Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP: Τιμωρία της Yamaha για αλλαγές στον κινητήρα!

Αφαιρέθηκαν βαθμοί από το εργοστάσιο και τις ομάδες

Χθες το βράδυ, η Επιτροπή των MotoGP ανακοίνωσε την τιμωρία των Yamaha Motor Company, Monster Energy Yamaha MotoGP και Petronas Yamaha SRT, διότι –όπως αναφέρει η ανακοίνωση- "κατά την διάρκεια ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι η Yamaha Motor Company δεν συμμορφώθηκε με το πρωτόκολλο που απαιτεί από τα εργοστάσια να εξασφαλίσουν ομόφωνη έγκριση από την MSMA για τεχνικές αλλαγές".

Να θυμίσουμε ότι η Yamaha μέσα στο καλοκαίρι, είχε καταθέσει αίτημα για αλλαγές στους σφραγισμένους κινητήρες της –και πιο συγκεκριμένα στις βαλβίδες τους- το οποίο όμως το είχε αποσύρει, έχοντας βρει μια λύση μέσω του επαναπρογραμματισμού της ECU. Το θέμα ήταν ότι για να κάνει αυτές τις αλλαγές, χρειαζόταν να πείσει τα μέλη του MSMA (του συνδέσμου των κατασκευαστών), ότι οι αλλαγές αφορούσαν θέματα ασφαλείας κι όχι βελτίωση της απόδοσης. Ταυτόχρονα όμως θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει τα ενδότερα του κινητήρα της στους ανταγωνιστές της, γεγονός  που θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση.

Η Yamaha όμως φαίνεται πως προχώρησε στις αλλαγές χωρίς την ομόφωνη έγκριση που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί μετά τον τεχνικό έλεγχο για τους κινητήρες που χρησιμοποιήθηκαν στον πρώτο αγώνα της Jerez. Οι ποινές που ανακοινώθηκαν είναι η αφαίρεση 50 βαθμών από την Yamaha Motor Company στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών (οι διπλάσιοι βαθμοί από αυτούς κερδήθηκαν μετά τις αλλαγές), αφαίρεση 20 βαθμών από την Monster Energy Yamaha MotoGP (καθώς αφορά μόνο την μοτοσυκλέτα του Maverick Vinales και τους βαθμούς που κέρδισε παράτυπα) για το πρωτάθλημα των ομάδων και αφαίρεση 37 βαθμών από την Petronas Yamaha SRT (όσους βαθμούς συγκέντρωσε η ομάδα μετά τις αλλαγές από τις μοτοσυκλέτες των Quartararo και Morbidelli) για την ίδια κατηγορία.

Στις αποφάσεις σημειώνεται ότι τόσο το εργοστάσιο όσο και οι ομάδες είχαν δικαίωμα έφεσης –αλλά όπως φαίνεται δεν το χρησιμοποίησαν καθώς έληξε το χρονικό περιθώριο της μίας ώρας από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση- ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για αντίστοιχη τιμωρία των αναβατών.