Jorge Lorenzo

306

9

Pol Espargaró

300

10

Johann Zarco

292

Ο Espargaro δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να υποστηρίξω τη Honda και να συνεργαστώ με την εργοστασιακή ομάδα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Assen. Πολλοί αναβάτες ονειρεύονται να οδηγήσουν για την εργοστασιακή ομάδα της Honda. Είναι πραγματική έκπληξη και μεγάλη χαρά να έχω αυτή την ευκαιρία - έστω και αν είναι προσωρινή. Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα φέτος κατάφερα να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο, οπότε ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε λίγο περισσότερο την κορυφή αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχω καλές αναμνήσεις από το Assen και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τη Honda εκεί, επειδή η πίστα είναι αρκετά διαφορετική από τις πίστες στις οποίες συνήθως κάνω δοκιμές. Ελπίζω ο Luca να αναρρώσει καλά και να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα εδώ".