Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP: Η απάντηση της Yamaha για την τιμωρία

"Λάθος κατανόηση των κανονισμών" ισχυρίζεται η Yamaha

Η Yamaha εξέδωσε μόλις πριν από λίγο ένα δελτίο τύπου, παίρνοντας θέση για την τιμωρία και την ποινή που της επιβλήθηκε από την FIM, λόγω μη συμμόρφωσης με τους τεχνικούς κανονισμούς. Η Yamaha ουσιαστικά προχώρησε σε αλλαγές στον κινητήρα της χωρίς την ομόφωνη έγκριση από την MSΜΑ, γι' αυτό και αφαιρέθηκαν βαθμοί τόσο από το εργοστάσιο όσο και από τις ομάδες της στα MotoGP.

Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η Yamaha αναφέρει πως "αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και αποδεχόμαστε την απόφαση της FIM, σχετικά με το λανθασμένο πρωτόκολλο που ακολουθήσαμε. Δεν θα ασκήσουμε έφεση για την ποινή."

"Λόγω του εσωτερικού ελέγχου και της λανθασμένης κατανόησης των κανονισμών, παραλείψαμε να δώσουμε πρωτίστως ενημέρωση και να εξασφαλίσουμε την έγκριση της MSMA, για την χρήση βαλβίδων από δύο διαφορετικούς κατασκευαστές."

"Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν υπήρχε κακή πρόθεση πίσω από την χρησιμοποίηση βαλβίδων από δύο διαφορετικούς προμηθευτές, οι οποίες κατασκευάστηκαν βάσει ενός κοινού σχεδιασμού."

Η ανακοίνωση της Yamaha κλείνει με την δέσμευση της εταιρείας πως θα μείνει απόλυτα αφοσιωμένη στην υποστήριξή των αναβατών της και των δύο ομάδων της στα MotoGP, στην προσπάθειά τους για την κατάκτηση του τίτλου.

Το περίεργο βέβαια στην συγκεκριμένη τοποθέτηση της Yamaha, είναι ότι ενώ μιλά για λανθασμένη κατανόηση κανονισμών, η ίδια είχε ζητήσει να της επιτραπεί η αλλαγή των βαλβίδων στους κινητήρες, αποσύροντας λίγο μετά το αίτημά της προκειμένου να μην αποκαλύψει τεχνολογικά μυστικά στους ανταγωνιστές της. Αυτό από μόνο του μαρτυρά ότι στην Yamaha γνωρίζουν πολύ καλά τους κανονισμούς και την ερμηνεία τους, κάνοντας την παραπάνω τοποθέτηση να μοιάζει ως μια… παιδική δικαιολογία, η οποία μάλλον δεν πείθει κανέναν!